Fakta om Skotland

Sikket et blomstrende oliemaleri Skotland er: en mærkelig blanding af sofistikeret by og afsides landskaber, ingen steder passer ind i den rejsendes sjæl. Virkelig, vejret – spandevis af regn og vind-piskende skyer – er næppe Middelhavet. Men vandre neden for de borgkronede klipper og fotogene skyer der spejler sig i utallige ensomme søer, lige meget hvad. Dette er den sidste udpost af en barsk ophørende skønhed, serenade syngende kystlinjer med valsende sæler, delfiner og hvaler. Den kosmopolitiske studenter by og hovedstaden Edinburgh pacificerer kultur djævle med vidunderlige museer, festivals og kunst; Imens trækker den traditionelle rival Glasgow det længste strå med ny arkitektur, spisesteder og natteliv. Skænk dig en fin skotsk malt whisky, sæt dig tilbage og nyd det….

Bedste tidspunkt at besøge Skotland på er i perioden fra maj til september; august til Edinburgh festival sæson

Hovedstad: Edinburgh
Indbyggere: 5.1 millioner
Areal: 78,772 kvadratkilometer
Officielle sprog: Engelsk og Gælisk

Ting man bør se

  • Den fine udsigt over Firth of Forth fra toppen af Edinburgh Borgen
  • Ben Nevis, en sand smag på de fantastiske skotske højlande (Highlands)
  • En neolitisk sten landsby bygget i 3100 f.kr. i Skara Brae, Orkney Øerne
  • De forladte strande og gangstier på de inspirerende afsides Outer Hebrides
  • Mt Stewart, et af de mest iøjnefaldende statelige hjem i Storbritannien
  • Nytårsaften i Edinburgh

Ting man bør gøre i Skotland

  • Få “hole in one” på en af verdens ældste golfbaner i St Andrews
  • Vandre på de iøjnefaldende klippetoppe på de nordlige Orkney øer
  • Fang laks, besøg borge og nyd langsomme skovvandringer i Royal Deeside – den britiske kongefamilie har deres sommer retræte, Balmoral, her
  • Beundre victoriansk arkitektur og gå på indkøb i Glasgow, Skotlands mest forjagede by
  • Besøg en festival: Shetland’s Up Helly Aa i januar, og Edinburghs festival i august og Fringe er favoritter

Få Skotland ind under huden

  • Læs: om lain Bank’s søgning efter den perfekte single malt whisky i Raw Spirits
  • Lyt: til ” the Corries” for ægte McCoy skotske folkesange
  • Se: Trainspotting af Danny Boyle – en skotsk ung mand der prøver at slippe ud af Edinburgh’s underverden med hensyn til stofmisbrug
  • Spis: Haggis = hakkepølse med neeps ´n´tatties (roer og kartofler)
  • Drik: en dram af single malt whisky; ønsker man at nærme sig en tømmermand så prøv Barr’s Irn-Bru, en bobbel-gummi-duftende, radioaktiv-orange-farvet soft drink

Varemærker

Haggis; malt whisky; røget laks; stangkast; kilte og bæltetasker; sæbepiber; romanforfatterne Robert Louis Stevenson og Robert Burns; Loch Ness Uhyret

Yderligere fakta

Bevvied, blootered, hammered, fleein´, fou, steamin´, stotious, lastered og just plain pished…. alle disse ord betyder “fuld” i Skotland

Edinburg Castle – Skotlands uindtagelige og berømte vartegn

Edinburg Castle i Skotland er et af de steder som bør stå på listen over seværdigheder som skal besøges på en kulturrejse til landet. Læs mere om Edinburgh og borgen i dette indlæg, hvor du også finder link til Edinburgh Castle hjemmeside.

