Kulturrejser til Alentejo

Alentejo er én af Portugals mest oversete regioner, hvilket er en skam, for Alentejo-regionen er samtidig en af Portugals største, smukkeste og mest varierede regioner. Alentejo byder på vidtstrakte hvedemarker, uendelige sletter, kolossale olivenmarker, og unikke, historiske byer, såsom Évora, Beja og Vidigueira.

Alentejo er derfor et oplagt mål for en kulturrejse, og denne region byder desuden på et væld af levn fra maurernes besættelse af den sydlige del af landet, med de karakteristiske hvidkalkede huse, og på en række fremragende vine.

Alentejos skønhed

Alentejo-regionen ligger nord for Algarve og er en udstrakt og tyndtbefolket provins, hvor det typiske landskab er rullende græsland, hvedemarker, kork- og olivenlunde. Området dækker en tredjedel af Portugal, men rummer kun en tiendedel af landets befolkning. Området, der bages brunt og gyldent af sommersolen og dækkes af vilde blomster om foråret, er et vidunderligt sted for de naturglade, fotograferne og alle andre, der ønsker at opleve dette særprægede, men mindst kendte hjørne af Vesteuropa.

Korktræerne i Alentejo

Så snart man kører ind i regionen, vil man opdage de mange korktræer, som står overalt i regionen. Rejser man til Alentejo, vil man opdage, at produktionen og forarbejdningen af kork er meget betydningsfuld for regionens økonomi.

Korktræerne ses alle steder, så snart man kommer ud af byerne og de fleste af dem er letgenkendelige på deres karakteristiske stammer, som ofte er helt bare pga. den bark, som er pillet af og sendt videre til forarbejdning. Der høstes kork ca. hvert niende til hvert tiende år og når barken er pillet af, skrives det årstal, hvor korken er pillet af på træets stamme.

Faktisk sidder Portugal på omkring 54 procent af verdens korkproduktion. Dette understreger, hvor vigtig korken er for regionen, og det vil være noget man oplever meget tæt på, når man rejser til Alentejo.

Kork kan bruges til mange ting, så man tager fejl, hvis man tror, at det er et materiale, som kun bruges til vinpropper og gulvbelægning. I Alentejo producerer man både tasker, kjoler, bukser, sko og meget mere at korken, og det er et holdbart materiale, som både tåler vask og slid som andre gængse materialer.

Gyldne hvedemarker

Enorme gyldne bølgende hvedemarker fortoner sig i horisonten, og som en modsætning til de store godsers nyindførte mekaniserede landbrug, ser man endnu grupper af sigøjnere, der slår lejr i vejkanten med deres heste og muldyr. I over 1500 år rullede invasionerne henover Alentejo, og romere, vestgotere, maurere, spaniere samt franskmænd kom og gik og efterlod flotte befæstede borge. Évora og Vila Vicosa var tæt knyttet til Portugals kongehuse, Avis og Braganca, og i 1986 blev Évora af UNESCO erklæret for ”Verdenskulturarv”.

En rejse tilbage i tiden

Et besøg i Alentejo er en rejse tilbage i tiden – 50 år tilbage med hensyn til landbruget, 400 år tilbage til de prægtige kongepaladser fra Portugals Guldalder, 700 år tilbage til de imponerende borge, der troner på bjergtoppene og hele 4000 år tilbage når man oplever de enestående megalitiske monumenter.