Se hidtil ukendt italiensk kunst i Brescia

Om fire dage og indtil midten af juni har du mulighed for at opleve hidtil ukendt italiensk kunst i den lombardiske by Brescia. De indtil nu aldrig offentligt fremviste kunstværker har i årtier været gemt væk i museers lager- og sikkerhedsrum og i private kunstsamlinger, der tilhører indfødte Brescia-borgere.

Udstillingen, der er arrangeret af Museo di Santa Giulia i Brescia, har fået titlen Novecento mai visto (Det tyvende århundrede – aldrig set) og er dedikeret hidtil uset eksperimenterende og avangardistisk kunst af italienske kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede til 1970’erne fra De Chirico til Cattelans.

Arte povera

Udstillingen vil sætte særligt fokus på de tendenser og bevægelser, der har præget italiensk kunst i perioden 1950-70: fra den såkaldte “uformelle kunst” (også kaldet “Tachisme”) til de to avangardistiske kunst-bevægelser “Movimento spazialista” – der blev skabt af Lucio Fontana i Milano i 1950 – og “Arte Povera”, der opstod blandt forskellige italienske kunstnere i slutningen af 1960´erne (blandt andre Germano Celant).


Se video om Museo di Santa Giulia i Brescia

Futuristisk kunst

Den første del af udstillingen vil være en hyldst til Romolo Romani, en lokal Brescia- kunstner, der var en af underskriverne af det berømte – eller berygtede – futuristiske manifest Manifesto dei pittori Futuristi. Den anden del af udstillingen byder på seks futuristiske malerier (af folk som Gerardo Dottori, Julius Evola, Gino Galli, og Fortunato Depero), mens den tredje del af udstillingen vil præsentere tre højt bemærkelsesværdige stillleben-værker af De Chirico, Giorgio Morandi og Gino Severini; efterfulgt af Mario Sironis værker fra 1940’erne.

Eksemplarisk avangardist

I udstillingens fjerde afsnit vil du kunne finde eksempler på efterkrigstidens italienske kunst, herunder værker af Giuseppe Capogrossi, Mario Ballocco, Emilio Vedova, Enzo Brunori, Alfredo Chighine, Ennio Morlotti, Lucio Fontana og Enrico Castellani. En særlig hyldst er dedikeret til Guglielmo Achille Cavellini i den femte del af udstillingen; en usædvanlig kunstner og samler, der er repræsentativ for datidens avantgarde, idet han var i stand til at fremkalde det særlige avantgardistiske kulturelle klima, der eksisterede i Brescia i årene 1964-1972.

Du kan læse meget mere om udstillingen i Brescia på museum Museo di Santa Giulias egen hjemmeside.

 

Dalí i Paris

Salvador Dalí var en af de ubestridte mestre i den moderne malerkunst og samtidig en af de mest kontroversielle kunstnere på sin tid, med en blanding af teatralske og groteske gestus, provokerende politiske holdninger og en uafsluttet række af skøre påfund. Nu har du muligheden for at se alle disse aspekter af Dalí i en udstilling i Paris, der indledtes november sidste år og fortsætter indtil 25 marts i år.

Udstillingen finder sted i det berømte Pompidou-center for kunst og kultur – på fransk Le Centre National d’Art et de Culture Georges Pompidou – som ikke bare er en kunstinstitution, men også et berømt bygningsværk i Paris, opkaldt efter den tidligere franske præsident Georges Pompidou.


Se video om Dalí-udstillingen på Centre Pompidou

Over 200 værker

Over 200 værker (malerier, skulpturer, tegninger, m.m.) er præsenteret i en række kronologiske og tematiske sektioner i museet, der skal behandle følgende temaer:

  • Dialogen mellem kunstnerens øjne og hjerne og betragteren af kunstværket.
  • Dalí som pioner inden for performancekunst, idet han skabte flygtige kunstværker og manipulerede medierne som en person, der betragtede kunst som et globalt kommunikationsmiddel.
  • Spørgsmålstegn ved kunstnerens figur (persona) i lyset af traditionen.

