Mad og drikke i Trentino Alto Adige

Den traditionelle mad i Trentino Alto Adige er baseret på enkle, men smagfulde retter, fremstillet af produkterne fra det lokale landbrug. Læs om de gastronomiske højdepunkter i denne mindre kendte, men ikke mindre velsmagende norditalienske region, som blandt andet byder på røget tyroler-skinke, svampesuppe, rådyr med polenta og fremragende vine.

Berømt specialitet

Den mest berømte specialitet i Trentino Alto Adige er røget tyroler-skinke; blandt pølser er kaminwurz meget smagfuld; grana trentin, toma di montagna og casolet er de mest almindelige lokale oste. Den mest berømte forret er polenta, fremstillet med majsmel eller boghvede, der serveres med kødsovs, ost eller svampe. Andre forretter er byggrynssuppe, pasta og bønner, svampesuppe og frem for alt ”brò brusà”, en enkel og meget velsmagende suppe.

Æbler fra Non-dalen

Når det kommer til hovedretter, er specialiteterne i regionen: kanin med grappa, gullasch, rådyr med polenta, ørred på alle mulige måder, og ”lucanica”, en svinekødspølse. Dronningen af den lokale mad er æbler fra Non-dalen, der anvendes til at fremstille den berømte strudel og andre desserter.

Vine

Trentino kan også prale af en usædvanlig god vinproduktion, med Merlot, Cabernet, Pinot, Chardonnay og de fortræffelige mousserende vine fra området.

Restauranter & snackbarer i Maiori på Amalfikysten

Italien er for de fleste danskere forbundet med god mad og vin, og Maiori på Amalfikysten er ikke nogen undtagelse. Her har man i århundreder praktiseret en rig og sund gastronomi, der tydeligt er påvirket af de mange forskellige kulturer, der har gæstet byen gennem historien. Du kan her læse om et godt udvalg af restauranter og snackbarer i den smukke og charmerende by på Amalfi-kysten. Buon appetito!

Pris-kode

I artiklen benyttes følgende kode for at angive stedets prisniveau: €€€€€ = Dyr      €€€€ = Lidt pebret     €€€ = Middel    €€= Billigt    €=Meget billigt

Il Faro di Capo D’Orso  €€€€€ Via D. Taiani (4 km fra centrum)  (+39) 089/877022
Gourmet-restaurant med 1 Michelin-stjerne. Panoramudsigt over Amalfikysten. Fisk, skaldyr og lokale fiskeretter. Bordreservation er nødvendig. Elegant påklædning er påkrævet.

Torre Normanna  €€€€€ Via D. Taiani   (+39) 089/877100
Gourmet-restaurant med panoramaudsigt. Fisk, skaldyr og lokale fiskeretter.
Bordbestilling er nødvendig.

Al Mare   €€€€ Lungomare Capone  (+39) 089/852668
Restaurant og pizzeria. Moderne og traditionelt køkken med skaldyr, lokale fiske- og kødretter. Havudsigt fra restauranten med indendørs og udendørs servering. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

La Vela   €€€€ Lungomare Amendola   (+39) 089/852874
Restaurant og pizzeria. Traditionelt køkken, skaldyr og lokale fiskeretter. Beliggende på strandpromenaden. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Locanda Amalphitana €€€€ Lungomare Amendola   (+39) 089/877439
Restaurant og pizzeria. Trattoria, der serverer lokale retter. Udendørs servering er mulig.

Mammato   €€€€ Lungomare Amendola  (+39) 089/853683
Restaurant og pizzeria. Traditionelt køkken, skaldyr og lokale fiskeretter. Ligger på strandpromenaden.
Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Paisà   €€€€ Corso Reginna   (+39) 089/877136
Restaurant og pizzeria. Uformelt trattoria, der serverer lokale retter. Udendørs servering er mulig. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Speedy Pizza   €€€ Via Casa Mannini  (+39) 089/853404
Familiedrevet, uformelt trattoria, grill og pizza-specialiteter.

