Kulturrejser til Gardasøen

Gardasøen, Italiens største sø, byder på en enestående natur, omgivet af morænebakker ved den sydlige af søen og smukke bjerge, der rejser i fjordlignende formationer ved den nordlige del af søen. Et mildt og behageligt klima, en blomstrende og frodig vegetation – der for det meste består af oliven, citronlunde, nerier, cypresser og appelsintræer – små charmerende byer langs dens bredder og en lang række unikke kulturelle og historiske seværdigheder gør Gardasøen til en uomgængelig del af den Italien-rejsendes “italienske dannelse”. Læg hertil fantastiske udflugtsmuligheder til f.eks. bjergkæden Dolomitterne eller kulturbyerne Verona og Venedig – så har du opskriften på en ideel kulturrejse i det norditalienske.

I det følgende vil jeg præsentere nogle af de mange kulturelle, historiske og naturmæssige seværdigheder, som du kan opleve på en kulturrejse til Gardasøen. God fornøjelse!

Arco slot

Tre stier fører til dette berømte slot, der knejser højt over byen Arco, på Gardasøens nordøstlige side. Slottet, der blandt andet optræder i et maleri af Dürer på Louvre i Paris, blev bygget på et ukendt tidspunkt før år 1000, men er mest berømt for at have været beboet af Arcos grever i Middelalderen. Det har også været under habsburgsk og fransk belejring, men i dag er slottet kun belejret af de mange besøgende, der valfarter til stedet fra hele verden, samt de cypresser og olivenlunde, der smukt omgiver slotsruinerne. Foruden en række frescoer fra det fjortende århundrede rummer slottet også tårnet Torre Renghera fra hvis klokker der engang blev kaldt til bøn blandt egnens bønder.

Grotte di Catullo

Ved Gardasøens sydlige bred ligger ruinerne af den romerske villa, Grotte di Catullo, som stammer tilbage fra det første århundrede før Kristus. Villaen – eller for at være mere præcis: resterne af den – er de mest betydningsfulde spor af romersk kultur i området omkring Sirmione og har tidligere figueret blandt de tredive mest besøgte steder i Italien sammen med Sirmiones arkæologiske museum.

Castello Scaligero i Malcesine

Slottet Castello Scaligero, der deler navn med et andet slot i Sirmione og som ligesom det er opkaldt efter den berømte della Scala-familie, som regerede over området i det trettende og fjortende århundrede, er med tiden blevet Malcesines vartegn med dets middelaldertårn af hvide natursten og fæstningsanlæg, der har udsigt ud over søen. Slottet, der i dag er et nationalt monument, var nær skyld i, at Goethe i 1786 blev anklaget for spionage af en lokal magistrat, da han på sin Italiens-rejse ville tegne skitser af slottet.

Castello Scaligero i Sirmione

I Sirmione, nærmere bestemt i byens smukke historiske centrum, finder du et af Italiens bedst bevarede og komplette slotte, Castello Scaligero, som deler navn med slottet i Malcesine. Castello Scaligero i Sirmione er omgivet af søens vand til alle sider og byder på en fantastisk udsigt indefra. Det blev bygget i midten af det trettende århundrede – på ruinerne af et romersk bygningsværk – og tjente som fæstningsværk, der skulle beskytte havnen i Sirmione.

Riva del Garda

Byen Riva del Garda, beliggende i det nordvestlige hjørne af Gardasøen, byder på en unik atmosfære og en smuk kulisse, som især er blevet berømt som portræt-genstand – som regel set fra søsiden – på mange postkort og billeder fra Gardasøen. Ud over sin skønhed og atmosfære rummer byen blandt andet én af Trentino-områdets smukkeste barokkirker, de to byporte, Porta San Marco og Porta San Michele, der stammer tilbage til middelalderen, samt museet Museo Civico, der ud over at være museum er ramme for kulturelle aktiviteter i sommermånederne.

Desenzano del Garda

Desenzano del Garda, beliggende i den sydligste ende af søen, bliver ofte kaldt Gardasøens “uofficielle hovedstad”, hvilket dels skyldes dens størrelse (den har knap 28.000 indbyggere) og dels skyldes, at den er forbindelsesled til verden omkring Gardasøen. Blandt andet går der toge fra byen til storbyer som Venedig, Verona og Milano. Byen har et smukt historisk centrum og byder på monumenter fra mange historiske epoker, blandt andet romertiden. Derudover har byen en charmerende havn, en lang søpromenade og et væld af gode restauranter og barer.

Hoteller og ferieboliger ved Gardasøen

Der er mange danske rejseselskaber, der arrangerer rejser med hotel og ferieboliger til Gardasøen. Et af dem er rejseselskabet Hideaways, der har specialiseret sig i håndplukkede og personligt udvalgte hoteller og ferieboliger i Sydeuropa. Du kan se alle Hideaways´ hoteller og ferieboliger ved Gardasøen her.