Blandt de mesterværker, der præsenteres i Paris, er nogle af Dalís mest beundrede ikoner: The Persistence of Memory (Melting watches), 1931, Le Grand Masturbateur, 1929, Le Spectre du Sex appeal, 1934, samt L’Énigme sans fin, 1938.

Dalí som showman

Udstillingen vil også give mulighed for at opdage mere end hundrede værker på papir, objekter, projekter til scenen, film, fotografier og uddrag fra tv-programmer, der afspejler Dalís intense aktivitet ikke bare som kunstner, men også som “showman”.

Udstillingen forsøger kort sagt at kaste lys over alle dele af Dalís karakter gennem et bemærkelsesværdigt udvalg af hovedværker, takket være et meget tæt samarbejde med Museo Nacional Reina Sofia i Madrid.

Du kan læse mere om udstillingen og se åbningstider, priser m.m. på hjemmesiden for Centre Pompiduo.

 

Nordisk kunst og kultur promoveres i Washington

I den amerikanske hovedstad Washington indledtes i fredags en ny kulturfestival, kaldet Nordic Cool 2013, som i en hel måned vil præsentere mere end 700 nordiske kunstnere for det amerikanske publikum.

De mere end 700 nordiske kunstnere, der deltager i festivalen, vil bestå af forfattere, sangere, kokke, musikere, skuespillere, dansere og designere m.fl., og de vil indtil d. 17. marts forsøge at udbrede kendskabet til nordisk kunst og kultur i den amerikanske hovedstad gennem præsentation af deres forskellige kunst- og kulturarter. Alle fem nordiske lande, samt Grønland, Færøerne og Åland, vil deltage.


Se Youtube-video om Nordic Cool 2013

Største fælles nordiske kultursatsning uden for Norden

Det er John F. Kennedy Center for the Performing Arts, én af de største amerikanske kulturinstitutioner, der står bag kultur-festivalen, i samarbejde med de nordiske ambassader i Washington, Nordisk Ministerråd, samt de nordiske kunst – og kulturudvekslingsorganer.

Selvom festivalen allerede i fredags tog hul på sit omfattende program, med udstillingen Skagen to DC: Contemporary Perspectives on Anna Ancher and the Skagen Art Colony på den danske ambassade i Washington,  indvies festivalen først officielt imorgen, d. 19. februar. Alle de nordiske kulturministre og ministre for nordisk samarbejde deltager i åbningsceremonien, som er den hidtil største fællesnordiske kultursatsning uden for Norden.

Nordiske værdier

Ud over de kunstneriske udstillinger og aktiviteter, der indgår i festivalens program, har de amerikanske værter valgt også at tematisere de nordiske kerneværdier og de traditionelle omdrejningspunkter i nordisk politik, såsom ligestilling, holdbar velfærd og grøn vækst.

Du kan her læse hele programmet for kulturfestivalen Nordic Cool 2013 på Nordisk Ministerråds hjemmeside.

 

 

Udstilling om Vittorio De Sica i Rom

Rom hylder i øjeblikket den verdensberømte og Oscarbelønnede italienske film-instruktør og skuespiller Vittorio De Sica med en unik multimedie-udstilling om manden, der instruerede legendariske film som Ladri di biciclette (på dansk kendt som Cykeltyven), Sciuscia og La Ciociara m.fl.

Udstillingen, der har fået navnet “Tutti De Sica,” åbnede d. 8 februar og fortsætter helt indtil 28 April på Museo dell´Ara Pacis museet i Rom. Udstillingen indeholder mere end 600 fotografier, 300 breve og originaldokumenter, foruden en lang række kostumer, videoer, lydoptagelser, originale filmplakater og personlige genstande, der tilsammen skaber en rejse i lyd, skrift og billede gennem den neorealistiske mesters liv og værker, der endte ved hans død i november 1974; en rejse, der for en stor del er blevet mulig takket være de arkiver og personlige genstande, som er blevet udlånt fra De Sicas egne børn (Emi, Manuel, og Christian), samt bidrag fra Giuditta Rissones efterkommere (italiensk filmskuespiller og De Sicas hustru), og Cineteca di Bologna (Bologna film-bibliotek).


