Kulturrejser til Grækenland

For mere end 2000 år siden var Grækenland civilisationens vugge og landet er stadig fyldt med kulturelle og historiske monumenter og vidnesbyrd fra antikken. Men en kulturrejse til Grækenland byder ikke bare på antik kultur, men også på den berømte middelhavskost, som er blevet så populær over hele verden på grund af dens velsmagenhed og sundhed, en perlerække af små og store øer, en spændende hovedstad og et fantastisk klima, som indbyder til rejser året rundt. 

Se alle priser og rejser til Grækenland klik her

Athen

De fleste danskere, der rejser til Grækenland, ankommer med fly til Athen, hvilket giver en god anledning til at se nogle af hovedstadens mange enestående kulturelle monumenter fra antikken. Blandt de største kulturelle seværdigheder er naturligvis Akropolis med Parthenon, men det ville være en skam at besøge Athen uden også at opleve Dionysios-teateret,  Propylaia-porten, Zeus-templet, Det Nationalarkæologiske Museum og det gamle Agora-marked, for blot at nævne nogle få af Athens mange kulturelle seværdigheder.

De græske øer

Det er sjældent, at et lands øer udgør en attraktion i sig selv, men dette er tilfældet i Grækenland. Faktisk er de græske øer – der findes mere end 1400 af dem – ofte mere kendte end selve fastlandet og det skyldes ikke kun at mange danske turistrejser ikke går til fastlandet, men til øerne; det skyldes også, at øerne rummer megen af den græske historie, kultur og folkesjæl.

Blandt de mest populære øgrupper i Grækenland finder man Kykladerne med øer som Paros, Naxos, Tinos, Syros, Mykonos og Santorini, som nogle af de mest besøgte. En anden populær øgruppe er de Dodekanesiske Øer længere mod øst, tæt på den tyrkiske kyst, som blandt andre inkluderer øer som Kos, Rhodos, Kalymnos og Patmos. Tættere på fastlandet ligger de af danske rejsende lidt mindre kendte øgrupper de Ioniske Øer, Sporaderne, og de Saroniske Øer. Og tæt på den tyrkiske kyst ligger de såkaldte nordlige Ægæiske Øer, som blandt andet inkluderer Samos, Chios, Lemnos og Lesbos.

Kreta

Men den mest kendte græske ø er hverken en del af Kykladerne, de Dodekanesiske Øer, eller nogle af de andre allerede nævnte øgrupper. Det er øen Kreta, der er den største græske ø, den femtestørste i hele Middelhavet, og sæde for en af de ældste kendte europæiske civilisationer, der til dags dato foreligger arkæologiske beviser for, kendt som den minoiske kultur.

Kreta nyder en noget mere afsides beliggenhed end de øvrige øgrupper, idet den ligger syd for både Kykladerne og (de fleste) Dodekanesiske Øer, men turen derned er rejsen værd. Her kan du blandt andet opleve Heraklions arkæologiske museum med rige fund fra den minoiske kultur; Knossos, der af nogle arkæologer betragtes som Europas ældste by, og som rummer den største arkæologiske samling af fund fra Broncealderen; Festos, der også rummer utallige spektakulære fund fra minoisk tid, samt Gortyn, der bærer vidnesbyrd om en by, der ifølge de arkæologiske fund blev til allerede 3200 før vores tidsregning og var et centrum for minoisk kultur mellem 1600 og 1100 før vores tidsregning.

Mad og drikke

I takt med, at de græske øer blev et populært rejsemål for mange europæiske rejsende op gennem 1980´erne og 90´erne er den græske mad efterhånden gledet ind i mange andre landes køkken, herunder også det nordiske, på samme måde som f.eks. også det italienske eller franske køkken tidligere blev udbredt til andre lande gennem øget turisme. Typiske græske retter og madprodukter såsom græsk salat, moussaka, souvlaki, feta, græske Kalamata-oliven, tzatziki, og græske drikkevarer, såsom retsina og ouzo, er efterhånden blevet meget populære i Danmark og er med til at gøre en kulturrejse til Grækenland til en velsmagende og nærende affære.

Fantastisk natur og klima

80 procent af Grækenlands samlede areal udgøres af enten bakker eller bjerge og landet er ét af de mest bjergrige lande i Europa. De mange bjerge udgør ikke bare en del af landets landskabsmæssige skønhed, men er også grunden til, at temperaturen kan variere meget, ikke blot fra landsdel til landsdel, alt afhængigt af hvor bjergrigt det er, men også lokalt på en ø, alt efter om man befinder sig nede ved kysten eller oppe i en bjerglandsby. Generelt har Grækenland dog et behageligt middelhavsklima, hvilket betyder tørre og varme somre, milde eftertår, og vintre uden den store kulde, men igen afhængigt af, hvor i landet, man befinder sig, og hvor tæt på henholdsvis bjerge og kyst, man befinder sig. Den friske brise, som omfavner de græske øer om sommeren, og som kølner strålerne fra den stærke sydlige sol, har uden tvivl været med til at gøre de græske øer populære for danske rejsende, mens de milde græske efterår med danske sommer-temperaturer har fået mange til at holde deres efterårsferier i netop Grækenland.