Udforsk livets evolution i Sydfrankrig

Hvordan er universets liv og dets selvudråbte herskere – menneskene – opstået? Hvem er vi mennesker i en evolutionær sammenhæng? Og hvad er det, der kendetegner os og vores mange forskellige kulturer og samfund i forhold til andre levende væsner?

Hvis du synes, at disse spørgsmål er interessante, har du mulighed for at gå på opdagelse i dem på ét af Frankrigs nyeste og mest moderne museer; videnskabs- og antropologi-museet Musée des Confluences, der sidst i december (2014) åbnede dørene til sin spektakulære bygning, flydende i sin futuristiske pragt af rustfrit stål, beton og glas ved sammenløbet af Rhône- og Saône-floderne i Rhône-departementet i Sydfrankrig.

En herlighed til 300 millioner euro

Det nyopførte museum måler 44 meter i højden, 150 meter i længden, 83 meter i bredden og vil med tiden nå et samlet areal på hele 22.000 kvadratmeter, hvoraf de 6.500 kvadratmeter vil udgøres af udstillinger. I dette mægtige museumsrum vil der være plads til ni udstillinger – tre permanente og seks aktuelle – foruden fire oplevelsesrum og to auditorier.


Se flot, officiel animations-video om Musée des Confluences

Hele herligheden er budgetteret til 153 millioner euro, men det regnes nu med, at det vil ende med at koste næsten det dobbelte – 300 milioner euro – hvilket ikke bare har skabt offentlig polemik i de sydfranske medier, men også bidraget til at øge de i forvejen store forventninger til det nye museum.

For disse mange penge rummer museet blandt andet permanente udstillinger indenfor forskellige grene af palæontologi, mineralogi, zoologi, entomologi, etnografi, antropologi, naturhistorie – og på længere sigt også kunst og håndværk.

De permanente udstillinger

De permanente udstillinger på museet er opdelt i fire hovedafsnit, hvoraf det første rummer et afsnit om universets oprindelse, kaldet Oprindelsen – Historier om verden; et andet afsnit, der tematiserer forholdet mellem Homo Sapiens og andre dyrearter og disses udvikling i evolutionshistorien, kaldet Arterne – Livets forgrening; et tredje afsnit, der tematiserer udviklingen af sociale strukturer, kulturer og menneskelig viden, kaldet Samfund – Menneskeligt teater; og et fjerde afsnit, der tematiserer opfattelsen af døden i forskellige kulturer, kaldet Evigheder – Syn på livet efter døden.

Læs mere om museet på dets officielle hjemmeside.

Rejser til Sydfrankrig

Der er mange danske rejseselskaber, der arrangerer rejser til Sydfrankrig; ét af dem er Hideaways, der har specialiseret sig i personligt udvalgte hoteller og ferieboliger i Provence.

Kom til halv-marathon i Lissabon

Den 25 marts har du mulighed for at komme til halv-marathon, enten som deltagende eller tilskuer, i nogle af de smukkeste omgivelser, du kan finde for et marathon-løb på det europæiske fastland. Det er nemlig på denne dag, at der i Lissabon afholdes det årlige halv-marathon, som sidste år slog verdensrekord med over 37.000 deltagere fra hele verden og som i år fejrer sit 25 års jubilæum.

Udsigt fra 25 april-broen

Løbet, der er en officiel del af Association of International Marathons and Road Races (AIMS), begynder ved toldboderne på bredden af Tejo-floden og slutter i Belém-kvarteret ved det berømte kloster, Mosteiro dos Jerónimos. Undervejs på de 21,097 meter, som løbsdistancen dækker over, vil deltagerne blandt andet løbe hen over den spektakulære 25 April-bro, som byder på én af de mest bemærkelsesværdige udsigter over den portugisiske hovedstad.


Præsentations-video af løbet i Lissabon fra 2013

Mulighed for kortere distance

Hvis du synes, at de 21,097 meter lyder af lige lovligt meget, og hvis du hellere vil være med i et løb, der mere er præget af hygge end af konkurrence, men alligevel gerne vil opleve, hvordan det er at deltage i det historiske løb, er der mulighed for at løbe en kortere distance i det såkaldte “mini-marathon”, som begynder på samme tidspunkt som hovedløbet, men kun dækker over en distance på 7,200 meter.

Flere informationer

Du kan læse mere om start-tidspunkt, tilmelding, betingelser for deltagelse, løbets historie og mange andre informationer vedrørende det halve marathon-løb i Lissabon den 25 marts på løbets officielle hjemmeside og du vil desuden kunne følge med i nyheder og opdateringer på dets officielle facebook-side.

Rejser til Lissabon

Hvis du skulle få lyst til at tage afsted, er der en lang række danske rejsebureauer, som arrangerer rejser til Lissabon, herunder rejsebureauet Hideaways, der fokuserer på personligt udvalgte hoteller med en særlig karakter i den portugisiske hovedstad.

 

 

De glemte jernbaner – oplev Italien på en helt ny måde

Du har nu muligheden for at opleve Italien på en helt ny måde. Det vil sige: Helt ny er den ikke. For “Dagen for de glemte jernbaner” – eller “Giornata delle ferrovie dimenticate”, som den hedder på italiensk – har eksisteret i de sidste syv år og vil med årets begivenhed, der finder sted den 8. marts (2015), nå op på den ottende udgave i alt. Men ikke desto mindre vil den efter al sandsynlighed stadig være ny for mange af de tusindevis af danskere, der hvert år rejser til Italien og som ikke før har haft kendskab til begivenheden.

Fortidens trafikale pulsåre

På denne dag vil der være fokus på alle de gamle jernbaner i Italien, der er blevet nedlagt på grund af manglende passagertal, suspenderet fra tjeneste af administrative årsager, overhalet af tidens teknologi – eller af endnu andre, ukendte årsager er forsvundet fra nutidens italienske landkort over togstrækninger.

