Fire udvalgte oplevelser i Toscana

Romantiske middelalderbyer. Storslået arkitektur. Smukke bakkede landskaber med bølgende gyldne og grønne marker, stolte cypresser og gamle, røde vingårde. Toscana er en af de mest idylliske regioner i Italien og højt elsket af sine mange stamgæster.

Glæd dig til en uforglemmelig ferie med et overvældende udbud af seværdigheder og et køkken, der vil fryde dine smagsløg og give dig inspiration til egne kokkerier lang tid fremover. Nyd de lange, dovne dage i solen på en lokal agriturismo, eller bo i nogle af Europas smukkeste byer. Tilbring dagene med at drikke cappuccino på det lokale torv, og sug til dig af den magiske atmosfære.

En rejse til Toscana er en rejse til det moderne Europas vugge. Det var her, Renæssancen opstod, og regionen har haft en enorm indflydelse på den vestlige verdens tankegang og kultur. Her færdedes kunstnere som Michelangelo, tænkere som Galilei, komponister som Verdi, samt forfattere som Machiavelli. Hele syv toscanske lokaliteter er på UNESCOs verdenskurturarvsliste, og i byer som Firenze, Lucca og Pisa kan du komme helt ind under huden på Toscanas fascinerende historie og betagende kulturarv.

Fire udvalgte oplevelser i Toscana

Firenze

Den toscanske hovedstad er et sandt orgie af kunst, kultur og historie. I den historiske bymidte er der kirker og caféer på ethvert gadehjørne, og langs den smukke Arno-flod kan du nyde solen og det bjergtagende syn af de mange elegante broer og palæer. Højdepunkter som Galleri degli Uffizi, domkirken, Ponte Vecchio, Galleri dell’Accademia og de fristende fashion outlets vil begejstre og imponere enhver besøgende.

Lucca

Lucca er ubetinget en af Italiens, hvis ikke hele Europas, smukkeste byer. De snævre stræder oser af middelalderidyl, og indenfor byens imposante fæstningsmure hersker en charmerende fredelig atmosfære. De gamle gader flankeres af mondæne villaer, palæer og traditionelle, okker farvede huse med røde tegltag, hvor der gemmer sig spændende butikker med lædervarer og kunsthåndværk af bedste kvalitet. Overalt er der yndige små kirker – nogle kan dateres helt tilbage til det 8. århundrede.

Pisa

En pulserende universitetsby med en rig historie og et skævt tårn, der er kendt i hele verden. Den toscanske by Pisa kombinerer på fornem vis moderne italiensk storbyliv med pittoreske renæssancebygninger. Her har du det optimale udgangspunkt for at udforske Toscanas rige natur og kultur.

Montecatini Terme

Oplev byen, hvor velvære og afslapning er i højsædet. Montecatini Termes termiske bade har tiltrukket besøgende i århundreder, og hvis du rigtig vil forkæle dig selv og stresse af fra en travl hverdag, er et ophold her en lise for sjælen. Fuldend selvforkælelsen med et besøg på byens fashionable restauranter eller en runde på den fine golfbane.

Husk at….
– smage berømte vine som Brunello, Vino Nobile, Chianti og Vin Santo, der alle har deres oprindelse i Toscana.
– køre en tur i landskabet, der bringer dig forbi det ene betagende scenarie efter det andet.
– nyd en risotto con funghi, der her har den helt rette, cremede konsistens, og en bruschetta med solmodne tomater.
– forkæl dig selv med en shoppetur i et af de internationale modehuses store outlets.

Toscana….
– har været en del af Italien, siden landet blev samlet i midten af det 19. århundrede, men regionen har bevaret sin helt egen identitet.
– har cirka 3,8 millioner indbyggere på 23.000 kvadratkilometer, hvoraf cirka 270.000 holder til i regionshovedstaden Firenze.
– flyvetiden fra Danmark til Firenze Lufthavn er cirka 2 timer og 30 minutter.

