Metro i Moskva

Moskvas Metro er kendt over hele verden som et kunststykke og rejser du på kulturrejse til Moskva er det ud over at være en nem og hurtig transportform, også en rejse rundt i en stor kunstudstilling, som Stalin byggede.

Man kan muligvis have forestillet sig, at en aften i Bolsjoj Teatret, efterfulgt af en festlig omgang kaviar og vodka, ville være det mest mindeværdige ved et besøg i Moskva. Men det vil nærmest være helligbrøde at forlade denne by uden først at have vovet sig dybt ned i dens undergrundsbane og taget den billigste metrotur (ca. 2 kr.), man nogensinde vil komme ud for. Første station på dette meget sikre tunnelbanesystem med sine i alt 140 stationer stod færdig i 1935. Jo ældre stationen er, jo mere kunstfærdigt er den udsmykket – og vi taler her om krystallysekroner, bladguld, mosaikker og kopier af romerske statuer. De smukkeste og mest interessante stationer er Majakovskaja,Kievskaja og Komsomolskaja. Nogle af rulletrapperne er så stejle og dybe, at man kunne tro, man var på vej til jordens indre. Hver station annonceres – selv om det måske nok ikke er den store hjælp. Mens myldretiderne ikke kan anbefales for de klaustrofobiske, vil andre nok mene, at man her oplever de mest indsigtsfulde øjeblikke. Og så siger man, at københavnerne er mestre i at skule og undgå øjenkontakt!

Få inspiration til din kulturrejse til Moskva i andre indlæg her på bloggen. Læs om Rusland og Moskvas historie, de største seværdigheder og meget mere.

Den Transsibiriske Jernbane

Vi har i andre indlæg her på bloggen skrevet om kulturrejser med tog og en togrejse med Den Transsibirske Jernbane skal naturligvis også have nogle linjer med, for det er i den grad en kulturrejse på skinner.

Den Transsibiriske Jernbane, verdens længste sammenhængende jernbanelinje med en af dens mest mindeværdige togrejser, er over 9000 km lang – en tredjedel af afstanden rundt om jorden – og krydser otte tidszoner mellem Moskva og Vladivostok ved stillehavskysten, et område, der var lukket for alle udlændinge og de fleste russere under Sovjet-æraen. Dette netværk af ruter, en af de virkelige heroiske ingeniørbedrifter inden for de seneste 100 år, går gennem landskaber med tajga, stepper, ørkener og bjerge. Det var førhen en anstrengende rejse på flere måneder, men denne legendariske togtur kan i dag nydes i luksuøs komfort på en to uger lang rejse i selskab med dygtige guider.

Tre lidt forskellige ruter går i begge retninger med udgangspunkt i Moskva og St. Petersborg i det vestlige Rusland over Sibirien til Fjernøsten med mulighed for at gennemkøre Mongoliet og slutte (eller starte) i Beijing. Hver tur giver mulighed for grundig udforskning af regionale hovedstæder, fjerne byer og afsides landsbyer – det hele i den mest behagelige komfort.

Der er afgange mod øst fra Moskva og St. Petersborg eller mod vest fra enten Vladivostok ved stillehavskysten, Beijing i Kina eller Ulan Bastor i Mongoliet, Læs mere på www.siberianrail.com. Bemærk at der er et begrænset antal afgange fra sidst i maj til midt i september.

Kulturrejser med tog

Kulturrejser med tog er en rejseform som de senere år er blevet meget populær og jeg forstår godt hvorfor, da det er en yderst behagelig måde at rejse på og man kommer tæt på befolkningen på en anden måde end hvis man f.eks rejser på kulturrejse i bus eller bil. Der findes mange spændende togruter der er velegnet til kulturrejser, foruden Den Transsibiriske Jernbane er der f.eks Orient Expressen fra Venedig til London.

Rustkammeret og Den Røde Plads

Inden for Kremls fæstningsmure venter der de besøgende store oplevelser, både historisk og for øjet. En kulturrejse til Moskva bør indeholde et besøg i dette historiske område, som de fleste har set utallige gange i diverse nyhedsudsendelser gennem tiderne.

