Bolsjoj Teatret i Moskva

Bolsjoj Teatret i Moskva er nok Ruslands mest berømte og indflydelsesrige kulturinstitution og uanset om du er interesseret i teater eller ej, er det værd at overveje at se en forstilling på din kulturrejse til Moskva.

I årtier har Bolsjoj Teatret været en nærmest hellig kunstnerisk institution, der blomstrede under såvel zarer som sovjetledere. Efter kommunismens fald gav Ruslands trængte økonomi ophav til rygter om, at Bolsjoj havde overlevet sig selv og nu blot levede højt på fortidens storhed. Men optimismen er tilbage nu, hvor et af verdens fineste ballet- og operakompagnier atter er ved at udvikle sig til en kreativ kraft, der er dets majestætiske, forgyldte teater fra 1800-tallet værdig. Selv om traditionerne er fredhellige – repertoiret består stadig først og fremmest af de russiske klassikere – er fornyelser, reformer og nyt blod med til at føre Bolsjoj Teatret ind i det 21. århundrede. Ikke alle forestillinger er udsolgt, men det betyder ikke, at det er nemt at få billetter. Bolsjoj Teatret ligger på adressen Teatralnaja ploschad 1 i Moskva, du kan læse mere om historien, se program og købe billetter på www.bolshoi.ru.

Metropol Hotel

Flytter man ind på den anden side af gaden på et af de fornemste hoteller i Rusland, er man sikker på at få gode pladser til balletforestillingerne (formedelst pebrede pengebeløb), samtidig med at man kan nyde et ophold på et femstjernet hotel, man muligvis vil genkende fra filmen Doctor Zhivago. Metropol Hotel, der drives af et effektivt britisk-russisk joint venture, byder på pragt og overdådighed fra det sene 1800-tal. Selv om man ikke bestiller et værelse her, bør man kigge ind til en drink før balletforestillingen eller komme er og nyde en ekstravagant kaviar-morgenmad i den elegante, glaskuplede salon, hvor Lenin engang holdt flammende taler.

har du før besøgt Moskva på en kulturrejse ved du at hotelpriser i byen er i en klasse for sig, det er dyrt at bo på hotel i Moskva. Derfor gælder det om at vælge rigtig når du skal planlægge hvor i byen du vil bo. Læs om udvalgte hoteller i Rusland og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Tylteatret i Prag

Mozart lever stadig i denne musikkens by og det er specielt i det berømte Tylteatret. Skal du på kulturrejse til Prag og er interesseret i musik så læs mere om Don Giovanni, teatret og Mozart.

Prag har gennemlevet en uhørt kulturel genfødsel siden afslutningen på det 40 år lange kommunistiske styre. I århundreder virkede byen som en magnet på klassiske musikere (“Enhver, der er tjekke, er også musiker”, lyder et lokalt ordsprog), og i dag er den atter en drøm for musikelskere med prestigefyldte internationale festspil og en syndflod af muligheder for dem, der ønsker at høre musik af Bedrich Smetana og Antonín Dvorak, de lokale vidunderbørn fra 1800-tallet.

Mozart og Prag

Wolfgang Amadeus Mozart elskede denne by og kaldte dens indbyggere for “mine pragere”. Han solede sig i deres begejstring, en velgørende afveksling fra den manglende anerkendelse i hans hjemland, Østrig. Ånden fra Mozarts geni er næsten til at tage og føle på i det kerub-udsmykkede Tylteater (Stavovské Divadlo), stedet, hvor hans opera Don Giovanni blev uropført i 1787 under ledelse af komponisten selv. Teatret er blevet ført tilbage til sin neoklassiske, lyst grønne elegance og blev genåbnet i 1991 på 200-årsdagen for Mozarts død, og i dag er det formelig et smykkeskrin med balkoner i flere etager, og det tager sig prægtigt ud både indefra og udefra.
Koncertgængere vil kunne genkende det fra scener i filmen Amadeus af den tjekkiske instruktør Milos Forman; honorarerne fra filmoptagelserne udløste de første bevillinger til teatrets luksuriøse, otte år lange restaurering. Ethvert privilegeret publikum i vore dage vil formentlig give forfatteren Gustave Flaubert ret i hans udsagn om, at “de tre smukkeste ting, der nogensinde er blevet skabt i denne verden, er havet, Hamlet og Mozarts Don Giovanni.”