Læs mere om alle kulturrejser til Toscana

Pienza i Toscana

Pienza i Toscana er et vidnesbyrd om en renæssancepaves visioner og ambitioner. Det er nemt at besøge Pienza på en udflugt hvis du da ikke vælger at bo i byen som ligger ca. 50  kilometer sydøst for Siena, og godt 120 kilometer sydøst for Firenze.

Renæssancepaven Pius 2. drømte om at skabe den perfekte perle af en by. I 1458 bestilte han den berømte arkitekt Bernardo Rossellini til at rive sin beskedne hjemby, Corsignano, ned til grunden og genskabe den som Pienza (opkaldt efter ham selv, Pio), paveligt anneks og sommerbolig – den ideelle højrenæssanceby. Bevillingerne slap op, og paven døde, men først da samarbejdet var mundet ud i den “Renæssancens Perle”, man kan se i dag, den eneste bymidte i Italien, der er bevaret næsten fuldstændig intakt gennem århundrederne – og dette i så høj grad, at da filminstruktøren Franco Zeffirelli valgte at optage sin 1968-film Romeo og Julie her (og her med forkastede det mere nærliggende valg, Verona), var bogstavelig talt hver en sten på plads. Bymidten er virkeliggørelsen af Pius’ drøm, nemlig den storslåede Piazza Pio II, omgivet af fornemme palazzi og en imponerende katedral beliggende på en klippekant. Tag en slentretur bag katedralen, og nyd den billedskønne udsigt over Val d’Orcia, der domineres af Monte Amiata, en slumrende vulkan. Lokalt marked til ære for Pecorino di Pienza, områdets fremragende fåreost, 1. søndag i september; blomstermarked 1. søndag i maj.

Hotel Il Chiostro di Pienza

Samme udsigt kan beundres under morgenmaden af gæsterne på Il Chiostro di Pienza, et franciskanerkloster fra 1400-tallet, der i dag er hotel. De gamle munkeceller er større nu, men det fredfyldte kloster synes stadig uberørt. Hotel Il Chiostro di Pienza finder du på adressen Corso Rossellino 26 i Pienza. Læs mere om udvalgte hoteller i Toscana og resten af Italien her på bloggen om kulturrejser.

Montalcino i Toscana, en vinby og dens stolthed

Montalcino i Toscana, er en af de byer man bare må besøge på en kulturrejse til Italien, vel og mærke hvis man er interesseret i vin.

De lokale sagn tilskriver den tysk-romerske kejser Karl den Store (742-814) grundlæggeren af Abbazia di Sant’Antimo, selv om den nuværende bygning kun går tilbage til 1118. Dette abbedi ligger for sig selv i en olivenlund ved den gamle pilgrimsvej, der forbinder Rom med Santiago de Compostela i Spanien og er opført af lokal travertin og lysende honningfarvet alabast fra det nærliggende Volterra. Det tager sig allersmukkest ud, når det ligger badet i den toscanske sol sidst på eftermiddagen, et strålende eksempel på middelalderlig romansk arkitektur, et af de fornemste i Italien.

De syv munke fra norbertinerordenen, der bor på en gård i nærheden, fylder flere gange dagligt kirkens hvælv med overjordisk smuk gregoriansk sang, der fremmaner en stemning af historie og mysterium, som hensætter besøgende til middelalderen. Er det et guddommeligt tilfælde, at alle syv munke synger som keruber? De vil hævde, at det hele skyldes akustikken, som er fuldendt. Efter aftenssangen er der kun ti minutters gang til Il Molino, en gammel stenmølle, der i dag er hotel, og som sandsynligvis stammer helt tilbage fra abbediets opførelse i 1100-tallet. Den blev ombygget i 1606 og fungerede som vandmølle, indtil den blev restaureret i 1998. Overnattende gæster kan glæde sig over smukt nyindrettede værelser i fredelige omgivelser blandt skyggefulde oliven- og frugttræer. Montalcino ligger ca. 40 kilometer syd for Siena, og godt to timers kørsel nordvest for Rom. Abbazia di Sant’Antimo finder du kun 10 kilometer syd for Montalcino (følg skiltene mod Castelnuovo dell’Abate). Læs evt mere på antimo