Edinburghs imponerende vartegn, Edinburgh Castle, giver byen en stor del af sin karakter og smukke udseende og gør den til en af Europas kønneste hovedstæder. Det meste af byens historie kan ses i og omkring det middelalderlige slot og på The Royal Mile, den vest-østgående gågade fra Castle Hill til High Street, der forbinder det med Holyrood Palace, engang bolig for Maria Stuart og i dag kongelig residens for den nuværende dronning og prins Philip gennem én uge hvert år. Edinburgh Castle ligger oven på en udslukt vulkans sammenstyrtede krater og kan spore sin historie helt tilbage til det lille Chapel of St. Margaret fra 1100-tallet, den ældste bygning i Edinburgh. Det store slotsanlæg har spillet mange roller: fæstning, militær garnison, statsfængsel. Men dets højdepunkt var som kongeslot, og i dag er The Honours of Scotland (de skotske kronjuveler) udstillet her. Det er de ældste regalier i Europa, bestående af Skotlands krone, scepter og rigssværd. I slottet kan man desuden se de kongelige gemakker, der blev benyttet, indtil kongen permanent flyttede til England i 1603 (Maria Stuart fødte her James 6. af Skotland, der senere kom til at regere England som James I.) Forløbet af The Royal Mile og dens sidegader var begrænset af de gamle bymure, og mange huse voksede derfor i højden; bag gyderne og de snoede passager i dette område af den gamle bydel vækker stadig mindelser om middelalderen. På overgangen mellem den højtliggende Old Town og den lavtliggende New Town ligger det klassiske Caledonian Hotel, kendt for sin egen kongelige indkvartering og sin udsigt til slottet, der er mest romantisk, når det ligger badet i lys om natten. Alle de værelser på det overdådigt edwardianske “The Caley”, der har udsigt til de middelalderlige bygninger og romantiske spir på The Royal Mile, er noget ganske særligt. Hotellets gamle konkurrent, Balmoral Hotel, ligger smukt i den modsatte ende af den 1½ km lange Princes Street, Edinburghs fornemme butiksstrøg.

En kulturrejse til Edinburgh er ikke muligtuden at besøge Edinburgh Castle i Castlehill. Du finder flere informationer på www.edinburghcastle.biz og her på bloggen kan du læse mere om kulturrejser til Edinburgh og andre rejemål i Skotland.

Mackintosh-ruten i Skotland

Lokal rebel og moderne designs mester, det er kort en beskrivelse af Charles Rennie Mackintosh som er en af Skotlands meste kendte arkitekter og en person du helt sikkert vil støde på under din kulturrejse til Skotland og i sær i byen Glasgow

Glasgow

Glasgows største arkitekt og designer, Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), gav Skotlands næststørste by dens ry som center for kreativitet, men hans navn kom først for alvor i høj kurs i 1996, hvor hans House for an Art Lover – tegnet til en konkurrence i 1901 – endelig blev bygget i Bellahouston Park sydvest for byen.

Willow og Glasgow School of Art

Hans ubestridte mesterværk, Glasgow School of Art, er blevet et pilgrimsmål: Da det blev opført i 1899, blev det udråbt som Europas fineste eksempel på modernisme. Også hans restauranter og tesaloner rundt omkring i byen er berømte; besøg Willow Tearooms, det eneste endnu bevarede eksempel. Mackintosh er i dag bedre kendt for sit møbeldesign end for sin arkitektur – nogle af møblerne på Willow er måske nok reproduktioner, men atmosfæren er autentisk. Bed om et bord i Salon de Luxe, en fantasi i art nouveau. Ved at se hans designs i deres originale miljø har Mackintosh-fans lettere ved at forstå den æstetiske og sociale sammenhæng, der var grobund for hans idéer. Hans uforlignelige stil gør sig stadig stærkt gældende overalt i bybilledet, lige fra designs på smedejernsporte på en privat garage over dekorative motiver, brugt på restauranters menukort og til den allestedsnærværende stiliserede rose, der er blevet en slags logo for Glasgow.

Læs mere om Glasgow og kulturrejser til andre byer i Skotland her på bloggen.

 

The Whisky Trail – rundrejse i Skotland

The whisky trail, destillelritur på jagt efter de galne dråber i Skotlands højland. I Skotland er whisky en del af landet kultur og mange rejser hvert år til Skotland med kun et formål at smage og lærer mere om whisky.

Udvalgte rundrejser

Ligesom ægte champagne kun kan komme fra Champagne-regionen i Frankrig, skal man til Skotland for at finde den autentiske skotske whisky. Landet byder på mere end ét “Whisky Trail”,  eller rundrejse, og en række Lowland-destillerier kan besøges på en endagstur sydøst for Edinburgh. Men det skotske højland er berømt som hjemstedet for Skotlands legendariske  “spiritus”, malt-whiskyerne (fra gælisk uisge beatha, “livets vand”),    som er blevet fremstillet i dette område i århundreder.

Glenfiddich og Glenlivet

En afmærket rute gennem de naturskønne østlige (Grampian) Highlands – den vestlige verdens centrum for whiskyproduktion – fører den rejsende til nogle af de mest mindeværdige steder, hvor man kan studere “maltens mysterier”. Af de syv-otte verdensberømte destillerier på denne rute bør man absolut besøge Glenlivet som ligger i  Glemlivet og Glenfiddich som du finder i Dufftown, besøg eventuelt også Cardhu i Archiestown på din rundrejse. De hører til de fremmeste blandt de omkring 80 privilegerede single malt-destillerier i Skotland.

