Se hidtil ukendt italiensk kunst i Brescia

Om fire dage og indtil midten af juni har du mulighed for at opleve hidtil ukendt italiensk kunst i den lombardiske by Brescia. De indtil nu aldrig offentligt fremviste kunstværker har i årtier været gemt væk i museers lager- og sikkerhedsrum og i private kunstsamlinger, der tilhører indfødte Brescia-borgere.

Udstillingen, der er arrangeret af Museo di Santa Giulia i Brescia, har fået titlen Novecento mai visto (Det tyvende århundrede – aldrig set) og er dedikeret hidtil uset eksperimenterende og avangardistisk kunst af italienske kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede til 1970’erne fra De Chirico til Cattelans.

Arte povera

Udstillingen vil sætte særligt fokus på de tendenser og bevægelser, der har præget italiensk kunst i perioden 1950-70: fra den såkaldte “uformelle kunst” (også kaldet “Tachisme”) til de to avangardistiske kunst-bevægelser “Movimento spazialista” – der blev skabt af Lucio Fontana i Milano i 1950 – og “Arte Povera”, der opstod blandt forskellige italienske kunstnere i slutningen af 1960´erne (blandt andre Germano Celant).


Se video om Museo di Santa Giulia i Brescia

Futuristisk kunst

Den første del af udstillingen vil være en hyldst til Romolo Romani, en lokal Brescia- kunstner, der var en af underskriverne af det berømte – eller berygtede – futuristiske manifest Manifesto dei pittori Futuristi. Den anden del af udstillingen byder på seks futuristiske malerier (af folk som Gerardo Dottori, Julius Evola, Gino Galli, og Fortunato Depero), mens den tredje del af udstillingen vil præsentere tre højt bemærkelsesværdige stillleben-værker af De Chirico, Giorgio Morandi og Gino Severini; efterfulgt af Mario Sironis værker fra 1940’erne.

Eksemplarisk avangardist

I udstillingens fjerde afsnit vil du kunne finde eksempler på efterkrigstidens italienske kunst, herunder værker af Giuseppe Capogrossi, Mario Ballocco, Emilio Vedova, Enzo Brunori, Alfredo Chighine, Ennio Morlotti, Lucio Fontana og Enrico Castellani. En særlig hyldst er dedikeret til Guglielmo Achille Cavellini i den femte del af udstillingen; en usædvanlig kunstner og samler, der er repræsentativ for datidens avantgarde, idet han var i stand til at fremkalde det særlige avantgardistiske kulturelle klima, der eksisterede i Brescia i årene 1964-1972.

Du kan læse meget mere om udstillingen i Brescia på museum Museo di Santa Giulias egen hjemmeside.

 

Tag på lang museums-nat i Berlin

De lange museums-nætter er et kendt og udbredt fænomen i mange europæiske byer. Men vidste du, at det faktisk var i Berlin, at konceptet opstod, og at den første lange museums-nat fandt sted i Berlin i 1997? Herefter bredte den sig til over 120 byer i Europa, foruden Argentina og Phillippinerne. I midten af næste måned har du imidlertid endnu engang muligheden for at opleve arrangementet i dets “moderby” Berlin.

Berlins Lange Nacht der Museen, som den oprindeligt blev døbt på tysk, har som det eneste sted i verden to lange museums-nætter om året, og én af disse gange er d. 16 marts i år, dvs. om mindre end en måned, hvor næsten alle byens museer vil deltage i den 32. lange museums-nat. Selvom arrangementet løber af stablen to gange om året, er der for de faste gæster i Berlin og besøgende udefra – og dem er der mange af – rig mulighed for at finde variation: Hvert arrangement byder nemlig på en anderledes kombination af museer, et nyt tema og et nyt program, og da stadigt flere museer og institutioner træder til hvert år, er de besøgende garanteret forskellige oplevelser og nye opdagelser hver gang.


Se Youtube-video fra tidligere lang museums-nat i Berlin

Ødelagt mangfoldighed

For det kommende arrangement, som vil begynde søndag d. 16 marts kl. 18.00 og strække sig indtil kl. 2 om natten, tager arrangørerne modigt fat om ét af Tysklands mest ømfindtlige temaer; nemlig landets nazistiske fortid. Det sker under titlen ” Zerstörte Vielfalt” (“Ødelagt mangfoldighed”), som tager udgangspunkt i den traumatiske tid for nutidens berlinere, hvor nazisterne for alvor fik fat om magtens rod i Tyskland i januar 1933 og den deraf følgende undertrykkelse af alle kulturelle, politiske og økonomiske kræfter, der ikke opfyldte de ideologiske retningslinjer i NSDAP.

