Kulturrejser til Basilicata

Basilicata ligger indesluttet mellem Calabrien og Puglia, i det sydlige Italien. Her kommer man ikke tilfældigt forbi; man vælger kun denne region som sit rejsemål, hvis man gerne vil have en anderledes oplevelse. Her dykker man ned i steder, hvor stilhed, farver, dufte og tætomsluttende bjerge tager én væk fra hverdagens stress og jag. Man vil finde ud af, at denne region tilbyder masser af unikke oplevelser på en kulturrejse.

Træerne og skovene, der dækker bjergene i Basilicata-regionen, er fyldt med små og charmerende byer, nogle af dem endda i en højde af 1000 m.o.h.. Her er der ren luft og en vidunderlig natur, og der findes historiske seværdigheder stort set overalt, hvor man kommer frem.

Uopdagede områder

Smukt, men endnu temmelig uopdaget, er området ved Monticchio Søerne – et af de mest storslåede områder i Basilicata-regionen. Lago Grande og Laago Piccolo er to fantastiske vandområder, der udfylder de to kratere på den nu slukkede vulkan Mount Vulture, og de ligger omgivet af en tyk og frodig plantevækst.

En af Basilicatas absolutte perler er byen Matera – bedst kendt for dens huler. Her kan man fornøje sig med labyrintlignende gader i byens gamle bydel og shoppe amok i den nyere bydel. Fra den gamle bydel kan man beundre udsigten over de berømte klippehuler der husede folk helt op til 1950’erne og endda besøge nogle af hulerne indvendigt og se hvordan, man dengang levede i dem.

Hav og kystlinjer i Basilicata-regionen

Skønt den hovedsageligt er en indre region, så ligger Basilicata ved to have: Det Ioniske og Det Tyrrhenske Hav. Den Ioniske kyst, med de to berømte feriesteder Metaponto og Policoro, byder på brede strande, enten med sand eller rullesten, delvist omgivet af fyrreskove og rækker af eukalyptustræer.

Policastro-bugten, på den Tyrrhenske side, har højere og mere indskårne kystlinjer, hvor stejle forbjerge veksler med små strande, der overskylles af det krystalklare vand. En kystby her, man ikke bør gå uden om, er Maratea, der med sinde gode strande, frodige og grønne placering og store smukke jesusfigur næsten får en til at lede tankerne hen mod Brasiliens Rio de Janeiro.

Provinserne i den italienske Basilicata-region er Potenza (den regionale hovedstad) og Matera. Basilicata har i mange år været blandt Italiens fattigste regioner og er det til dels stadig. Men ikke på kultur.