Dedalo    €€€ Corso Reginna   (+39) 089/877084
Familiedrevet, uformelt trattoria med lokale retter. Udendørs servering er mulig.

Gianni & Maria  €€€ Corso Reginna    (+39) 089/852184
Familiedrevet, unformelt trattoria med lokale retter. Udendørs servering er mulig.

Masaniello   €€€ Lungomare Amendola  (+39) 089/877671
Restaurant og pizzeria. Familiedrevet, uformelt trattoria med lokale retter. Udendørs servering er mulig.
Beliggende på strandpromenaden. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Nettuno   €€€ Lungomare Capone  (+39) 089/877594
Familiedrevet, uformelt trattoria med lokale retter, fiskespecialiteter og pizzaer. Beliggende på strandpromenaden.

Bar Pineta   €€€ Corso Reginna   (+39) 089/877235
Bar og pizzeria med daglig specialmenu i meget familiære og uformelle rammer i en citronlund.

Matinèe Bar & restaurant  €€€ Lungomare Capone
Cocktailbar med daglig specialmenu i et trendy miljø ved havet med lounge musik og live musik.

Tony’s   €€€ Lungomare Amendola
Bar med sandwich og dagens specialmenu beliggende på strandpromenaden.

 

 

Te på Hotel Ritz i London

At drikke eftermiddagste på Ritz hotel i London er et kultiveret, traditionsrigt rituel, og er du på kulturrejse til Englands hovedstad så er det en oplevelse at sidde i de historiske rammer uanset om du kan lide te eller ej!

Eftermiddagste, det engelske ritual for såvel høj som lav, indtages i selv den mindste lille flække overalt på De Britiske Øer. Men intetsteds serveres den mere formfuldendt og pietetsfuldt end på Ritz, dette fornemme gamle hotel, der sætter standarden for Storbritanniens mest hellige og ukrænkelige tradition. Dette helt igennem britiske ritual kan spores mere end 150 år tilbage til Anna, syvende hertuginde af Bedford, som ofte led af svimmelhedsanfald sidst på eftermiddagen på grund af “nagende sult”, og – ja, resten er historie.

Sande kendere sværger til Hotel Ritz, hvis imponerende, Versailles-inspirerede indretning (og køer) giver et uforglemmeligt indblik i livet på toppen. (Brown´s og Claridge´s kappes om andenpladsen). Etiketten og reglerne i forbindelse med eftermiddagste byder på næsten samme pomp og pragt som vagtskiftet og holdes allerbedst i hævd i Ritz´rokoko-palmehave: Bordene med stivede linnedduge er dækket op med fint benporcelæn og en treetages sølvopsats med lækkerier. Små delikate sandwich hygger sig med varme scones, hjemmelavet jordbærmarmelade og Devonshire cream sammen med et udvalg af små te- og konditorkager, der rigtigt viser køkkenets formåen. Kommer man igennem alt dette, forstår man først til fulde, hvorfor tanken om en god middag trænger sig på – blot det først er i morgen.

Lige siden palmehaven blev skabt af den store impressario César Ritz i 1906, har det at træde ind her været som at komme tilbage til det edwardianske England – især efter en række moderniseringer, der har frisket op på det fornemme interiørs overlæssede pragt af forgyldninger og spejle. De overdriver ikke, når de anbefaler, at man bestiller bord en måned i forvejen til te en lørdag eftermiddag, og mænd tør ikke vise sig her uden jakke og slips – på Hotel Ritz holder man stadig på formerne!

Ritz hotel ligger i det centrale London på adresse 150 Picadilly. Hotellet har to te-serveringer hver dag nemlig kl. 15.30 og 17.00. har du ingen reservation bør du møde op kl. 14.00 for at sikre dig et ledigt bord.

Kulturrejser til London

Her på bloggen om kulturrejser kan du finde inspiration til din rejse til London i indlæg med emner som historie, natur, mad og vin, kultur og meget mere. Du kan f.eks. læse om udvalgte hoteller i London og på andre rejsemål i Europa. I billedgalleriet kan du se foto fra kulturrejser over hele verden, f.eks foto fra London.