Historisk healing

Som en slags historisk healing og en forsinket fejring af den kulturelle mangfoldighed, der blev undertrykt af nazisterne, vil den lange museums-nat i marts fokusere på de museer i Berlin, som udstiller personligheder, musik, litteratur, kunst og videnskab i perioden omkring nazisternes tyranni i 1933, så den af nazisterne ødelagte kulturelle diversitet kan genoplives i vore dages demokratiske lys.

Som sædvanlig vil de næsten 80 deltagende museer og institutioner i Berlin præsentere en unik vifte af udstillinger, rundvisninger, koncerter, oplæsninger, danse-forestillinger, workshops, spil og familie-programmer.

Du kan læse mere om den lange museums-nat i Berlin og se hele programmet på arrangementets officielle hjemmeside.

 

 

 

Munch museet i Oslo

Skal du på kulturrejse til Oslo er det oplagt at planlægget et besøg på Munch museet.

Edvard Munch (1863-1944), der stadig er uhyre populær i dag, er den eneste skandinaviske billedkunstner, hvis indflydelse har gjort sig gældende over hele verden. At han ikke var særlig succesfuld i sin levetid (efter sin død blev han hyldet som ekspressionismens fader), fremgår af den kendsgerning, at han selv lå inde med de fleste af sine værker. Over 22.000 værker i hans eje blev skænket til byen Oslo i 1940, få år før hans død. Og som om dette ikke var nok, er samlingen blevet forøget gennem tiden ved gaver fra private, således at Munch-museet, der blev indviet i 1963, er fyldt til bristepunktet. Det rummer i dag malerier, tegninger, akvareller, træsnit, litografier, skulpturer og personlige ejendele, som f.eks. bøger og breve, hvoraf en redigeret andel er udstillet og jævnligt udskiftes.

Munch mistede sin mor som femårig og var som barn ofte syg. Hans livslange kamp mod sygdom og psykisk forpinthed afspejler sig i mange af hans værker, der spænder lige fra realisme til det, der senere skulle betegnes som ekspressionisme. Hans mest berømte værk, Skriget, blev stjålet fra museet i august 2004. Det er senere genfundet, men har lidt uoprettelig skade. Heldigvis er Aften på Karl Johan (der ligesom Skriget blev malet i samme produktive periode i 1890’erne, hvor hans navn var ved at blive kendt) her stadig. På trods af det vældige antal værker, der er udstillet, og som viser kunstneren på hvert alderstrin og under indflydelse af en række forskellige æstetiske impulser, fornemmes den gennemgående tone af melankoli og ensomhed.

Munch-Museet ligger på adressen Tøyengata 53 i Oslo. Du kan læse meget mere om kunst og kultur i Norge og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Munch museet i Oslo så klik på munch.museum. Et andet interessant museum at besøge under din kulturrejse i Oslo er Vikingeskiphuset

Museu Picasso i Barcelona

Sammenbyggede palæer fra 12- og 1800-tallet er den smukke ramme om et af Spaniens mest interessante museer, et skatkammer for Picasso-elskere. Med udgangspunkt i barndommens skitsebøger og den niårige kunstners (født i Málaga i 1881) småtegninger byder museet på et sjældent indblik i Picassos udvikling som kunstner, især gennem hans tidligere værker. Der er malerier, der viser hen til hans blå periode og forstudier til såvel hans skelsættende Guernica som til Hofdamerne, 44 kubistiske variationer, udført i 1950’erne, over det klassiske Las Meninas, det berømte Velázauez-maleri, der hænger i Pradomuseet i Madrid. Selv om dette måske ikke er den fornemste samling af Picasso’er, er det den største med 3600 malerier, tegninger, graveringer og keramiske arbejder. Mange af genstandene, der stammer fra perioden 1890-1967, blev skænket af kunstneren før hans død i 1973, og størstedelen af de keramiske genstande blev skænket af Jacqueline Picasso i 1982. Denne moderne samling ligger i en smal gade i udkanten af Barcelonas Barri Gótic (gotiske kvarter), en fredfyldt labyrint af middelalderbygninger og sidegader, der rummer de fleste af byens historiske og kunstneriske skatte og tillige er fyldt med tapas-barer, der kan styrke ens energi undervejs.

