Rustkammeret og Den Røde Plads

Inden for Kremls fæstningsmure venter der de besøgende store oplevelser, både historisk og for øjet. En kulturrejse til Moskva bør indeholde et besøg i dette historiske område, som de fleste har set utallige gange i diverse nyhedsudsendelser gennem tiderne.

Rustkammeret

Når man først er kommet sig over, at man faktisk står inden for Kremls fæstningsmure, skal man styre mod Rustkammeret, hvor der venter et svimlende lynkursus i, hvordan de rige og berømte zarer levede. Rustkammeret som ligger i det sydvestlige hjørne af Kreml, rummer mere end 4000 genstande fra 1100-tallet til 1917. Heldigvis er nogle af de fornemste genstande blandt de første, man møder (i sal 2), så man kan beundre dem, før man er blevet helt overvældet. Der er en fantastisk samling på 10 Fabergé-påskeæg, kunstfærdige miniverdener, skabt som hyldest til zarerne af den geniale guldsmed Peter Carl Fabergé, der blev hofjuveler i 1885. Det fornemste stykke her er et fint forarbejdet sølvæg, indgraveret med et kort over Den Transsibirske Jernbane. Den obligatoriske “overraskelse” indeni er en model i guld af et tog med vinduer af krystal og en lillebitte rød rubin som frontlanterne.

Man skal købe separate billetter for at se Romanovernes fabelagtige kronjuveler i de mangelfuldt afmærkede Almazny Fond (Diamant-hvælvinger). Der er i skrivende stund ingen skilte med forklaringer, men det varer ikke længe, før man ender foran Katarina den Stores scepter – som øverst bærer Orlov-diamanten, en gave fra hendes elsker, grev Orlov – og hendes diamantbesatte krone. Husk også at se Shah-diamanten, skænket til zar Nikolaj 1. af shahen af Persien.

Den røde plads

Ingen fotos eller rejsebøger kan forberede en på den fornemmelse, det er at stå midt på den vældige, storslåede Røde Plads. På russisk er ordet krasnaja (rød) nært beslægtet med krasivaja, der betyder “smuk”, men mange år frem vil Den Røde Plads være mest forbundet med kommunismen og de sovjetiske militærparader med tanks og andet krigsisenkram, der regelmæssigt fandt sted her. Den afgrænses mod vest af Kreml med Leninmausoleet, hvor Lenins lidt uhyggelige balsamerede legeme har ligget på lit de parade siden hans død i 1924. I den fjerne ende af pladsen ses de mangefarvede tinder og løgkupler på Vasilij-katedralen, et af Moskvas bedst kendte vartegn, opført under Ivan den Grusommes regeringstid i midten af 1500-tallet. Over for Kreml minder en enorm bygning i stål og glas om de store gamle banegårde i London eller Paris; det er GUM, hvis forbogstaver står for statsvarehus. Efter at støvet fra perestrojka har lagt sig, er det tankevækkende at se, hvordan tøjlesløs kapitalisme med fremvækst af smarte nye internationale foretagender, fyldt med vestlige varer, ligger dør om dør med russiske butikker med et begrænset vareudvalg, der signalerer deres snarlige undergang. Le Royal Meridian National Hotel, ligger i al sin originale art nouveau-pragt lige ved Den Røde Plads. Bed om Lenins værelse eller et af de 30 værelser med fuld eller delvis udsigt over Den Røde Plads og Kreml, hvis du altså har penge nok, for det er dyrt at bo på hotel i Moskva.