Metro i Moskva

Moskvas Metro er kendt over hele verden som et kunststykke og rejser du på kulturrejse til Moskva er det ud over at være en nem og hurtig transportform, også en rejse rundt i en stor kunstudstilling, som Stalin byggede.

Man kan muligvis have forestillet sig, at en aften i Bolsjoj Teatret, efterfulgt af en festlig omgang kaviar og vodka, ville være det mest mindeværdige ved et besøg i Moskva. Men det vil nærmest være helligbrøde at forlade denne by uden først at have vovet sig dybt ned i dens undergrundsbane og taget den billigste metrotur (ca. 2 kr.), man nogensinde vil komme ud for. Første station på dette meget sikre tunnelbanesystem med sine i alt 140 stationer stod færdig i 1935. Jo ældre stationen er, jo mere kunstfærdigt er den udsmykket – og vi taler her om krystallysekroner, bladguld, mosaikker og kopier af romerske statuer. De smukkeste og mest interessante stationer er Majakovskaja,Kievskaja og Komsomolskaja. Nogle af rulletrapperne er så stejle og dybe, at man kunne tro, man var på vej til jordens indre. Hver station annonceres – selv om det måske nok ikke er den store hjælp. Mens myldretiderne ikke kan anbefales for de klaustrofobiske, vil andre nok mene, at man her oplever de mest indsigtsfulde øjeblikke. Og så siger man, at københavnerne er mestre i at skule og undgå øjenkontakt!

Få inspiration til din kulturrejse til Moskva i andre indlæg her på bloggen. Læs om Rusland og Moskvas historie, de største seværdigheder og meget mere.

Rustkammeret og Den Røde Plads

Inden for Kremls fæstningsmure venter der de besøgende store oplevelser, både historisk og for øjet. En kulturrejse til Moskva bør indeholde et besøg i dette historiske område, som de fleste har set utallige gange i diverse nyhedsudsendelser gennem tiderne.

Rustkammeret

Når man først er kommet sig over, at man faktisk står inden for Kremls fæstningsmure, skal man styre mod Rustkammeret, hvor der venter et svimlende lynkursus i, hvordan de rige og berømte zarer levede. Rustkammeret som ligger i det sydvestlige hjørne af Kreml, rummer mere end 4000 genstande fra 1100-tallet til 1917. Heldigvis er nogle af de fornemste genstande blandt de første, man møder (i sal 2), så man kan beundre dem, før man er blevet helt overvældet. Der er en fantastisk samling på 10 Fabergé-påskeæg, kunstfærdige miniverdener, skabt som hyldest til zarerne af den geniale guldsmed Peter Carl Fabergé, der blev hofjuveler i 1885. Det fornemste stykke her er et fint forarbejdet sølvæg, indgraveret med et kort over Den Transsibirske Jernbane. Den obligatoriske “overraskelse” indeni er en model i guld af et tog med vinduer af krystal og en lillebitte rød rubin som frontlanterne.

Man skal købe separate billetter for at se Romanovernes fabelagtige kronjuveler i de mangelfuldt afmærkede Almazny Fond (Diamant-hvælvinger). Der er i skrivende stund ingen skilte med forklaringer, men det varer ikke længe, før man ender foran Katarina den Stores scepter – som øverst bærer Orlov-diamanten, en gave fra hendes elsker, grev Orlov – og hendes diamantbesatte krone. Husk også at se Shah-diamanten, skænket til zar Nikolaj 1. af shahen af Persien.

Den røde plads

Ingen fotos eller rejsebøger kan forberede en på den fornemmelse, det er at stå midt på den vældige, storslåede Røde Plads. På russisk er ordet krasnaja (rød) nært beslægtet med krasivaja, der betyder “smuk”, men mange år frem vil Den Røde Plads være mest forbundet med kommunismen og de sovjetiske militærparader med tanks og andet krigsisenkram, der regelmæssigt fandt sted her. Den afgrænses mod vest af Kreml med Leninmausoleet, hvor Lenins lidt uhyggelige balsamerede legeme har ligget på lit de parade siden hans død i 1924. I den fjerne ende af pladsen ses de mangefarvede tinder og løgkupler på Vasilij-katedralen, et af Moskvas bedst kendte vartegn, opført under Ivan den Grusommes regeringstid i midten af 1500-tallet. Over for Kreml minder en enorm bygning i stål og glas om de store gamle banegårde i London eller Paris; det er GUM, hvis forbogstaver står for statsvarehus. Efter at støvet fra perestrojka har lagt sig, er det tankevækkende at se, hvordan tøjlesløs kapitalisme med fremvækst af smarte nye internationale foretagender, fyldt med vestlige varer, ligger dør om dør med russiske butikker med et begrænset vareudvalg, der signalerer deres snarlige undergang. Le Royal Meridian National Hotel, ligger i al sin originale art nouveau-pragt lige ved Den Røde Plads. Bed om Lenins værelse eller et af de 30 værelser med fuld eller delvis udsigt over Den Røde Plads og Kreml, hvis du altså har penge nok, for det er dyrt at bo på hotel i Moskva.

Bolsjoj Teatret i Moskva

Bolsjoj Teatret i Moskva er nok Ruslands mest berømte og indflydelsesrige kulturinstitution og uanset om du er interesseret i teater eller ej, er det værd at overveje at se en forstilling på din kulturrejse til Moskva.

