Kombiner din kulturrejse med et hideaway

Du har nu muligheden for at kombinere din kulturrejse med et såkaldt hideaway; et gemmested eller åndehul, hvorfra du i fred og ro kan drage ud på eventyr og nyde de mange kulturelle seværdigheder, som dit rejsemål byder på.

Det er det helt nye danske rejsebureau Hideaways, der igår gik i luften med en ny hjemmeside og en række nye produkter, der alle inkluderer et hideaway i ét af de tre sydeuropæiske lande Spanien, Italien eller Portugal. Bag det nye rejsebureau står en række personer med masser af erfaring fra den danske rejsebranche, der personligt har håndplukket de rustikke og autentiske ferieboliger og hoteller, som udgør kernen i det nye rejsebureaus rejser til Sydeuropa, oplyser bureauets nye hjemmeside.

Alhambra i Granada. Foto: Bernjan

Hvad er et hideaway?

Et hideaway er et gemmested eller åndehul, som ofte har en enestående beliggenhed og en speciel charme eller autencitet. Ifølge det nye bureaus hjemmeside kan et hideway typisk være “en vingård i Toscana, et landsted i Andalusien eller en quinta i Portugal – steder med en god historie og smittende karisma”. Ofte er stederne familieejede og tæt knyttet til deres lokalområde, hvilket giver gode muligheder for at opleve stedets særegne kultur helt tæt på.

Det nye rejsebureau har også sat en række helt konkret kriterier for hvilke ferieboliger og hoteller, der kan indgå i konceptet om et hideaway, blandt andet at hotellerne ikke har mere end 50 værelser, at der er swimmingpool, og gode fællesarealer m.m. Også stedets atmosfære, familievenlighed, aktivitetsmuligheder og ”romantiske” touch tages i betragtning, men vigtigst af alt, at det er et sted, som man skal ønske at vende tilbage til.

Nye produkter

Hideaways tilbyder både bilrundrejser, kør-selv-ferier og pakkerejser, der består af en pakke med feriebolig/hotel, fly og lejebil, hvor gæsten ikke skal bekymre sig om at organisere noget af rejsen selv. Herudover er det muligt at vælge rejser, der kun inkluderer feriebolig/hotel, fordi gæsten selv ønsker at arrangere fly og lejebil eller feriebolig/hotel og lejebil, fordi gæsten selv ønsker at arrangere fly.

Du kan læse meget mere om Hideaways produkter på bureauets egen hjemmeside.

 

 

 

 

Dalí i Paris

Salvador Dalí var en af de ubestridte mestre i den moderne malerkunst og samtidig en af de mest kontroversielle kunstnere på sin tid, med en blanding af teatralske og groteske gestus, provokerende politiske holdninger og en uafsluttet række af skøre påfund. Nu har du muligheden for at se alle disse aspekter af Dalí i en udstilling i Paris, der indledtes november sidste år og fortsætter indtil 25 marts i år.

Udstillingen finder sted i det berømte Pompidou-center for kunst og kultur – på fransk Le Centre National d’Art et de Culture Georges Pompidou – som ikke bare er en kunstinstitution, men også et berømt bygningsværk i Paris, opkaldt efter den tidligere franske præsident Georges Pompidou.


Se video om Dalí-udstillingen på Centre Pompidou

Over 200 værker

Over 200 værker (malerier, skulpturer, tegninger, m.m.) er præsenteret i en række kronologiske og tematiske sektioner i museet, der skal behandle følgende temaer:

  • Dialogen mellem kunstnerens øjne og hjerne og betragteren af kunstværket.
  • Dalí som pioner inden for performancekunst, idet han skabte flygtige kunstværker og manipulerede medierne som en person, der betragtede kunst som et globalt kommunikationsmiddel.
  • Spørgsmålstegn ved kunstnerens figur (persona) i lyset af traditionen.

Blandt de mesterværker, der præsenteres i Paris, er nogle af Dalís mest beundrede ikoner: The Persistence of Memory (Melting watches), 1931, Le Grand Masturbateur, 1929, Le Spectre du Sex appeal, 1934, samt L’Énigme sans fin, 1938.