Youtube-video med De Sica, der synger “Tu, solamente tu”.

Fremragende film-fotografier

Udstillingen er inddelt i tolv sektioner, placeret i de fire sale i Museo dell´Ara Pacis museet, og skildrer på forskellig måde de faglige og personlige verdener, som den store instruktør levede i gennem sit liv. Blandt andet byder udstillingen på fremragende film-fotografier, der ser tilbage på De Sicas interaktioner med nogle af det 20. århundredes vigtigste intellektuelle – fra Pirandello og Zavattini til Moravia – og selvfølgelig med nogle af de mest betydningsfulde italienske og internationale film-aktører i De Sicas levetid.

Du kan her læse mere om udstillingen “Tutti De Sica” i Rom på museets egen hjemmeside

Ny udstilling om huslivets kunst i Madrid

Kunsten at skildre det stille og ofte uanseelige husliv i billeder er ikke det mest almindelige tema på dagens kunstgallerier. Men nu har du chancen. Det er den berømte, familieejede kunst- og videnskabsfond i Madrid, La Fundación March, der giver dig den sjældne mulighed. Fonden åbnede i fredags en særudstilling om flamsk og hollandsk stilleben-kunst fra det syttende århundrede, som vil vare helt indtil 3 marts.

Udstillingen har fået navnet “De la vida doméstica”, som oversat til dansk betyder “Om huslivet”, og vil præsentere en række fremtrædende flamske og hollandske malere fra det syttende århundrede, såsom Osias Beert, Pieter Claesz, Willem Claesz Heda, Floris Claesz van Dijck, Jan Davidsz de Heem og Clara Peeters, der alle har det tilfælles, at de har skabt signifikante værker om livet derhjemme og huslivets uanseelige motiver. Disse motiver er ofte ting hentet ud fra køkkenet eller dagligstuen, såsom frugter, kager, brød, vin religiøse ikoner, køkkengrej eller blomster, der som regel er anbragt med en diskret kunstnerisk skødesløshed på et bord, en søjle eller en bænk.

Stilleben

Når motiverne er anbragt og skildret på denne måde, er der ofte tale om en bestemt genre, nemlig den såkaldte stilleben, der er en tysk afledning af det nederlandske stilleven, og som har sin franske pendant i begrebet nature morte (død natur). Genren kan spores helt tilbage til orientalske, ægyptiske, græske og romerske traditioner, men genren udviklede sig først til at være en selvstændig stilart i den sene middelalder, og blev i den forbindelse én af de mest betydningsfulde genre i den nordeuropæiske malertradition, specielt den flamske og den hollandske. Siden har stilleben-genren dog også præget store moderne sydeuropæiske malere, såsom Cézanne og Spaniens egen Picasso.

Willem Claesz Heda: Still-Life with Pie, Silver Ewer and Crab

Indsigtsfuldt essay

Udstillingen ledsages af en publikation med biografiske profiler af de kunstnere, der udstilles, og et indsigtsfuldt essay med titlen “Bordet med et arrangement af genstande og fødevarer – en type flamsk og hollandsk stilleben-maleri”, skrevet af Teresa Posada Kubissa, kurator ved afdelingen for flamsk maleri og nordiske skoler (indtil år 1700) på Madris mest berømte kunstmuseum Museo Nacional del Prado.

Du kan her læse mere om udstillingen og fonden La Fundación Marche 

Madrid er et populært rejsemål for kulturrejser

Madrid har gennem flere år været et populært rejsemål for kulturrejser med byens mange pladser (plazas), storslåede parker, unikke museer, historiske bygninger og lange række af fremragende restauranter, cafeer og butikker blandt højdepunkterne.

