Kulturrejser til Lazio

Vuggen for den vestlige civilisation og den kristne kultur. Landet for søer og legender, for kurbade og historie, for ældgamle veje og grønklædte høje. Det er Lazio – en region i det centrale Italien, grænsende op til Det Tyrrhenske Hav, furet af vandene fra floden Tiber og hovedsageligt karakteriseret af høje og bjerge, alt imens regionen skråner ned tæt på kysten.

Rom

Lazio-regionen har givet fødsel til to af menneskehedens største institutioner, det romerske imperium og den katolske kirke, som hovedsageligt er defineret af hovedstaden Rom. Siden antik tid har regionen været en udvidelse af hovedstaden, hvor velstående borgere i Rom byggede byer i de omkringliggende områder, hvorfor regionen stadig bærer mange spor af den gamle romerske civilisation, med et væld af broer, kirker, byer, villaer, akvædukter og klostre, f.eks ruinerne af Ostia Antica ved Tiberns udmunding, beliggende vest for hovestaden, eller de forskellige levn fra romertiden i byen Tivoli, beliggende øst for byen, som var et favoritsted for romerne under det romerske imperiums storhedstid.

Men i denne henseende kommer naturligvis ingen af regionens dele i nærheden af hovedstaden selv, der rummer en overdådighed af spor fra de forsvundne epoker, der engang gjorde Rom til verdens centrum – foruden dens nutidige blanding af kosmopolitisk grandeur og typisk italiensk atmosfære, med fantastiske restauranter, cafeer og piazzariaer, der tilsammen gør et ophold i byen både interessant og behageligt.

Kurbade i Lazio

Lazio er også fyldt med kurbade, hvis historie stammer tilbage fra de mange termiske kilder, der havde så stor succes i den republikanske periode, og som fortsatte med at være anerkendt i den imperiale periode. Romerne byggede luksuriøse termiske bade, og deres levn kan stadig beundres rundt i området, frem for alt Terme di Caracalla, i hjertet af Rom. Tivoli er et andet kurbad, men dets berømmelse skyldes hovedsagelig de kunstneriske skønheder, det indeholder, så som Villa D’Este, med de pragtfulde fontæner, haver og storslåede renæssancepalads, og Villa Adriana, kejser Adrianos ældgamle residens. De to nævnte villaer er indskrevet på Unescos verdenskulturarvliste.

Lazio for havelskere

For de, der foretrækker havet, tilbyder Lazio regionen ægte perler som Gaeta, Sabaudia, San Felice Circeo, Sperlonga og øerne Ponza og Ventotene, mens de, der elsker søer, kan nyde Bracciano – en henrivende vandstrækning, omkranset af naturens kraftige grønne vækster, hvor et prægtigt slot fra det 16. århundrede er placeret. Når man går langs de middelalderlige gader i landsbyerne ved søens bredder, føler man som besøgende, at disse steder ikke kun er forbundet til Det romerske Imperium, men også var skueplads for forskellige historiske perioder. Bolsena-søen, i Viterbo-området er et eksempel herpå – det er den største vulkanske sø i Europa og har to øer, Bisentina og Martana. Denne sø kombinerer den frodige naturs charme og dens pragtfulde udsigter med historien og de spor, som etruskerne og romerne og de følgende historiske perioder efterlod.

Lazio for bjergelskere

Endelig vil bjergelskere ikke blive skuffede i Lazio, takket være skisportsstederne i Terminillo, Livata og Campo Staffi. Dette område fremkalder minder om uforlignelige steder og stærke følelser, men også en klar opfattelse af den ubønhørlige tidens gang, som retfærdiggør vores forfædres forsøg på at udfordre tiden og efterlade os deres minder.