Vinen

Den følgende dag kan man tage ind til byen Montalcino for at se sig omkring og smage på den ypperlige DOCG Brunello-vin og dens lidt mere ydmyge fætter, Rosso di Montalcino. Montalcino er en lille, søvnig, men velstående bjergby, der ikke har ændret sig meget siden 1500-tallet. Den ligger 600 m over havet og byder på smukke udsigter over afblegede tegltage og et tidløst landskab, dækket af vinmarker, der giver de sangiovese grosso-druer, man bruger til Brunello-vinen, en af de højest klassificerede rødvine, der fremstilles i Italien. Gå en tur op til Fortezza fra 1300-tallet, i praksis byens enoteca, hvor man kan nyde et glas Brunello-vin, eller tilbring nogle timer på Piazza del Popolos Caffè Fiaschetteria Italiana fra 1800-tallet. På det lokale turistkontor kan man få lister og kort over de snesevis af lokale vinproducenter, verdensberømte såvel som mindre kendte, hvis bølgende vinmarker udgør det meste af dette idylliske, 30 km2 store hjørne af det sydlige Toscana.

Læs mere om mad og drikke i indlægget: Mad og vin i Toscana

Hotel  Poggio di Sopra

Hvis man har tid(og råd), bør man overveje et ophold i en drømmevilla, nemlig den pragtfuldt nyindrettede Poggio di Sopra, en stenbygning fra 1700-tallet, der ligger fornemt på en bjergtop midt mellem de vidstrakte vinmarker, der tilhører den nye, men højt ansete vingård Castello Romitorio. Du kan læse meget mere om udvalgte hoteller i Toscana og på andre rejsemål i Toscana her på bloggen om kulturrejser.

Chianti og San Gimignano i Toscana

Chianti og San Gimignano, underskønne vine og landskaber i Toscana.

Chianti

Chianti er Italiens smukkeste vinregion, og dets vigtigste, med produktion af førsteklasses rødvine, hvis ry i dag ikke kunne være fornemmere. Den ligger i hjertet af Toscana mellem Firenze og Siena. Vinproduktionen i området går tilbage til de før-romerske etruskere. Glæden ved i ro og mag at køre rundt mellem vingårdene og hist og her og smage på produkterne forøges yderligere af regionens billedskønne landskaber. Selv inkarnerede bilister vil falde i svime. Den gamle Via Chiantigiana forbinder en række vinbyer, der ligger som perler på en snor i en historisk rig region med skovklædte bjerge, middelalderslotte, bondegårde og vingårde – små, ret ukendte producenter og mere berømte navne som Antinori, Frescobaldi og Ricasoli. Den lille familieejede landsby Castello di Volpaia fra 1300-tallet, der fremstiller fornemme vine i omgivelser, der dårligt kunne være mere maleriske, modtager et begrænset antal gæster på sit enestående agriturismo-foetagende. Valgfrie måltider, tilberedt udelukkende til de besøgende, byder på årstidens bedste produkter i dette område og desuden familiens egen olivenolie, honning, marmelade og kryddereddike. Men måltiderne her, hvor gode de end er, er blot noget, der ledsager Volpaias fineste årgangsvine, som alle på en eller anden måde smager bedre, når de nydes med udsigt til de vinmarksdækkede højdedrag, hvor druerne dyrkes.