Selv om de nævnte mærker alle kommer fra de afsondrede smådale i Spey-dalen (hvor snesevis af små og mindre kendte destillerier frister til afstikkere), smager disse højt anerkendte single malts vidt forskelligt, hvilket et besøg på en række destillerier vil vise.

Vand er vigtig

Vandet er meget afgørende, og det samme er kvaliteten af kornet (byg) og den mængde tørv, der bruges til rygning af den spirede byg. Derimod er blended whisky en blanding af op til 60 single malts og har samme karakter i flaske efter flaske. Efter et par “wee drams” af dette livets vand vil enkelte passagerer måske føle, at forskellen mellem én ravfarvet glædeseliksir og den næste bliver en kende tåget.

Information til din rejse

Information om rundrejser kan du finde hos Scotch Whisky Association i Edinburgh, www.scotch-whisky.org.uk. De hjælper gerne med forslag til forskellige Whisky Trail-tuter i forskellige dele af Skotland til destillerier, hvor besøgende er velkomne. Du kan naturligvis også læse mere om kulturrejser i Skotland og få inspiration til din rejse her på Kulturrejser.dk

Festivaller i Edinburgh – kultur og musik i Skotland

Edinburghs Festivaler er et overflødighedshorn af skotsk kultur og her vil du komme helt tæt på den vidunderlige gæstfrihed som skotter er så kendt for!

Hvert år i august forvandles denne konservative by til midtpunktet for et overflødighedshorn af musik, teater, dans og alternativ underholdning i verdensklasse. Edinburgh International Festival har for nylig fejret sit 60 års jubilæum og har i mange år trukket store navne og talenter til byen. Næsten lige så kendt er The Fringe, festivalens aflægger for amatører, hvor man kan vente det uventede fra over 650 lovende ensembler fra hele verden, der optræder på mere end 150 spillesteder, fra ølhaller til gymnastiksale. The Fringe er i dag verdens største frie kunstfestival og dermed åben for enhver, der har lyst til at optræde. Aftenshowet The Military Tattoo (navnet kommer af råbet “doe den tap toe” (“luk for hanerne”) ved lukketid i hollandske kroer i 16- og 1700-tallet) er sandsynligvis verdens mest enestående militæropvisning, der finder sted i maleriske omgivelser på slottets esplanade. Sækkepiber og trommer og demonstration af gymnastiske færdigheder er måske ikke den store kunst, men det er fremragende underholdning. Og som alt dette ikke var nok, bidrager den årlige Edinburgh Film Festival ( i dag den længst uafbrudt løbende filmfestival i verden) og Jazz- og Bluesfestivaler til den kulturelle mangfoldighed. Billetter til de vigtigste begivenheder skal man helst købe i forvejen, men med et så enormt udbud kan man sagtens møde tomhændet op og alligevel være sikker på en pragtfuld oplevelse, især hvis man når at få den sidste aftens flotte fyrværkeri med.

Du kan læse om mange andre musik og kulturfestivaller i de mange indlæg her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om festivallerne i Edinburgh så kig på hjemmesiden www.edinburgh-festivals.com

Balmoral Hotel Edinburgh i Skotland

Efter manges mening er Balmoral Hotel det fornemste af dem alle og det er nok de få der vil betale prisen for at bo på hotellet, men skal du på kulturrejse til Edinburgh i Skotland er det en fordel at kende til
Balmoral Castle og hotellet af samme navn, det er nemlig en vigtig del af kulturarven i Edinburgh

Balmoral Castle og hotel

Der er ingen overnatningsmuligheder på Balmoral Castle i Skotland, men heldigvis kan man trøste sig ved den ødselt kongelige behandling, der bliver gæsterne til del på hotellet af samme navn. Balmoral er et prægtigt, gammelt jernbanehotel – uden nogen officiel tilknytning til kongehuset på trods af navnet – der er bygget i 1902 i den østlige ende af Princes Street, Edinburghs fineste forretningsgade. Det er for nylig genopstået i al sin glans og herlighed og gør nu krav på værdigheden som hovedstadens bedste hotel. Det er byens mest elegante vartegn, med dørvogtere i kilt ved indgangen, og lige så stor en seværdighed som byens anden perle, Edinburgh Castle. Det tiltrækker folk, der her kan lege gæster og dagdrømme sig igennem eftermiddags teen eller smage på de rige gaver fra Skotlands bedste destillerier i den højloftede Palm Court Bar, og som vil forlade stedet igen med en mundsmag af et liv i luksus i den skotske version. Udenfor venter den 1½ km lange Princes Street, byens hovedstrøg med alt inden for design, bl.a. i Jenner’s verdens ældste stormagasin, der åbnede i 1838.