Palermos to Perler

Catedrale di Santa Maria la Nuova og La Vucciria, fra det hellige til det profane.
Planlægger du en kulturrejse til Sicilien og går ruten forbi Palermo så er her to perler jeg vil anbefale du ligger ind i programmet.

Siciliens bemærkelsesværdige kulturelle forskelligartethed er resultatet af 25 års århundreders stormfuld historie, og ingen anden by i Europa har taget imod så mange forskellige civilisationer og bølger af erobrere som Palermo.

Catedrale di Santa Maria la Nuova

Det mest betagende indblik i denne enestående fortid får man i det nærliggende Monreales Cattedrale di Santa Maria la Nuova fra 1100-tallet. Denne domkirke, der er opført af gyldne sicilianske sten af kong Vilhelm 2., forener mauriske og normanniske stiltræk og er berømt for sine mageløse, mangefarvede mosaikker, der udsmykker hver ledig centimeter vægplads. De fleste af de fortællinger fra Det Gamle og Det Ny Testamente, de fleste af os kender, er gengivet her og på dramatisk vis levendegjort med en lang række menneske- og dyreskikkelser. En vældig, majestætisk Kristus Pantokrator (den almægtige verdenshersker) sidder højt hævet over det hele i det centrale apsishvælv. Fra det røgelsesfyldte indre og dets 5000 m2 fabelagtige mosaikker kan man træde ud i det blændende solskin under de lige så berømte buegange i det tilstødende benediktinerkloster. Catedrale di Santa Maria la Nuova ligger på Piazza Guglielmo il Buono, Monreale ca. 10 kilometer sydvest for Palermo

La Vucciria – marked i Palermo

Bevar den mellemøstlige illusion med en tur til La Vucciria, Siciliens største marked. Dets overfyldte, basaragtige, snævre passager er endnu en påmindelse om, at fra Sicilien er der kun “ét hop, og man er ude af Europa”, som forfatteren D.H. Lawrence skrev. La Vucciria handler ikke kun om indkøb – det er et hektisk skue, fuldt af handlende, der skriger, skråler, råber, diskuterer og synger om deres varer, den ene højere og mere sjofelt end den anden – hvis det ikke var, fordi den lokale folkelige sprogbrug var så uforståelig (dens lige findes ikke andre steder på jorden), ville udefrakommende kunne høre sammenligninger mellem saftige granatæbler og visse dele af den kvindelige anatomi. Man kan spise sig frem (hvis man ellers sætter pris på sandwiches med kalkun, gedeindmad eller skivet milt), eller man kan blot overgive sig til de berusende dufte, fra saltmættede blæksprutter over ansjoser til frisk mynte, basilikum, safran, kapers og oregano. Da dette jo er en ø, kan man forvente et utroligt udbud af fisk og ubestemmelige havdyr, og fra bakkedragene på øens indre kommer de stolt fremviste gedekadavere, komplet med indmad og det hele, hvilket vidner om råvarernes friskhed. Og hvem kunne nu vide, at der fandtes så mange forskellige slags oliven? Markedet La Vucciria finder du syd for piazzaen og kirken di San Domenico, der er mest travlt og hektisk om morgenen.

Kulturrejser til Sicilien

Et besøg i Palermo bør indgå i programmet på en kulturrejse til Sicilien, men Sicilien er en stor ø, så det kan være en ide at opdele øen i to rejser. Der bor omkring 5 millioner mennesker på Sicilien og der er store afstande, så sørg for at planlægge ruten på din kulturrejser rigtig. Her på bloggen kan du få inspiration og information til planlægningen af din rejse i de mange indlæg om øens kultur, historie og natur.

Gerbeaud, stedet for den søde tand i Budapest

Gerbeaud i Budapest er et fornemt, førhen overdådigt tempel for lækkerier, er værd at besøge på en kulturrejser til Budapest, og specielt hvis du har hang til søde sager!