Tusinder af mennesker rundt omkring i Italien – fra Apulien i syd til Lombardiet i nord, fra Sardinien i vest til Veneto i øst – vil samles i grupper for at vandre, cykle eller ride gennem de smukke italienske landskaber, mens de følger disse efterladte spor fra fortiden, der engang udgjorde landets trafikale pulsåre.

Oplev Sardiniens første jernbane

I nogle tilfælde vil der sågar blive sat tog ind på udvalgte strækninger, så man kan genopleve de glemte jernbaner i deres rette element, ligesom der på visse ruter også vil være inkluderet besøg på jernbanemuseer og i gamle jernbane-tunneller, depoter og områder af særlig arkitektonisk, landskabsmæssig eller historisk karakter. Der vil også indgå foredrag om fortidens jernbaner og film-forevisninger visse af stederne.

Blandt de mange glemte jernbaner, du har mulighed for at opleve den 8 marts, er Sardiniens første jernbane, der åbnede den 2 maj 1865, og som i begyndelsen blev brugt til at transportere mineraler fra minen San Leone ved byen Assemini til Caporetta-kysten. Her vil der også være en guide med på turen, som vil fortælle de deltagende gæster om jernbane-rutens unikke historie.

Du kan finde flere informationer om “Dagen for de glemte jernbaner” på dens officielle hjemmeside (bemærk, at hjemmesiden desværre kun findes på italiensk).

Rejser til Italien

Hvis du skulle få lyst til at opleve Italien og “Dagen for de glemte jernbaner”, er der mange danske rejsebureauer, der arrangerer rejser til landet. Ét af dem er Hideaways, der fokuserer på særligt udvalgte hoteller i Italien.

 

 

Arkitekter er også digtere – besøg udstilling i Lissabon

Indtil den sjette april i år (2015) har du mulighed for at besøge udstillingen “Arkitekter er også digtere” om den portugisiske arkitekt og filminstruktør José Ângelo Cottinelli Telmo, der spillede en betydningsfuld – men i dag ikke særligt kendt – rolle i det portugisiske kulturliv i det tyvende århundrede.

Monument over Opdagelserne

Udstillingen, der har stjålet sin titel fra ét af Cottinelli Telmos yndlingsutryk om arkitekturens væsen, finder sted ved det berømte Monument over Opdagelserne, kaldet Padrão dos Descobrimentos, i bydelen Belém i Lissabon. Det romantisk-idealiserende monument over de portugisiske opdagelsesrejser i den såkaldte Ny Verden blev tegnet i 1939 af José Ângelo Cottinelli Telmo selv, sammen med skulptøren Leopoldo de Almeida.

Oprindeligt blev monumentet, der var skabt helt i Salazars (og hans berygtede Estado Novo´s) ånd, bygget som en midlertidig installation til den portugisiske verdensudstilling i 1940, men det blev siden lavet om til et permanent monument i årene 1958-1960, da Salazar ønskede en national markering af femhundrede-året for Henrik Søfarerens død.

På dét tidspunkt var José Ângelo Cottinelli Telmo forlængst død – han døde i Cascais i 1948 – og andre arkitekter havde taget over, hvor han slap, mens de tilføjede deres egne ideer til monumentet, men det var stadig Cottinelli Temlos oprindelige planer, som projektets nye arkitekter havde med sig i baglommen, når de kravlede rundt på monumentet.

Det største torv på den iberiske halvø

Foruden at tegne Padrão dos Descobrimentos i Belém brillerede Cottinelli Telmo desuden som ophavsmanden til den portugisiske pavillon på verdensudstillingen i Sevilla i 1929 og ærespavillionen på verdensudstillingen i Rio de Janeiro i 1922.

Det var også ham, der tegnede det største torv i Lissabon (og på den iberiske halvø),   Praça do Império, ligesom han stod bag tegningerne til en lang række portugisiske jernbane-bygninger, herunder stationerne i Barcelos og Vila Real de Santo António, signaltårnet ved stationen i Pinhal Novo og skibsterminalen Terreiro do Paço i Lissabon.

Én af de første portugisiske tonefilm

Cottinelli Telmo gjorde sig også i filmverdenen, både som arkitekt og som filminstruktør, og var blandt andet med til at tegne Tobis Portuguesa-filmstudiet i Lissabon, for hvem han instruerede én af de første tonefilm i portugisisk historie; den muntre komedie A Canção de Lisboa (Sangen fra Lissabon) fra 1933, som siden er blevet én af de mest populære repræsentanter for 30´ernes portugisiske filmproduktion.

Rejser til Lissabon

Hvis du skulle få lyst til at besøge udstillingen, er der en lang række danske rejsebureauer, som arrangerer rejser til Lissabon, herunder Hideaways, der fokuserer på særligt udvalgte hoteller i den portugisiske hovedstad.

 

 

 

 

 

 

 

Besøg legendarisk hotel på Amalfikysten

På den smukke og populære kyststrækning, kaldet Amalfikysten, i den syditalienske region Campania ligger et lille stemningsfyldt hotel, bygget ind i kystens urokkelige klipper, og med en enestående panorama-udsigt fra hotellets terrasse ud over Middelhavet. Hotellet hedder Hotel Club Due Torri – “Hotellet med de to tårne” – og har forlængst opnået noget nær legendarisk status blandt danske og udenlandske kendere af den skønne Amalfikyst.

Scorer højt på mange parametre

Officielt har Hotel Club Due Torri fire stjerner, men den sidste stjerne har den nok snarere vundet for sin unikke atmosfære og fantastiske beliggenhed ved havet end for sit udbud af faciliteter, der bærer præg af de begrænsninger, som naturligt opstår, når et hotel bogstaveligt talt er bygget ind i kystens klipper.

Til gengæld scorer hotellet højt på mange andre parametre. Ud over havudsigten fra en del af værelsernes balkoner – eller fra den omtalte terrasse på ottende etage – byder hotellet også på et smukt interiør, der blandt andet indbefatter en vindeltrappe udsmykket med Campanien-regionens klassiske mønstre, et venligt og imødekommende personale og en lækker italiensk morgenbuffet på den nævnte terrasse, hvor du i øvrigt også kan nyde en drink fra baren eller en middag om aftenen.