Du kan læse mere om kulturrejser til Edinburgh i diverse indlæg her på blogen og om Ballmoral Hotel på www.roccofortehotels.com

The Royal Scotsman, kulturrejse med tog i Skotland!

Et luksushotel på hjul kan man også kalde The Royal Scotsman og har du tid og “råd” så er det en stor oplevelse at rejse rundt på kulturrejser i Skotland med dette berømte tog.

Fra den kiltklædte sækkepibespiller, der byder velkommen, når man stiger på det fornemt restaurerede veterantog, til udsigten over de storslåede landskaber fra salonvognen med mahognipaneler – der findes ingen bedre måde at se det skotske højland på. I dette tog, der er berømt som et af verdens mest eksklusive, kan man i romantisk edwandiansk elegance køre rundt mellem bjerge og dale ad næsten glemte jernbanestrækninger med ophold undervejs til besøg på prægtige herregårde og privatejede slotte. Dette femsetjernede udflugtstog er som et elegant herregårds-hotel på hjul med en uforlignelig betjening og kupeer, der er beklædt med ædeltræ, rigt indlagt med skotske motiver. Køkkenet byder på ypperlige måltider, baseret på udsøgte lokale råvarer, fra solid skotsk morgenmad til middage med fjordrejer, røget laks eller lammeribbenssteg. Udvalgt af vine overgås kun af prøvesmagningerne af whisky – tænk ikke på at køre hjem bagefter.

Start din rundrejse med Edinburgh som udgangspunkt her er det nemmest at få plads og der er altid gode flyforbindelser til Edinburgh. Afgange fra Edinburgh; alternative afgange fra London læs mere om kulturrejser til Skotland i de forskellige indlæg her på bloggen og om the Ryal Scotsman på www.royalscotsman.com

Inverlochy Castle – historisk hotel i Skotland

Inverlochy Castle er enn herskabelig højborg for komfort og luksus beliggende i Fort William, Highlands. Hotellet er en kulturrejse i sig selv, og har du plads i rejsebudgettet så er det en oplevelse at bo her en dag eller to.

Anbefalet af Dronning Victoria

Skotlands Dronning Victoria skrev, “Jeg har aldrig set et smukkere eller mere romantisk sted”, som ellers var fortrolig med det skotske højlands charme, og som opholdt sig på Inverlochy Castle i 1873 kort efter dets færdiggørelse. Det er et prægtigt, herskabeligt slotshotel, velgørende uhøjtideligt og hyggeligt med sine buldrende åbne kaniner og velpolstrede stole og beliggende i et storslået landskab med et tilliggende på 200 ha ned til bredden af Loch Lochy.

Haven

Stedets gode smag og landlige overdådighed afspejles i de talrige blomsterarrangementer, de velduftende toiletartikler med mindelser om fornemme luksushoteller, de friske krydderurter og nyhøstede grøntsager fra den murkransede have og lokale leverandører og efter middagen en single malt-whisky fra et destilleri i nabolaget. Der kommer tilrejsende fra hele verden for at nyde denne enestående kombination, gæster, der priser sig lykkelige over at kunne få et værelse (der er kun 17 i alt) på et af Storbritanniens mest specielle landlige fristeder. Slottet med sin udsigt til Ben Nevis, Storbritanniens højeste tinde (1343 m), er det ideelle udgangspunkt for udforskning af det skotske højlands magi og sejlture ud langs kysten.

“Der er stadig lidt af en odyssé deroppe, rundt mellem øerne og de stille søer”, skrev forfatteren D.H. Lawrence, som besøgte højlandet i 1926. “Det er stadig af en anden verden, meget lig Europas allerførste begyndelse”. “Samme ærefrygt vil højst sandsynligt gribe besøgende et århundrede efter.”

Inverlochy Castle ligger i Torlundby kun 5-10 minutters kørsel fra for Fort William. Skal du planlægge en kulturrejse til Skotland så er det nemmest at flyve til Edinburgh lufthavn som ligger ca. 200 kilometer fra Edinburgh. Hotellet holder normalt åbent fra  marts til udgangen af december.

Loch Ness hjemsted for Nessie

Loch Ness Highland i Skotland er et naturskønt hjemsted for Skotlands maskot Nessie, og rejser du på kulturrejse til Skotland er det et “must” at aflægge Loch Ness et besøg!

