Museer i Lissabon

At Lissabon ofte fremhæves som et af Europas bedste rejsemål for storbyferier, skyldes ikke blot den portugisiske hovedstads rige udvalg af hyggelige caféer, restauranter og gode shoppingmuligheder. Det er i høj grad også det store udvalg af spændende og usædvanlige museer, som gør Lissabon til et oplagt mål for en kulturrejse. Her finder du vores bud på nogle af Lissabons mest interessante museer.

Museu da Cidade

Historiske dokumenter på Museu da Cidade informerer om byens historie før og efter jordskælvet i 1755 frem til grundlæggelsen af republikken i 1910. En stor model viser, hvordan Lissabon så ud inden det ødelæggende jordskælv. Desuden en samling med malerier og skulpturer af portugisiske naturalister.

Museu das Criancas

Didaktisk museum i Museu da Marinha i Belém. Børnemuseet organiserer hyppige tematiske udstillinger, f.eks. om emnerne fred eller miljø.

Museu do Chiado

I 13 år var Museu do Chiado museet for samtidskunst, som blev grundlagt i 1911, lukket. I 1994 blev det renoveret og genåbnet under nyt navn. Her kan man hovedsageligt se værker af portugisiske malere fra 1850 til 1960. Et besøg kan ikke blot anbefales på grund af de portugisiske naturalister, men også på grund af museets meget specielle lokaler.

Museu National de Arte Antiga

Betydningsfuld samling af portugisiske, tyske og flamske malerier, national og international keramik. Museets mest kendte værk er triptykonet ”Sankt Antonius’ fristelser” af Hieronymus Bosch. Som vigtigste portugisiske værk regnes polypptykonet af Vinzenz-alteret fra Igreja Sao Vicente de Fora, som hofmaleren Nuno Goncalves siges at have lavet. Men også betydningsfulde gamle mestre som Dürer, Granach og Holbein den ældre er repræsenteret. I café/restauranten i den overordentlig smukke museumshave kan man også sidde om aftenen.

Museu National do Azulejo

I det tidligere Convento da Madre de Deus in Xabregas, grundlagt i 1509 af dronning Dona Leonor, har Museu National do Azulejo ligget siden 1980 med en stor samling af nationale og udenlandske azulejos fra 1400-tallet frem til nu. Museet giver også et indblik i fremstillingsteknikkerne og historien bag disse kakler, som anvendtes i Portugal navnlig i 1400- til 1500-tallet. De stammer fra det spanske Sevilla og var oprindeligt tænkt som gulvbelægning. Men de blev snart også brugt som væg- og alterudsmykning. Et af det fremragende udstillingsobjekter er værket ”O Retábulo de Nossa Senhora da Vida ” fra slutningen af 1500-tallet. Det består af 1384 azulejos.

Museu Nacional dos Coches

Museet, som blev åbnet i 1905, ligger i en tidligere hestestald i Palácio de Belém. Her findes Europas mest betydningsfulde og største samling af kareter og karosserier fra 1500- til 1800-tallet. At det er en udstilling, der virkelig begejstrer, kan man se af, at det er det mest besøgte museum i Portugal.

Museu Nacional do Traje

Museu Nacional do Traje ligger i paladset Angeja-Palmela i den smukke park Monteiro-Mor og har siden 1977 udstillet tøj. Mange af de ca. 7000 udstillingsgenstande tilhørte den kongelige familie, de fleste stammer fra 1700- og 1800-tallet. Derudover har museet en samling af legetøj og dukker.

O Pavilhao do Conhecimento – Ciência Viva

Et meget moderne museum, der er viet til viden. Er særligt velegnet til et besøg med børn. Her kan man legende lære ved at prøve tingene – mottoet for dette behagelige museum.