Læs mere om vin i indlægget: Mad og drikke i Toscana

San Gimignano

Lige på den anden side af et af disse bakkedrag ligger San Gimignano, et navn, der længe har været synonymt med “Toscansk bjergby”. San Gimignano har pirret rejsendes fantasi gennem århundreder. Dens karakteristiske skyline formelig vrimler med konturerne af 14 middelaldertårne, der stammer tilbage fra 11- og 1200-tallet – en beskeden brøkdel af de oprindelige 70. Prøv at komme hertil sidst på eftermiddagen, hvor karavanerne af turistbusser er kørt og atter har overgivet byen til dens indbyggere. Tag trappen op til toppen af Palazzo del Popolos 36 m høje Torre Grossa, det højeste af San Gimignanos tårne, og nyd så et kig ud over byen, dens tårne og Val d’Elsa længere ude. Derpå kan man sætte sig til rette i Bel Sorriornos rustikke og rummelige restaurant, hvor menuen deler rampelyset med Toscanas pragtfulde landskab, der indrammes af de mægtige vinduer. Vildt fra de omgivende, træklædte bjerge er husets specialitet, og et udvalg af Chiantis bedste vine fuldender måltidet. Nærved, på to nabo-piazzaer, er der et ambitiøst sommerprogram med alt fra ballet i det fri til opera. Man vil her kunne høre Toscas melankolske melodier, der føres gennem luften, hen over San Gimignano og omkring dens middelalderlige skyskrabere.

San Gimignano ligger små 60 kilometer sydvest for Firenze. Rejser du på kulturrejse til San Gimignano i perioden fra midt i juni til midt i august kan du opleve en sommerfesitval med musik og dans hvilket giver en helt speciel stemning i byen og især efter kl. 16 når alle dags turister er taget hjem.

Læs meget mere om kulturrejser til Toscana her på bloggen og om San Gimignano i indlægget: San Gimignano, byen med de mange tårne.

Piazza del Campo og Palioen i Siena

Det er næsten umuligt at rejse på kulturrejse til Toscana og ikke besøge Siena, denne fantastike by i den sydøstlige del af Toscana. Der er mange spændende serverdigheder at se på en kulturrejse, men Siena er især kendt for Piazza del Campo og Palioen
Siena ligger kun omkring 35 kilometer syd for Firenze, så det er nemt at besøge byen på en udflugt.

Piazza del Campo

Luftfotos af Piazza Campo, der er kranset af palazzi fra 12- og 1300-tallet, afslører dens usædvanlige form som en muslingeskal, men intet kan forberede den besøgende på, hvor stor og smuk den er. Il Campo er opført på det sted, hvor Sienas tre bakkedrag løber sammen, og er opdelt i ni marmorprydede striber, der repræsenterer byens ældgamle Bystyre af Ni, og som efter sigende også skal imitere folderne i Jomfru Marias kappe. I den ene side tårner Palazzo Pubblico sig op med sit skyhøje klokketårn. Torre del Mangia, på 102 m, det næsthøjeste i Italien. Hvis man forcerer dets 505 trappetrin, belønnes man med en svimlende udsigt over Chiantis idylliske landskab, der strækker sig over mod Firenze, men et formentlig bedre – og i hvert fald knap så anstrengende – udsigtspunkt er fra et af cafébordene nedenunder. Piazzaen har altid været byens hovedscene og rammen om det larmende hestevæddeløb, man kalder Palioen.

Palioen i Siena

Hysteri og spænding driver denne begivenhed, der finder sted to gange om året, og som kulminerer i 90 sekunder og tre hårrejsende omgange rundt på den jorddækkede piazza. Men det hele indledes med et fascinerende optog, corteo storico. Hver af de 17 contrade, den historiske inddeling af byen (med navne som Giraf, Tårn, Ulv og Bølge), er repræsenteret af snesevis af pager, trommeslagere og bannerførere, klædt i contrada’ens heraldiske farver og kunstfærdige historiske dragter ,bl.a. ridderrustninger. Et af optogets højdepunkter er den synkroniserede flageksercits, som de unge sienesiske mænd har trænet i fra deres barndom.

