Edinburg Castle – Skotlands uindtagelige og berømte vartegn

Edinburg Castle i Skotland er et af de steder som bør stå på listen over seværdigheder som skal besøges på en kulturrejse til landet. Læs mere om Edinburgh og borgen i dette indlæg, hvor du også finder link til Edinburgh Castle hjemmeside.

Edinburghs imponerende vartegn, Edinburgh Castle, giver byen en stor del af sin karakter og smukke udseende og gør den til en af Europas kønneste hovedstæder. Det meste af byens historie kan ses i og omkring det middelalderlige slot og på The Royal Mile, den vest-østgående gågade fra Castle Hill til High Street, der forbinder det med Holyrood Palace, engang bolig for Maria Stuart og i dag kongelig residens for den nuværende dronning og prins Philip gennem én uge hvert år. Edinburgh Castle ligger oven på en udslukt vulkans sammenstyrtede krater og kan spore sin historie helt tilbage til det lille Chapel of St. Margaret fra 1100-tallet, den ældste bygning i Edinburgh. Det store slotsanlæg har spillet mange roller: fæstning, militær garnison, statsfængsel. Men dets højdepunkt var som kongeslot, og i dag er The Honours of Scotland (de skotske kronjuveler) udstillet her. Det er de ældste regalier i Europa, bestående af Skotlands krone, scepter og rigssværd. I slottet kan man desuden se de kongelige gemakker, der blev benyttet, indtil kongen permanent flyttede til England i 1603 (Maria Stuart fødte her James 6. af Skotland, der senere kom til at regere England som James I.) Forløbet af The Royal Mile og dens sidegader var begrænset af de gamle bymure, og mange huse voksede derfor i højden; bag gyderne og de snoede passager i dette område af den gamle bydel vækker stadig mindelser om middelalderen. På overgangen mellem den højtliggende Old Town og den lavtliggende New Town ligger det klassiske Caledonian Hotel, kendt for sin egen kongelige indkvartering og sin udsigt til slottet, der er mest romantisk, når det ligger badet i lys om natten. Alle de værelser på det overdådigt edwardianske “The Caley”, der har udsigt til de middelalderlige bygninger og romantiske spir på The Royal Mile, er noget ganske særligt. Hotellets gamle konkurrent, Balmoral Hotel, ligger smukt i den modsatte ende af den 1½ km lange Princes Street, Edinburghs fornemme butiksstrøg.

En kulturrejse til Edinburgh er ikke muligtuden at besøge Edinburgh Castle i Castlehill. Du finder flere informationer på www.edinburghcastle.biz og her på bloggen kan du læse mere om kulturrejser til Edinburgh og andre rejemål i Skotland.

Festivaller i Edinburgh – kultur og musik i Skotland

Edinburghs Festivaler er et overflødighedshorn af skotsk kultur og her vil du komme helt tæt på den vidunderlige gæstfrihed som skotter er så kendt for!

Hvert år i august forvandles denne konservative by til midtpunktet for et overflødighedshorn af musik, teater, dans og alternativ underholdning i verdensklasse. Edinburgh International Festival har for nylig fejret sit 60 års jubilæum og har i mange år trukket store navne og talenter til byen. Næsten lige så kendt er The Fringe, festivalens aflægger for amatører, hvor man kan vente det uventede fra over 650 lovende ensembler fra hele verden, der optræder på mere end 150 spillesteder, fra ølhaller til gymnastiksale. The Fringe er i dag verdens største frie kunstfestival og dermed åben for enhver, der har lyst til at optræde. Aftenshowet The Military Tattoo (navnet kommer af råbet “doe den tap toe” (“luk for hanerne”) ved lukketid i hollandske kroer i 16- og 1700-tallet) er sandsynligvis verdens mest enestående militæropvisning, der finder sted i maleriske omgivelser på slottets esplanade. Sækkepiber og trommer og demonstration af gymnastiske færdigheder er måske ikke den store kunst, men det er fremragende underholdning. Og som alt dette ikke var nok, bidrager den årlige Edinburgh Film Festival ( i dag den længst uafbrudt løbende filmfestival i verden) og Jazz- og Bluesfestivaler til den kulturelle mangfoldighed. Billetter til de vigtigste begivenheder skal man helst købe i forvejen, men med et så enormt udbud kan man sagtens møde tomhændet op og alligevel være sikker på en pragtfuld oplevelse, især hvis man når at få den sidste aftens flotte fyrværkeri med.

