Kulturrejser til Istrien

Adriaterhavets største halvø Istrien, beliggende mellem Triestebugten og Kvarnerbugten, er i de senere år blevet et populært rejsemål i Danmark, også når det gælder kulturrejser. Halvøen, som Kroatien må dele med nabolandene Italien og Slovenien, er en særegen blanding af nogle af Europas smukkeste kulturbyer, overdådige landskaber og kyststrækninger, arkæologiske levn fra romertiden, blandt andet i hovedbyen Pula, en fantastisk gastronomi, som er præget af årene under nabolandet Italiens herredømme, og et behageligt, mediterrant klima med masser af soltimer året rundt.

I det følgende kan du læse om nogle af de mange seværdigheder, du kan opleve på en kulturrejse til Istrien. God fornøjelse – og god rejse!

Pula

Istrien-halvøens største by Pula, der har lidt under 60.000 indbyggere, er en sand kulturhistorisk perle med aner, der går tilbage til yngre stenalder og senere har været hjemsted for illyrere, antikke grækere og romere, østgotere, frankere, venetianere, genovesere, habsburgere og italienere, for nu at nævne nogle af de mange folkeslag og fremmede herredømmer, der har gæstet byen i kortere eller længere perioder af historien.

Blandt byens største attraktioner er en romersk triumfbue fra det første århundrede; et tempel for Rom og Augustus, også fra det første århundrede; byporten Porta Gemina fra det andet århundrede og byporten for Herkules fra samme århundrede; et par romerske forum og to romerske teatre; det byzantinske kapel Skt. Maria Formosa; Istriens arkæologiske museum; og Istrien-halvøens største akvarium.

Men byens absolut største og mest kendte historiske trækplaster er den romerske arena, der oprindeligt havde plads til 25.000 tilskuere og som i dag er blandt de seks største og mest velbevarede arenaer i verden fra romersk tid.

Rovinj

Rovinj, beliggende på Istriens nordvestlige kyst, havde – ligesom hovedbyen Pula – været under illyrisk herredømme, før romerne gjorde deres indtog og gav byen navnet Arupinium, hvorfra det nuværende bynavn stammer. Siden kom byen under både byzantinsk, frankisk, venetiansk og østrigsk herredømme.

I dag er byen mest kendt for dens smukke og historisk unikke bycentrum, der hvert år tiltrækker turister fra hele verden, samt dens driftige fiskerihavn.

Blandt de største seværdigheder i og omkring byen er – ud over den gamle bydel som helhed – barokkirken Skt. Eufemia fra 1736; ruinerne af fæstningen Monkodonja, beliggende lidt uden for byen, som var beboet i broncealderen og som muligivis havde tætte forbindelser med den sagnomspundne græsk-antikke by Mykene (der er fundet potteskår fra Mykene i ruinerne); skovparken Zlatni Rt; Rovinj by-museum; og ikke mindst et smukke landskab på de 19 Rovinj-øer ud for Rovinjs kyst, som har givet dem titlen “enestående landskabmæssige vidundere”;

Poreč

Poreč, beliggende i den nordvestlige del af Istrien, er halvøens andenstørste by med omkring 17.000 indbyggere. Byen, der sammen med Rovinj er det mest besøgte ferieområde i hele Kroatien, har været genstand for de samme historiske luner som de andre større byer på Istrien-halvøen med kortere eller længere besøg af romere, østgotere, frankere, habsburgere, venetianere, østrigere m.fl.

I dag er byen kendt for sine antikke romerske levn, der blandt andet inkluderer et romersk torv med to templer, nogle mindeværdige bygninger i romansk stil og nogle smukke venetianske paladser, samt en franciskansk kirke i gotisk stil fra det trettende århundrede. Men den helt store attraktion i Poreč er den romersk-katolske basilika, Eufrasiusbasilikaen, der blev erklæret verdensarv af UNESCO i 1997. Basilikaen betragtes som det bedste eksempel på tidlig byzantinsk bygningskunst i regionen.

Ferieboliger og hoteller på Istrien-halvøen

Der findes efterhånden en del danske rejsebureauer, der arrangerer rejser til Istrien-halvøen med et udvalg af gode ferieboliger og hoteller. Et af dem er rejseselskabet Hideaways, der har specialiseret sig i håndplukkede ferieboliger på udvalgte “gemmesteder” i Sydeuropa.

Du kan se alle Hideaways´ personligt udvalgte ferieboliger og hoteller på Istrien-halvøen her.