Rustkammeret

Når man først er kommet sig over, at man faktisk står inden for Kremls fæstningsmure, skal man styre mod Rustkammeret, hvor der venter et svimlende lynkursus i, hvordan de rige og berømte zarer levede. Rustkammeret som ligger i det sydvestlige hjørne af Kreml, rummer mere end 4000 genstande fra 1100-tallet til 1917. Heldigvis er nogle af de fornemste genstande blandt de første, man møder (i sal 2), så man kan beundre dem, før man er blevet helt overvældet. Der er en fantastisk samling på 10 Fabergé-påskeæg, kunstfærdige miniverdener, skabt som hyldest til zarerne af den geniale guldsmed Peter Carl Fabergé, der blev hofjuveler i 1885. Det fornemste stykke her er et fint forarbejdet sølvæg, indgraveret med et kort over Den Transsibirske Jernbane. Den obligatoriske “overraskelse” indeni er en model i guld af et tog med vinduer af krystal og en lillebitte rød rubin som frontlanterne.

Man skal købe separate billetter for at se Romanovernes fabelagtige kronjuveler i de mangelfuldt afmærkede Almazny Fond (Diamant-hvælvinger). Der er i skrivende stund ingen skilte med forklaringer, men det varer ikke længe, før man ender foran Katarina den Stores scepter – som øverst bærer Orlov-diamanten, en gave fra hendes elsker, grev Orlov – og hendes diamantbesatte krone. Husk også at se Shah-diamanten, skænket til zar Nikolaj 1. af shahen af Persien.

Den røde plads

Ingen fotos eller rejsebøger kan forberede en på den fornemmelse, det er at stå midt på den vældige, storslåede Røde Plads. På russisk er ordet krasnaja (rød) nært beslægtet med krasivaja, der betyder “smuk”, men mange år frem vil Den Røde Plads være mest forbundet med kommunismen og de sovjetiske militærparader med tanks og andet krigsisenkram, der regelmæssigt fandt sted her. Den afgrænses mod vest af Kreml med Leninmausoleet, hvor Lenins lidt uhyggelige balsamerede legeme har ligget på lit de parade siden hans død i 1924. I den fjerne ende af pladsen ses de mangefarvede tinder og løgkupler på Vasilij-katedralen, et af Moskvas bedst kendte vartegn, opført under Ivan den Grusommes regeringstid i midten af 1500-tallet. Over for Kreml minder en enorm bygning i stål og glas om de store gamle banegårde i London eller Paris; det er GUM, hvis forbogstaver står for statsvarehus. Efter at støvet fra perestrojka har lagt sig, er det tankevækkende at se, hvordan tøjlesløs kapitalisme med fremvækst af smarte nye internationale foretagender, fyldt med vestlige varer, ligger dør om dør med russiske butikker med et begrænset vareudvalg, der signalerer deres snarlige undergang. Le Royal Meridian National Hotel, ligger i al sin originale art nouveau-pragt lige ved Den Røde Plads. Bed om Lenins værelse eller et af de 30 værelser med fuld eller delvis udsigt over Den Røde Plads og Kreml, hvis du altså har penge nok, for det er dyrt at bo på hotel i Moskva.

Bolsjoj Teatret i Moskva

Bolsjoj Teatret i Moskva er nok Ruslands mest berømte og indflydelsesrige kulturinstitution og uanset om du er interesseret i teater eller ej, er det værd at overveje at se en forstilling på din kulturrejse til Moskva.

I årtier har Bolsjoj Teatret været en nærmest hellig kunstnerisk institution, der blomstrede under såvel zarer som sovjetledere. Efter kommunismens fald gav Ruslands trængte økonomi ophav til rygter om, at Bolsjoj havde overlevet sig selv og nu blot levede højt på fortidens storhed. Men optimismen er tilbage nu, hvor et af verdens fineste ballet- og operakompagnier atter er ved at udvikle sig til en kreativ kraft, der er dets majestætiske, forgyldte teater fra 1800-tallet værdig. Selv om traditionerne er fredhellige – repertoiret består stadig først og fremmest af de russiske klassikere – er fornyelser, reformer og nyt blod med til at føre Bolsjoj Teatret ind i det 21. århundrede. Ikke alle forestillinger er udsolgt, men det betyder ikke, at det er nemt at få billetter. Bolsjoj Teatret ligger på adressen Teatralnaja ploschad 1 i Moskva, du kan læse mere om historien, se program og købe billetter på www.bolshoi.ru.

