Kulturrejser til Amalfikysten

Efter at have besøgt Amalfikysten skrev en henført André Gide i “Den umoralske”, at “man ikke vil kunne se noget smukkere sted på denne jord”. Lodrette klippevægge styrter sig ned i et ubegribelig blåt Middelhav i takt med at en kystlinje med havnebyer kommer til syne mellem terrasserede oliven- og citronlunde, egetræer og pinjer. Amalfikysten er sol, kultur, hav og og historie, der går op i en højere enhed.

Se priser på alle rejser til Amalfikysten

Positano

Byen Positano beliggende på en bjergside, der ikke længere er så isoleret som dengang, det kun var muligt at komme hertil fra havet eller med pakæsler, er stadig det ultimative tilflugtssted. Byen er velsignet trafikfri med sit mylder af ombyggede, hvidkalkede og pastelfarvede fiskerhuse, der ligger omkring labyrinter af snævre gyder, som fører ned til den parasolkransede, stenede strand – det eneste vandrette område i byen. Det er hernede, man vil blive kontaktet af den solbrændte Sergio og blive bragt over til Da Adolfo i hans families motorbåd (kig efter båden med den store, røde fisk), langt væk fra Positanos hektiske strandmiljø og forbi Hotel San Pietro, hvor der venter en smuk afsides strandstrækning.

Amalfi

Det er vanskeligt at forestille sig, at den lillebitte, maleriske Amalfi engang var hjertet i Italiens ældste og en af dets mest magtfulde søfarts-republikker. Så tidligt som i 800-tallet dominerede denne minihavn ved udmundingen af en dyb kløft handelen på Orienten, hvilket er med til at forklare både den mauriske indflydelse og den store betydning, byens domkirke, Sant’ Andrea, havde. Den blev planlagt og opført i storhedstiden som uafhængig republik og ligger oppe for enden af et stejlt trappeanlæg. Barokinteriøret kommer man ind i gennem bronzedøre fra 1000-tallet, støbt i Konstantinopel. Chiostro del Paradiso fra 1200-tallet er et kønt byzantinsk og maurisk kloster, hvis berusende aura af arabiske fantasier engang gennemsyrede meget af byens, og hele kystens, arkitektur.

Amalfi ligger ca. 20 kilometer øst for Positano, og 60 kilometer sydøst for Napoli. Festen for Sant’ Andrea, byens skytshelgen og fiskernes beskytter, finder sted i Amalfi den 27. juni og 30. november. Sant’ Andrea-katedralen ligger på Piazza del Duomo, men byen er så lille at den kan man ikke undgå at finde!

I H.C. Andersens fodspor

En rejse til Amalfi og Amalfikysten vil også bringe dig i fodsporene på Danmarks nok mest kendte digter i udlandet, H.C. Andersen. Andersen var meget begejstret for Italien, som han besøgte flere gange, og ikke mindre begejstret for Amalfi, som han blandt skrev disse linjer om i Improvisatoren fra 1835: ”Den store Skjønheds Fylde overvældede mig. Gid at alle Jordens Slægter kunde skue denne Herlighed! – Ingen Storm fra Nord eller Vest bringer Kulde og Vinter til denne blomstrende Have, paa hvis Terrasse Amalfi ligger. Kun fra Øst og Syd kommer Luftningen, den varme Luftning fra Orangernes og Palmernes Land hen over det deilige Hav”.

Seværdigheder i området

En kulturrejse til Amalfi byder også på en lang række seværdigheder, der ligger tæt på, eller i overskuelig afstand til Amalfi, såsom øerne Ischia og Capri, som meget apropos også blev besøgt af H.C. Andersen. Faktisk var det Andersens beskrivelser af Capri, der var med til at gøre dem til en international turistattraktion. Og så er der den kendte vulkan Vesuv, beliggende tæt på Napoli, eller bjergbyen Ravello, der er specielt kendt for sine koncerter.

En ferie i Amalfi giver også mulighed for at se de antikke, romerske byer Herculanum og Pompeji, Napoli, der siges at være pizzaens fødested, og den antikke, græske by Pæstum.

Indbydende gastronomi

Amalfikysten forsyner verden med frisk mozzarella de bufala; man kan næppe forestille sig, hvor himmelsk den smager, når den grilles på et velduftende citrontræsblad og serveres under den varme syditalienske sol. Og det bliver bare bedre med den udsøgt enkle spaghetti med en sauce af små, buttede muslinger. Find en liggestol og en parasol, og bestil en iskold limoncello-likør, nypresset af områdets enestående søde citroner på størrelse med grapefrugter. Det er nok til, at man bekvemt glemmer alle bekymringer.