Museu Picasso finder du på adressen Carrer de Montcada 15-19 i barcelona. Du kan læse mere om Barcelona her på bloggen om kulturrejser og om museeum Picasso på museupicasso. Er du interesseret i kunst og rejser til Catalonien i Spanien, så læs også indlægget: Kunst i Catalonien.

Madeiras historiske museum

Madeiras historiske museum i Funchal er absolut et besøg værd på en kulturrejse, hvis du vil dykke ned i Madeiras spændende historie. På Madeiras historiske museum kan du få oplysninger om Madeiras historie og udvikling helt op til i dag.

Du finder Madeiras historiske museum i den gamle by i Funchal – nærmere bestemt i området Largo Almirante Reise, lige over for svævebanen Monte Cable Car Station.

Rejs tilbage i tiden på Madeiras historiske museum

Dette opsigtsvækkende museum giver de besøgende mulighed for at gå tilbage i tiden på en sandfærdig rejse og forsøger så let som muligt og i kronologisk rækkefølge at beskrive øgruppens store historiske begivenheder, lige fra de første vulkanske udbrud for 14 millioner af år siden og til den første flyver landede på Madeira.

Den permanente udstilling på Madeiras historiske museum

Den permanente udstilling omfatter disse temaer: Vulkansk oprindelse, opdagelsesrejsendes sagnhistorier, kaos og handel, øens strategi, det blomstrende Madeira, postvæsenets epoke og udforskningen af Madeira. Man bliver præsenteret for en utrolig fascinerende rejse gennem tiderne, nogle områder af udstillingen omhandler hele århundreder, medens andre kun fremviser i detaljer en specifik begivenhed.

Som en ekstra attraktion og for at supplere den permanente udstillings historiske indhold, har man også inddraget en serie af nutidige begivenheder med lokale og internationale kunstnere, ligesom man har inviteret regionale kunstnere til at fremvise sine værker.

For i ro og mag at runde besøget af i Madeiras historiske center tilbydes der også flere udendørs attraktioner, som f.eks. en udsigtsterrasse udstyret med kikkerter som gør det muligt at få en fortrinlig udsigt over den gamle by, en attraktiv udsmykket tema-café og en souvenirbutik med specielle Madeira relaterede artikler til at tage med hjem. Det er dog som alle andre steder, hvor der er mange turister, lidt en “fælde” at handle i souvenirbutikken, men sådan er det jo overalt, også på Madeira.

Det Nationale Kunstmuseum i Catalonien

Det Nationale Kunstmuseum i Catalonien, som ligger i Barcelona, har en uovertruffen samling af romansk kunst, og er oplagt at besøge på en kulturrejse til denne del af Spanien.

Museu Nacional d’Art de Catalunya har til huse i det imponerende Palau Nacional (Nationalpalads) og rummer verdens fineste samlinger af romanske og gotiske malerier, skulpturer og metalarbejder. Over 25 værker er blevet overført hertil fra kirker og klostre i Catalonien og udstillet i enkle interiører, der genskaber deres oprindelige omgivelser. Nøgternheden i romanske kirkers ydre står ofte i kontrast til rigdommen af kunst i deres indre. De mesterlige kunstværker, der præsenteres i den rette tidsfølge, byder på en fascinerende rejse gennem den primitive romanske stils udvikling til dens kulmination mellem 1000- og 1200-årene og de tidlige faser af den gotiske kunst, der fulgte efter. Et højdepunkt er pantokratoren (Kristus fremstillet som verdenshersker) fra 1123 fra hovedapsen i kirken San Clemente de Taüll. Monteringen af disse storslåede freskoer – som afbilder en majestætisk Kristus, der holder en bog med den latinske inskription “Ego sum lux mundi” (“Jet er verdens lys”) – blev foretaget under opsyn af lederen af restaureringen af Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Omgivelsernes og helhedsindtrykkets spartanske virkning er ikke mindre overvældende her. Nationalpaladset i forloren renæssance-barokstil, der blev opført i 1929 i anledning af verdensudstillingen og genåbnet i 1995 efter en større restaurering under ledelse af den milanesiske arkitekt Gae Aulenti, omtales ofte som den romanske kunsts Pradomuseum. Du finder Museu Nacional D’Art de Catalunya som museet hedder på spans på adressen Parc de Montjuïc i Barcelona. Du kan læse meget mere om kulturrejser til Barcelona og andre rejsemål i catalonien her på bloggen, eller om Det Nationale Kunstmuseum i Catalonien på mnac.