Hvad enten man tror på Loch Ness-uhyret eller ej, bør man ikke snyde sig selv for synet af den smukke, gletsjerdannede Loch Ness og ruinerne af Urquhart Castle, der ligger på sit eget forbjerg. Nessitera rhombopteryx, bedre kendt som Nessie, blev efter sigende set første gang i år 565 af St. Columba og har siden tryllebundet en hel verdens fantasi som den store turistmagnet i det skotske højland, et overdådigt naturskønt område, der har meget endt at byde på end uhyrer.

Nessie

Nessie lader sig kun sjældent se i denne 38 km lange og indtil 240 m dybe sø, og de lokale beboere er ikke specielt ivrige efter at jagte hende: Et gammelt sagn forudsiger et voldsomt endeligt for hele egnen, hvis uhyrtr nogensinde indfanges. Ikke desto mindre fortsætter eftersøgningen med den mest moderne undervandsteknologi og sonar-udstyrede mini-ubåde, opildnet af påståede observationer så sent som i 1961, hvor 30 besøgende hævde at have set hende umiddelbart før en eksplosion, der sænkede deres båd, og i 1973, hvor en lokal munk indrapporterede en observation. Man har desuden peget på Skotlands urgamle kærlighed til whisky som stærkt fremmende for observationer.

Dunain Park Hotel

For de mange, der ikke får det langhalsede dyr at se, eller som slår det hen som en mani, kan Loch Ness være lidt af et antiklimaks. Men ikke, hvis man tager den mindre trafikerede vej langs sørens østlige bred, udforsker de flotte vandfald Falls of Foyers eller de fredfyldte dale vest for Loch Ness’ Visitor Centre i Drumnadrochit og – nu kommer det – tager ind på det skotske højlands fineste hotel/restaurant. Gæster på det smukke Dunain Park Hotel fra 1700-tallet begynder dagen med en uforlignelig skotsk morgenmad, en forsmag på det mindeværdige lokale køkken, der gør middage her til et højdepunkt i The Highlands.

Information til din kulturrejse

Skal du selv arrangere din rejse til Loch Ness er her et par nyttige informationer til din rundrejse. Monster Exhibition: Drumnadrochit ligger ca. 20 kilometer fra Inverness på den nordlige bred af Loch Ness og ca.  270 kilometer fra Edinburgh. Vil du spise på Dunain Park Hotel finder du hotellet et par kilometer sydvest for Inverness på A82, i retning mod Fort William. Læs mere om Skotland i de mange indlæg her på kultur bloggen.

Kulturrejse til Isle of Skye og Kinloch Lodge i Skotland

Isle of Skyes er en ganske særlig ø med herskabelig, men hyggelig indkvartering og det er en mulighed at besøge øen et par dage på din kulturrejse til Skotland.

Isle of Skyes

En forholdsvis ny bro har ophævet en del af Isle of Skyes mystik og overjordiskhed, men øen er stadig et ganske særligt sted i historien og i fantasien. Skye, der er den største af de Indre Hebrider (80 km lang og mellem 5 og 40 km bred) og en af dem, der ligger tættest på fastlandet, er kendt for sine uforglemmelige landskaber og som skjulested for den skotske helt Bonnie Prince Charlie i 1746, efter at den engelske hertug af Cumberland tilføjede hans 5000 højlændere et forsmædeligt nederlag på fastlandet.
De regnfulde og forblæste Hebrider, både de Indre og de Ydre, har længe været forbundet med tweed- og uldtøj, single malt whiskyer og vildsomme landskaber – selveste indbegrebet af Skotland. Selve turen ud til Skye er en stor del af fornøjelsen, hvis man følger den naturskønne, 72 km lange “Road to the Isles” fra Fort William til Mallaig på Skotlands vestkyst, en af de vigtigste færgehavne med forbindelse til Skye.

Skye ligger ca. 280 kilometer nordvest for Edinburgh og ca. 230 kilometer nordvest for Glasgow. Skye Bridge forbinder øen med Kyle of Lochalsh på fastlandet

Kinloch Lodge

Dyk dybere ned i den skotske sjæl, og gør ophold et par dage som (betalende) gæster på det familieejede og -drevne Kinloch Lodge i det smukke sydlige hjørne af øen.

Det blev bygget i 1680 som jagtslot for Macdonald-familien og er i dag en elegant, uprætentiøst komfortabel bolig for Lord Macdonald, Donald-klanens overhoved, hans hustru, Claire, og deres fire børn. Lady Macdonal tilstår gladelig, at hun aldrig har modtaget undervisning i madlavning, men det har ikke forhindret hende i at skrive en halv snes kogebøger og opbygge et ry som en førende autoritet i skotsk madlavning. Alt, hvad man serverer på Kinloch, er enten fra øen eller de omgivende farvande. Det milde vejrlig og den frugtbare jord har gjort dette kystnære område til Skyes have.