Metropol Hotel

Flytter man ind på den anden side af gaden på et af de fornemste hoteller i Rusland, er man sikker på at få gode pladser til balletforestillingerne (formedelst pebrede pengebeløb), samtidig med at man kan nyde et ophold på et femstjernet hotel, man muligvis vil genkende fra filmen Doctor Zhivago. Metropol Hotel, der drives af et effektivt britisk-russisk joint venture, byder på pragt og overdådighed fra det sene 1800-tal. Selv om man ikke bestiller et værelse her, bør man kigge ind til en drink før balletforestillingen eller komme er og nyde en ekstravagant kaviar-morgenmad i den elegante, glaskuplede salon, hvor Lenin engang holdt flammende taler.

har du før besøgt Moskva på en kulturrejse ved du at hotelpriser i byen er i en klasse for sig, det er dyrt at bo på hotel i Moskva. Derfor gælder det om at vælge rigtig når du skal planlægge hvor i byen du vil bo. Læs om udvalgte hoteller i Rusland og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Ad Zarernes vandveje

At rejse på foldkrydstogt på kulturrejse er de seneste år blevet meget populært og ikke mindst i Rusland. Ad Zarernes vandveje er et krydstogt fra Moskva til St. Petersborg på de to floder Volga og Svir.

Følg Volga-pramdragerens sang på en sejlads fra Moskva til St. Petersborg, hvor turen går ad floderne Volga og Svir, langs bredderne af søerne Onega og Ladoga, og hvor man nærmere kan bese nogle af de småbyer, der udgør Moskvas “Gyldne Ring” med klostre og kirker tilbage fra 1000-tallet. Lige uden for Moskva ligger Sergejev Posad, den russisk-ortodokse kirkes hovedstad, og den lille by Uglitj, der blev grundlagt i 1148. Uglitj har bevaret meget af sin charme og sine originale træbygninger, bl.a. den berømte Zarevitj-kirke, bygget til minde om Ivan den Grusommes søn, der døde på mystisk vis på dette sted.

Øen Kizhi i Onegasøen – Europas næststørste sø – er fyldt med flotte eksempler på en urgammel træarkitektur, hvis højdepunkt er den 22-kuplede Kristi Forklarelseskirke fra 1700-tallet, bygget uden brug af et eneste søm.

Den flodrejsendes udsigtsplatform er en solid, om end ikke luksuriøs, tyskbygget, schweizisk drevet krydstogtbåd, hvor europæiske køkkenchefer fortolker det lokale køkken og sætter kolorit på denne typisk russiske oplevelse.

Der er afgange på flodkrydstogt fra både Moskva og St. Petersborg, ligesom det i perioder er muligt at sejle på mindre strækninger. Har du aldrig rejse på kulturrejse til Rusland på egen hånd før, så vil vi anbefale du første gang lader et rejsebureau arrangere dit flodkrydstogt.

Tretjakov galleriet i Moskva

Tretjakov galleriet i Moskva er nok det vigtigste skatkammer for russisk kunst og interessere du dig for kunst er det absolut værd at aflægge Tretjakov galleriet et besøg på din kulturrejse til byen.

Tretjakov-galleriet, der er hjemsted for verdens største og betydeligste samling af russisk kunst fra 18- og 1900-tallet, har gennemgået næsten ti års restaureringer og udvidelser. Selv med et dobbelt så stort udstillingsareal vil stadig kun 5 procent af denne kolossale samling kunne udstilles ad gangen. Kernen i denne forbløffende kunstrigdom blev i 1892 skænket til byen Moskva af den velstående købmand P.M. Tretjakov. Her er værker fra 1800-tallet i højsædet med betydelige senere tilføjelser i form af statens nyerhvervelser. I de første årtier af 1900-tallet hørte russiske malere til i den europæiske kunsts avantgarde, og værker af Kandinsky, Chagall og Malevitj er udstillet her. En bemærkelsesværdig gruppe af ikoner fra 1000-tallet er en anden hovedattraktion. Hovedgalleriet stammer fra begyndelsen af 1900-tallet, en forunderlig bygning i russisk art nouveau-stil, der bl.a. rummer Tretjakovs bolig. Et besøg her er en intim oplevelse, sammenlignet med den overvældende Eremitage i St. Petersborg. Tretjakov galleriet ligger få minutters gang syd for Kreml, på adressen Lavrushinskij pereulok 10, Moskva. Læs mere om kunst og kultur i Rusland her på bloggen om kulturrejser.