Rejser du på kulturrejse til Catalonien i Spanien og er interesseret i kunst, så læs også indlægget: I Catalonien er kunst cool

Museer i Lissabon

At Lissabon ofte fremhæves som et af Europas bedste rejsemål for storbyferier, skyldes ikke blot den portugisiske hovedstads rige udvalg af hyggelige caféer, restauranter og gode shoppingmuligheder. Det er i høj grad også det store udvalg af spændende og usædvanlige museer, som gør Lissabon til et oplagt mål for en kulturrejse. Her finder du vores bud på nogle af Lissabons mest interessante museer.

Museu da Cidade

Historiske dokumenter på Museu da Cidade informerer om byens historie før og efter jordskælvet i 1755 frem til grundlæggelsen af republikken i 1910. En stor model viser, hvordan Lissabon så ud inden det ødelæggende jordskælv. Desuden en samling med malerier og skulpturer af portugisiske naturalister.

Museu das Criancas

Didaktisk museum i Museu da Marinha i Belém. Børnemuseet organiserer hyppige tematiske udstillinger, f.eks. om emnerne fred eller miljø.

Museu do Chiado

I 13 år var Museu do Chiado museet for samtidskunst, som blev grundlagt i 1911, lukket. I 1994 blev det renoveret og genåbnet under nyt navn. Her kan man hovedsageligt se værker af portugisiske malere fra 1850 til 1960. Et besøg kan ikke blot anbefales på grund af de portugisiske naturalister, men også på grund af museets meget specielle lokaler.

Museu National de Arte Antiga

Betydningsfuld samling af portugisiske, tyske og flamske malerier, national og international keramik. Museets mest kendte værk er triptykonet ”Sankt Antonius’ fristelser” af Hieronymus Bosch. Som vigtigste portugisiske værk regnes polypptykonet af Vinzenz-alteret fra Igreja Sao Vicente de Fora, som hofmaleren Nuno Goncalves siges at have lavet. Men også betydningsfulde gamle mestre som Dürer, Granach og Holbein den ældre er repræsenteret. I café/restauranten i den overordentlig smukke museumshave kan man også sidde om aftenen.

Museu National do Azulejo

I det tidligere Convento da Madre de Deus in Xabregas, grundlagt i 1509 af dronning Dona Leonor, har Museu National do Azulejo ligget siden 1980 med en stor samling af nationale og udenlandske azulejos fra 1400-tallet frem til nu. Museet giver også et indblik i fremstillingsteknikkerne og historien bag disse kakler, som anvendtes i Portugal navnlig i 1400- til 1500-tallet. De stammer fra det spanske Sevilla og var oprindeligt tænkt som gulvbelægning. Men de blev snart også brugt som væg- og alterudsmykning. Et af det fremragende udstillingsobjekter er værket ”O Retábulo de Nossa Senhora da Vida ” fra slutningen af 1500-tallet. Det består af 1384 azulejos.

Museu Nacional dos Coches

Museet, som blev åbnet i 1905, ligger i en tidligere hestestald i Palácio de Belém. Her findes Europas mest betydningsfulde og største samling af kareter og karosserier fra 1500- til 1800-tallet. At det er en udstilling, der virkelig begejstrer, kan man se af, at det er det mest besøgte museum i Portugal.

Museu Nacional do Traje

Museu Nacional do Traje ligger i paladset Angeja-Palmela i den smukke park Monteiro-Mor og har siden 1977 udstillet tøj. Mange af de ca. 7000 udstillingsgenstande tilhørte den kongelige familie, de fleste stammer fra 1700- og 1800-tallet. Derudover har museet en samling af legetøj og dukker.

O Pavilhao do Conhecimento – Ciência Viva

Et meget moderne museum, der er viet til viden. Er særligt velegnet til et besøg med børn. Her kan man legende lære ved at prøve tingene – mottoet for dette behagelige museum.

Museu Calouste Gulbenkian i Lissabon

En milliardærs kunstsamling i sit eget museum, det er Museu Calouste Gulbenkian som ligger i Portugals hovedstad Lissabon, og som er værd at besøge på en kulturrejse til byen.

