Kulturrejser til Champagne-Ardenne

Regionen Champagne-Ardenne ligger i den nordøstlige del af Frankrig med grænse op til Belgien. Betegnelsen “Champagne” er afledt af det latinske ord Campagnen, der betyder natur. Regionen er kendt for at fremstille uld fra får og deres fremstilling af dejlige oste. Men Champagne-Ardenne er dog naturligvis mest kendt for Champagne og andre vine, som udgør regionens vigtigste industri.

Champagne-Ardenne’s historie

Regionens historie går tilbage til 500 f.kr., da gallere var bosat i området. Regionen blev også kaldet “lavere Belgien”, men mange af byernes navne i regionen har faktisk keltisk oprindelse. Ardennerne, som grænser sig op ad Belgien mod øst, har været scene for talrige store slag og er rig på minde og monumenter. Området har samtidig utroligt flotte og frodige skove og dale.

Et af Europas største befæstede slotte

Château Sedan som ligger i regionen, er et af Europas største befæstede slotte og Château Sedan hævder selv at være den største militære struktur af sin art i verden. Mange fransk-preussiske slag blev udkæmpet her i det 18. århundrede.

I den tidlige middelalder var Champagne et hertugdømme, hvor Merovingien herskede. I 1314 arvede Grev Champagne regionen, da han blev Louis X. Champagne blev derved også en officiel provins i det kongelige domæne Frankrig.

Det gastronomiske Champagne-Ardennes

Produktionen af Champagne er centreret omkring byerne Reims, Châlons-en-champagne og Épernay. Sammensætningen af undergrunden, kombineret med Champagne’s mikroklimaer, gør forskellen mellem de forskellige ‘cru’ og påvirker kendetegnene for de enkelte vine. I undergrunden findes kældre i hundredvis af meter, hvor vinen kan gemmes ved konstant temperatur og fugtighed. Jorden med stor kalkindhold bidrager sandsynligvis også til Champagnes store smag.

Champagne en masse

Selv om andre franske vinproducerende regioner hævder at have lavet mousserende vine tidligere end Champagne, er dette område det første sted til at producere det i store mængder. De store og spektakulære grotter kan f.eks. besøges under byerne Reims, Epernay og er bestemt et besøg værd på en kulturrejse til Champagne-Ardenne.

Det nok mest kendte mærke, som er en Benadictine Monk, er Dom Perignon som er kendt hele verden rundt og står for luksus og rigdom. Af andre kendte mærker kan nævnes Bollinger, Piper Krug, Moët & Chandon, Mumm, Piper Heidsieck, Taittinger og Veuve Cliquot-Ponsardin

Læs mere om Champagnens historie og produktion