Perfekt udgangspunkt for ture til Syditaliens største seværdigheder

Og så er der seværdighederne. For selv om Amalfikysten, der af UNESCO er blevet erklæret for kulturel verdensarv, mest er blevet berømt for sit fantastiske klima, sin lækre gastronomi, sine smukke kystlandskaber (der, med god grund, har givet den tilnavnet “verdens smukkest kyststrækning”) og for at tiltrække et væld af kendte europæiske kunstnere og kulturpersonligheder gennem tiderne, så er Amalfikysten faktisk også et sted med mange store seværdigheder. Også selv om en del af dem ikke ligger på den strækning, som officielt regnes for Amalfikysten (i området mellem byerne Vietri Sul Mare og Positano på den sydlige del af Sorrento-halvøen), men i en meget overskuelig distance fra Amalfikysten i en lejebil.

Med andre ord er Amalfikysten og Hotel Club Due Torri et perfekt udgangspunkt for dagsture til nogle af Syditaliens største seværdigheder, der både indbefatter Pompeji (ca. 41 kilometer fra Hotel Club Due Torri), vulkanen Vesuv (ca. 65 kilometer fra Hotel Club Due Torri), og Napoli (ca. 65 kilometer fra Hotel Club Due Torri).

Lokale seværdigheder såsom Maiori, Capri og Ravello

Men også i det nære område omkring Hotel Club Due Torri er der masser at se og opleve. Hotellet ligger kun ca. 5 minutters gang ad kystvejen fra den lille by Maiori, der blandt andet er kendt for at have Amalfikystens længste ubrudte strækning af strand og for at agere kulisse for nogle af den kendte italienske filminstruktør Roberto Rossellinis film.

Fra Amalfi by, der ligger kun kilometer ca. 6 kilometer fra hotellet, kan du tage en båd til øen Capri, hvor du blandt andet kan opleve Den Blå Grotte og den berømte villa San Michele. Og kun omkring 10 kilometer fra hotellet ligger byen Ravello med sine vidunderlige udsigter 365 meter over havet, de smukke patriciervillaer (Rufolo og Cimbrone) og en historie, der rummer besøg fra nogle af verdens mest berømte skribenter, kunstnere og statsledere, såsom Boccaccio, Richard Wagner, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, J.F. Kennedy – og mange andre.

Læs mere om Hotel Club Due Torri hos dansk rejsebureau

Det danske rejsebureau Hideaways – som arrangerer rejser til Sydeuropa med fokus på håndplukkede hoteller med en særlig stemning eller beliggenhed, kaldet hideaways – har Hotel Club Due Torri med i deres Italiens-katalog.

Du kan læse mere om Hotel Club Due Torri på Hideaways´ hjemmeside her.

Seværdigheder og byer langs Algarves østkyst

Algarves østkyst er hjemsted for en lang række seværdigheder, naturskønne områder og hyggelige byer. Planlægger du en rejse til Algarve, så læs vores rejsetips herunder og få gode råd med på vejen. Spiller du golf, tilbyder østkysten i Algarve nogle af Europas bedste baner.

Golf og Quinta Do Lago på Algarve

Området Quinta Do Lago er på ca.650 hektar og er måske ét af Algarves mest eksklusive ferie-områder. I Quinta Do Lago på Algarve har man fastholdt en lav byggetæthed. Villaer og hoteller og ferielejligheder gemmer sig bag lunde af paraplypinjer, hvilket skaber et behageligt og eksklusivt miljø. I Quinta Do Lago finder man nogle af Algarves mest fornemme forretninger, førsteklasses restauranter, en strand, samt golf, tennis, ridning, squash og vandsport.

Næsten halvdelen af området er udlagt til golf fairways og greens og her findes tre af Algarves bedste golfbaner: Quinta do Lago, San Lorenzo og Pinheiros Altos. Men Quinta Do Lardo her i det sydlige Portugal er mere end et golfparadis, for i det vestlige hjørne af Ria Formosa naturreservatet finder trækfuglene et sikkert tilflugtssted. Quinta do Lagos komune har udlagt en natursti gennem de flodmundinger, klitter og marskenge, der ligger bag stranden. Man har også sat redekasser til småfugle.
 

Vale do Lobo på Algarve

 ”Vale do Lobo” betyder Ulvedalen, men dyrelivet i denne store luksusbebyggelse består vist mest af katte. Når dette er sagt, ser luksusvillaerne og lejlighedskomplekserne ualmindeligt lækre ud, og bestiller man en rejse til Vale do Lobo, er man sikker på at få hoteller og ferielejligheder af god kvalitet. Bygningerne på denne del af Algarve bæger præg af den byggestil, som kendetegner Algarve og overalt ses den mauriske påvirkning i buerne, altanernes gitterværk og de røde tegltage.

Området ved Vale do Lobo er smukt anlagt med buske og blomster. Mange af ejerne, som ofte er velhavende portugisere eller udlændinge fra England og Tyskland, bor her ikke året rundt, men udlejer deres privatboliger i Vale do Lobos gennem rejsebureauer eller ferieboligudlejere, så stedet har altid besøg af både faste og gennemrejsende gæster. Her findes alle fornødenheder og servicefunktioner – lige fra privat nødhjælp til banker, butikker, restauranter og barer og et luksushotel Dona Filipa. Stedet er i sig selv et fuldt funktionsdygtigt feriecenter. Der er også 5 km strand med et vandsportscenter. Det er især de fremragende sportsfaciliteter lige ved døren, der tiltrækker flest gæster.

Her er tre golfbaner inklusive det berømte syvende hul ”The Yellow”. Denne kræver et kraftigt drive over to kløfter i klinten. Barringtons er en fitnessklub i Vale do Lobo med inde- og udendørspool, samt sportshal, motionskurser, squashbaner og driving range til golf. Tenniscentret bliver drevet af den tidligere Davis-cup-spiller David Lloyd, bror til den mere kendte John. Der tilbydes træning, turneringer og særlig vejledning. 
 

