Aktiviteter i Apulien

De to have omkring Apulien byder på utrolige muligheder for de, der foretrækker en aktiv ferie midt i naturen. Der er masser af udfordringer for de, der elsker spændingen ved at udforske det charmerende og mystiske havmiljø. Det krystalklare vand ved Tremiti-øerne udgør et pragtfuldt syn, med vige, huler og dybe havbunde, alt sammen farvet af frodige plantevækster og mange fiskearter.

Santa Maria di Leuca, mellem Det Ioniske Hav og Adriaterhavet, er en anden destination, man ikke bør snyde sig selv for. I nogle områder er havbunden op til 90 meter dyb, og det liv, der findes i denne del af havet, danner et fascinerende samspil af farver. De, der ønsker at blive over vandet, kan windsurfe eller kitesurfe mange steder, og ikke kun om sommeren.

Oplev Apulien på cykel

Apulien byder ikke kun på havets fornøjelser. Ønsker man at udforske naturens vidundere i dette område, eller lære Apuliens historie og traditioner at kende ved hjælp af en anden slags transportform, så er en cykeltur helt perfekt til dette formål. Man behøver ikke at være en garvet cykelrytter for at begive sig ud på en tur på to hjul. Det kræver kun ønsket om at nyde en anderledes oplevelse. Der er mange forskellige ruter at vælge imellem: midt i naturen, med gang i pedalerne langs stierne i Gargano eller Murgia Nationalparken. Eller midt i historien, hvor man kan opleve de levn, der vidner om Apuliens fortid. Man kan også cykle længere ind i landet for at opdage en livsstil, der ligger ganske langt fra de pulserende storbyer.

Store begivenheder

De mange velgørenhedsfestivaler, markeder og historiske festligheder afholdes hele året rundt i alle dele af Apulien: Karnevallet i Putignano, San Nicola Festival i Bari og Disfida di Barletta (Barletta-duellen) er de mest berømte.

Aktiviteter i Lazio-regionen

Udover en bemærkelsesværdig kulturarv, ikke mindst i regionens og landets hovedstad, byder Lazio også på nogle fantastiske natur-seværdigheder, som egner sig perfekt til en aktiv ferie. For eksempel parkerne og naturreservaterne, såsom Circeo Nationalpark, de romerske slottes regionale naturpark, Ninfa-haverne og Appia Antica naturpark.

I nogle af disse parker kan de, der gerne vil studere fugle, også se mange forskellige arter året rundt. I den regionale naturpark Bracciano-Martignano er de to søer af samme navn en attraktion for sejlere og folk med kano, og for de, der foretrækker havet, er der i Ponziano-øhavet tilbud om dykning, så man kan udforske den smukke havbund, rig på plante- og dyreliv.

Kurbade

Kurbadene er en stor attraktion for de, der er på udkig efter behandlinger og afslapning. Fiuggi, Tivoli, Viterbo, blot for at nævne nogle få. Her kombineres den ældgamle charme fra deres oprindelse og egen behandling med veludstyrede og avancerede faciliteter.

For de, der elsker bjergene, er der, ud over at besøge de velkendte skisportssteder ved Terminillo, Leonessa og Arcinazzo, også mulighed for trekking, cykling, mountainbiking, vandreture, klatring og for måske blot at gå en tur i Lazios bjerge.

Rom

Og hvad med Rom? Som hovedstad i Italien tilbyder den alt det, man normalt finder i store byer, og derudover også de utallige karakteristiske kunstneriske skønheder, samt alt fra byens kulturelle dagsorden bestående af kultur-begivenheder, festivaler osv., der foregår hele året rundt. Også Roms fire indkøbsgader, Via dei Condotti, Via Frattina, Via Borgognona og Via Margutta tilbyder det bedste af italiensk og international mode, i tidstypiske bygninger og med uforlignelige kulisser, som f.eks. ved Den spanske Trappe.

Det er et privilegium at kunne nyde de litterære cafeer og en aperitif på de charmerende pladser i den gamle bydel, såvel som Fellinis ”Dolce Vita” salon, Via Veneto, symbolet på en periode, som virkelig skabte historie, med sine trendy cafeer og restauranter.

