Privat samler udlåner den største kunstsamling til Spanien i mere end 20 år

Den cubansk-amerikanske kunstsamler, filantrop og multimillionær Roberto Polo har besluttet at udlåne sin gigantiske kunstsamling på mere end 7000 værker til det regionale selvstyre i Castilla la Mancha i den centrale del af Spanien i dét, der er blevet kaldt den største kulturelle aftale i Spanien siden den spanske regering i 1993 købte den schweiziske forretningsmand Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszas berømte kunstsamling.

Udstilles fra midten af 2018

Værkerne i Roberto Polos kunstsamling vil blive udstillet i Convento de Santa Fe i Toledo fra midten af 2018 og i Archivo Provincial de Cuenca i Cuenca fra slutningen af 2019 eller begyndelsen af 2020, da bygningen i Cuenca først skal udbedres for fugt, ifølge en talsmand for den regionale regering.

På grund af den fysiske umulighed ved at kunne vise alle 7000 værker i sin samling på én gang, vil Roberto Polo sende et sæt på ca. 500 værker til Spanien ad gangen, hvoraf halvdelen vil gå til Toledo og den anden halvdel til Cuenca, og som vil rotere mellem de to byer og museer. En række værker vil dog blive udstillet permanent i de to byer, men med fokus på forskellige kunstneriske perioder.

Mesterværker fra det tyvende århundrede

Kunstsamlingen, der ikke er officielt prissat, men som er forsikret for 50 millioner euro, indeholder en lang række mesterværker inden for det tyvende århundredes moderne europæiske kunst, herunder værker af Laszlo Moholy-Nagy, Karl Schmidt-Rottluff, Oskar Schlemmer, Kurt Schwitters, Max Ernst, George Vantongerloo og Paul Joostens.

Samlingen indeholder desuden betydelige værker af malere og billedhuggere fra den amerikanske skole, såsom Larry Poons, Martin Kline, Ed Moses, Karen Gunderson og Melissa Kretschmer, foruden værker af ledende repræsentanter for den nuværende belgiske kunstskole, som f.eks. Jan Vanriet, Mil Ceulemans og Werner Mannaers.

Polo har desuden planer om at donere dele af sit enorme bibliotek, der består af tusindvis af værker, mange af dem førsteudgaver, om emner relateret til historien og teorien om den visuelle kunst i det tyvende århundrede.

Lån med mulighed for donering

I modsætning til den aftale, der i 1993 førte til købet af Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszas kunstsamling, medfører den nuværende aftale med Roberto Polo ikke nogen betaling, da Polo ønsker, at kunstsamlingen skal være et lån gældende for de næste 15 år, som derefter kan forlænges.

Polo har endda antydet, at hans kunstsamling kan ende med at blive doneret rub og stub til den spanske region, hvis den i de kommende år møder den respekt og værdsættelse, som den fortjener. Det vil i så fald ikke være første gang, at Polo overrasker kulturinstitutioner med sine kunstgaver. Louvre-museet i Paris, Minneapolis Institute of Art i Minneapolis, Nelson Atkins Museum i Kansas og Château de Chantilly i Chantilly har alle haft glæde af Polos storslåede generøsitet.

Polo, der fylder 66 i august, har tidligere udtalt, at han ønsker at dø med tomme hænder og uden at tage noget af sin store formue med sig i graven.

Rejser til Spanien

Der er mange danske rejseselskaber, der arrangerer rejser til Spanien. Ét af dem er rejsebureauet Hideaways, der arrangerer rejser til Spanien med fokus på håndplukkede og personligt udvalge ferieboliger. Du kan se alle Hideaways´ ferieboliger i Spanien her.