Kulturrejser til Lissabonkysten

Lissabonkysten er en attraktiv kystregion, der strækker sig fra den klippefyldte atlantiske kyst i nord over Sintras grønne bjergskråninger og eventyrlige paladser i nordvest, til de gyldne sandstrande og små fisker-landsbyer i syd. Kysten tilbyder et perfekt mix af kulturoplevelser og skøn natur, så både forstand og sanser stimuleres og udfordres.

På kystlinjen mellem Cascais og Ericeira findes Europas vestligste punkt Cabo Da Roca, og i Cascais, Estoril, Setubal og Sesimbra finder man nogle af kystens mest populære feriebyer, som klart er et besøg værd på en kulturrejse til Lissabonkysten.

Spor fra fortiden

Lissabonkysten bærer mange spor af de folkeslag, der gennem historien har slået sig ned her: Fønikerne, spanierne og maurerne er alle draget gennem regionen som handelsfolk eller erobrere. Specielt maurerne har udøvet en stor indflydelse i regionen, og deres fæstninger og borge, der er blevet restaureret mange gange i tidernes løb, kan ses langs hele kystlinjen.

Efter Lissabon blev hovedstad i 1256, begyndte de skiftende portugisiske konger at bygge sommerpaladser og villaer i landskabet vest for byen, specielt i Serra de Sintras kølige, grønne højdedrag, hvor man finder de berømte royale sommerpaladser.

Badestrande og kystlinjer

Længere sydpå er Costa da Caparicas lange sandstrande i nyere tid blevet populære badedestinationer, med fisker-landsbyen Sesimbra og halvøen Troia som nogle af de mest kendte. I andre områder langs kysten kan man stadig finde lange strækninger af næsten uberørt kystlinje, der beskyttes som naturreservater.

Strandene i regionen er blandt de reneste i Europa, og foruden de mange muligheder for at fiske, surfe og bade byder Lissabon-kysten blandt andet på gode golffaciliteter, en række interessante musikfestivaler og regionale markeder, hvor lokalt kunsthåndværk udstilles.

Oplev de små samfund

Lissabonkysten har i nyere tid, i lighed med andre regioner i landet, været genstand for en hastig urbanisering, men ikke desto mindre vil du se, at det stadig er et område, der er stærkt præget af små fisker- og landbrugssamfund: Colares og Palmela er kendte for deres fremragende vine, i Serra da Arrábida græsser der stadig store flokke af får, hvis mælk indgår i den fremragende Azeitão-ost, og ved Sado-flodens udløb dyrkes der stadig ris.