Tylteatret finder du på adressen Ovocý trh 1, i Prag. Du kan læse mere om historien, se program og købe billetter på www.narodni-divadlo.cz. Koncert- og operasæsonen løber fra september til juni, og MozartsDon Giovanni opføres hyppigt. Prags forårs-musikfestspil med koncerter som finder sted tre uger i maj er en stor begivenhed og skal du rejse på kulturrejse til Prag i denne periode så bestil dit hotel i god tid. Du kan læse meget mere om kulturrejser til Prag her på bloggen, bla. finder du indlæg om musik og opera.

Stratford, Shakespeares hjemby

Stratford-Upon-Avon , skuespil, Digteren og spøgelser på Shakespeares fødested. Oplev det hele på en kulturrejse til Stratford-Upon-Avon Warwickshire, England

William Shakespeares tidløse og almengyldige værker har gjort hans hjemby til et pilgrimsmål. Bindingsværkshusene og atmosfæren af fortidig velstand i Stratford, der allerede var en blomstrende markedsby i Digterens levetid, ville uden tvivl også trække besøgende til uden dens bysbarns berømmelse. Selv om besøg i hans hustru, Anne Hathaways, lille hus, i hans fødehjem eller i Trinity Church fra 1200-tallet, hvor han og hans familie ligger begravet, hører til de obligatoriske turistmål, vil billetter til en af Royal Shakespeare Companys forestillinger gøre opholdet til noget ganske særligt. Af byens tre teatre opføres de fleste klassikere af Royal Shakespeare Theatre; der er hver uge eftermiddagsforestillinger for dem, der skal være tilbage i London i god tid før middagen. Swan Theatre i elizabethansk stil er opført som en efterligning af Shakespeares oprindelige Globe Theatre, og The Other Place er en mere intim scene med eksperimentalteater.

Stratford-upon-Avon finder dog godt 150 kilometer nordvest for London. Teaterbilletter kan købes på www.shakespeare-country.co.uk.  Teatersæson er fra marts til november. 23. april er den traditionelle mindedag for Shakespeares fødsel og død.

Ettington Park Hotel

Flyt ind på det prægtige Ettington Park Hotel, et stateligt etablissement i nygotisk stil ved bredden af Stour-floden. Dette luksuøse herregårdshotel fra 1800-tallet ligger på samme sted, hvor et herre sæde første gang er omtalt i Domesday Book i 1086, og har i umindelige tider været forbundet med Shirley-familien (Shakespeares Hal taler i Henry 4. om en “tapper Shirley”). Familiespøgelset er stadig på spil – den legendariske Grå Dame er berygtet i det halve England. Et af hotellets mere berømte spøgerier har fundet sted gentagne gange: Den samme bog. Sir Walter Scotts St. Roman’s Well, falder ned fra hylden og åbner sig altid, så samme vers kan læses: “A merry place, ’tis said, in days of yore; But something ails it now – the place is cursed.” (“Et lystigt sted det var, i forne tider; men plaget er det nu – og helt forhekset.”) Selv kræsne gæster må overgive sig til forkælelserne på dette fristed i Warwickshire midt i et 15 ha stort område med en velplejet have og en park med græssende hjorte. Ettington Park Hotel ligger I Alderminster, kun omkring 10 minutters kørsel syd for Stratford-upon-Avon.

Find et hotel til din kulturrejse til England, læs mere om udvalgte hoteller her på bloggen.