De skjulte kroge

Men Rom har meget mere og bør opdages trin for trin, idet man finder alle de skjulte kroge, som afslører interessante overraskelser, som for eksempel at kigge ind i den storslåede Peterskirke gennem nøglehullet i en port. Når man rejser til Rom, bør man derfor være velforberedt, for tiden er ofte knap og der skal vælges mellem oplevelserne. Under alle omstændigheder er der i hvert fald nok at tage fat på.

Aktiviteter på Sardinien

Stintino på Sardinien byder på endeløse muligheder for afslapning: Golf, bådudflugter og dykning, spadsereture, cykling eller endda ture til hest, så vel som en udforskning af baglandet for at beundre den typiske middelhavsvegetation eller gamle arkæologiske fund, såsom nuraghierne i Porto Torres, der ligger tæt på.

At bo i dette område er endnu mere interessant, hvis man har mulighed for at kigge på og deltage i ”Regata della Vela Latina” (kapsejlads med latinersejl); en vigtig international begivenhed, dedikeret til gamle sejl, i slutningen af august, hvor hundredvis af traditionelle sejlbåde ankommer fra hele Italien. Vela Latine var i Middelalderen med de maritime Republikker det typiske sejl i Middelhavet.

Mange aktiviteter i naturen

Øhavet La Maddalena med sine forblæste øer, fyldt med naturskabte vige og maleriske steder at lægge til, er det ideelle sted til sejlads, og på land kan man også ride og cykle på mountainbike, en alternativ måde at nyde solnedgangen ved stranden på, tillige med udsigten til granitklipper og naturlandskaber blandt gyvelplanter og andre grønne vækster.

Det er umagen værd at tage en tur til Asinara Nationalparken på øen af samme navn, der anses for at være én af de mest charmerende i Middelhavet, midt i kolonier af hvide æsler, der stadig lever i naturen. Det er også muligt at vælge imellem masser af aktiviteter, inden for parkens regler: fra at vandre langs tematiske ruter til at cykle, ride på heste, som er født og opvokset på øen, sejle, dykke med guide – og togture, der giver mulighed for at beundre landskaberne i området, og som stopper ved de mest charmerende steder.

Smuk bjergkæde

I Gennargentu, en stor og særlig smuk bjergkæde, er der mulighed for mange aktiviteter, som trekking og udflugter til arkæologiske pladser, og skiløb på løjperne ved Bruncu Spina, én af de højeste tinder med sine 1829 meter, og Mount Spada, hvor man finder gode skifaciliteter og restauranter.

Aktiviteter i Basilicata-regionen

For det meste er Basilicata-regionen i Italien dækket af bjerge, hvorpå der vokser de smukkeste træer og skove – et storslået landskab, hvor man kan slappe af, more sig og spise god mad hele året rundt.

Bjergene er det perfekte sted for de, der elsker at gå ture, klatre, cykle eller blot læse i en god bog.

At køre på rollerbe, en tohjulet græsscooter, eller at glide, enden siddende eller liggende, enten alene eller i en gruppe, på oppustelige ringe (snow tubing) eller prøve at køre en devalkart – en scooter, der kører ned ad bakken; alle disse ting er originale og fornøjelige måder at tilbringe ferien på i den smukke natur i Basilicata-regionen i Italien. Der er de smukkeste steder, hvor man kan ride eller køre på mountainbike, eller blot gå ture, idet man tager en af de mange stier, der snor sig op ad bjerget, og hvor man kan nyde utroligt smukke udsigter.

Vandaktiviteter i Basilicata regionen

Vandet ved strandene og i Basilicata er krystalklart, rent, roligt og varmt. Men også de små vandløb og bække, der løber ned fra bjergene, samt søerne, som er omgivet af frodig vegetation, er fantastiske at bade i. Der er naturligvis også havet, med sine tusindvis af blå farvenuancer. En ubetalelig righoldighed, som kan nydes i fri luft, mens man udøver sportsaktiviteter som rafting eller canyoning (hvor man bevæger sig rundt i kløfterne på forskellig vis), sejlads i kano, dykning eller sportsfiskeri.

Shopping og natteliv

For de, der elske shopping og natteliv, er Maratea helt perfekt. Her kan man tage et kig på butiksvinduerne i den gamle by, en middag på en af de typiske restauranter på havnen, en dessert på en bar på bytorvet og slutteligt et besøg i en af de mange klubber for at danse natten lang, hvis det er det, man er til.

Marathon i Lissabon – en unik oplevelse

Det årlige marathonløb i Lissabon er en enestående chance for at opleve denne charmerende storby til fods, og da løbet afholdes i november eller december er det også en chance for at få købt nogle unikke julegaver til en fornuftig pris.