Hvis du befinder dig i Madrid, og interesserer dig for kunst, anbefaler vi dig ikke kun at aflægge den nævnte udstilling et besøg, men også de tre kunstmuseer, der udgør rygraden i Spaniens kunstskat: Pradomuseet, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía og Thyssen-Bornemisza museum.

 

 

 

København byder også på kultur

Verden udenfor Danmark er fyldt med attraktive kultur-oplevelser og enestående kulturelle seværdigheder, som du kan læse om hos os på Kulturrejser.dk. Men i denne måned har du også muligheden for at opleve kulturen på hjemlig grund, nærmere betegnet i den danske hovedstad, når kulturprojektet “Wondercool” for tredje år i træk løber af stablen.

Kulturprojektet, der begyndte i fredags og slutter torsdag d. 28 februar, byder på mere end 100 kultur-begivenheder spredt ud over den vinterkolde hovedstad. Bag arrangementet står en række kulturelle, gastronomiske og kunstneriske institutioner, der inkluderer Copenhagen Jazz Festival, Designmuseum Danmark, Dansk Arkitektur Center, musikfestival FROST, Arken, Louisiana, Statens Museum for Kunst, Copenhagen Cooking og Copenhagen Fashion Festival.

Med disse institutioner i ryggen er kulturprojektet i stand til at byde på en særdeles mangfoldig række af kultur-begivenheder, der strækker sig fra mode over musik, gastronomi, arkitektur, billedkunst, design, moderne maleri, til forskellige typer musik; ja, der er sågar kultur-events i programmet, der blander disse genre, så du både kan opleve musik, gastronomi og design på samme tid.

Gåtur og arkitektur i Ørestaden

Blandt de mange kultur-begivenheder arrangerer Dansk Arkitektur Center for eksempel dét, de kalder for en Sunday Morning Walk, der præsenterer dig for nyskabende dansk arkitektur i den centrale del af Ørestaden. Gåturen, der blandt andet går forbi “Bjerget”, hvor du får en fantastisk udsigt ud over Københavns skyline, vil undervejs introducere dig til ny, internationalt berømmet arkitektur i det arkitektoniske laboratorium, som Ørestaden har udviklet sig til. Arrangementet, der foregår på engelsk, løber af stablen på søndag, d. 10 februar, og gentages søndag d. 24 februar.

Hvis du er interesseret i at deltage, kan du læse mere om arrangementet og booke billetter her.

 Vinter-jazz på Islands Brygge

Du har også muligheden for at opleve en god omgang vinter-jazz i Kulturhuset Islands Brygge d. 17 februar med den danske guitarist Jakob Bro og hans internationale trio. Bro bliver ledsaget af den amerikanske bassist Thomas Morgan og af den avantgardistiske norske trommeslager Jon Christensen, der hører til blandt Europas bedste og mest spændende jazz-trommeslagere.

Trioen har tidligere turneret i en række europæiske lande og planlægger at indspille plade for ECM i maj 2013. Billetter købes ved døren og koster 100 kroner. Du kan her læse mere om koncerten.

Fisk til folket

Kultur-projektet byder også på smagsprøver til ganen. I Meyers Madhus har du mulighed for at deltage i en lyn-workshop efterfulgt af middag, der sætter fokus på, hvordan man håndterer og tilbereder fisk.

Under workshoppen, der foregår imorgen d. 7 og igen d. 21 februar, får du en filetkniv i hånden og skal tilberede friske fisk, men under kyndig vejledning og råd fra Madhusets kokke. Belønningen kommer bagefter, hvor du kan nyde et fiskemåltid med ”Meyers Køkkens Tavleretter”. En af retterne er du selv med til at lave.

Arrangementet koster 550 kroner alt inklusiv og du kan læse mere om det og booke billetter her.

