Kulturrejser til Ibiza

Mange vil måske ryste på hovedet i vantro, når de hører ordene kulturrejse og Ibiza i samme sætning. For den lille spanske ferieø, som er en del af De Baleariske Øer, er om noget blevet berømt for sit livlige natteliv – og ikke for seværdigheder af historisk og kulturel karakter. Men faktisk rummer øen en af Europas ældste byer, ligesom øen er det sted i verden, hvor der er fundet flest artefakter fra den fønikiske kulturkreds. Læg hertil fantastiske naturoplevelser og fremragende mad og vin – og så har du opskriften på den ideelle kulturrejse.

I det følgende vil du kunne læse om nogle af de største seværdigheder, som du kan opleve på en kulturrejse til Ibiza. God fornøjelse!

Sa Caleta

Fønikerne havde en svaghed for Ibiza og øen byder i dag på verdens største samling af artefakter fra den fønikiske kulturkreds. De fleste af disse artefakter er fundet i øens hovedstad Eivissa (se beskrivelse nedenunder), men der er også vidnesbyrd om fønikernes liv på øen andre steder end i øens hovedstad.

Et af de mest berømte af disse steder er Sa Caleta, beliggende kun ca. 10 kilometer fra Eivissa, der menes at være fønikernes første bosættelse på Ibiza. I denne egenskab er stedet er blevet anerkendt som unik verdensarv af UNESCO og udgør i dag en af de mest besøgte seværdigheder i nær-området omkring hovedstaden.

Udgravninger i området viser at, Sa Caletas beliggenhed ved kysten sandsynligvis var valgt med stor omhu, idet fønikerne dermed havde adgang til de store saltaflejringer i området, som gjorde det muligt at påbegynde den produktion af salt – dengang kaldet “Det hvide guld” – som øen siden blev berømt for.

Arkæologiske undersøgelser viser desuden, at det lille landsbysamfund rådede over torve med fælles ovne og at indbyggerne ud over saltproduktion levede af fiskeri, bagning, vævning og metalbearbejdning.

Eivissa (Ibiza by)

Eivissa, som er byens officielle katalanske navn, eller Ibiza by, som den ofte kaldes internationalt, forbindes som regel med et meget livligt natteliv, der hvert år tiltrækker tusindvis af unge mennesker fra hele Europa. Men faktisk udspiller al denne ungdommelige energi sig på baggrund af et – ofte overset – unikt historisk bagtæppe, idet øens hovedstad er grundlagt af fønikerne i år 645 før vores tidsregning og således tilhører gruppen af Europas ældste byer.

Du kan stadig indsnuse denne unikke historiske atmosfære på det arkæologiske museum Necropolis del Puig des Molins, hvor der udstilles unikke artefakter fra den fønikiske, puniske og romerske epoke i byens dramatiske og farverige historie.

En anden anbefalesesværdig måde at opleve byens historie på er ved at slentre en tur gennem byens gamle bydel Dalt Vila, som kondenserer 2500 års historie på et lille og stejlt område og som på sin top ender ved katedralen Santa Maria d’Eivissa fra det 14 århundrede.

Og hvis al den historie bliver for meget af det gode, kan du altid tage en smuttur omkring byens store og farverige havn, eller tage en drink på én af byens utallige barer.

Ses Fontanelles

Ibizas historie kommer ikke bare til udtryk i øens hovedstad eller i udgravningerne af fønikiske bosættelser rundt omkring på øen. I en hule ved Ses Fontanelles, beliggende mellem Santa Agnes og San Antonio, kan du f.eks. betragte et spændende eksempel på øens fjerne fortid i skikkelse af huletegninger fra tiden mellem det sjette og det fjerde århundrede før vores tidsregning.

Hulen, der blev opdaget af den franske arkæolog Henri Breuil i 1917, er beskyttet af et stående jerngitter, som vanskeliggør synet af huletegningerne, men hvis du synes der er for lidt at se på, kan det måske kompensere, at der fra hulen er en smuk udsigt over San Antonio-bugten og Cala Salada, eller at du – hvis du har energien til det efter gåturen til grotten – kan tage turen ned ad stentrapperne til kysten og tage en svømmetur i fuldstændig fred og ro.

Ses Salines nationalpark

Ibiza er ikke bare rig på historie, men også på natur. Faktisk har den relativt lille ø – den er på størrelse med Bornholm – hele to nationalparker og det ville være synd at misse opevelsen af i det mindste én af dem, når du er på en kulturrejse på Ibiza, for naturen på øen fortæller ofte også en hel del om, hvordan betingelserne for øens kulturelle udvikling har været.

Den ene af øens nationalparker – og den mest berømte – er Ses Salines eller Las Salinas, som den også kaldes. Nationalparken, der er erklæret verdensarv af UNESCO, ligger i et område mellem Ibiza og naboøen Formentera og inkluderer også strædet imellem dem.

Centralt i parken – og vigtigt ud fra et kulturhistorisk perspektiv – er de enorme saltsletter, som første gang blev brugt af fønikerne, da de kolonisede øen og som siden blev en vigtig eksportvare for øens indbyggere. 

Rejser til Ibiza

Der er mange danske rejseselskaber, der arrangerer rejser til Ibiza. Et af dem er rejseselskabet Hideaways.dk, der arrangerer rejser til Ibiza med fokus på personligt udvalgte hideaways-hoteller og ferieboliger. Du kan læse mere om Hideaways´ ferieboliger i Spanien her.