Almansil på Algarve

Denne landsby vest for Faro breder sig langs hovedvejen N125 og består mest af barer og restauranter til beboerne i de omkringliggende områder. Men lige mod øst, på nordsiden af hovedvejen, ligger Säo Lourenco, en af Algarves mest interessante kirker. Kirken har et forgyldt alter og er dækket af azulejos fra det 18. årh. der skildrer Skt. Laurentius´ liv.
 

Loulé på Algarve

Loulé ligger 18 km nordøst for Faro. De fleste besøgende kommer her om lørdagen på grund af Sigøjnermarkedet, men Loulé er også et besøg værd på alle andre ugedage. Markedet er under alle omstændigheder overvurderet, medmindre man ønsker at købe blondeduge, tasker, bælter, sko og T-shirts til højere priser end i forretningerne. Men stadeholderne er en oplevelse at se på og det er tydeligt at med deres markante træk og mørke lød ser de umiskendelig anderledes ud end portugiserne. Kvinderne bærer lange skørter og mændene støvede cowboystøvler, selv om de nu om dage fragter varer i varevogne.

En anden interessant oplevelse er byens torv lige ved Praca da República, hvor man kan købe friske økologiske grøntsager og frugt, bundter af urter samt nødde- og frugtmix. De blødhjertede bør nok holde øjne og ører langt væk fra æskerne med pippende kyllinger og ællinger og de små kaniner med hængeører.

I Loulé lever håndværkstraditionerne videre. I gaderne omkring torvet ser man kunsthåndværkere arbejde i messing, kobber, tin og smedejern. Her bliver der også lavet keramik, vokslys, sko, kurvemøbler og seletøj. Turistinformationen ligger lige indenfor muren i borgen, som stammer tilbage fra maurerne. Her er ikke meget andet tilbage end udsigten fra murene. Højdepunktet i det lille museum ved turistinformationen er en rekonstruktion af et traditionelt Algarve-køkken.

Sognekirken Sao Clemente omfatter en blanding af stilarter, lige fra gotik fra det 13. årh. til senmanuelinsk ornamentik. Det sidste spores tydeligt i sidekapellet Sâo Brás. Det høje klokketårn med løgkuplen er den sidste rest af Loulés moské, og den tidligere minaret blev gjort kristen, idet man satte det portugisiske våbenskjold på tårnhvælvingen. Klokkerne og uret blev tilføjet i 1500-tallet. Overfor ligger et kønt lille skyggefuldt anlæg, som bærer det pikante navn Jardim des Amuados – De Surmulendes Have. Sao Francisco-kirken i Rua Vasco da Gama har et pelikanformet tabernakel, mens Nossa Senhora da Conceicao-kirken, nær slottet, næsten helt er dækket af blå og hvide azulejos, der skildrer bibelscener.

Selv om man arbejder så hårdt i Loulé, slår man sig én gang om året løs til karneval – de fem dages selvdestruktion før fasten. De fyrre dages faste (karneval kommer fra carne vale – kødets gang) forud for påsken, bliver ikke fulgt så nøje i Algarve, men festen fortsætter gerne. Man kan forvente flåder, fyrværkeri, blomsterkampe, dans og drikkeri, samt vand og mel-bomber, der smides efter vennerne, men sjældent rammer plet.

Værd at vide om Faro

Faro, Algarves hovedstad og det politiske og administrative centrum, har en befolkning på ca. 60.000. Via den internationale Faro lufthavn er byen de mange besøgendes første møde med Algarve. Da de fleste besøgende har travlt med at komme ud til strandene, standser kun få her og ser på byen, og det er faktisk synd, da Faro er en spændende by.

Læs med her og lær lidt om Faros historie – og få tips til de gode, kulturelle seværdigheder byen tilbyder.
 

Faros historie

Til trods for Faros lange historie – det siges, at romerne grundlagde en by her ved navn Ossonoba, og det var også en vigtig maurisk by – stammer de fleste bygninger fra 1800-tallet og 1900-tallet. Jordskælvet i 1755 lagde Faro i grus. Selvom mange af de gamle bygninger gik tabt ved jordskælvet, er den gamle bydel i Faro et besøg værd.

Lige vest for Faro ligger kysten, hvor man finder Algarves to mest eksklusive bebyggelser: Quinta do Lago og Vale do Lobo med millionærvillaer og velplejede golfbaner. En halv time efter ankomsten i lufthavnen kan villa-ejerne fra Nordeuropa sidde med en drink på deres terrasser, dejligt fri for alt besværet med videre transport.

Aktiviteter omkring Faro

Regionen omkring Faro har flere af Algarves bedste golfbaner, bl.a. San Lorenzo, Pinheiros Altos, Quinta do Lago og Vale do Lobo. Tennisspillere og ryttere har også et væld af muligheder for at dyrke deres sport.

Kystlinjen i området omkring Faro i det sydlige Portugal ændrer sig fra lavtliggende sandbanker og laguner i det østlige Algarve til klippekyst mod vest. Men der er flotte strande begge steder.
 
Loulé, inde i landet, er Algarves mest ægte og interessante by, og forbjergene til Serra do Caldeiräo byder på dejlige landskaber og masser af kønne landsbyer.
 

Faro – seværdigheder og oplevelser

Hvis man har bestilt billeje i Faro, følger man skiltene til havnen og jernbanestationen og man kan parkere ved havnefronten. Caféen i parken ved havnen er et rart sted til en kop kaffe og et lille hvil.
 

Søfartsmuseet i Faro

Søfartsmuseet i Faro ligger ved siden af havnefogedens kontor. Her finder man målestoksmodeller af karaveller og galeoner, samt fiskegrej, tun-harpuner, fiskefælder, net og ruser. Åben man-fre. 14.00 – 17.00.