Kunstens detalje

Hvis du finder detaljen, og ikke kun helheden, interessant, så har du nu også en unik mulighed for at få et indblik i den kunstneriske detalje. Statens Museum for Kunst bidrager nemlig til kultur-projektet med en udstilling, der stiller to spørgsmål: Hvilken rolle spiller detaljen for forståelsen af et billede? Og hvordan har kunstnere gennem tiden arbejdet med detaljen?

På udstillingen vil der bogstaveligt taget blive sat lup på mestre som Vilhelm Hammershøi, Christen Købke, Caspar David Friedrich, Richard Mortensen og Franciska Clausen. Udstillingen varer indtil d. 28 februar kl 10 og billetter købes ved døren. Du kan læse mere om udstillingen her.

Dette var bare et lillebitte udpluk af de mange spændende kultur-begivenheder, som foregår i den danske hovedstad i denne måned. Du kan her læse om alle kultur-begivenhederne i projektet – god fornøjelse!

 

Museer i Portugal

Portugal har en lang kulturhistorie, og det faktum afspejles også i et stort antal interessante museer. Her giver vi nogle bud på museer i Portugal, der giver et indblik i kunst og kultur og en mulighed for at komme hjem til en af fadoens store afdøde kvinder.

Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian har en imponerende samling fra den engang rigeste mand i verden: Calouste Gulbenkian (1869-1955), en armenier, som var født i Konstantinopel, og som i løbet af 2. Verdenskrig kom til Portugal. To år inden sin død grundlagde han Gulbenkian-stiftelsen. Udmærkede stykker af ægyptisk og græsk kunst, værdifulde mønter, tæpper, europæiske malerier og smykker – der er mere end 6.000 udstillingsgenstande på museet. Samlingen af smykkedesigneren og jugendstilkunstneren Lalique med 180 objekter er enestående.

Museu Arpad Szenes – Vieira da Silva

Dette museum har eksisteret siden 1994 og ligger i en tidligere silkefabrik og viser billeder af en af de mest kendte malere i Portugal, Vieira da Silva, og hendes livsledsager. Også skiftende udstillinger. Og hvis man nu alligevel er der, kan det også godt betale sig at slentre en tur gennem kvarteret med den dejlige lille park.

Casa Museu Amália Rodrigues

Casa Museu Amália Rodrigues er det tidligere hjem for den store dame inden for fadoen, og nu et museum. Kun grupper a 6 personer ad gangen kan få lov til at gå igennem divaens værelser og beundre erindringsstykker. Hun døde i 1999.

Munch museet i Oslo

Skal du på kulturrejse til Oslo er det oplagt at planlægget et besøg på Munch museet.

Edvard Munch (1863-1944), der stadig er uhyre populær i dag, er den eneste skandinaviske billedkunstner, hvis indflydelse har gjort sig gældende over hele verden. At han ikke var særlig succesfuld i sin levetid (efter sin død blev han hyldet som ekspressionismens fader), fremgår af den kendsgerning, at han selv lå inde med de fleste af sine værker. Over 22.000 værker i hans eje blev skænket til byen Oslo i 1940, få år før hans død. Og som om dette ikke var nok, er samlingen blevet forøget gennem tiden ved gaver fra private, således at Munch-museet, der blev indviet i 1963, er fyldt til bristepunktet. Det rummer i dag malerier, tegninger, akvareller, træsnit, litografier, skulpturer og personlige ejendele, som f.eks. bøger og breve, hvoraf en redigeret andel er udstillet og jævnligt udskiftes.

Munch mistede sin mor som femårig og var som barn ofte syg. Hans livslange kamp mod sygdom og psykisk forpinthed afspejler sig i mange af hans værker, der spænder lige fra realisme til det, der senere skulle betegnes som ekspressionisme. Hans mest berømte værk, Skriget, blev stjålet fra museet i august 2004. Det er senere genfundet, men har lidt uoprettelig skade. Heldigvis er Aften på Karl Johan (der ligesom Skriget blev malet i samme produktive periode i 1890’erne, hvor hans navn var ved at blive kendt) her stadig. På trods af det vældige antal værker, der er udstillet, og som viser kunstneren på hvert alderstrin og under indflydelse af en række forskellige æstetiske impulser, fornemmes den gennemgående tone af melankoli og ensomhed.