Jusupov paladset, adelsmændenes skjul

En stor del af fascinationen ved at besøge det betagende Jusupov-palads, der engang var ejet af en af de rigeste familier i Rusland, er en middag i den elegante restaurant Dvorianskoje Gnezdo, der betyder “Adelsmændenes skjul”. Den har til huse i en glaspavillon i et hjørne af paladsets have og er det foretrukne spisested for besøgende statsoverhoveder og for dem, der ønsker at opleve St. Petersborg romantiske fortid. Ved levende lys og i smukke omgivelser kan man nyde et europæisk præget russisk køkken, selv om man undertiden hører klager over en vekslende kvalitet. Men hvem kan koncentrere sig om maden, når man befinder sig i en perfekt Anna Karenina-stemning? Restaurantens beliggenhed nær Mariinskij-teatret (tidligere Kirov-teatret) gør den til det ideelle sted at indtage en middag efter teaterbesøget.

Afse tid på din kulturrejse til at besøge selve paladset. Dets private rokokoteater med forgyldninger og fløjl er lige så fornemt som et Fabergéæg, men det er den berygtede kælder, der trækker mange turister og historieinteresserede hertil. Det var nemlig her, Rasputin, den sibiriske mystiker, der udøvede en ildevarslende, indflydelse på den sidste zar, Nikolaj 2., i 1916 mødte sin grumme skæbne i hænderne på Nikolajs gode ven, fyrst Jusupov. Da cyanidblandet vin ikke virkede, skød Jusupov ham, bastede og bandt ham og kastede ham i Neva-floden – mens han stadig var i live, mener mange. En voksstatue af den “gale munk” sidder i dag ved et bord i paladsets dunkle kælder. Besøg Dvorianskoje Gnezdo på en kulturrejse til St. petersborg på adressen Ulitsa Dekabristov 21.

På museum i St. Petersborg

Skal du på kulturrejse til St. Petersborg og har læst lidt om seværdigheder i byen er du ganske sikkert stødt på Eremitagen, et museum der kan tage pusten fra de fleste uanset om man er kunst og historie interesseret eller ej.

Det ville tage næsten 10 år år at kaste bare et kort blik på hvert af museets mere end 160.000 udstillede værker, og dette er endda blot nogle få procent af museets samling! I Eremitagens uendelige labyrint af 1000 sale. Samlingens mageløse righoldighed (24 Rembrandt’er, 40 Rubens’er – blot som eksempel) fremhæves af de uendeligt smukke sale selv: Eremitagen var Vinterpaladset for hver zar og zarina siden Katarina den Store.

Italiensk renæssance kunst

En af verdens fineste samlinger af italiensk renæssance kunst har til huse på anden sal, en kunstverdenens Blå Bog, der kulminerer med to værker af Leonardo da Vinci og museets eneste renæssanceskulptur: Michelangelos Knælende yngling. Øverste etage rummer berømte værker af Picasso og Matisse og en lang række impressionister og post-impressionister. Salene selv er så fyldt med mønstrede parketgulve, krystallysekroner, indlægsarbejder, loftsmalerier, bladforgyldninger og kunstgenstande af jaspis, lapis lazuli og rav, at de næsten stjæler billedet fra kunstsamlingerne. Det er ikke svært at forestille sig de fornemme baller, møder mellem magtfulde mænd og krigserklæringer, der fandt sted i repræsentationssalene. Malakitværelset, der næsten udelukkende er udformet i dette klart grønne mineral, udvundet i Uralbjergene, er et mesterværk i sig selv. Er du interesseret i Italiensk renæssance kunst, så læs f.eks. indlægget: På besøg i Uffizierne i Firenze.

Dvorzovaja naberezhnaja som på dansk hedder Palads-dosseringen, kan du læse mere om på www.hermitage.ru Du kan også finde inspiration til din kulturrejse i andre indlæg her på bloggen om St. Petersborg.