Kryds pladsen og spadsér gennem Arco da Vila forbi turistinformationen på venstre hånd. Den imponerende buegang blev bestilt af Faros biskop, efter Det Store Jordskælv af 1755, som erstatning for den ødelagte middelalderlige buegang. Statuen over tårnbuen forestiller Skt. Thomas Aquinas; storkene har reder på klokketårnet.
 

Katedralen i Faro

Faros katedral ligger i Largo da Sé, hvor man også finder Biskoppens Palads og rådhuset. Statuerne på pladsen forestiller Biskop Francisco Gomes, som planlagde Faros genopbygning efter jordskælvet, og Dom Alfonso 3., som fuldendte Portugals generobring ved at fordrive maurerne fra Algarve.

Katedralen i Faro blev bygget i 1251 på en moskes plads, men blev slemt beskadiget af jordskælvet. Facaden er kraftigt renoveret i romansk og gotisk stil, mens kirkerummet med sit forgyldte træskærerarbejde har træk fra renæssancen og barokken. Der er en flot udsigt over byen og Ria Formosa naturreservatets saltmarsk og laguner. Åben man-lør. 10.00 – 12.00 og 14.00 – 17.00.
 

Det Arkæologiske Museum i Faro

Klosteret i Faro er fra det 16. årh. Nossa Senhora da Assuncao, bagved katedralen, huser nu det Arkæologiske Museum. De vigtigste genstande er de romerske mosaikker og en samling azulejos fra det 15. årh. og frem. De yndefulde buegange er alene værd at se. Åben man-fre. 9.30 – 12.30 og 14.00 – 17.30.
 

Largo de Sao Francisco-kirken i Faro

Forlader man den gamle bydel i Faro ved Arco de Repousa og krydser den tomme Largo de Sao Francisco, kan man besøge kirken med samme navn. Klosteret ved siden af er under restaurering og huser nu Faros Hotel- og Cateringskole. Indenfor i kirken findes fint forgyldt og lakeret træskærerarbejde, samt blå og hvide azulejos med scener fra Skt. Frants liv.

Hovedindkøbsstrøgene er Ruas Vesco da Gama og San António. På den nærliggende Praca Ferreira de Almeda finder man et udvalg af billige restauranter med lokale retter.

Oplev Sagres

Det vindblæste Sagres med de dramatiske klipper står i skarp kontrast til det øvrige Algarve og naturen her på denne del af Algarvekysten ved Sagres er en oplevelse at se og føle. I modsætning til den mere beskyttede kyststrækning, kan det ved Sagres blæse i dagevis og når man stå og kigger ud over Atlanten med Sagres’ gamle fæstninger i baggrunden, kan man næsten fornemme, hvordan netop dette sted har haft en stor rolle gennem historien.

Der er ikke mange, der vælger at tilbringe hele ferien på denne del af Algarve, men der kommer mange til Sagres på dagsudflugter – og skulle du ønske at bo i Sagres nogle dage, kan vi anbefale den hyggelige Pousada, der ligger i Sagres.

Tilbring nogle dage i Sagres

I Sagres er der især mange unge mennesker, der kommer for at nyde den vilde strand og campere, de bor ofte på billige pensionater eller lejer sig ind hos private. Om aftenen på pladsen foran Café Conchina i Sagres går snakken på flere sprog. Samtaleemnet er ofte hvor dyrt, alt er blevet, slet ikke som i de gode gamle dage.
 
Cabo de Sao Vencente er Europas yderste sydvestlige punkt, og her føles man sig virkelig ved verdens ende. Hvilket det var for fønikerne, grækerne, kartagenerne og romerne, for herfra gik deres verden ikke længere. Fyret er et af Europas kraftigste og kan efter sigende ses 90 km til søs. Fra boderne ved fyret sælges tykke trøjer til frysende turister og forretningen går strygende. Tag trøjen med hjemmefra og spar penge.

Natur- og dyreliv i Sagres i Algarve

På klinterne mellem kappen og Sagres vokser et utal af vilde blomster. Om foråret finder man klynger af engelskgræs, blå pimpinelle og miniature påskeliljer. Trækfugle krydser kappen på vej til og fra Middelhavet mellem september og november og fra januar til marts. Besøger man stedet i disse måneder, kan man se store flokke af suler, store hvide havfugle med sorte spidser på vingerne, der yngler i Storbritannien, men overvintrer i Middelhavet. Cabo Sao Vincente er den landkending, hvor der skal drejes 90 grader øst, frem for at flyve stik syd. Strandfuglene herude er alpealliker, klippeduer samt af og til en sjælden vandrefalk.
 

Sagres og Henrik Søfareren

Murene på Fortaleza (fortet) hæver sig over forbjergene på Sagres-halvøens sydligste spids. Det var her Henrik Søfareren siges at have stiftet sin berømte søfartsskole, Vila do Infante, i 1420, men den rigtige beliggenhed er stadig et mysterium. Sir Francis Drake rev en del af det ned under den Spanske besættelse, og resten blev ødelagt under jordskælvet i 1755.
 
Det var her i Sagres, at Henrik Søfareren samlede Europas bedste hjerner, for at korrelere eksisterende geografisk viden, udarbejde kort og videreudvikle navigationsteknik. Det var her skibsbyggere studerede tegninger til karavellen, der var det ultimative sejlskib, nøglen til Portugals herredømme på verdenshavene.

Indenfor fortets mure ligger et lille museum, en gammel kirke og et gigantisk kompas ridset i sten, som først blev fundet i 1928 under et kirkegulv. Historikere har delte meninger om, hvorvidt stenen stammer fra Henriks tid.
 
De store atlanterhavsdønninger banker løs på halvøens strande og virker som en magnet på surfere. Tonel, vest for Sagres, har gode bølger. Praia do Martinhal mod øst og Praia de Beliche mellem Sagres og Cabo de Sao Vicente er mere egnet til badning.

Oplevelser i Lagos på Algarvekysten

Lagos på Algarvekysten indeholder alt til en vellykket ferie: masser at se på, en dejlig stemning, gode restauranter, smarte barer og pragtfulde strande. Om sommeren tiltrækker Lagos’ afslappede atmosfære unge fra hele Europa, og her finder man friluftskoncerter, jam-sessions og gademarkeder.