Dalí som showman

Udstillingen vil også give mulighed for at opdage mere end hundrede værker på papir, objekter, projekter til scenen, film, fotografier og uddrag fra tv-programmer, der afspejler Dalís intense aktivitet ikke bare som kunstner, men også som “showman”.

Udstillingen forsøger kort sagt at kaste lys over alle dele af Dalís karakter gennem et bemærkelsesværdigt udvalg af hovedværker, takket være et meget tæt samarbejde med Museo Nacional Reina Sofia i Madrid.

Du kan læse mere om udstillingen og se åbningstider, priser m.m. på hjemmesiden for Centre Pompiduo.

 

Kom til international fyrværkeri-festival på Malta

Som om det lille ørige Malta ikke havde nok at byde på med landets fantastiske strande, dets berømte koralhav, dets rige historie og kultur og dets behagelige subtropiske Middelhavs-klima, så bliver der i april bogstaveligt talt fyret endnu mere op for de skønne seværdigheder i det lille ørige, når tolvte udgave af “Malta International Fireworks Festival” finder sted.

Det er det maltesiske Ministerium for Turisme, Kultur og Miljø, der sammen med landets turisme-råd vil organisere den sprængfarlige og farverige festival, som løber af stablen mellem d 26 og 28 april på forskellige steder i landet, mens den store fyrværkeri-finale afholdes i hovedstaden Vallettas store havn den 30. april på hoved-øen Malta.

Adskillige maltesiske og udenlandske fyrværkeri-fabrikker vil deltage i denne begivenhed, der også er en konkurrence, og som vil præsentere spektakulære pyrotekniske forestillinger synkroniseret til musikken. Festivalen er desuden en del af jubilæumsfestlighederne for Maltas optagelse i Den Europæiske Union d. 1 maj 2004.


Se video fra Maltas fyrværkeri-festival i 2010

Lang tradition for fyrværkeri i Malta

Fyrværkeri har en lang og glorværdig tradition i Malta, der går tilbage til det tidspunkt, hvor Malta husede den sagnomspundne, og endnu idag eksisterende (men i Rom bosiddende), Malteser-orden. Forskellige former for fyrværkeri blev på det tidspunkt brugt i forbindelse med valg af en stormester til Malteser-ordenen, valget af en pave, der var den overordnede beskytter af, og hersker over, ordenen, fødslen af en prins fra en allieret europæisk stat, eller markeringen af en sejr over den osmanniske militær-magt.

Senere udviklede fyrværkeriet på Malta sig til et decideret håndværk, da malteserne begyndte at fejre forskellige begivenheder i forbindelse med deres britiske herskere i det 19. og 20. århundrede.

Denne århundredgamle fyrværkeri-tradition lever stadig i bedste velgående, når der afholdes festivaler ude i landets små landsbyer på hovedøen Malta og den andenstørste ø Gozo – især i sommermånederne.

Du kan læse mere om fyrværkeri-festivalen på Malta den officielle hjemmeside for festivalen.

Facts om Malta

Malta – officielt republikken Malta – består af en øgruppe beliggende i den centrale del af Middelhavet. Øriget består af tre beboede øer: Malta, Gozo og Comino, der tilsammen dækker kun lidt over 316 km2 i areal, hvilket gør landet til én af verdens mindste stater. Af samme grund er landet med sine omkring 368.250 indbyggere ét af de mest tætbefolkede lande i verden.

Malta har gennem historien haft stor strategisk betydning på grund af landets centrale placering midt i Middelhavet og har været genstand for mange folkeslags luner og erobringstogter, såsom fønikere, grækere, romere, arabere, normannere, habsburgere, franskmænd og briter m.fl.

Øriget har en storslået kulturarv, især indenfor det kristne og apostoliske område, og har hele ni historiske monumenter på Unescos liste over kulturel verdensarv.