Da Calouste Gulbenkian, en hovedrig armensk oliemagnat, døde i 1955, skænkede han en af verdens fornemste private kunstsamlinger til Portugal, der havde været hans hjem siden 2. Verdenskrig. Art nouveau-smykker og -kunstgenstande af Gulbenkians ven René Laliique er nogle af højdepunkterne i denne enestående samling på over 6000 genstande, der blev opbygget gennem 50 års kyndig og passioneret kunstglæde. Mange af disse spektakulære arbejder blev indkøbt fra Eremitagen i Sankt Petersborg i 1920’erne, hvor Sovjetunionen havde brug for hård valuta. Samlingen dækker tidsrummet fra 2700 f.Kr. i Egypten til det tidlige 1900-tal og repræsenterer Gulbenkians brede interessefelt og dybe lommer. Fantastiske værker af Ghirlandaio, Rembrandt, Renoir og manet er udstillet side om side med utallige udsøgte kunstgenstande, der fangede denne kenders blik – heriblandt illuminerede middelalderhåndskrifter, antikke græske mønter og ægte tæpper. Du finder Museu Calouste gulbenkian på adressen Avenida de Berna 45-A, i Lissabon. Læs mere om kunst i Portugal her på bloggen om kulturrejser eller om Museu Calouste gulbenkian på www.museu.gulbenkian.pt. Vil du vide mere om museer i Lissabon så læs indlægget; udvalgte museer i Lissabon.

Guggenheim-Museet i Bilbao

Guggenheim-Museet i Bilbao er et arkitektonisk-skulpturelt mesterværk og et must at besøge på en kulturrejser til Bilbao der ligger i Baskerlandet i Spanien. Bilbao ligger 116 km øst for Santander

Guggenheim-museet i Bilbao – det fabelagtige bygningsværk i sten og titanium, der dominerer dette skibsbygnings- og stålværkscenter – er et af århundredets mest omtalte museer. Denne bizart udformede bygning beskrives af sin arkitekt, amerikaneren Frank O. Gehry, som et skib, der er gået på grund ved Nervión-floden. Kunstelskere, der rejser rundt i Europa, indbefatter i dag Bilbao som et væsentligt punkt på deres rejserute. Dn yderst særprægede bygning har kickstartet byens ønske om at fremstå som et nyt symbol på kulturel og økonomisk genopblomstring og åbenhed ud mod verden efter sin lange historie, præget af baskisk separatisme. Den New York-baserede solomon R. Gugegnheim Foundation driver foretagendet med skiftende udstillinger fra dens egne permanente samling og bistår med organisering af midlertidige udstillinger. Det mægtige, originalt udformede Bilbao-museum er næsten dobbelt så stort som sit modstykke i New York. Den baskiske regionalregering har givet 600 mio. kroner i tilskud til byggeriet og har oprettet en fond til nyerhvervelser. Denne museumsbygning, der på afstand ligner en vældig, spektakulær skulptur, tjener som langt mere end blot til at huse kunstsamlinger. Dets 18 udstillingssale byder på et samspil mellem bygning og indhold, således at bygningen falder i tråd med de skiftende udstillinger, men aldrig dominerer kunstværkerne. Den er, som den amerikanske arkitekt Philip Johnson har sagt, “den mest storslåede bygning i vor tid.”

Guggenheim-museet finder du nemt på adressen Avenida Abandoibarra 2 i Bilbao. Læs meget mere om kunst i Spanien her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Guggenheim-museet så læs indlægget, kulturrejser til Bilbao, baskerlandets konge eller på http://www.guggenheim-bilbao.es/.

Kariye museet i Istanbul

Et besøg i denne lidet kendte moske, der i dag er museum, slår den besøgende med forbløffelse. Det har til huse i det, der oprindeligt var Den Hellige Frelserkirke i Chora (“ude på landet”), en lidt afsides beliggenhed i Istanbuls vestlige udkant. Selve bygningen blev opført i 400-tallet og siden ombygget utallige gange. En stor del af den nuværende bygning og dens prægtigt udsmykkede interiør blev fuldført i 1321 af Theodoros Metochites, statsminister og bannerfører for den kunstneriske og intellektuelle renæssance, der forvandlede det sene Byzans. Kariye-museet rummer beundringsværdige mosaikker og freskoer fra 1300-tallet med gengivelser af bibelske scener fra Adam til Kristi liv, og desuden nogle af de vigtigste og største byzantinske malerier i verden. Alligevel har den besøgende ofte stedet helt for sig selv., hvilket dog blot bidrager til følelsen af ærefrygt. Bagefter kan man få hold på tankerne igen på haveterrassen, hvor der serveres te. En række historiske osmanniske huse i nærheden udgør en romantisk tidslomme fra det gamle Istanbul i skyggen af byens mur fra 400-tallet (opført mindre end 100 år efter kejser Konstantin), der er flere etager høj med en tykkelse, der nogle steder når op på 6 m. Kariye museet ligger lige ved Edirneporten i den gamle bydel i Istanbul.