Læs med her og få noget viden om byen i Algarve med en lang historie og en levende kultur. Lagos er bestemt et stop værd på kulturrejsen i det sydlige Portugal. Vi giver også nogle gode rejsetips, så du får meget ud af opholdet i Lagos.

Lagos’ historie

Lagos har en fremragende naturhavn og en lang historie. Fønikere, kartagenere, romere og maurere bosatte sig her og byen var Algarves hovedstad fra 1576-1765. Lagos var Henrik Søfarerens udgangspunkt for Afrikahandelen i De Store Opdagelsers tid i det 15. årh. Under Henriks beskyttelse, sejlede kaptajn Gil Eanes fra Lagos rundt om Kap Bojador i Vestafrika. Det var ikke så ligetil, som det lyder.

Bortset fra de legendariske søuhyrer og dæmoner, blev disse vande af araberne kaldt Mørkets Grønne Hav, der pga. skiftende vindretninger, voldsomme bølger og stærk strøm tog mange gode skibe. Så snart man havde overskredet denne fysiske og psykiske hindring, lå Afrika åbent med sin rigdom af guld, slaver og elfenben. Et godt begyndelsessted for en udforskning af Lagos er Prins Henriks statue på Praca da República ved havnefronten.
 
Kryds vejen og gå th. mod Ponta da Bandeira, den gamle borg fra det 17. årh., der bevogter havnen. Det er et interessant museum viet til De Store Opdagelser. Indenfor er gengivelser af gamle kort, tegninger og billeder af sejlskibe og en kronologisk oversigt over Portugal som sømagt. Læg mærke til den lille buegang på tilbagevejen over pladsen. Det var Europas første slavemarked, hvor tusindvis af fanger blev købt og solgt for få reals. Stedet er nu blevet genfødt som kunstgalleri.
 

Santo António-kirken i Lagos

Forlader man pladsen ad Rua de Sao Goncalo; finder man Santo António-kirken på højre hånd. Facaden er enkel, men barokrummet er en fantasi af forgyldt træværk. Kendt som det Gyldne Kapel, er dette et fremragende eksempel på igreja toda de ouro (kirkerum helt i guld). Væggenes azulejos skildrer Skt. Antonius´liv.
 

Bymuseet i Lagos

Museet ved siden af udstiller bl.a. arkæologiske fund, landbrugsredskaber, modeller af bønder i egnens folkedragter, konserverede dyrefostre og fisk, gamle bøger og en detailleret model af en landsby i Algarve. Museet og kirken er åben to.-sø; 9.00-12.00 og 14.00-17.00.
 
Kryds Rua da Silva Lopes og fortsæt ad gågaden Rua 25 de Abril. Her findes Lagos´ bedste restauranter.
 

Tips til et besøg i Lagos

Trænger strandgarderoben til fornyelse, har Tridente, overfor turistinformationen, den nyeste surfmode, strandtilbehør, fiskeudstyr og surfbrætter. Det etniske ”look” samt batik og smykker finder man i Terracota på Praca Luis de Camoes. På Praca Gil Eanes står en usædvanlig moderne statue, som kaldes urtepottemanden, rummanden eller rumuhyret.

I virkeligheden skal den forestille Dom Sebastiao, der besteg tronen i 1568 og ti år senere indledte et fatalt korstog mod Marokko. Man kan stadig se vinduet i Misericórdia-kiken på Praca da República, hvor han efter sigende talte til sine tropper. Fortsætter man ned ad Rua das Portas de Portugal, kommer man forbi det velforsynede fisketorv. Her er masser af indbydende caféer med udsigt over fiskerihavnen. Nyd en kop kaffe her og måske én af de lækre kager, Lagos er berømt for. Der er et stort udvalg af mandel-, ægge-, marcipan- og figentærter.
 
 
Langs kysten mod den vestlige del af Algarve
 
Rejser man mod vest, er Dona Ana det første feriecenter, man støder på efter Lagos. Stedet er efterhånden en satellitby til Lagos. Her bliver noget overfyldt om sommeren, men stedet er kønt med sine forvitrede klipper og grotter. Gæster kan spadsere herfra ud til Ponta da Piedade, hvor der fra fyrtårnet er en pragtfuld udsigt helt fra Carvoeiro i øst over til Sagres i vest.
 
Luz 10 km vest for Lagos, har en stor sandstrand, hvor man kan sejle, surfe, stå på vandski og dykke. Det er endnu et fredeligt feriested, men stedet er det hurtigst voksende feriecenter på denne kyststrækning og boligblokke og villaer skyder op i alle retninger.
 
Når man nærmer sig Burgau og mødes af en eksplosion af pseudomaurisk arkitektur, ved man, at endnu en ferieby ligger forude. Men denne er kønnere end de fleste og har med sine røde tage og brolagte gader bevaret noget af charmen fra det gamle fiskerleje. Havet har skyllet det meste af sandet ud af lejet, men der er andre strande rundt om pynten mod vest. Burgau Sports Centre byder på tennis, squash, volleyball og fodbold, samt en pool.
 
Selema er stadig et aktivt fiskerleje. Fiskerne bøder garn i sandet på den lange strand og stedet har bibeholdt sit oprindelige rustikke udseende. Men et par boligblokke er skudt op og timeshare-sælgerne har fast arbejde. Man kan leje windsurfingbrædder og vandcykler.
 
Længere vestpå, i Raposeria, kan man køre mod syd til nogle øde strande; Zaival, Ingrina Barranco og Joao Vaz – den sidste er for dem, der vil være brune over hele kroppen.

Oplevelser i og omkring Silves

Silves ligger 13 km nord for Carvoeiro på Algarve, og det kan være svært at fatte, at denne stille provinsby ved foden af Serra de Monchique engang var en stor og mægtig stad. En historiker beskriver byen, som ”stærkere og ti gange mere bemærkelsesværdig end Lissabon”.