 

Oplev Muay Thai-ceremoni i Thailand

De fleste har nok hørt om Muay Thai eller thai-boksning, som det almindeligvis kaldes på dansk, men måske er det ikke alle, der ved, at det faktisk er Thailands nationalsport med over 60.000 fuldtids-udøvere, og at kampsporten er så udbredt i landet, at selv kvinder og børn gør indtog i ringen. Desuden er sporten ikke bare en vigtig del af Thailands fysiske, men også spirituelle kultur.

Nu har du muligheden for at komme meget tættere på denne vigtige del af Thailands fysiske og spirituelle kultur, når niende udgave af “World Thai Martial Arts Festival and Wai Khru Muay Thai Ceremony” løber af stablen i næste måned.

Festivalen, der afholdes d. 17 marts i byen Ayutthaya – hovedstad i Ayutthaya-provinsen og beliggende i Chao Phraya-dalen – vil blandt andet præsentere en Wai Kru-ceremoni med demonstration af Muay Thai-boksernes respekt og taknemmelighed over for deres læreres utrættelige undervisning og uddannelse.


Se Youtube-video fra tidligere års World Thai Martial Arts Festival and Wai Khru Muay Thai Ceremony.

Thailandsk kunst og kultur

Festivalens program byder også på unge udøveres konkurrence i Wai Kru Muay Thai, der ligesom de andre konkurrencer gælder om at vise respekt for ånden og traditionerne i Muay Thai; forskellige ritualer for at tilbede Nai Khanom Tom, der var en berømt thailandsk Mauy Thai-udøver; præsentation af thailandsk kunst og kultur, herunder traditionel thailandsk tatovering og fremstilling af Aranyik-sværd; samt præsentation af forskellige former for Thai-kampsport, foruden en udstilling af gamle våben.

Om eftermiddagen er der Wai Kru Muay Thai-ceremoni, hvor deltagerne tilbeder fortidens thailandske konger og modige soldater, der beskyttede fædrelandet, nemlig kong Naresuan den Store, Kong Suea, og Phraya Phichai Dap Hak, og om aftenen finder den årlige forestilling “Amazing Thai Elephants” sted.

Det fulde program med tider

Hele programmet med tider for d. 17 marts ser således ud:

13.00 – 17.00: Den professionelle Muay Thai konkurrence for thailandske og udenlandske udøvere.

17.00 – 18.00: Demonstration af thailandsk kunst, kunsthåndværk og kultur, herunder den traditionelle thailandske tatovering, fremstillingen af Aranyik-sværd, præsentation af thai-stilarter, og en udstilling af gamle våben.

18.00 – 19.30: Ceremoni, der skal vise respekt for legender indenfor Muay Thai og hylde de store,  thailandske konger. Præsentation af ritualer og ceremonier for de udenlandske Muay Thai-udøvere så de kan forstå, hvordan Muay Thai boksning begynder, og lære selvforsvar i thailandsk stil. Præsentationen vil være let forståelig, så alle deltagere vil kunne forstå betydningen af ceremonien.

19.30 – 21.00: Modtagelse af gæster.

Du kan læse mere om festivalen hos Association Institute of Thai Martial Arts.

 

 

Smag på Santorini

Øen Santorini er kendt for sin skønhed. Men det er ikke bare synsansen, der bliver forkælet på den smukke græske ø – også smagsløgene får en særdeles velvillig behandling, og dette gælder ikke mindst i år, hvor øens gastronomiske interessenter i samarbejde med det officielle turistråd lancerer projektet “2013 – year of gastronomy in Santorini”, der skal fejre øens særlige kulinariske produkter og traditioner.

Perfekte naturlige betingelser

Santorini har alle de naturlige forudsætninger for at kunne frembringe en gastronomi af høj kvalitet: Den megen sollys kombineret med den milde brise fra Det Ægæiske Hav, og ikke mindst den frugtbare vulkanske jord, som afgrøderne vokser i, giver noget nær perfekte betingelser for næring til de lokale landbrugsprodukter og forgylder dem med en smag, hvis rygte forlængst er nået ud over øens egne grænser.

De mest kendte gastronomiske produkter fra Santorini er:

Fava-bønner

Fava-bønnerne bruges i mange opskrifter, der spænder fra friskkogt fava, fava med svinekød eller fava med tomatpure. De kan også tilberedes som en suppe med ris eller i en omelet.


