Kulturrejser til Mallorca

Mallorca er berømt for sine fremragende strande, sin lækre gastronomi og sit milde klima hele året rundt, der gør den til en populær ferieø blandt nordeuropæiske feriegæster. Men den spanske ferieø har meget mere at byde på end det – og er derfor en mere oplagt destination for en kulturrejse end mange ved første øjekast tror.

I det følgende vil du kunne læse om nogle af de største seværdigheder, som du kan opleve på en kulturrejse til Mallorca. God fornøjelse!

Lluc kloster

Klostret Santuari de Santa Maria de Lluc, beliggende i bjergkæden Serra de Tramuntana, blev – ifølge en legende – grundlagt i det 13. århundrede, da en maurisk hyrdedreng fandt en statue af Jomfru Maria i nærheden af det sted, hvor klostret senere blev bygget. I dag er klostret Mallorcas vigtigste valfartssted og en af de mest historisk og kulturelt interessante seværdigheder på øen.

Klostret, der beboes af patere og ikke af munke (da santuari betyder helligdom og ikke kloster), er kendt for sit legendariske drengekor, kaldet Els Blauets; et navn, der stammer fra de blå præstekjoler, de bærer. Drengekoret, der blev oprettet i 1531, holder jævnligt koncerter og har vundet international berømmelse.

Miró-museet

Du kender sikkert til – eller har hørt om – den verdensberømte spanske maler, skulptør og keramiker Joan Miró. Men vidste du, at han i 1940, under Den Anden Verdenskrig, flygtede fra Paris, som var blevet besat af nazisterne, og efter et kort ophold i Normandiet og Katalonien søgte tilflugt på Mallorca, hvor hans mor og slægtninge på moderens side kom fra? Miró nøjedes ikke med at søge tilflugt på øen, men slog sig faktisk permanent ned på øen i 1954 og blev der indtil sin død i 1983.

Senere fik Miró bygget sit helt eget atelier på øen og i 1981, to år før sin død, skabte Miró et museum og en fond sammen med sin kone Pilar, som i dag er tilgængelige for alle, der interesserer sig for Mirós kunst.

Atelieret ligger i forstaden til Palma, Cala Mayor, få kilometer sydvest for Palma centrum.

Banys Àrabs

Disse arabiske bade, der kaldes Los baños Árabes på spansk – eller Banys Àrabs på mallorcinsk – er bygget i det 11. århundrede og var muligvis en del af et palads, der tilhørte en person fra den mauriske overklasse, dengang øen var under maurisk herredømme. Badene består blandt andet af beugange, tolv søjler, en kuppelformet sal med åbninger i loftet, så lyset kan sive ind, og et gulv med dobbelt bund, hvorigennem, der er blevet ledet varmt vand og damp.

I dag er de arabiske bade ét af de bedst bevarede monumenter fra den mauriske periode i Mallorcas historie, hvorfor de er blevet udnævnt til en del af den spanske kulturarv (Patrimonio Histórico de España).

Palmas katedral

Palmas katedral (eller La Seu, som den også kaldes), er den episkopale kirke i stiftet Mallorca og er samtidig én af Mallorcas mest kendte og spektakulære kirker.

Katedralen, der er 121 meter lang, 55 meter bred og 44 meter høj, hvilket gør den højere end Notre Dame i Paris, er bygget oven på fundamentet af en maurisk moské i kølvandet på Jakob I af Aragoniens fordrivelse af de stedlige maurere.

Katedralen er bygget i katalansk gotisk stil med påvirkninger fra Nordeuropa, men er blevet udbygget ad flere omgange. Det mest berømte af disse ombygningsprojekter begyndte i midten af det nittende århundrede og involverede i en 1901 en vis Antoni Gaudí, der fik ansvaret for restaureringen. Guadí forlod dog senere projektet på grund af divergerende kunsteriske ambitioner.

Rejser til Mallorca

Der er mange danske rejseselskaber, der arrangerer rejser til Mallorca. Et af dem er Hideaways.dk. der arrangerer rejser med håndplukkede og personligt udvalgte ferieboliger og hoteller. Du kan se alle Hideaways.dk´s ferieboliger og hoteller på Mallorca her.