Man mente, at Silves blev grundlagt af fønikerne ca. år 900, men mange arkæologiske fund fra bronzealderen, samt spor af bopladser fra ældre og yngre stenalder tyder på en langt ældre bebyggelse. ”Hundereservoiret” neden under borgen, der spillede en vigtig rolle under Portugisernes endelige erobring af Silves, menes at være en grube i en kobbermine, der allerede var i brug i stenalderen.

Spændende historie

Nogle historikere mener, at slottet og tårne blev bygget af romerne og forstærket senere. Det lader til, at der allerede i det første århundrede e.Kr. lå en større by. Det var imidlertid maurerne, der forvandlede Silves til en af Europas rigeste byer.
 
I byen boede arabere fra Yemen, og der var moskeer, basarer, paladser og fornemme haver, hvis lige kun fandtes i Bagdad. Selv om Portugal blev regeret fra Sevilla, var Silves (Xebl eller Chelb) regionens hovedstad. ”Silves har stærke mure, urte- og frugthaver”, skriver den muslimske geograf Idrisi i det 12. årh.. ”Borgerne drikker vand fra en flod, der flyder mod syd. Der er vandmøller langs floden, en havn og skibsværfter. I bjergene er der rigeligt med tømmer, der sælges til mange egne.

Byen ser smuk ud, har kønne bygninger og bugnende torve. Borgerne taler rent arabisk. De er dygtige versemagere, er veltalende og belevne”. Arade-floden, Silves kontakt til havet og engang en vigtig færdselsåre, er nu mudret til. Tømmer, kork, figner og appelsiner blev eksporteret til andre dele af det mauriske imperium. I det 9. årh. kom vikingerne nordfra og sejlede op af Arade, men borgen var dengang uindtagelig.
 
I 1183 genvandt Sanco 1. og en broget skare korsfarere kontrollen over Silves. Araberne hold stand i månedsvis men løb tør for vand. De kristne havde gravet sig ind under borgen til de underjordiske reservoirer og afskar vandforsyningen. Korsfarerne løb fra fredsaftalen og dræbte og plyndrede efter forgodtbefindende. To år senere blev Silves generobret af maurerne, men kom atter i portugisernes hænder i 1249 under Afonso 3. I løbet af de følgende århundreder mistede Silves sin betydning, mens Lagos og dernæst Faro blev efterhånden mere fremtrædende.
 

Borgen i Silves

Fra Algarves mest velbevarede borg med mure og tårne er der en flot udsigt over landet. Bortset fra den dybe brønd og det hvælvede loft i reservoiret, der var forbundet til en underjordisk passage til Aradefloden, finder man intet spor i borgen efter bitre kampe eller maurernes tilstedeværelse, og slet ikke i de fredelige haver. På nordsiden findes rester af den sidste mauriske herskers, Abeu Afan, palads.

Den tredje uge i juli afholdes der oppe i borgen en årlig ølfestival med tilhørende friluftskoncerter. Den lokale ambulancetjeneste står hvert år i højt beredskab, for der er altid festivaldeltagere, der falder ned fra murene! Åben dgl. 9.00 – 18.00.
 

Det Arkæologiske Museum i Silves

Dette museum, mere informativt end de fleste, udstiller fund fra forhistorisk tid og frem: bl.a. kakler, smykker, mønter og keramik. Hovedattraktionen er et maurisk underjordisk vandreservoir fra det 12. årh. Rua da Portas de Loulé 14. Åben dagl. 10.00 – 18.00.
 

Sé de Santa Maria

Denne katedral stammer fra det 13. årh. og var Algarves førende katedral helt frem til det 16. årh. Den er bygget på en tidligere moské og rummer korsfarergrave. Åben dgl. 9.00 – 18.00 om sommeren. Lukket i weekenderne og i lavsæsonen.
 
Hvis man spadserer ned ad Rua da Cruz de Palmeira ved Arade-floden, finder man mellem husene resterne af de mauriske sten- og lermure, der engang omkransede hele byen.
 
Den hvælvede bro over Arade blev bygget i det 13. årh. oven på en romersk bro. Hvis man standser på pladsen, for at få sig en forfriskning i Café Rosa foran rådhuset, bør man lige kigge indenfor i selve cafeen og beundre de azulejosklædte vægge og smedejernsmøblerne.
 

Oplevelser omkring Silves på Algarve

Ca. 10 km nordøst for Silves ligger Barragem do Arade, én af Algarves største søer. Det er et dejligt fredeligt sted mellem skovklædte bakker og ideelt til badning, spadsereture eller udflugter. Man kan leje kanoer og motorbåde.
 
Lige i nærheden ligger Sao Bartolomeu de Messines, en lille provinsby med en sognekirke med snoede manuelinske søjler og omgivet af huse fra det 17. og 18. årh. I Messines (som den kaldes her) fødtes én af Algarves mest berømte digtere, Joao de Deus (1830-1896). Hans digte hylder landskabets enkle skønhed – hvilket stadig er relevant.
 

Alte – en af Algarves kønneste byer

Alte, der er kendt som ”Algarves kønneste landsby” er et fast punkt på turistrundture. Om lørdagen er her særligt mange gæster, da besøget i byen kan kombineres med en indkøbstur i Loulés sigøjnermarked. Hvis man vil besøge Alte på egen hånd, er det nok en god idé at vælge en anden dag. Landsbyen er rigtig køn med pæne og rene småhuse, og smukke blomsterfyldte gårdhaver og altaner. Kirken er også fuld af blomster og dekoreret med smukke blå og hvide azulejos fra Sevilla, samt kulørte statuer.
 
En spadseretur på 5 minutter fører ned til fonten – et meget populært udflugtssted ved floden. Kildevandet har ry for at helbrede alt. På bredden er der fliser med digte af den lokale digter Candido Guerreiro (1871-1953). Her findes to restauranter, der holder folkelore-aftener om sommeren. Man fejrer også 1. maj her, og der er Folklorefestival den første søndag i august. Alte er kendt for sine talentfulde folkesangere, musikere og dansere.
 