Se TV-reportage om Santorinis gastronomiske år 2013

Hvide auberginer

Kendere af den græske mad vil vide, at auberginer er en særdeles vigtig ingrediens i mange græske retter, ikke mindst den berømte moussaka. Men hvide auberginer lyder unægteligt forunderligt – forklaringen hænger imidlertid sammen med øens helt særlige geologi: Auberginerne er hvide på grund af den vulkanske jord. Det er dog ikke kun farven på auberginerne, der rækker ud over det sædvanlige; den normale lidt bitre smag, som ofte findes i auberginer, er fuldstændig fraværende i de hvide auberginer, der i stedet har et sødt og saftigt kød, der naturligvis bør prøvesmages.

Kapers

Både blomsterne og bladene på kapers anvendes hyppigt i øens lokale retter på grund af deres krydrede og skarpe aroma.

Kirsebærtomater (eller cherry-tomater)

De lokale landmænd på Santorini begyndte allerede at dyrke denne type tomater i det 18. århundrede. Tomaterne har en speciel smag, som skyldes den tørre jord, de vokser i.

Vin

Arkæologiske udgravninger på øen har vist, at fremstillingen af vin på Santorini allerede på øens forhistoriske tid var en vigtig aktivitet. Men når man skal forklare den særlige kultivering af vinstokkene, som kendetegner vinproduktionen på Santorini, så skal man igen finde forklaringen i geologiske forhold: Udbrud fra øens vulkan har gennem historien skabt et lag af vulkansk materiale, herunder aske, lava og pimpsten, som udgør det, de lokale kalder aspa, dvs. hård, fast grund. Denne geologiske arv fra øens mange vulkan-udbrud har blandt andet betydet, at øens vinavlere har kunnet bygge terrasser med forstenede lavasten og således i vid udstrækning bekæmpe én af de historisk set mest almindelige og skæbnesvangre fjender af vinproduktion: Erosion.

Sunde vinstokke

Men også de geografiske faktorer begunstiger øens vinproduktion: Vinstokkene på øen er meget sunde, idet den varme sol og den kraftige brise fra havet udtørrer fugten på vinstokkene og forebygger sygdomme såsom meldug og gråskimmel.

Disse geologiske og geografiske forhold er ideelle for økologisk kultivering af vinstokkene, da vinavlerne kan nøjes med at koncentrere sig om to former for kultivering: Podning og beskæring.

Du kan i fremtiden læse mere om Santorinis gastronomiske år på projektets officielle hjemmeside (bemærk, at siden endnu mangler indhold).

Facts om Santorini

Santorini, som på græsk hedder Σαντορίνη, og officielt Thira (på græsk Θήρα), ligger i det sydlige Ægæiske Hav, omkring 200 km sydøst for Grækenlands fastland. Det er den største ø i en lille øgruppe af samme navn, og er endvidere det sydligste medlem af øgruppen Kykladerne. Øen har et areal på cirka 73 km 2 og en befolkning på ca. 13.670.

Øen var genstand for ét af de største vulkanudbrud i historisk tid, nemlig det minoiske udbrud, også kaldet Thera-udbruddet, der fandt sted for 3600 år siden, da den legendariske minoiske civilisation var på sin højde.

Udbruddet efterlod en stor caldera omgivet af vulkansk aske, der indirekte kan have ført til sammenbruddet af den minoiske civilisation på øen Kreta, 110 km mod syd, gennem en efterfølgende gigantisk tsunami. En anden populær teori hævder, at det minoiske udbrud er kilden til legenden om Atlantis.

Calderaen på Santorini udgør idag én af øens store attraktioner og er blevet en slags vartegn for øen.

Se nordlyset i Finland

En samisk legende siger, at ræven løber over det arktiske fjeld og lyser himlen op med gnister fra dens hale. En videnskabsmand ville derimod sige, at solvinden sender ladede partikler mod jorden, og at disse partikler producerer en energi, der afgives som lys, når de støder sammen med jordens atmosfære. Hvordan det end forholder sig, så er nordlyset et magisk fænomen, der bør opleves – og Finland er et godt sted at opleve det.

