Kulturrejser til Campanien

En kulturrejse til Campanien byder på så mange spændende seværdigheder med kulturel værdi, at det for mange rejsende ikke er nok med ét besøg i det syditalienske. Med hele fem steder, der er anerkendt af UNESCO som Verdenskulturarv, såsom Pompeji og Herculanum, nogle af Italiens smukkeste kulturlandskaber, såsom Amalfikysten, og spændende byer, såsom Napoli, er Campnainen én af de mest interessante regioner i Italien.

Napoli

Napoli slår de besøgende med sin livlighed, med de pragtfulde farver, som havet har, men også med sin historie, der dukker op til overfladen fra alle hjørner i det gamle bycentrum, det største i Europa – et autentisk museum under åben himmel.

Hvor end man kigger hen, kan man beundre fascinerende udsigter, tabernakler, kirker og barokke obelisker. Man kan se forhistorisk håndværk, fra Jesu fødsels-scener (St. Gregory af Armenien) over den uforlignelige violinfremstillingskunst, og til den gamle guldsmede-forstad. Utallige ruter kan man følge, og vælge mellem et besøg på slottene, eller museerne, eller villaerne og de historiske paladser. Man kan også vælge at tage en tur blandt de mange kirker, der indeholder skulpturelle og billedlige mesterværker af stor værdi.

Pompeji og Ercolano

På grund af det enestående ved fundene og deres gode bevaringsstand beskytter UNESCO det arkæologiske område ved Pompeii og Ercolano, som blev fuldstændig ødelagt af Vesuv i år 79 e.Kr. Den vulkanske lava var skyld i ødelæggelsen, men efterhånden som den hærdede, blev selve lavaen til en fremragende ”beskyttelse” og bevarede nogle ekstraordinære arkæologiske fund, som blev bragt frem i lyset mange århundreder senere.

Amalfikysten – måske Italiens smukkeste kyst

Der er en helt enestående udsigt ved Amalfikysten; bugter, vige og maleriske byer, som mirakuløst holder sig fast til bjerget. Havets lyseblå farve, det grønne middelhavs-krat, de små huses farver og linjer løber perfekt sammen og danner en af de smukkeste ruter ved den italienske kyst. Sorrento, Amalfi, Ravello, Vietri sul Mare og Positano er nogle af de dyrebare perler, der udgør en hel halskæde af små byer (12 i alt) ved kysten. De ser ud som små krybbespil, med deres forhistoriske stræder, buegange og små torve, som fortryller besøgende på grund af atmosfæren, lydene og duftene.

Det kongelige palads i Caseta

Det kongelige palads i Caserta, et andet UNESCO-sted, er et rent mesterværk, hvad angår arkitektur og udsmykning, og der er værdifulde kunstværker på stedet. Indenfor i paladset vil besøgende forbløffes over den fortsatte række af kunstværker, stukkatur, basrelieffer, kalkmalerier, skulpturer og indlagte gulve. Et kolossalt værk: 4 gårdspladser, 1200 værelser, mere end 30 imponerende trappeopgange med den berømte Grand Staircase med 116 trin, indrammet af en kæmpemæssig, pragtfuld park.

Arkæologi i Campanien

Arkæologi, natur og traditioner er de tre kendetegnende træk ved Cilento Nationalparken og Vallo di Diano-dalen, et mødested for kulturer og folkeslag siden forhistorisk tid. Et prægtigt levn i denne region er Pæstum, der kan prale af at have de tre bedst bevarede græske templer i verden: Heras tempel, det ældste, Neptuns tempel, det største, og Ceres’ tempel, som oprindelig var dedikeret til gudinden Athena. I 540 e.Kr. oplevede kysterne ved Cilento, at græske kolonister fra Phocaea gik i land, og grundlagde Elea (i dag Velia), en ældgammel by kendt for at huse store filosoffer som Parmenides. Et besøg på St. Lawrence karteuserkloster bør man ikke gå glip af, bedst kendt som Padula karteuserkloster, et af de største klostre i verden.