Kulturrejser til Provence

Provence er ét af Frankrigs mest populære rejsemål. Og med god grund – den sydøstlige provins byder nemlig på en unik blanding af indtagende natur, fantastisk gastronomi og kunst og kulturliv i verdensklasse.

Se alle rejser til Provence i Sydfrankrig

Populært tilflugtssted

Provence har i århundreder været et populært tilflugtssted for toneangivende europæere med bopæl længere mod nord, herunder ikke mindst mange kunstnere. Og stadig i dag vækker bynavne som Nice og Cannes billeder af kulturel overklasse. Provence er dog en region, der har plads til alle – ikke kun, eliten der ofte afsondrer sig i mindre enklaver langs den Franske Riviera.

Rejser til Provence i SydfrankrigKunst og kultur i Provence

Provence har en lang og interessant historie, der i dag manifesterer sig i en rig kulturvarv, der kan opleves både ved gamle, storslåede bygninger på moderne museer og ved forskellige festivaler, blandt andet den berømte filmfestival i Cannes. Provence har fostret en lang række store kunstnere. Cézanne udfoldede sig i mange år i regionen og Provences kultur, landskaber og historie spillede en stor rolle hans kunst.

Picasso tilbragte også mange somre ved Rivieraen og flyttede på et tidspunkt permanent til Provence, og nogle af van Goghs mest berømte malerier blev malet her. Malernes historie er lang i Provence – hulemalerier i nærheden af Marseilles er op mod 27 tusinde år gamle. Filmkunsten spiller også en vigtig rolle i Provence. Det azurblå hav og kraftige lys i Provence har til alle tider fascineret både kunstmalere og filmskabere.

Romerske spor

Provence var romernes første provins – deraf navnet – og mange steder i Provence kan man stadig se spor efter Romerrigets herredømme; både viadukter, arenaer og andre romerske bygninger. Det var i øvrigt også i Provence, i byen La Ciotat, det populære spil Pétanque blev opfundet i sin nuværende form i 1907.

Natur i Provence

Mellem Rivieraen og Alperne er Provence et bakket og varieret terræn, man næsten ikke kan blive træt af. Temperaturen er behagelig – om sommeren er det altid muligt at få en dukkert, og man kan også søge mod køligere vinde i Alperne. Forår og det lange efterår er vejret dejligt langs kysten, hvor middelhavet holder godt på varmen.

Landsbyerne harmonerer med det bakkede landskab, og det er en fornøjelse at bevæge sig fra den ene lille by til den anden. Provence et storartet sted både for motionscyklister og vandrere. Om vinteren er der gode muligheder for at komme på ski i nærheden.

Provences mad og vin

Provences køkken er et middelhavskøkken kombineret med et bjergkøkken. Denne kombination kendes også fra Catalonien, og begge steder giver den en rigtigt godt resultat.

Oliven, hvidløg, friske fisk og urter giver Provence et kulinarisk præg, der minder om andre steder omkring Middelhavet, men generelt er gastronomien mere forfinet i Provence. Fisk og andet godt fra havet spiller en central rolle og mejeriprodukter fra bakkerne og bjergene længere ind i landet supplerer perfekt det provencalske køkkens andre ingredienser.

Fremragende rosévine

Provence er ikke blandt Frankrigs bedste vindistrikter for rød- og hvidvin. Til gengæld er rosévin fra Provence af en virkelig god kvalitet. Brændevinen Pastis er typisk for Provence og serveres ofte omkring Marseille.