Nordlyset er undertiden synligt i Danmark, men som regel meget svagt og i korte tidsrum. I Finland er det derimod synligt helt op til over halvdelen af året i visse dale af landet. For eksempel er nordlyset synligt 200 nætter om året i den finske del af Lapland.


Se Youtube-video med nordlys fra Finland

Men som navnet på fænomenet tilsiger, så er chancerne for at opleve det større, jo længere mod nord du kommer. Steder som Saariselkä, Kilpisjärvi og Inari – sammen med resten af det nordlige Lapland – er højst anbefalelsesværdige steder i Finland, hvis du er på jagt efter Nordlyset. I den sydlige del af Finland, herunder hovedstaden Helsinki, kan du også være heldig at kunne se nordlyset, men forskellen er, at det i den sydlige del af landet kun er synligt omkring 20 nætter om året mod de omkring 200 nætter, det er synligt i den nordlige del af landet.

Hvilke forhold er bedst, når du gerne vil se Nordlyset?

For at kunne få øje på nordlyset kræves der naturligvis både tilstrækkelig mørke og en himmel, som er nogenlunde klar. Disse forhold opfyldes normalt bedst i det sene efterår, om vinteren eller i det tidlige forår. Det bedste tidspunkt på dagen at kigge efter nordlyset er et par timer før og efter midnat.

Hvis du er så heldig at kunne overvære den himmelske forestilling, bør du berede dig på, at oplevelsen er af ubestemmelig varighed: Nordlyset optræder undertiden kun i hele eller halve minutter, men det kan også stå på i timevis. Selv meteorologerne har svært ved at forudsige fænomenet.

Du kan læse mere om, hvor det aktuelt er muligt at se nordlyset i Finland på følgende side fra det finske meteorologiske institut, der også indeholder et alarm-system for de magnetiske felter i Nord- og Sydfinland.

 

Vær med til at åbne sejl-sæsonen i Amsterdam

Amsterdam er berømt for sine mange kanaler, floden Amstel, der har været med til at danne byens navn, og indbyggernes livlige sejl-aktiviteter. Hvis du er vandsports-interesseret og samtidig synes, det kunne være interessant at være med til at åbne sejl-sæsonen i den hollandske hovedstad, så har du nu muligheden ved at deltage i det årlige HISWA Amsterdam Boat Show

Mere end 350 udstillere

Showet afholdes hvert år i marts og bliver hver gang besøgt af folk fra hele Holland og også andre dele af Europa af én og samme årsag: de deler en passion for vandsport.

Showet finder sted fra d. 6 til d. 10 marts og ud over at markere åbningen på sejlsæsonen i Amsterdam vil det i løbet af de fem dage, som det varer, byde på en lang række work-shops, salgsboder med sejl-udstyr og mere end 350 udstillere, der vil vise dig de allernyeste tendenser, produkter og viden indenfor verdens vandsport. Navigationsudstyr og elektronik, rigning og dæk-udstyr, sejler-tøj, sikkerhed og redningsudstyr, bådudlejning, forsikring og finansiering, sejlskoler og over 500 både i alle former og størrelser er bare nogle af de ting, du kan stifte bekendtskab med under HISWA Amsterdam Boat Show.


Se den officielle præsentations-video fra HISWA Amsterdam Boat Show

Også aktiviteter for børn

Mens de voksne deltagere i showet kan få den bedste information om alt, der er relateret til en verden af vandsport, har børnene mulighed for at deltage i forskellige former for vandaktiviteter, der vil foregå i de dertil indrettede zoner, Fun Zone og WaveSurfer.

Du kan læse mere om HISWA Amsterdam Boat Show og bestille billetter på showets officielle hjemmeside.