Denne genopførelse af pompen og pragtudfoldelsen fra Sienas middelalderfortid er ikke motiveret af udsigten til turistindtægter, men langt snarere af deltagernes dybfølte stolthed over deres contrade, deres by og dens historie – for slet ikke at tale om de århundredgamle feudale stridigheder (dette hestevæddeløb stammer helt tilbage fra 1100-tallet). Kun 10 af disse contrade konkurrerer i hvert væddeløb, en udvælgelse, der afgøres ved lodtrækning før festivalen. I dette forræderiske væddeløb, hvor alle kneb gælder, og hvor man med dødsforagt runder livsfarlige (men godt nok polstrede) hushjørner, vinder den hest (med eller uden rytter), der først passerer målstregen. Og præmien? Et banner med afbildning af Jomfru Maria og den officielle praleret indtil næste væddeløb.
Medmindre man bor i Siena, kan det være næsten håbløst at få billetter. Men lykkes det, kan man tilbringe nogle timer under den toscanske sol, stående som sild i en tønde på pladsen sammen med 50.000 nye venner.

Læs mere i indlægget: Hestevæddeløbet Palio i Siena

Lucca i Toscana, byen der inspirerede Puccini

Lucca ligger i den nordvestlige del af Toscana, tæt på Pisa og ca. 70 kilometer vest for Firenze. Lucca er en by du absolut bør besøge på en kulturrejse til denne del af Toscana.

Velsignet overset af masseturismen og beskyttet bag sin perfekt bevarede renæssance-bymur er dette den arketypiske toskanske bjergby – minus bjerget. Lucca ligger faktisk ret fladt, hvilket gør det overkommeligt at snuppe en cykel og køre rundt i dens tidløse brolagte sidegader og besøge de gamle palazzi, der i dag huser dejlige antikvitets- og fødevareforretninger. Af dens mange middelalderkirker er de vigtigste den kunstfærdige udsmykkede San Michele in Foro (påbegyndt i 1143) og den majestætiske Duomo fra 1000-tallet. Nyd livet med en gelato i den stemningsfulde, træpanellerede Antico Caffè Simo, hvor Giacomo Puccini, Luccas berømteste bysbarn, engang tilbragte sine eftermiddage.

Det er i perioden fra start september til midt oktober, den lokale operasæson spiller, og der er altid Puccini-operaer på programmet. Du finder ligeså et udendørs antikvitetsmarked 3. søndag hver måned. Puccini har skrevet mange kendte opera, f.eks Turandot

Trattoria Da Giulio in Pelleria

Man bør end ikke tænke på at forlade Lucca uden først at have spist frokost på det med rette populære trattoria Da Giulio in Pelleria, et af Toscanas mest autentiske og værdsatte spisesteder. Senere kan man atter svinge sig i sadlen og følge den 5 km lange sti i egetræernes skygge oven på bymuren for at beundre de urgamle olivenlunde, der breder sig uden for byens centro storico: lucchesia-området giver verden dens fineste olio di oliva. Du finder Da Giulio in Pelleria på adressen Via delle Conce 45, Piazza San Donato i Lucca. Kom i god tid eller husk at bestille bord!

 

 

 

Hotel Relais della Rovere

Hotel Relais della Rovere er et lækkert 4 stjernet luksushotel på Colle Val d’Elsa, nær Siena i Toscana, Italien. Hotellet er let at komme til fra Firenze og tilbyder oplevelser der vil opfylde enhvers forventninger til en kulturrejse eller afslappet ferie i Toscana.

Hotel Relais della Rovere - Toscana, Italien - Kulturrejser

I hotellets park, finder du en stor, lækker swimmingpool som er til fri afbenyttelse for alle. Hotel Relais della Rovere byder på 30 værelser, fordelt i 3 bygninger, der alle har eget badeværelse med enten badekar eller bruser med hydromassage og er udstyret med satellit-tv, minibar, hårtørrer, en ekstern telefonlinje, air-conditioning, elektronisk pengeskab, en Personlig linje af kosmetik og internet.

Junior Suite på Hotel Relais della Rovere - Toscana, Italien - Kulturrejser

I den gamle kælder finder man hotellets restaurant “Il Cardinale”, der tilbyder mad fra det toscanske køkken. De traditionelle toscanske retter bliver lavet af friske lokale råvarer og de tilbyder også en bred vifte af lokale vine.