Budapests berømte kaffehus Gerbeaud, der er sidste og østlige stop for elskere af søde sager, (efter Angelina i Paris og Demel i Wien), er et gensyn i nybarokstil med kejsertiden og en afslappet oase i en by, der er ved at forny sig i et halsbrækkende tempo. Men det er der, når alt kommer til alt, intet nyt i. I slutningen af 1800-tallet var Budapest en af de hastigst voksende byer i verden, og byens kaffehuse blev en slags andet hjem for forfattere, billedkunstnere, politikere, journalister, ja, selv enkelte kongelige, i skikkelse af kejserinde “Sissi” Habsburg. Gerbeaud, der åbnede i 1858 og har ligget samme sted siden 1870, overlevede kommunismens trøsteløse periode og er i dag tilbage på turisternes program – hvilket lykkeligvis sikrer dets overlevelse, men gør det plat umuligt at finde et bord sidst på eftermiddagen i dets enorme, palæagtige interiør med tunge fløjsgardiner, silketapeter, krystallysekroner og marmorborde.

Ned gennem sin historie har Gerbeaud altid været et nirvana for chokoladeelskere. Førstegangskunder med opspærrede øjne i forbløffelse over de snesevis af kalorierige lækkerier, der dagligt fremstilles på stedet, har svært ved at vælge mellem herligheder som f.eks. Gerbeauds specialiatet, en syvlaget chokoladelagkage (den originale ungarske rhapsodi?) og stedets berømte kirsebær- eller æble-strudel. Du kan nyde en af de mange kager på adressen Gerbeaud, Vörösmarty tér 7 i bydelen Pest. Husk at komme i god tid hvis du vil være sikker på at få et bord. Læs mere om Gerbeaud på www.gerbeaud.hu eller om mad i Budapest og andre rejsemål i et af de mange andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.dk

Mad og drikke i Firenze – udvalgte restauranter

Italien, Toscana og ikke mindst Firenze er et mekka for dig som elsker god mad og vin. Læs her nogle tips til restauranter du kan besøge på en kulturrejse til Firenze. Bemærk at der hele tiden kommer og går nye restauranter i Firenze, så det er altid en god ide at spørge de lokale til råds samt at indhente informationer om restauranter på lokale hjemmesider og hos turistbureauet i Firenze.

Caffè Rivoire

Der er hyggeligt herinde, hvis koldt vejr dikterer denne historiske Cafés specialitet, bittersød varm chokolade (med en obligatorisk klat frisk pisket panna). Men i godt vejr byder de udendørs borde på den berømte Piazzaa della Signoria på byens bedste siddepladser, hvis man kan lide at studere mennesker og piazzaer. Selv på en sløv dag kan man glæde sig over den vidunderlige kopi i naturlig størrelse af Michelangelos David og de øvrige statuer. Caffe Rivoire ligger på Piazza della Signoria.

Enoteca Pinchiorri

Gourmeter gør knæfald, blot de hører navnet på dette tempel for sublim gastronomi. I en region, der længe har været kendt for enkle, landlige trattorie, har denne elegante ristorante fundet et trofast klientel blandt de rige og berømte ved at byde på en fyrstelig betjening, en fuldendt, sølvkuplet præsentation og et vinkort, der vidt og bredt betragtes som et af Italiens fineste – og det vil immervæk sige noget. Oplevelsen her vil man sent glemme, og det samme gælder aftenens regning. Du finder Enoteca pinchiorri på adressen Via Ghibellina i Firenze.

Fuori Porta

Firenzes mest populære vinbar ligger lige uden for byens mur fra 1300-tallet og San Niccoló-porten på vejen op til eller tilbage fra Piazzale Michelangiolo. De bedste af Toscanas rødvine sælges her pr. glas sammen med en lang række crostini og lækre snacks, der vil fryde enhver gane. Vinbaren Fuori Porta ligger på gaden Via del Monte alle Croci i Firenze. Læs mere på www.fuoriporta.it.