Gå på verdens første nationale kyst-sti i Wales

Wales er det første land i verden til at have en formel sti hele vejen rundt om sin kyst. Stien, som har fået navnet “The Wales Coast Path”, er 1400 kilometer lang og sammen med den anden nationale sti, “Offas Dyke Path National Trail”, udgør stien en samlet vandrerute på hele 1658 kilometer. Stien har allerede modtaget stor international anerkendelse, som fik ekstra næring, da kysten i Wales sidste år blev kåret som verdens bedste destination af Lonely Planets rejseeksperter.

Kyst-stien snor sig gennem byer og landsbyer, på tværs af klippetoppe og sandstrande, og tager undertiden et smut ind i landet, inden den på ny leder dig ud til en afsondret bugt eller lille flække, som du ville gå glip af, hvis du havde rejst gennem landskabet med bil, bus eller tog.

Den vil tage dig fra mundingen af floden Dee, langs den nordlige walisiske kyst med sine smukke kystbyer; over Menai-strædet på Isle of Anglesey; eller fra Llyn Peninsula ned til den forrygende skønne Cardigan Bay; gennem Storbritanniens eneste kystnære national-park i Pembrokeshire; langs kilometervis af gyldent sand; via Gower med sine fantastiske landskabs-scener; langs havnefronten i Cardiff Bay og den walisiske hovedstad Cardiff; til du når købstaden Chepstow.


Se den officielle præsentations-video af The Wales Coast Path

Samarbejde med den walisiske regering

The Wales Coast Path er blevet udviklet af den walisiske regering i samarbejde med Rådet for Land i Wales (The Countryside Council for Wales), seksten kommuner og to nationalparker. Ud over støtte fra den walisiske regering og de kystnære kommuner på ca. 2 millioner pund om året, har Den Europæiske Fond for Regional-udvikling (European Regional Development Fund) afsat næsten 4 millioner pund i de næste fire år i støtte til projektet. Forbedringer og tilpasning af ruten vil fortsætte i 2013 for at sikre, at stien følger den walisiske kyst så tæt, som det er sikkert og praktisk muligt.

Det er desuden planen, at The Wales Coast Path på længere sigt vil føre til skabelsen af cirkulære kystnære ruter, når forbindelserne til byerne og landsbyerne i den indre del af landet er forbedret.

Du kan læse meget mere om The Wales Coast Path på projektets officielle hjemmside

 

Tag på lang museums-nat i Berlin

De lange museums-nætter er et kendt og udbredt fænomen i mange europæiske byer. Men vidste du, at det faktisk var i Berlin, at konceptet opstod, og at den første lange museums-nat fandt sted i Berlin i 1997? Herefter bredte den sig til over 120 byer i Europa, foruden Argentina og Phillippinerne. I midten af næste måned har du imidlertid endnu engang muligheden for at opleve arrangementet i dets “moderby” Berlin.

Berlins Lange Nacht der Museen, som den oprindeligt blev døbt på tysk, har som det eneste sted i verden to lange museums-nætter om året, og én af disse gange er d. 16 marts i år, dvs. om mindre end en måned, hvor næsten alle byens museer vil deltage i den 32. lange museums-nat. Selvom arrangementet løber af stablen to gange om året, er der for de faste gæster i Berlin og besøgende udefra – og dem er der mange af – rig mulighed for at finde variation: Hvert arrangement byder nemlig på en anderledes kombination af museer, et nyt tema og et nyt program, og da stadigt flere museer og institutioner træder til hvert år, er de besøgende garanteret forskellige oplevelser og nye opdagelser hver gang.


Se Youtube-video fra tidligere lang museums-nat i Berlin

Ødelagt mangfoldighed

For det kommende arrangement, som vil begynde søndag d. 16 marts kl. 18.00 og strække sig indtil kl. 2 om natten, tager arrangørerne modigt fat om ét af Tysklands mest ømfindtlige temaer; nemlig landets nazistiske fortid. Det sker under titlen ” Zerstörte Vielfalt” (“Ødelagt mangfoldighed”), som tager udgangspunkt i den traumatiske tid for nutidens berlinere, hvor nazisterne for alvor fik fat om magtens rod i Tyskland i januar 1933 og den deraf følgende undertrykkelse af alle kulturelle, politiske og økonomiske kræfter, der ikke opfyldte de ideologiske retningslinjer i NSDAP.