I årtier har Bolsjoj Teatret været en nærmest hellig kunstnerisk institution, der blomstrede under såvel zarer som sovjetledere. Efter kommunismens fald gav Ruslands trængte økonomi ophav til rygter om, at Bolsjoj havde overlevet sig selv og nu blot levede højt på fortidens storhed. Men optimismen er tilbage nu, hvor et af verdens fineste ballet- og operakompagnier atter er ved at udvikle sig til en kreativ kraft, der er dets majestætiske, forgyldte teater fra 1800-tallet værdig. Selv om traditionerne er fredhellige – repertoiret består stadig først og fremmest af de russiske klassikere – er fornyelser, reformer og nyt blod med til at føre Bolsjoj Teatret ind i det 21. århundrede. Ikke alle forestillinger er udsolgt, men det betyder ikke, at det er nemt at få billetter. Bolsjoj Teatret ligger på adressen Teatralnaja ploschad 1 i Moskva, du kan læse mere om historien, se program og købe billetter på www.bolshoi.ru.

Metropol Hotel

Flytter man ind på den anden side af gaden på et af de fornemste hoteller i Rusland, er man sikker på at få gode pladser til balletforestillingerne (formedelst pebrede pengebeløb), samtidig med at man kan nyde et ophold på et femstjernet hotel, man muligvis vil genkende fra filmen Doctor Zhivago. Metropol Hotel, der drives af et effektivt britisk-russisk joint venture, byder på pragt og overdådighed fra det sene 1800-tal. Selv om man ikke bestiller et værelse her, bør man kigge ind til en drink før balletforestillingen eller komme er og nyde en ekstravagant kaviar-morgenmad i den elegante, glaskuplede salon, hvor Lenin engang holdt flammende taler.

har du før besøgt Moskva på en kulturrejse ved du at hotelpriser i byen er i en klasse for sig, det er dyrt at bo på hotel i Moskva. Derfor gælder det om at vælge rigtig når du skal planlægge hvor i byen du vil bo. Læs om udvalgte hoteller i Rusland og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Ad Zarernes vandveje

At rejse på foldkrydstogt på kulturrejse er de seneste år blevet meget populært og ikke mindst i Rusland. Ad Zarernes vandveje er et krydstogt fra Moskva til St. Petersborg på de to floder Volga og Svir.

Følg Volga-pramdragerens sang på en sejlads fra Moskva til St. Petersborg, hvor turen går ad floderne Volga og Svir, langs bredderne af søerne Onega og Ladoga, og hvor man nærmere kan bese nogle af de småbyer, der udgør Moskvas “Gyldne Ring” med klostre og kirker tilbage fra 1000-tallet. Lige uden for Moskva ligger Sergejev Posad, den russisk-ortodokse kirkes hovedstad, og den lille by Uglitj, der blev grundlagt i 1148. Uglitj har bevaret meget af sin charme og sine originale træbygninger, bl.a. den berømte Zarevitj-kirke, bygget til minde om Ivan den Grusommes søn, der døde på mystisk vis på dette sted.

Øen Kizhi i Onegasøen – Europas næststørste sø – er fyldt med flotte eksempler på en urgammel træarkitektur, hvis højdepunkt er den 22-kuplede Kristi Forklarelseskirke fra 1700-tallet, bygget uden brug af et eneste søm.

Den flodrejsendes udsigtsplatform er en solid, om end ikke luksuriøs, tyskbygget, schweizisk drevet krydstogtbåd, hvor europæiske køkkenchefer fortolker det lokale køkken og sætter kolorit på denne typisk russiske oplevelse.

Der er afgange på flodkrydstogt fra både Moskva og St. Petersborg, ligesom det i perioder er muligt at sejle på mindre strækninger. Har du aldrig rejse på kulturrejse til Rusland på egen hånd før, så vil vi anbefale du første gang lader et rejsebureau arrangere dit flodkrydstogt.

Tretjakov galleriet i Moskva

Tretjakov galleriet i Moskva er nok det vigtigste skatkammer for russisk kunst og interessere du dig for kunst er det absolut værd at aflægge Tretjakov galleriet et besøg på din kulturrejse til byen.

Tretjakov-galleriet, der er hjemsted for verdens største og betydeligste samling af russisk kunst fra 18- og 1900-tallet, har gennemgået næsten ti års restaureringer og udvidelser. Selv med et dobbelt så stort udstillingsareal vil stadig kun 5 procent af denne kolossale samling kunne udstilles ad gangen. Kernen i denne forbløffende kunstrigdom blev i 1892 skænket til byen Moskva af den velstående købmand P.M. Tretjakov. Her er værker fra 1800-tallet i højsædet med betydelige senere tilføjelser i form af statens nyerhvervelser. I de første årtier af 1900-tallet hørte russiske malere til i den europæiske kunsts avantgarde, og værker af Kandinsky, Chagall og Malevitj er udstillet her. En bemærkelsesværdig gruppe af ikoner fra 1000-tallet er en anden hovedattraktion. Hovedgalleriet stammer fra begyndelsen af 1900-tallet, en forunderlig bygning i russisk art nouveau-stil, der bl.a. rummer Tretjakovs bolig. Et besøg her er en intim oplevelse, sammenlignet med den overvældende Eremitage i St. Petersborg. Tretjakov galleriet ligger få minutters gang syd for Kreml, på adressen Lavrushinskij pereulok 10, Moskva. Læs mere om kunst og kultur i Rusland her på bloggen om kulturrejser.