Kulturrejser til Piemonte

En kulturrejse til Piemonte byder på en herlig blanding af kulturelle seværdigheder i regionens hovedstad Torino, unikke historiske byer såsom Cherasco, Savigliano og Alba, sjælden religiøs arkitektur i form af de såkaldte Hellige Bjerge, berømte klostre, smukke reservater og naturparker og nogle af Italiens bedste skisports-områder. 

Torino og omegn

Torino er rig på kulturelle seværdigheder, der blandet andet inkluderer Det egyptiske Museum, Museo Egizio, der rummer den andenstørste samling af ægyptiske artefakter i verden, kun overgået af samlingerne i Cairo, og Ligklædet i Johannesdøber-domkirken, der af nogle kristne (særligt indenfor den katolske kirke) regnes for selve Jesu ligklæde og som derfor betragtes som et af de mest værdifulde levn fra kristendommen (det opbevares i en sikret boks og vises kun sjældent til offentligheden; næste gang er i 2025).

Man bør også besøge den berømte 165 meter høje bygning, Mole Antonelliana, der knejser over byen, og som huser Det Nationale Filmmuseum (Museo Nazionale del Cinema) – og sidst, men ikke mindst, er automobil-museet i Torino også en stor oplevelse.

I området omkring Torino bør man desuden se Reggia di Venaria-paladset, der er et pragtfuldt arkitektonisk bygningsværk, indskrevet på UNESCO´s verdenskulturarvsliste sammen med de andre Savoy kongeresidenser.

“Hellige bjerge” og historiske byer

De såkaldte Hellige Bjerge, eller Sacri Monti, som de kaldes på italiensk, er rigt dekorerede mesterværker af religiøs arkitektur spredt over forskellige dele af Piemonte-regionen og Lombardiet-regionen, herunder i Varallo Sesia, Serralunga di Crea, Ponzano Monferrato, Orta San Giulio, Ghiffa og Domodossola. I alt er der ni af disse Hellige Bjerge, der ikke bare er berømte for deres arkitektoniske skønhed, men også for den måde, de smukt er integreret i det omgivende landskab på, hvad enten dette landskab udgøres af bakker, søer eller skove. Som navnet antyder er de bygget på skråningen af et bjerg – og vejen derop skal forestille at gengive Via Dolorosa, dvs. den vej fra Jerusalem til Golgotha,som Jesus slæbte sit kors ad.

Man ikke bør snyde sig selv for de historiske byer såsom Cherasco, ”byen med de stjerneformede mure”, Savigliano, Alba og Ivrea.

Berømte klostre

Piemonte-regionen er fyldt med spændende historiske klostre. To af de mest berømte klostre i Piemonte er cistercienser-klostret Santa Maria di Staffarda, som navnet antyder ligger ved Staffarda nær Saluzzo – et imponerende eksempel på gotisk arkitektur – og benedikter-klostret Abbazia di Novalesa i Novalesa, nær Susa. Klostret Sacra di San Michele er også meget betydningsfuldt; en ældgammel helligdom, hvis religiøse aspekter er perfekt kombineret med arkitekturen og med den omgivende natur.

Piemonte-bredden af Lago Maggiore er fyldt med berømte feriesteder, såsom Arona med den kolossale statue af St. Carlo fra det 17. århundrede, Stresa og De borromæiske Øer, med indkvarteringsmuligheder, villaer og grønne områder.

Natur-attraktioner i Piemonte

Skisportsstedet Sestriere – Via Lattea er et af de mest betydningsfulde vintersportsområder i Europa. Der er også mange reservater og naturparker, såsom Gran Paradiso Nationalpark med sine gletsjere, naturskabte søer og fredede blomster- og dyrearter.