I Catalonien er kultur cool

Catalanerne er vilde med kultur, og Catalonien er helt sikkert et af de mest kulturelle områder i hele Spanien. Både blandt befolkningen og regeringen hersker en lyst og beslutsomhed: Catalanerne vil kulturen.

Rejser du til Catalonien, kommer catalanernes forkærlighed for kultur også dig til gode. Catalanernes store passion for kunst og kultur kommer til udtryk mange forskellige steder. Lige fra de mange mennesker, der læser bøger i metroen til de mange museer i Barcelona og andre steder i Catalonien.

Catalonien er også stærkt repræsenterede i den nittende og tyvende århundredes kulturliv. Dali boede her. Picasso også i en periode. Også den verdensberømte arkitekt Gaudí var catalaner og hans mesterværker kan stadig opleves rundt om i Barcelona. Størst af hans kunstværker er nok den fascinerende kirke La Sagrada Familia, som den dag i dag stadig er under opbygning. Så avanceret er den, at det tager årtier og atter årtier at færdiggøre den – mange år efter arkitektens død. Men catalanerne giver ikke op. De vil bygge den færdig, for de tager kunst og kultur dybt alvorligt.

Dalí-museet i Figueres er også en stor oplevelse, der giver adgang til en stor kunstners meget specielle og til tider surrealistiske indre univers som udtrykt gennem hans kunst, der er samlet på museet — der i øvrigt snarere er en form for helhedsoplevelse end et museum i traditionel forstand. Her hænger kunsten ikke på væggene, nej hele bygningen er et stort kunstværk og en rejse gennem sindet på en toneangivende og excentrisk kunster, der mere end de fleste kunstnere nåede at opleve både berømmelse og rigdom i sin egen levetid.

Andorra i det nordlige Catalonien

Men kunst og kultur er ikke alting – heller ikke for catalanerne. Natur, skønne bjerge, wellness og afslapning i smukke omgivelser er en form for opladning catalanerne kender godt. Den smukke natur i det lille fyrstedømme Andorra i den nordlige del af Catalonien trækker mange rejsende til.

Denne perle blev opdaget af de lokale catalanere for mange år siden, og de besøger stadigt lystigt den lille stat, når der skal slappes af og handles ind af alkohol og andre luksusvarer, og når den storslåede natur skal nydes eller der skal stås på ski i Pyrenæerne. Men i dag har kendskabet til Andorra bredt sig, og folk, der rejser rundt i Catalonien helt fra Danmark, lægger gerne ruten ind om den lille bjergland i Pyrenæerne.

Skal du rejse til Catalonien på kulturrejse og er interesseret i kunst, så læs indlægget: Kunst i Catalonien