Kulturrejser til Umbrien

En kulturrejse til Umbrien byder ikke bare på en storslået natur og en rig gastronomi, men også på en lang række kunst-mesterværker fra renæssancens tid, spændende pilgrimsruter, unikke håndværkstraditioner – og sidst men ikke mindst på vidunderlige middelalderbyer.

Se alle rejser til Umbrien

Pilgrimsruter i Umbrien

Umbrien er på mange måder en tidløs region, fordi den – lidt ligesom Alentejo i Portugal eller Extremadura i Spanien – har bevaret meget af sin historiske og kulturelle egenart. Et af disse tidløse steder er pilgrimsruten, der bringer minderne frem om Umbriens mest berømte børn, Den hellige Frans af Assisi, St. Clare og St. Benedict af Norcia. Idet man vandrer langs Via Francigena-ruten, kan man se uendelige landskaber i nære dimensioner, og samtidig nyde andre pilgrimmes selskab. Langs denne sti finder man adskillige indkvarteringssteder, hvor man kan sove og spise. En anden naturrute er den, der binder mennesket sammen med dets eget territorium; de berømte ”vinveje” tilfredsstiller de fem sanser på en tur midt i natur med masser af smagsoplevelser.

Gamle håndværkstraditioner

Ud over vinsmagning findes der mad- og vintraditioner, samt gamle håndværkstraditioner, værksteder med keramik, glas og træ, som er de typiske udtryk for en traditionel og gammel kultur. Hvis man besøger oliemøller får man lejlighed til at beundre ”olivenoliekulturen” i Umbrien, og den stolthed, der præger alle gårde og oliemøller, der producerer umbrisk olivenolie af høj kvalitet.

Gubbio

Men Umbrien byder også på nogle fantastiske kulturbyer. Gubbio er én af dem. Gubbio er den ældste by i Umbrien og den nåede sin storhedstid i Middelalderen. Katedralen, Konsulens Palads, og hertugpaladset er blot nogle af de levn, der vidner om byens vilje til at blive Umbriens juvel. Gubbio tiltrækker ikke blot besøgende i kraft af byens kunstværker, men også på grund af de spektakulære Corsa dei Cari (lysenes væddeløb) og Palio Balestra (middelalderlig armbrøstkonkurrence på hesteryg), førstnævnte til ære for en skytshelgen og sidstnævnte til minde om gammel tid.

Orvieto

Et andet af de utallige charmerende steder i Umbrien er Orvieto, med sin berømte katedral, et af mesterværkerne inden for italiensk gotisk kunst, og Pozzo di San Patrizio brønden, en 62 meter dyb konstruktion karakteriseret ved to spiralformede trapper, der drejer rundt nede i brønden, uden at mødes med 248 trin, før de når vandet.

Spoleto

Så er der Spoleto, en malerisk by, der byder på en tusind år gammel historie og stadig bevarer levnene fra fortiden i sin middelalder- og renæssance-arkitektur. De stenbelagte gader og de mest berømte monumenter udgør kulisserne for internationale kulturbegivenheder, såsom “Festivalen af to Verdener”, hvor der er rig lejlighed til at dykke ned i en kunstnerisk atmosfære af høj kvalitet.

Assisi

Apropos kunst og åndelighed må man ikke forsømme at besøge middelalderbyen Assisi, indskrevet på UNESCOs verdenskulturarvsliste for dens ”serie af mesterværker af menneskets kreativitet”. Alt drejer sig om byens berømte indbygger, Den hellige Frans af Assisi, Italiens skytshelgen: fra basilikaen, der er dedikeret til skytshelgenen og indeholder hans gravsted, til eremitageboligen (Eremo Carceri) et par kilometer uden for bymurene. Her plejede den hellige Frans at gå hen for at bede.

Assisi er en meget imødekommende og hjertelig by, der under Calendimaggio-festlighederne forvandles til en gammel middelalderby beboet af riddere og fornemme damer, bueskytter og flagbærere, der tilhører en fjern fortid.