Mackintosh-ruten i Skotland

Lokal rebel og moderne designs mester, det er kort en beskrivelse af Charles Rennie Mackintosh som er en af Skotlands meste kendte arkitekter og en person du helt sikkert vil støde på under din kulturrejse til Skotland og i sær i byen Glasgow

Glasgow

Glasgows største arkitekt og designer, Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), gav Skotlands næststørste by dens ry som center for kreativitet, men hans navn kom først for alvor i høj kurs i 1996, hvor hans House for an Art Lover – tegnet til en konkurrence i 1901 – endelig blev bygget i Bellahouston Park sydvest for byen.

Willow og Glasgow School of Art

Hans ubestridte mesterværk, Glasgow School of Art, er blevet et pilgrimsmål: Da det blev opført i 1899, blev det udråbt som Europas fineste eksempel på modernisme. Også hans restauranter og tesaloner rundt omkring i byen er berømte; besøg Willow Tearooms, det eneste endnu bevarede eksempel. Mackintosh er i dag bedre kendt for sit møbeldesign end for sin arkitektur – nogle af møblerne på Willow er måske nok reproduktioner, men atmosfæren er autentisk. Bed om et bord i Salon de Luxe, en fantasi i art nouveau. Ved at se hans designs i deres originale miljø har Mackintosh-fans lettere ved at forstå den æstetiske og sociale sammenhæng, der var grobund for hans idéer. Hans uforlignelige stil gør sig stadig stærkt gældende overalt i bybilledet, lige fra designs på smedejernsporte på en privat garage over dekorative motiver, brugt på restauranters menukort og til den allestedsnærværende stiliserede rose, der er blevet en slags logo for Glasgow.

Læs mere om Glasgow og kulturrejser til andre byer i Skotland her på bloggen.

 

Devonshire Gardens i Glasgow

Når en person som Leonard Bernstein kunne finde 1 Devenshire Gardens “inspirerende” og “rendyrket teater”, kan man forestille sig den virkning, dette hotel vil have på den uforberedte almindelige gæst. Man er nødt til ved ankomsten at ringe på dørklokken ved fordøren, men det er også sidste gang under et ophold her, man behøver at røre en finger. Tre vidunderligt restaurerede victorianske huse fra det sene 1800-tal er blevet slået sammen til et elegant smykkeskrin, hvis ypperlige betjening og højt lovpriste restaurant kan friste til at glemme alt om at se Glasgow uden for disse pragtfulde mure. Kritikere har fremhævet Glasgow som det fineste bevarede eksempel på en victoriansk by, og her er der virkelig syn for sagn. Besøgende millionærer vil rigtigt føle sig hjemme; alle andre vil have det, som var de døde og kommet i himlen, forkælede, som de er, af et uhyre betænksomt personale fra fordøren og fremefter. Den uforstyrrede beliggenhed i byens grønne, fashionable West End-kvarter giver det en ekstra afsondret og eksklusiv atmosfære; de overdådigt indrettede værelser, hvoraf mange har rigt draperede mahogni-himmelsenge og knitrende kaminild, bidrager også. Indkvarteringen i Glasgow tog et kæmpespring fremad med åbningen i 1986 af dette privatejede boutiquehotel, der er på højde med det bedste, Paris og London kan tilbyde. Det alene gør Glasgow værd at besøge.

Kulturrejse til Glasgow

Glasgow ligger ca. 65 kilometer vest for Edinburgh i Skotland og det er nemt at finde gode flyforbindelser. Et godt tidspunkt at rejse på kulturrejse til Glasgow er når Glasgow International Jazz Festival løber af stablen i slutningen af juni og starten af juli. Du kan læse meget mere om kulturrejser til Skotland og Glasgow i de mange indlæg her på kultur bloggen, og ligeså om andre musik festivaller rundt omkring i verden.