Mackintosh-ruten i Skotland

Lokal rebel og moderne designs mester, det er kort en beskrivelse af Charles Rennie Mackintosh som er en af Skotlands meste kendte arkitekter og en person du helt sikkert vil støde på under din kulturrejse til Skotland og i sær i byen Glasgow

Glasgow

Glasgows største arkitekt og designer, Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), gav Skotlands næststørste by dens ry som center for kreativitet, men hans navn kom først for alvor i høj kurs i 1996, hvor hans House for an Art Lover – tegnet til en konkurrence i 1901 – endelig blev bygget i Bellahouston Park sydvest for byen.

Willow og Glasgow School of Art

Hans ubestridte mesterværk, Glasgow School of Art, er blevet et pilgrimsmål: Da det blev opført i 1899, blev det udråbt som Europas fineste eksempel på modernisme. Også hans restauranter og tesaloner rundt omkring i byen er berømte; besøg Willow Tearooms, det eneste endnu bevarede eksempel. Mackintosh er i dag bedre kendt for sit møbeldesign end for sin arkitektur – nogle af møblerne på Willow er måske nok reproduktioner, men atmosfæren er autentisk. Bed om et bord i Salon de Luxe, en fantasi i art nouveau. Ved at se hans designs i deres originale miljø har Mackintosh-fans lettere ved at forstå den æstetiske og sociale sammenhæng, der var grobund for hans idéer. Hans uforlignelige stil gør sig stadig stærkt gældende overalt i bybilledet, lige fra designs på smedejernsporte på en privat garage over dekorative motiver, brugt på restauranters menukort og til den allestedsnærværende stiliserede rose, der er blevet en slags logo for Glasgow.

Læs mere om Glasgow og kulturrejser til andre byer i Skotland her på bloggen.