Munch-Museet ligger på adressen Tøyengata 53 i Oslo. Du kan læse meget mere om kunst og kultur i Norge og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Munch museet i Oslo så klik på munch.museum. Et andet interessant museum at besøge under din kulturrejse i Oslo er Vikingeskiphuset

Kunst i gaden på Madeira

Hovedbyen Funchal på Madeira har fået en ny attraktion i byens ældste gade, Rua Santa Maria, hvor dørene nu prydes af levende farver og fantasifulde kunstværker. Attraktionen er resultatet af et kunstprojekt, med det erklærede formål “at åbne Funchals døre for kunst og kultur”.

Kunstprojektet, ‘Arte de Portas Abertas’, (Kunst for åbne døre), der i løbet af sommeren 2011 har forvandlet gades almindelige døre til sande kunstværker, er blevet til ved at kommunen har leveret gratis maling, mens kunstnerne har arbejdet gratis.

“Folk standser hele tiden op og tager billeder”, fortæller tjener Duarte Cessians til Verdens Gang. På hans litteraturcafe er døren meget passende blevet malet som en bogreol.

De mange cafeer og restauranter i gaden nyder godt af de nye kunstværker, som har givet gågaden gennem Santa Maria Maior området et løft. Bordene rykkes således ofte ud så snart vejret tillader det, så gæsterne kan nyde både mad og kunst i solen.

For kunstelskere venter der desuden for enden af gaden endnu mere kunst i Funchals museum for moderne kunst.

Kultur i Belém

Der ligger mange kulturelle oplevelser og venter i Lissabons bydel Belém. Og er du på kulturrejse i Lissabon, kan du roligt afsætte en dag eller to til Beléms mange seværdigheder. Det er især Portugals fortid som søfarernation, der har sat sit præg på Belém.

For i Bélem bliver man trin for trin mindet om de portugisiske søfarere: Tårnet på bredden af Tejo, Hieronymus-klosteret, hvis rigdom skyldes Portugals fejrede heltes opdagelser. Disse helte er afbilledet i overdimensionerede mejslede figurer i mindesmærket for opdagelserne. Men ikke alt i Belém er fortid: Også Lissabons moderne kulturcenter, Centro Cultural de Belém, er blevet opført her mellem kloster og tårn.

Torre de Belém

I 1515/16 blev tårnet og Lissabons galionsfigur, Torre de Belém, påbegyndt på foranledning af Dom Manuel l af arkitekten Francisco de Arruda og færdiggjort i 1521. Bygningsværket består af et firkantet tårn og et bolværk på et sekskantet grundrids og hører til de mest vellykkede eksempler på manuelinsk byggekunst. Og det har klaret århundrederne næsten uskadt.

Oprindeligt lå det midt i Tejo, men den kunstige og naturlige forandring af flodløbet har bragt det ind på land. I lang tid blev Torre de Belém brugt som statsfængsel. Efter renoveringsarbejderne skinner tårnet i Belém igen i sædvanlig pragt, og på fuldmånenætter er synet virkelig en oplevelse uden lige.

Centro Cultural de Belém

Mellem tårnet i Belém og hieronymit-klosteret ligger Lissabons nye kulturcenter, som den daværende præsident Cavaco Silva lod opføre.

Centro Cultural de Belém blev bygget af den italienske arkitekt Vittorio Gregotti og hans portugisiske kollega manuel Salgado. Der var oprindeligt planlagt fem moduler, men af finansielle grunde var det kun de tre, der blev færdiggjort. Således måtte man give afkald på et hotel og et kongrescenter.

Siden juni 2007 har museet med Berados samlinger med ca. 450 til dels meget værdifulde moderne værker ligget her. Dermed har Centro Cultural de Belém endelig sit eget, om end omstridte på grund af Berados betingelser, museum for moderne kunst.