Pavlovsk ved St. Petersborg

Skal du på kulturrejse til St. Petersborg så overvej at bruge den halve time på at kører til Pavlovsk der ligger ca. 25 kilometer syd for St. Petersborg og byder på en spændende historie.

Det hvidgyldne sommerpalads, som Katarina den Store lod bygge til sin søn, Paul 1. (hvis navn på russisk er Pavel, heraf navnet Pavlovsk), er blevet omhyggeligt bevaret og vedligeholdt og ser i dag ud, præcis som det gjorde sidst i 1700-tallet, da den unge storhertug ankom hertil sammen med sin storhertuginde og deres børneflok på ti. Dette mesterværk i neo-palladiansk stil blev opført på en skråning med udsyn over et tilliggende på 600 ha. Dette tidligere kejserlige jagtrevir er i dag en smuk park med søer, lindealléer, mægtige plæner, pavilloner og skove, som er populær blandt St. Peterborgs indbyggere. De fleste paladser og slotte fra denne periode blev bygget som symboler på den russiske kejsermagt? rammer om statsbegivenheder, hofballer og underholdning i en skala, der overgår alt, hvad man har set i Vesten. Men Pavlovsk var tænkt som et hjem. Efter en palads-målestok er dets værelser (i alt omkring 45) intime (og mageløse) og deres inventar kostbart og personligt. Selv om historiens hærgen i mirakuløs grad synes at være gået uden om Pavlovsk, er dette rent faktisk en enestående kopi. Hitlers tropper brugte stedet som Gestapo-hovedkvarter, før de brændte paladset og haven af i 1944. Det tog en mindre hær af Ruslands fineste håndværkere 25 år at genskabe dette fornemme stykke arkitektur fra Ruslands førrevolutionære fortid, med forlæg i detaljerede optegnelser, planer, stik og korrespondance. Det lykkedes på en eller anden måde et loyalt paladspersonale at begrave, oplagre, skjule og beskytte en stor del af det oprindelige inventar og de mange kunstværker, som i dag atter pryder Pavlovsk. Vil du selv besøge Pavlovsk på din kulturrejse til St. Petersborg skal du ca. 25 kilometer syd for byen i nærheden af Pusjkin. Læs mere om kulturrejser til St. Petersborg og andre rejsemål i Europa her på bloggen om kulturrejser. På www.pavlovskart.spb.ru kan du læse mere om Pavlovsk.

Petrodvorets ved St. Petersborg

Petrodvorets i St. Petersborg er en zars sommerpalads, der skulle overgå Versailels ved Paris i Frankrig. Skal du på kulturrejse til dette område i Rusland og har tiden til det, så aflæg Petrodvorets et besøg. Petrodvorets ligger omkring 30 minutter sydvest for St. Petersborg ved den sydlige bred af Den Finske Bugt. Man kan tage en flyvebåd og det tager en god halv time. Båden afgår ud for Vinterpaladset i St. Petersborg

For at få et indblik i det kejserlige St. Petersborgs helt ubegribelige overdådighed, kan man tage bådfarten fra Vinterpaladset (Eremitagen) og sejle ned ad Neva-floden til Den Finske Bugt og Petrodvorets, Peter den Stores fornemme sommerresidens. Ligesom St. Petersborg blev opført som en magtfuld kombination af både Øst og Vest – for russisk til at være europæisk og for europæiske til at være russisk – var Petrodvorets Peters “vindue mod Europa”. Han lod det opføre i begyndelsen af 1700-tallet for at overgå Versailles’ arkitektur og pompøse hofliv og for at vise Europas kongehuse, at han ikke stod tilbage for nogen af dem. Peter udfærdigede personligt planerne for dette ekstravagante sommerpalads og de 120 ha haveanlæg, hvor 66 springvand, 39 forgyldte statuer og 20 km kunstige kanaler blev anlagt af de fremmeste franske og italienske arkitekter og ingeniører. St. Petersborg var nær blevet jævnet med jorden under tyskernes 900 dage lange belejring under 2. Verdenskrig, men zarens yndlingsprojekt, fuldført efter hans død af Katarina den Store, blev minutiøst genopbygget ifølge Peters originale planer.