Kulturrejser til Bilbao – Baskerlandets konge

Bilbao er en af de vigtigste byer i det nordlige Spanien. Byen er Baskerlandets største og byder på en spændende historie, en legendarisk gastronomi og på kunst af den ypperste slags, som gør den oplagt til en kulturrejse. Tilmed er den omgivet af en meget smuk natur.

Med knap en million indbygere – forstæder og opland medtalt – er Bilbao en storby i Spanien, men har alligevel mange steder bevaret en mindre bys charme og tilgængelighed. Bilbao er hovedstad i provinsen Vizcaya, der er hjemsted for smukke strande og masser af flot natur. Udflugter ud af byen er absolut en mulighed, man bør overveje, når man besøger Bilbao.

Sprog på kulturrejser i Baskerlandet

I såvel Bilbao som i resten af Baskerlandet er skilte og så videre udstyret med både spanske og baskiske navne og tekster. Baskisk er komplet uforståeligt, selvom man har godt kendskab til spansk eller et andet latinsk sprog. Baskerne er dog ofte bedre til engelsk en indbyggerne mange andre steder i Spanien, så det er som regel ikke noget problem at finde rundt eller tale med de lokale.

Forlader man Bilbao og tager længer ud på landet i Baskerlandet, kan man dog opleve, at særligt mange midaldrende og ældre mennesker har svært ved at begå sig på engelsk, så er det nemmere, hvis man henvender sig til yngre personer.

Arkitekturen i Bilbao

Bilbao er kendt for sin moderne arkitektur. Mest kendt er naturligvis det moderne Bilbaos vartegn: Guggenheim-museet. For den kunst- og arkitektur interesserede gør denne perle alene et besøg i Bilbao til en topprioritet og det er derfor ikke en overraskelse, at gæster rejser til Bilbao fra hele verden for at opleve byens Guggenheim.

Men Bilbao har meget andet at byde på i afdelingen for arkitektur.

De mange gotiske bygningsværker er med til at give dele af byen et præg, der står i flot kontrast til den mere moderne arkitektur, der ellers dominerer mange steder i Bilbao. Et gotisk pragteksemplar i Bilbao er Catedral de Santiago de Bilbao, men også store dele af den gamle bydel i Bilbao står velholdt og prægtig i gotisk stil.

Også byen broer vækker interesse hos arkitekturinteresserede. Hele 17 af slagsen spænder flodens forløb inden for Bilbaos grænser. Mange af dem specielle og Bilbao har i flere tilfælde givet arkitekterne ret frie hænder til at udfolde sig kunstnerisk på noget, der ellers normalt anses som en praktisk bygning, hvis formål kun er at få folk fra den ene side ef en flod til den anden. I Bilbao bliver broer kunstværker! Et af de flotteste er Zubizuri-broen.

Floden Nervión i Bilbao

Bystyret i Bilbao har gjort en stor indsats for at gøre floden Nervión, der løber gennem Bilbao, til en seværdighed i sig selv. Og det er til fulde lykkedes. I dag er floden ren og fuld af liv. Også luften omkring floden er frisk og ren, og Bilbao er ikke som tidligere industrielt præget, da industri og havn nu er flyttet væk fra byen.

Historisk har floden Nervión spillet en kæmpe rolle for Bilabo. Det var på grund af floden, Bilbao blev grundlagt, hvor byen nu engang blev grundlagt. Floden var også den centrale spiller i den industrielle udvikling, der gjorde Baskerlandet og Bilbao i særdeleshed til et af de rigeste områder i hele Spanien.

Bilbao skylder Nervión meget, og det må være en fornøjelse for de lokale, at man nu fra officielt hold passer godt på floden og ser til, at den forbliver ren. Floden har også gjort det muligt for Bilbao at have en af Spaniens største og vigtigste havne.