Du kan læse om mange andre musik og kulturfestivaller i de mange indlæg her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om festivallerne i Edinburgh så kig på hjemmesiden www.edinburgh-festivals.com

Balmoral Hotel Edinburgh i Skotland

Efter manges mening er Balmoral Hotel det fornemste af dem alle og det er nok de få der vil betale prisen for at bo på hotellet, men skal du på kulturrejse til Edinburgh i Skotland er det en fordel at kende til
Balmoral Castle og hotellet af samme navn, det er nemlig en vigtig del af kulturarven i Edinburgh

Balmoral Castle og hotel

Der er ingen overnatningsmuligheder på Balmoral Castle i Skotland, men heldigvis kan man trøste sig ved den ødselt kongelige behandling, der bliver gæsterne til del på hotellet af samme navn. Balmoral er et prægtigt, gammelt jernbanehotel – uden nogen officiel tilknytning til kongehuset på trods af navnet – der er bygget i 1902 i den østlige ende af Princes Street, Edinburghs fineste forretningsgade. Det er for nylig genopstået i al sin glans og herlighed og gør nu krav på værdigheden som hovedstadens bedste hotel. Det er byens mest elegante vartegn, med dørvogtere i kilt ved indgangen, og lige så stor en seværdighed som byens anden perle, Edinburgh Castle. Det tiltrækker folk, der her kan lege gæster og dagdrømme sig igennem eftermiddags teen eller smage på de rige gaver fra Skotlands bedste destillerier i den højloftede Palm Court Bar, og som vil forlade stedet igen med en mundsmag af et liv i luksus i den skotske version. Udenfor venter den 1½ km lange Princes Street, byens hovedstrøg med alt inden for design, bl.a. i Jenner’s verdens ældste stormagasin, der åbnede i 1838.

Du kan læse mere om kulturrejser til Edinburgh i diverse indlæg her på blogen og om Ballmoral Hotel på www.roccofortehotels.com

Rejs til Edinburgh på kulturrejse i nytåret!

Hogmanay, en traditionel nytårsfest med skæg og ballade i Edingburgh, Skotland.

Dette er årets vigtigste festdag overalt i Skotland, men den fejres med særligt eftertryk i Edinburgh. Det er årets ceilidh, Den Store Begivenhed, hvor der festes igennem i hjemmene, pubberne og forsamlingshusene.

I Edinburgh er det tillige Europas største gadefest med sang og dans natten igennem og til langt op ad morgenen. Dens mest rodfæstede tradition, der er uløseligt forbundet med liv og glade dage, er indtagelsen af store mængder spiritus (lad os ikke glemme, hvor whiskyen stammer fra), hvilket får en allerede støjende festdag til at nærme sig det løsslupne. Den berømte skotske ret, som verden elsker at hade, haggis (en løst pakket pølse af hakket fåreindmad og havregryn, kogt i en fåremave), spiller en vigtig rolle i aftenens timelange måltid, der ofte ledsages af dans og sækkepibers smægtende klagen.
Betydningen af ordet “Hogmanay” har længe været omstridt. Det siges, at det kommer af enten det angelsaksiske Haleg Monath (Hellig Måned) eller det urgamle gæliske Oge Maidne (Ny Morgen). I nogle byer kaldes Hogmanay stadig for Cake Day, fordi børn førhen gik fra dør til dør for at tigge gaver i form af kager og søde sager. Det, der har overlevet århundrederne, er skotternes faste forsæt om, at det nye år skal indledes i en glædesrus.
Info: Fejres overalt i Skotland, men mest storslået i Edinburgh. Festen varer i tre dage med kulmination den 31. december.