The Whisky Trail – rundrejse i Skotland

The whisky trail, destillelritur på jagt efter de galne dråber i Skotlands højland. I Skotland er whisky en del af landet kultur og mange rejser hvert år til Skotland med kun et formål at smage og lærer mere om whisky.

Udvalgte rundrejser

Ligesom ægte champagne kun kan komme fra Champagne-regionen i Frankrig, skal man til Skotland for at finde den autentiske skotske whisky. Landet byder på mere end ét “Whisky Trail”,  eller rundrejse, og en række Lowland-destillerier kan besøges på en endagstur sydøst for Edinburgh. Men det skotske højland er berømt som hjemstedet for Skotlands legendariske  “spiritus”, malt-whiskyerne (fra gælisk uisge beatha, “livets vand”),    som er blevet fremstillet i dette område i århundreder.

Glenfiddich og Glenlivet

En afmærket rute gennem de naturskønne østlige (Grampian) Highlands – den vestlige verdens centrum for whiskyproduktion – fører den rejsende til nogle af de mest mindeværdige steder, hvor man kan studere “maltens mysterier”. Af de syv-otte verdensberømte destillerier på denne rute bør man absolut besøge Glenlivet som ligger i  Glemlivet og Glenfiddich som du finder i Dufftown, besøg eventuelt også Cardhu i Archiestown på din rundrejse. De hører til de fremmeste blandt de omkring 80 privilegerede single malt-destillerier i Skotland.

Selv om de nævnte mærker alle kommer fra de afsondrede smådale i Spey-dalen (hvor snesevis af små og mindre kendte destillerier frister til afstikkere), smager disse højt anerkendte single malts vidt forskelligt, hvilket et besøg på en række destillerier vil vise.

Vand er vigtig

Vandet er meget afgørende, og det samme er kvaliteten af kornet (byg) og den mængde tørv, der bruges til rygning af den spirede byg. Derimod er blended whisky en blanding af op til 60 single malts og har samme karakter i flaske efter flaske. Efter et par “wee drams” af dette livets vand vil enkelte passagerer måske føle, at forskellen mellem én ravfarvet glædeseliksir og den næste bliver en kende tåget.

Information til din rejse

Information om rundrejser kan du finde hos Scotch Whisky Association i Edinburgh, www.scotch-whisky.org.uk. De hjælper gerne med forslag til forskellige Whisky Trail-tuter i forskellige dele af Skotland til destillerier, hvor besøgende er velkomne. Du kan naturligvis også læse mere om kulturrejser i Skotland og få inspiration til din rejse her på Kulturrejser.dk