På museum i St. Petersborg

Skal du på kulturrejse til St. Petersborg og har læst lidt om seværdigheder i byen er du ganske sikkert stødt på Eremitagen, et museum der kan tage pusten fra de fleste uanset om man er kunst og historie interesseret eller ej.

Det ville tage næsten 10 år år at kaste bare et kort blik på hvert af museets mere end 160.000 udstillede værker, og dette er endda blot nogle få procent af museets samling! I Eremitagens uendelige labyrint af 1000 sale. Samlingens mageløse righoldighed (24 Rembrandt’er, 40 Rubens’er – blot som eksempel) fremhæves af de uendeligt smukke sale selv: Eremitagen var Vinterpaladset for hver zar og zarina siden Katarina den Store.

Italiensk renæssance kunst

En af verdens fineste samlinger af italiensk renæssance kunst har til huse på anden sal, en kunstverdenens Blå Bog, der kulminerer med to værker af Leonardo da Vinci og museets eneste renæssanceskulptur: Michelangelos Knælende yngling. Øverste etage rummer berømte værker af Picasso og Matisse og en lang række impressionister og post-impressionister. Salene selv er så fyldt med mønstrede parketgulve, krystallysekroner, indlægsarbejder, loftsmalerier, bladforgyldninger og kunstgenstande af jaspis, lapis lazuli og rav, at de næsten stjæler billedet fra kunstsamlingerne. Det er ikke svært at forestille sig de fornemme baller, møder mellem magtfulde mænd og krigserklæringer, der fandt sted i repræsentationssalene. Malakitværelset, der næsten udelukkende er udformet i dette klart grønne mineral, udvundet i Uralbjergene, er et mesterværk i sig selv. Er du interesseret i Italiensk renæssance kunst, så læs f.eks. indlægget: På besøg i Uffizierne i Firenze.

Dvorzovaja naberezhnaja som på dansk hedder Palads-dosseringen, kan du læse mere om på www.hermitage.ru Du kan også finde inspiration til din kulturrejse i andre indlæg her på bloggen om St. Petersborg.