Marathonløbet i Lissabon blev første gang afholdt i 1986, og har siden med et konstant stigende deltagerantal etableret sig som et af Europas mest populære marathonløb. Ikke mindst på grund af den smukke kulisse Lissabon udgør.

Starten til marathonløbet i Lissabon går normalt fra Estadio 1 de Maio, hvor løberne også efter de godt 42.195 kilometer kommer i mål. Lissabons placering på syv høje giver løbet en ganske kuperet profil, som vil udfordre løberne. Til gengæld vil ruten også fører deltagerne forbi nogle af Lissabons mange seværdigheder og smukke kvarterer, som f.eks. den gamle historiske bydel i Belém.

Lissabon – meget mere end løb

Dette er ikke kun en begivenhed for de mange tusinde løbere, som vil prøve kræfter med den fulde marathon-distance. Parallelt med marathonløbet afholdes der også et halv-marathon og et kort åbent løb på blot 6,4 Kilometer for dem, som synes marathon-distance er en for stor en mundfuld.

Løbet i Lissabon er en oplagt mulighed for at besøge den portugisiske hovedstad på en årstid med et yderst behageligt klima, og selv opleve hvorfor Lissbon i rejseguiden Lonely Planet’s ‘Top 10 liste over bedste storby-rejsemål i 2012’ fik en flot andenplads med 15 % af stemmerne.

Aktiviteter i Aosta

Hvis du besøger Monte Rosai i Aosta, og udøver sport på løjperne, eller blot går langs stierne, der når op til toppen, kan du på alle årstider nyde en fortryllende og magisk udsigt, omsluttet af det specielle lys, farverne og nuancerne, der er på dette sted. Du har også mulighed for at dyrke mange former for sport på Monte Rosa og i dalene; de tre dale Ayas, Gressoney og Valsesia er nogle af de største skisportssteder i Italien.

Vinter-aktiviteter

Langrend, alpint skiløb og snowboard kan dyrkes i  vintersæsonen, mens klatring, rafting, kanosejlads, vandreture og cykling på mountainbike kan dyrkes resten af året. Punta Helbronner er et pragtfuldt plateau, hvorfra man kan nyde en enestående udsigt og beundre den smukke gletsjer. Derfra kommer man med svævebane til Mont Fréty, hvor det er muligt at besøge naturoasen Pavillon du Mont Fréty, et stort fredet område, der huser mange eksemplarer af bjergenes fauna – og Saussurea Alpine Haver, én af de højest beliggende i Europa, med mere end 900 selvsåede grønsagsarter fra Mont Blanc og fra andre bjergkæder i verden.

Sommer-aktiviteter

Om sommeren kan vandreentusiaster nyde stisystemet inde i oasen; det perfekte sted til at være i direkte kontakt med bjergene og beundre landskabets pragt. Foretrækker man at flyve hen over Mont Blanc, er det også muligt her at få pulsen op ved at tage en tur i varmluftballon og komme helt tæt på tinderne ovenover et magisk landskab. For de, der elsker god vin, tilbyder Aosta-dalen en vinrute, der fører turister langs vinmarker og vingårde, hvor man ser de forskellige druesorter, der dyrkes under ekstreme klimaforhold.

Aktiviteter i Veneto

I bjergene, ved kysten, og i højderne: I Veneto finder du spændende ferier midt i naturen, sportsaktiviteter, afslapning og behagelige overraskelser. Fra Dolomitterne til Lessinia tilbyder Veneto berømte feriesteder som Cortina d’Ampezzo, Falcade, San Vito di Cadore og andre uforlignelige oplevelser for vintersportsentusiaster.

I skisportsstederne finder du adrenalinladede løjper til ski eller snowboard, snerafting, klatring, vandreture på alle niveauer, specielle langrendsspor, gåture med snesko og spændende slædehundeløb.

Den gyldne kyst, der strækker sig fra Bibione til Cavallino, er perfekt til motion: beach volley, bådsejlads, surfing, vandski og cykling i kølige fyrreskove og uspolerede omgivelser. For golfentusiaster er der adskillige ”greens” i højderne, med Gardasøen i baggrunden eller tæt på kysten.