Swimmingpool på Hotel Relais della Rovere - Toscana, Italien - Kulturrejser

Feriebolig Fonte de’ Medici

Ferieboligerne Fonte de’ Medici ligger i Landsbyen Fonte de ‘Medici der daterer sig tilbage til 1400 tallet og er beliggende i hjertet af Chianti Classico-regionen i Toscana, Italien. Omkring landsbyen ligger vinmarkerne, der tilhører Antinori familien vinmarker, som producerer to af deres mest kendte vine: Tignanello og Solaia. Fonte de’ Medici er beliggende tæt på Firenze og Siena, hvilket gør det til en ideel base for en kulturrejse.

Feriebolig Fonte de’ Medici - Toscana, Italien - Kulturrejser

Værelserne på Fonte de’ Medici er alle flot indrettet og indeholder store soveværelser, med eller uden tekøkken og pejs, eget badeværelse med badekar eller bruser, aircondition, telefon og satellit-tv. Nogle værelser har enda egen balkon eller have.

Værelse på Feriebolig Fonte de’ Medici - Toscana, Italien - Kulturrejser

Hver onsdag og fredag vil du kunne deltage i vinsmagning på Fonte de’ Medici (udelukkende for gæster), men du skal dog være opmærksom på at du skal reservere tid i forvejen. Her vil du blive budt på de vidunderlige vine fra regionen.

Naturen omkring Feriebolig Fonte de’ Medici - Toscana, Italien - Kulturrejser

Hotel Torre di Cala Piccola

Hotel Torre di Cala Piccola er bygget op omkring et gammelt spansk udkigstårn, som stammer fra det 15. århundrede og ligger Grosseto i Toscana, Italien. Hotellets beligenhed gør at du har en utrolig smuk udsigt over havet og du kan se ud til Giblio og Giannutri.

Hotel Torre di Cala Piccola - Toscana, Italien - Kulturrejser

Hotellets værelser ligger i forskellige bygninger langs klippeskråningerne og de 49 værelser har alle en vidunderlig udsigt over havet. Værelserne er alle flot flot indrettet i toscansk stil og indeholder aircondition, tv, eget bad, samt meget mere.

Swimmingpool på Hotel Torre di Cala Piccola - Toscana, Italien - Kulturrejser

Hotel Torre di Cala Piccola tilbyder også et dejligt wellness område hvor man kan booke forskellige former for wellness. Derudover byder hotellet også på en hyggelig restaurant, hvor du vil få serveret lækker toscansk mad og vin.

Værelse på Hotel Torre di Cala Piccola - Toscana, Italien - Kulturrejser

Hotel Borgo Artimino

Hotel Borgo Artimino er det ideelle sted for en afslappende kulturrejse i Toscana, Italien. Hotellet er beliggende 24 km vest fra storbyen Firenze, omgivet af det smukke toscanske landskab, i en gammel etruskisk lansby, der er rig på historie og kunst.

Altan på Hotel Borgo Artimino - Toscana, Italien - Kulturrejser

Hotel Borgo Artimino har 37 værelser som alle er renoveret og istandsat i traditionel toscansk stil, dog i højeste moderne standart. Alle værelser er unikke og falstholder de gamle historiske træk, med sten ildsted, bjælkelofter og terracotta gulve. På hotellet finder du Internetforbindelse, WIFI, sat. TV, svømmebassiner, tennisbane, samt meget mere.

Værelse på Hotel Borgo Artimino - Toscana, Italien - Kulturrejser

Hotel Borgo Artimino tilbyder også vinsmagning af deres prisbelønnede vine og i hotellets restaurant, vil man kunne smage traditionel toscansk mad, lavet af lokale råvarer. Derudover vil du også finde en swimmingpool som er til fri afbenyttelse.

Swimmingpool på Hotel Borgo Artimino - Toscana, Italien - Kulturrejser