Lagoa på Algarve

På tilbageturen fra Silves mod N125 kører man gennem Lagoa, en by der ofte overses af folk, der skynder sig hjem til kystbyerne. Her er intet af betydning, men det er dejligt at spadsere rundt mellem byens falmede huse og beundre murenes mange fromme azulejos. Sidegaderne er fulde af stemning ligesom de små købmandsbutikker, der også fungerer som bar.

Hvis man kommer ved middagstid virker byen helt uddød, men sidst på dagen er der liv igen. Mange udlændinge har slået sig ned uden for byen og man finder fremragende spisesteder med lavere priser end langs kysten. Foran sognekirkens barokfacade står jacarandatræper, der i maj og juni eksploderer i en mørkeblå blomsterpragt. Her er også et krigsmomument til minde om lokale faldne under kolonikrigene fra 1954-1974. Der flød blod fra Lagoa i Goa, Guinea, Mozambique og Angola.
 
Lagoa er Algarves største vinområde. Vingårdene som leverer til adegas (vinhandlerne) ligger i et område, der afgrænses af Silves, Albufeira og Loulé. Den største adegas, Lagoa Kooprativ på Portimao vejen, producerer især rødvin, men også hvid- og rosévin. Rødvinene er frugtagtige og hvidvinene ret tørre, men begge typer indeholder ret meget alkohol. Man bør smage vinen, inden man køber ind i kooperativet. Desværre er kvaliteten ikke så høj som i andre dele af Portugal.

Paderne på Algarve

Paderne ligger 13 km nord for Albufeira og er en typisk landsby med smukke smuldrende facader i rosa og koralrød. Her er en smuk gammel kirke og i Café Central findes et prægtigt fodboldspil med spillere i trøjer fra henholdsvis Bentoa og Sorting Club – Lissabons to førende fodboldklubber.
 
Man kan enten køre eller spadsere op til Padernes borgruin i sandsten. Det er en tur på 7 km. Er man i bil, kan man køre helt op til borgen ved at tage den venstre vej efter afkørslen til Fonté. Borgen blev bygget af maurerne og erobret i 1249 af Dom Alfonso 2. Tilbage står kun ydermurene til minde om fordums storhed og indenfor findes resterne af et gotisk kapel.

Fra borgen kan man se Quarteira floden og en bro med høje buer, der menes at stamme fra romertiden. Man skal ikke fortvivle, hvis man med en fejltagelse har taget vejen th., for man kan klatre op til borgen ad den stejle skrænt mellem duftende timian og salvie. Inden klatreturen bør man lige studere den nedlagte mølle ved vandløbet og det indviklede system af damme, sluser og møllesten.

Turistinformationen i Albufeira kan oplyse om vandreture i Paderne. Turene går gennem lavintensive landbrugsområder, hvor høet endnu høstes ved håndkraft. Man kan spadsere gennem oliven- og appelsinlunde, spættet med valmuer og blåklokker, og her finder man også orkideer. Kun lydene fra den nærliggende motorvej forstyrrer idyllen.
 

Guia på Algarve

Byen Guia ligger bare 5 km udenfor Albufeira, og er mere berømt for sit køkken end sine seværdigheder. Dog er byens storslåede kirkegård på Albuferiavejen et besøg værd. Guia er et af de steder i Algarve (det andet er Monchique), der er berømt for sin kylling piri piri (grillstegt kylling med stærk chilisauce). Den serveres med pommes frites og salat, og er lækker og billig.

Det er her man spiser med de lokale. At spise kylling piri piri fredag eller lørdag sammen med familie og venner er et fast ritual hos såvel lokale som udlændinge. Det er vanskeligt at anbefale en restaurant, da de hyppigt går af mode og der er masser af piri piri-kendere, der anbefaler det ene sted from for det andet.
 
Blandt Guias tyve eller flere piri piri-restauranter er den mest berømte O Teodósio på Algozvejen – et stort og støjende sted, med en hurtig omsætning – der kalder sig Rei dos Frongos (Konge over Kyllingerne). Der kommer faste kunder helt fra Faro og om aftenen kan der ofte være ventetid på bordplads.
 
O Alfredo er lige så god, men noget roligere, hvorimod det veletablerede O Viera kalder sig selv Det Berømte Kyllingehus. Churrasqeura Ramirez har også et godt ry.
 

På tur langs N125 på Algarve

Porches ligger 5 km udenfor Lagoa og er berømt for sine keramikværksteder, der ligger ude langs N125 frem for inde i byen. Olaria Pequenia har kønne håndmalede ting med fiske- og blomstermotiver, der både er elegante og smagfulde, men de er langt fra billige. Porches producerer også kakler.
 
Alcantarilha ligger 5 km øst for Porches på N125 og er en lille by uberørt af det 20. årh. Alcantarilha er berømt for sit benkapel, som ligger ved siden af sognekirken. Bortset fra krucifikset er kirkerummet opbygget af knoglerne fra ca. 1500 sognebørn. Kranier og knogler ligger side om side og fanger det svage lys fra døren – det er uhyggeligt og man kan ikke lade være med at gyse, når man kigger ind. Kapellet var den eneste del af kirken, der overlevede Det Store Jordskælv.
 
På denne strækning af N125 findes tre vandlande. Slide and Splash ligger mellem Estombar og Lagoa og har masser af vandrutsjebaner, lige fra de blide til baner af ”Kamikaze” typen.
 
Big One er, som navnet antyder, Algarves største og har 1500 m vandrutsjebane i en smuk anlagt park. Den ligger halvvejs mellem Porches og Alcantarihla.
 
Zoomarine ved Guia har søelefanter, delfiner og søløver, der optræder for turisterne. Parken annonceres som belærende for børn, men mange gæster mener, at udnyttelse er mere betegnende, fordi bassinerne er for små til de store dyr. Der er også svømmebassiner og et pariserhjul. Parken tilbyder gratis transport fra de store feriecentre i området.