Kultur i Belém

Der ligger mange kulturelle oplevelser og venter i Lissabons bydel Belém. Og er du på kulturrejse i Lissabon, kan du roligt afsætte en dag eller to til Beléms mange seværdigheder. Det er især Portugals fortid som søfarernation, der har sat sit præg på Belém.

For i Bélem bliver man trin for trin mindet om de portugisiske søfarere: Tårnet på bredden af Tejo, Hieronymus-klosteret, hvis rigdom skyldes Portugals fejrede heltes opdagelser. Disse helte er afbilledet i overdimensionerede mejslede figurer i mindesmærket for opdagelserne. Men ikke alt i Belém er fortid: Også Lissabons moderne kulturcenter, Centro Cultural de Belém, er blevet opført her mellem kloster og tårn.

Torre de Belém

I 1515/16 blev tårnet og Lissabons galionsfigur, Torre de Belém, påbegyndt på foranledning af Dom Manuel l af arkitekten Francisco de Arruda og færdiggjort i 1521. Bygningsværket består af et firkantet tårn og et bolværk på et sekskantet grundrids og hører til de mest vellykkede eksempler på manuelinsk byggekunst. Og det har klaret århundrederne næsten uskadt.

Oprindeligt lå det midt i Tejo, men den kunstige og naturlige forandring af flodløbet har bragt det ind på land. I lang tid blev Torre de Belém brugt som statsfængsel. Efter renoveringsarbejderne skinner tårnet i Belém igen i sædvanlig pragt, og på fuldmånenætter er synet virkelig en oplevelse uden lige.

Centro Cultural de Belém

Mellem tårnet i Belém og hieronymit-klosteret ligger Lissabons nye kulturcenter, som den daværende præsident Cavaco Silva lod opføre.

Centro Cultural de Belém blev bygget af den italienske arkitekt Vittorio Gregotti og hans portugisiske kollega manuel Salgado. Der var oprindeligt planlagt fem moduler, men af finansielle grunde var det kun de tre, der blev færdiggjort. Således måtte man give afkald på et hotel og et kongrescenter.

Siden juni 2007 har museet med Berados samlinger med ca. 450 til dels meget værdifulde moderne værker ligget her. Dermed har Centro Cultural de Belém endelig sit eget, om end omstridte på grund af Berados betingelser, museum for moderne kunst.