Mange aktiviteter i naturen

Naturelskere kan tage på udflugter eller følge vandrestierne i de fredede områder ved Veneto og her findes også Belluno Dolomitterne Nationalparken, som er berømt for sine fantastiske landskaber, eller Lessinia-parken, hvor man kan se det vilde dyreliv, ved foden af Alperne. Man kan besøge mange steder på mountainbike, som f.eks. Asiago Plateauet, der krydses af et netværk af stier af forskellig sværhedsgrad, beliggende i et usædvanlig smukt landskab.

Det charmerende Po-delta og de andre områder i lagunen, der domineres af himlens refleksion i vandet, og som er invaderet af hundredvis af fuglearter, er et ægte paradis for de, der ynder at kigge på fugle og tage naturbilleder, mens Gardasøens bredder, omgivet af de typiske middelhavsplanter, giver masser af plads til vandsportsaktiviteter, sejlads, bådture og dykning.

Forkælelse for krop og gane

Man kan slappe af på de mange kurbade i Veneto, f.eks. Euganea-kurbadet, med bade og æstetiske behandlinger for at få genoprettet balancen mellem krop og sjæl. De mest vin-begærlige kan tage vinruterne fra Bardolino til Pramaggiore og fra Conegliano til de andre områder, som er berømte for deres vinproduktion. Det er en udsøgt fornøjelse, idet man gør stop ved de forskellige vinbrug for at smage udsøgte vine og lokale produkter. Kalenderen kan hele tiden fyldes op med nye begivenheder, man ikke bør gå glip af. Nogle af disse er berømte verden over, som La Biennale di Venezia og Venedig-Karnevallet, som efterfølges af udstillinger og kunstforestillinger, samt religiøse og folkelige festivaler. Til sidst er bør de mange markeder i de mindre byer også nydes, når tiden er til det.

Aktiviteter i Ligurien

Når man siger italiensk Riviera, siger man også Ligurien. 300 km kyststrækning ved det pragtfulde Middelhav, som altid har været Liguriens største ressource. Dette hav giver mulighed for tusindvis af måder at tilbringe ferien i Ligurien på. Her bydes på nogle af de smukkeste havparker i Italien, hvor man kan fremhæve Cinque Terre, Portofino, Berteggi og Gallinara.

Havet og dets dyreliv

Havet ved Ligurien har den højeste koncentration af havpattedyr i Middelhavet og entusiaster, der holder af at kigge på hvaler, kan her få en fascinerende og lærerig oplevelse ved at booke en tur på ”havets blå veje” og kigge efter disse pragteksemplarer af havets dyreliv. På båden vil en biolog afsløre information og kuriositeter omkring havpattedyrenes liv og de vil forklare de regler, der gælder, når man observerer dem, så deres naturlige opholdssted beskyttes og bevares.

Oplevelser i havdybden

Havbundene og skattene i Det liguriske Hav fortjener, at man tager en ”tur” under vandet for at beundre det fantastiske syn. Selv ikke-erfarne dykkere har mulighed for at nyde denne forunderlige oplevelse ved at henvende sig hos et af de specialiserede dykkercentre på de største feriesteder i Ligurien.

En tur på havoverfladen er perfekt for dem, som ikke ønsker at udforske havdybden og de kan foretages af folk i alle aldre. Ledsaget af ekspertguider og med svømmefødder, dykkermaske og våddragt kan man observere den smukke havbund ved blot at svømme på overfladen, idet man iagttager farverne og mangfoldigheden i floraen på havbunden og de mange fiskearter.

Festivaler og friluftsliv

For de, der foretrækker at holde fødderne på jorden, er Ligurien en ægte frilufts gymnastiksal. Bjergene, der står majestætisk bag rivieraen, er det ideelle sted for de, der elsker at trekke. Klipper, dale, vandløb og søer, med de typiske farver og dufte, som beplantningen i middelhavsområdet har, udgør en betagende naturskabt ramme for det liguriske bagland.

Festivaler og markeder.

I 2010 deltog mange berømte italienske sangere og nye talenter i den 60. Festival for italiensk Musik i San Remo. Under denne musikbegivenhed arrangerede San Remo Kommune mange kulturelle og turistvenlige arrangementer som underholdning for de tusindvis af mennesker, der hvert år flokkes i San Remo, som også går under navnet Blomsternes By.

Siden 1962 har Genova været vært for Den Internationale Søfartsmesse, en verdenskendt begivenhed, der samler de mest betydningsfulde udstillere inden for dette område på omkring 300.000 m2.