Historisk healing

Som en slags historisk healing og en forsinket fejring af den kulturelle mangfoldighed, der blev undertrykt af nazisterne, vil den lange museums-nat i marts fokusere på de museer i Berlin, som udstiller personligheder, musik, litteratur, kunst og videnskab i perioden omkring nazisternes tyranni i 1933, så den af nazisterne ødelagte kulturelle diversitet kan genoplives i vore dages demokratiske lys.

Som sædvanlig vil de næsten 80 deltagende museer og institutioner i Berlin præsentere en unik vifte af udstillinger, rundvisninger, koncerter, oplæsninger, danse-forestillinger, workshops, spil og familie-programmer.

Du kan læse mere om den lange museums-nat i Berlin og se hele programmet på arrangementets officielle hjemmeside.

 

 

 

Enestående mulighed for at deltage i Skt. Patrick´s Day-parade i Dublin

Skt. Patricks dag d. 17 marts, Irlands nationaldag, er berømt langt ud over landets grænser. Hvis du gerne vil opleve den på tætteste hold, har du i år en helt enestående mulighed, idet arrangørerne af Skt. Patrick´s Festival for første gang nogensinde giver deltagere fra hele verden mulighed for at deltage i den årlige Skt. Patricks-parade i Dublin, og således blive en del af det uforglemmelige program, som venter de omkring 1,6 millioner tilskuere fra ind- og udland.

Festivalen løber af stablen fra d. 14 til d. 18 marts, og byder på en lang række kulturelle aktiviteter i løbet af festivalens fem dage, såsom teater-forestillinger, musik, dans, litteratur, samt diverse gade-forestillinger og familie-events.

Men højdepunktet på festivalen er naturligvis, ligesom de andre år, den store Skt. Patricks Day-parade på selve nationaldagen, som på spektakulær måde vil sno sig gennem hjertet af Dublin, imens den tryllebinder publikum på den 2,6 kilometer lange rute.


Youtube-video fra tidligere års parade på Skt. Patrick day

Og det er her, der i år åbner sig en helt enestående mulighed, for de, der gerne vil prøve selv at deltage i paraden: For første gang nogensinde inviterer festivalen hele 8.000 mennesker fra hele verden til at deltage i Skt. Patricks Day Parade i Dublin den 17. marts 2013. Som deltager i Folkets Parade vil du komme til at marchere i procession gennem gaderne i Dublin, indsnuse atmosfæren, mærke suset fra tilskuerne og de andre deltagere, og passere mange historiske seværdigheder undervejs, herunder Dublin Castle og Rådhuset.

Hvis du vil forfølge denne enestående chance for at blive en del af festlighederne, kan du ansøge om deltagelse via det irske turistkontors officielle hjemmeside.

Facts om Skt. Patrick´s Day

Skt. Patricks Day, også kaldet Feast of Saint Patrick eller på irsk-gællisk LÃ Fhéile Pádraig, er en kulturel og religiøs helligdag i Irland, der fejres den 17. marts, årsdagen for helgen Skt. Patricks død.

Dagen fejrer Skt. Patrick (385-461 e.Kr.), som var den mest almindeligt anerkendte af de irske skytshelgener, og ankomsten af kristendommen til Irland. Den er anerkendt af den katolske kirke, den anglikanske kommunion, den ortodokse kirke, samt den lutherske kirke.

I det tidlige syttende århundrede blev den gjort til en officiel festdag, hvorefter den efterhånden er blevet til en fejring af irsk kultur i almindelighed. Dagen er en helligdag i Irland, Nordirland, Newfoundland, Labrador og Montserrat og fejres almindeligvis af den irske diaspora rundt omkring i verden, for eksempel i Canada, USA, Argentina, Australien og New Zealand.

Fejringen af dagen foregår ved deltagelse i gudstjenester iført grønne klæder, offentlige parader og optog, og den midlertidige ophævelse af de liturgiske restriktioner for at spise og drikke alkohol i fasteperioden op til påske.