Kulturrejser til Franche-Comté

Regionen Franche-Comté ligger i den østlige del i Frankrig. Regionen som dækker et areal på 16,202 km² og har lidt over 1.1 milloner indbyggere, byder på både storslået natur og en rig kulturarv.

Der er mange grønne områder i Franche-Comté såsom den smukke nationalpark les Ballons des Vosges, Jurabjergene og regionen rummer desiden over 700.000 hektar skov. Er man til cykelture, vandreture og ridning er bjergene i Franche-Comté derfor et ideelt sted at opholde sig. Regionen byder også på 5500 km floder og mere end 1000 kilder, vandfald og søer, hvor man kan bade, fiske og dyrke mange forskellige slags sejllads. Det meste af regionens nedbør falder i form af sne i Jurabjergene, som når højder på mere end 4.905 fod (1.495 meter) i Pela Ridge.

Fæstning på verdensarvsliste

Franche-Comté har bevaret en stærkt landlig karakter, og husdyr-brug dominerer landbruget og er mest udbredt i bjergene. Mælk er en vigtig del af fremstilling af smør og ost som f.eks. Comté og Emmentaler, der er det vigtigste produkt i regionen. I det vestlige lavland bliver der dyrket korn af hvede, byg og havre som ofte anvendes som foder. Områder som Arbois og Château-Chalon der ligger for Jurabjergenes fod, producerer frugt og vine. Byen Haute-Saône er for eksempel kendt for sin produktion af kirsch, som er kirsebær brandy. Fordi mere end 40 procent af regionen er dækket af skov, er skovarbejde også en stor industri i Franche-Comté.

På en kulturrejse til Franche-Comté kan du besøge hele tre seværdigheder, som er på UNESCO’s verdensarvsliste. I den smukke regionshovedstad Besançon ved floden Doubs kan du for eksempel besøge fæstningen, som rummer både et museum og en imponerende zoologisk have.

Franche-Comté’s historie

Regionen var oprindeligt besat af en keltisk stamme som hed Sequani, men i det 4. århundrede blev regionen en del af romerriget efter Julius Cæsars sejr over gallerne i 52 f.kr. I 534 e.kr. blev regionen erobret af frankerne og i det 10. århundrede blev små områder forenet til at danne amtet Bourgogne, som var en del af kongeriget Burgund. Navnet Franche-Comté som betyder “frit land”, dukkede første gang op i et officielt dokument i 1366.

Som et resultat af dynastiske ægteskaber, blev Franche-Comté skilt fra Bourgogne og blev en del af Habsburgerne i 1493. Efter Kejser Karl V blev det i 1556 en del af den spanske gren af Habsburgerne.

På franske hænder

Regionen klarede sig godt under spansk styre, men blev ofte invaderet af Frankrig og blev hærget under Trediveårskrigen. Spanien forsvarede regionen kraftigt på grund af dens militære betydning, da den åbnede en mulighed for en anden front mod Frankrig i tilfælde af krig. Kort efter år 1665 blev Franche-Comté invaderet igen og denne gang forblev det på franske hænder. I 1678 blev Bue af Saint-Martin’s Gate rejst i Paris som symbol på Nijmegan traktaten, som anderkendte regionen som fransk.