Via Algarviana vandreruten i Algarve færdiggøres

Via Algarviana ruten, som er en 300 kilometer lang vandrerute i det nordlige Algarve mellem Alcoutim til Cape Saint Vincent i Vila do Bispo, står overfor en større opgradering i form af nye skilte, tema-ruter og lydguider.

Via Algarviana ruten. Kilde: Wikipedia

Via Algarviana ruten. Kilde: Wikipedia

 

Oplev Algarves natur og kultur til fods

Via Algarviana ruten, som blev indviet maj 2009, er en markeret sti fra den spanske grænse til det sydvestligste punkt i Europa. Stien er del af det europæiske netværk af vandreruter, og udgør en forlængelse mod vest af den kendte vandrerute GR13.

Stien går igennem bjergene “Serra do Caldeirão” og “Serra de Monchique”. Stien går ofte igennem skovområder med rig natur, men man passerer også mange små landsbyer, hvor der er vil være spise- og overnatningsmuligheder.

Følger man hele ruten kan man på omkring to uger gå fra den ene ende af Algarve til den anden, men det er også muligt at opleve ruten i mindre bidder på endags- eller weekendture. Det kan være en mulighed for at krydre en kulturrejse i Algarve med fysisk aktivitet i smukke omgivelser.

 

Sidste fase af et ambitiøst projekt

I sidste uge sagde João Santos fra den lokale miljøorganisation Almargem ved en ceremoni i anledning af næste fase af vandreruteprojektet:

“Vi fik oprindeligt ideen til Via Algarviana i 1995, og det har været en lang rejse med mange landskabsmæssige og bureaukratiske forhindringer”. Men i denne kommende anden fase af projektet lover Santos, at ruten vil få “alt det den stadig mangler i form af ny infrastruktur, oplysningsstrategier og en ny management-model”.

Denne afsluttende fase af Via Algarviana projektet vil repræsentere en investering på 1,4 millioner euro.

Nye vandreruter i Algarve – oplev Portugal til fods

To nye vandreruter, Rota Vicentina, som løber langs Portugals sydvestlige kyst mellem Santiago do Cacém og Cabo de S. Vicente, giver dig mulighed for at vandre over 340 kilometer i Algarve langs Sydeuropas smukkeste og bedst bevarede kystline. Du kan også udvælge kortere gåture, som et aktivt supplement til en kulturferie i Algarve.

Rota Vicentina vandreruterne er blevet til ved at udvælge og afmærke eksisterende stier og spor, som i forvejen bruges af den lokale befolkning.

Den historiske rute

Fra Santiago do Cacém og sydpå mod Cabo de S. Vicente går én rute, Caminho Histórico, på i alt 241 kilometer. Denne vandretur går parallelt med kysten lidt inde i landet gennem byer og landsbyer, men består mest af stier ude i det åbne landskabet, som også kan benyttes på mountainbike. Undervejs vil man bevæge sig ad strækninger med korktræ-plantager, bjergkæder, dale og ikke mindst komme i tæt kontakt med den lokale portugisiske kultur. Denne rute er desuden optaget som en del af den lange europæiske vandrerute GR11, der er et netværk af stier og spor, som nu forbinder St. Petersborg med Portugals sydvestlige spids.

Udsigt på Rota Vicentina vandreruten langs havet

Udsigt på Rota Vicentina vandreruten langs havet. Foto: Cláudio Franco

Fiskerens sti

Den anden lidt mere anstrengende rute, Trilho dos Pescadores, er et smallere spor opdelt i 4 sektioner på i alt 115 kilometer, som løber helt ude langs kysten og kun kan følges til fods. Her er det de store naturoplevelser, som er i højsædet, med vinden fra havet og de flotte kystlandskaber.

Har man ikke mod på eller tid til at gå Rota Vicentina vandreturene i ét stræk, er det naturligvis oplagt blot at udvælge en eller flere af de sektioner, som ruterne er opdelt i.

Du kan læse mere om vandreturene langs Portugals kyst på den officielle hjemmeside her

Det er Casas Brancas foreningen, som står bag de nye vandreture i Algarve i et forsøg på at gøre opmærksom på, hvor meget smuk natur og kultur Algarve rummer, også uden for de populære turistområder længere mod øst. Se et lille udsnit af de oplevelser, der venter dig på de nye vandreture, i videoen ovenfor.