Kulturrejser til Emilia-Romagna

Emilia-Romagna består af to historiske regioner i Italien, Emilia og Romagna, som strækker sig fra Alperne til Adriaterhavet. Regionen byder på smukke og historisk unikke kulturbyer, med et byzantinsk flair, de berømte kurbade, ofte indrettet i gamle paladser, og så er det i denne region, der produceres nogle af Italiens mest kendte produkter, såsom luksusbilerne Ferrari, Lamborghini og Maserati, Parma-skinken fra Parma, og den velsmagende Lambrusco-vin.

Kulturminder i Emilia-Romagna

Regionen er rig på kulturelle minder, som går tilbage til romertiden, hvor romerne anlagde én af deres betydeligste veje i Norditalien, Via Emilia. Vejen går gennem den centrale del af regionen og forbinder byerne Bologna, Modena, Parma og Piacenza, der alle er grundlagt af romerne som rastepladser på vejen fra Adriaterhavet til landets indre. Ikke langt fra Via Emilia findes regionens to andre betydningsfulde byer, Ravenna og Ferrara.

Ravenna og Ferrara

Ravenna var hovedstad i det Vestromerske rige lige inden dets undergang i det femte og sjette århundrede og rummer desuden sjældne mosaikker fra dengang byen udgjorde hjertet i den byzantiske kultur i Itailien, mens Ferrara var et vigtigt kultur- og lærdomscenter under Este-slægtens herredømme. I Ravenna kan man se det fantastiske mausoleum Galla Placidia, og Dantes grav. I Bologna og Piacenza kan man desuden se værdifulde eksempler på gotisk, renæssance – og barokstil.

Bologna

Hovedstaden i regionen er Bologna, som er kendt for sin smukt bevarede, gamle bydel, med sine elegante buegange i marmor, og de to plazaer Piazza Maggiore og Piazza Nettuno – og for sit universitet, der er Europas ældste, grundlagt i 1088.

Berømte produkter i Emilia-Romagna

Emilia-Romagna-regionen er også hjemsted for produktionen af de legendariske luksusbiler, Ferrari, Lamborghini og Maserati, og kendt for sine rige gastronomiske traditioner: Det er her man producerer den berømte Lambrusco-vin, den røde Sangiovese, Motardellapølsen og balsamico-eddiken, som bruges til alt fra salater til desserter. I Parma producerer man desuden den berømte Parma-skinke og parmesan-osten “Parmiggiano Reggiano”.

Endelig er regionen kendt for sine mange kurbade, som undertiden er indrettet i gamle, historiske paladser, som det f.eks. er tilfældet i Salsomaggiore.