Kulturrejser til Sicilien

En kulturrejse til Sicilien byder ikke blot på et væld af kulturelle og historiske attraktioner, som spænder over antikke monumenter fra den romerske periode til unikke efterladenskaber fra de græske, fønikiske og arabiske kolonier, men byder også på fantastiske kystlandskaber med blå laguner og øde strande, spektakulære vulkanøer og storslåede domkirker. Helt centralt på øen står naturligvis vulkanen Etna, der har vundet ry over hele verden.

Se alle rejser til Sicilien

Historie, kunst og kultur

Sicilien er en uudtømmelig kilde til viden om Syditaliens historie, kunst og kultur. Berømte forfattere som Salvatore Quasimodo, Giovanni Verga, Luigi Pirandello, Leonardo Sciascia og Tomasi di Lampedusa fandt her på deres Sicilien en fortryllende atmosfære og et mildt klima, hvor de fandt den rette inspiration til at skrive store værker som ”Il Gattopardo” (Leoparden) eller ”Huset ved mispeltræet”.

Øen har gennem store dele af historien haft en afgørende strategisk beliggenhed, som i vid udstrækning skyldes dens betydning for Middelhavets handelsruter. Oldtidens rejser til Sicilien blev ikke foretaget med det øjemed at kunne nyde øens unikke natur, eller at gå på kulturel opdagelse – det var handelsmæssige ambitioner og ønsket om at udvide civilisationer, som i dag gør, at vi kan betragte de smukke monumenter, som udgør en af de største attraktioner på øen.

Området var højt anset som en del af Magna Graecia, og Cicero beskrev Siracusa som den største og smukkeste by af alle oldtidens græske byer. Også normannerne, der i hvertfald delvist havde danske vikinge-rødder, har været på øen, idet de erobrede hele øen i 1091 fra de byzantinske arabere, der besad øen på det tidspunkt – så hvis man i dag støder på en sicilianer med nordisk fysiognomi kunne det være et genetisk spor fra den tid.

Havets glæder

Noget af det mest attraktive ved en kulturferie på Sicilien er uden tvivl havet, som kan nydes på mange forskellige måder. Du kan slappe af på én af de mange strande ved kysten, og udforske de skønne havbunde med dykkerbrillerne på, eller du kan windsurfe eller kitesurfe, hvor man bæres væk af bølgerne og vinden.

Her giver havets og vindens styrke lejlighed til at føle kicket ved at ”løbe” eller endda ”flyve” hen over de krystalklare vande ved kysterne. San Vito lo Capo, Mondello, Cafelù, Marina di Ragusa Taormina, De æoliske Øer, Pantelleria, Lampedusa, Ustica er blot nogle af de mange steder, hvor disse sportsgrene kan udøves hele året rundt.

For de, der holder af at trekke, er der udflugter med guide langs ruter ved de sicilianske naturparker, mens de, der ikke ønsker at vandre, kan vælge at udforske disse vidunderlige steder på Sicilien på hesteryg eller mountainbike.

Eftertragtet sted for afslapning

Italien har altid været én af de mest eftertragtede destinationer for kur-entusiaster p.g.a. en slags naturmedicin, der har eksisteret i Italien siden romersk tid. Sicilien er en ø med vand og vulkaner og tilbyder derfor en lang række muligheder for alle, der ønsker at skabe afstand til stress og dagligdag, idet man kan vælge mellem masser af energigivende terapi-former, og skønhedsbehandlinger. De mest hæderkronede kurbade er Sciacca, med de berømte damphuler ved St. Calogero, hvor den høje koncentration af damp når en temperatur på omkring 40 grader C, eller Spa di Acireale, hvor de underjordiske vande fra havet blander sig med de svovlagtige vande fra vulkanen Etna. 

Karneval og festivaler

Den varme og glæde ved livet, der kendetegner sicilianerne, kommer klart til udtryk under karnevallet, som er årets gladeste og mest farverige festival. Acireale-karnevalet  er kendt som Siciliens smukkeste karneval på grund af den store kreativitet, der udvises, og originaliteten i de symbolske papmache-figurer og blomstersmykkede biler, der kører i parade med muntre og farverigt maskerede mennesker, er enorm. Mange festivaler er også til ære for Siciliens skytshelgener – en blanding af tro, folkelighed og tradition, der fortæller noget om Siciliens dybe religiøse rødder. Festivalen for St. Rosalia i Palermo og festivalen for St. Agatha i Catania er et par af eksemplerne på de mange religiøse og folkelige begivenheder, der foregår hvert år overalt på Sicilien.