La Tripperia

Der er kun en lille håndfuld tilbage af disse udsalg, der kan byde på sandwiches med kallun (komave), en yderst værdsat lokal delikatesse, der scorer højt på listen blandt florentinerne, høj som lav. Hvis man blot ønsker at kigge og lade de lokale om at smage på varerne, kan man søge hen til den velkendte “Trippaio”-trækvogn, en slags kantine på hjul, der sælger bunker af interessant indmad og til daglig er parkeret uden for American Express’ hovedkontor. Besøg La Tripperia på adressen Via Dante Alighieri i Firenze.

Nerbone

Smør ærmerne op, og slut op blandt torvemarkedets sælgere og kunder, der tropper op ved denne populære og travle frokostdisk på det overdækkede Mercato Centrale fra 1800-tallet. Den enkle egnsmenu følger markedets luner, og det fås ikke friskere end her. Nerbone har stand nr. 292 på Mercato Centrale i Firenze.

Omero

Efter at have nydt udsigten fra den udendørs terrasse kan man gå indenfor og nyde et traditionelt toscansk måltid. Alle kommer her på grund af pastaen, plus den formentlige bedste og mest møre bistecca alla fiorentina i byen og (i artiskoksæsonen) de friturestegte carciofini-stykker uden dej. Fem forskellige forretter levner ikke plads til en solid hovedret, men de fleste gæster finder i reglen plads til en smagsprøve fra menuens fem desserter.
Restaurant Omero ligger på Via Pian dei Giullari, Arcetri 15 minutter med taxa fra Firenzes bymidte. Læs mere på www.ristoranteomero.it.

Osteria Del Caffé Italiano

Dette smukke osteria, der har til huse i et fornemt palazzo fra den tidlige renæssance, er med sin indbydende kombination af en uhøjtidelig vinbar med træpaneler ude fortil og en lidt mere formel spiseafdeling bagtil det bedste sted i byen at iværksætte sin helt egen degustazione glas for glas. Under de hvælvede lofter og smedejernslysekronerne føles dets gamle træborde, præsentationen af førsteklasses salami og ost og den interessante blanding af stamgæster noget nær perfekt. Besøg Osteria Del Caffe Italiano på adressen Via Isola delle Stinche, nær Piazza Santa Croce i Firenze. Læs mere på www.caffeitaliano.it.

Vivoli

Kræsne iskendere vil måske nok hævde, at det ikke længere er byens bedste, men sig det ikke til de skarer, der altid står udenfor og tager for sig af smagsvarianter, der dækker hele skalaen fra den velkendte, men lækre vaniljeis over whisky – og ris – til figenis. Desuden er der kun et stenkast hen til Piazza Santa Croce med stenbænke, hvor man kan sidde og hvile benene. Har du lyst til god is i Firenze ligger Vivoli på adressen Via Isola delle Stinche, nær Piazza Santa Croce www.vivoli.it.

Mad i Italien

Læs meget mere om mad og vin i Italien her på bloggen om kulturrejser. Du kan læse indlæg fra de forskellige regioner i Italien om maden og vinen. Læs f.eks indlægget: Mad i Italien

Mad og drikke i Umbrien

I vores serie om mad og drikke i Italien er vi nu nået til de gastronomiske højdepunkter i Umbrien, der blandt andet byder på fantastisk svinekød, lagret ost af gedemælk, sort trøffel, saftige olivenolier, smagfulde skinker og et væld af udsøgte desserter og vine. 

De umbriske slagtere

Umbrien er en lille region med store smagsoplevelser, der tilfredsstiller enhver gane. Den bedste ret til kødelskere er svinekød, der mesterligt forarbejdes af umbriske slagtere, som forvandler svinekød til godbidder såsom pølser, smagfulde skinker og salami, som dem fra Norcia, der kan spises på usaltet brød for at fremhæve smagen.

Spis dejlige oste og trøfler og m.m. på rejser til Umbrien

Den bedste umbriske stærkost er lagret pecorino eller lagret ost af gedemælk. Linser Castelluccio di Norcia, en smagfuld ingrediens til supper, hoved- eller sideretter, er tildelt EU’s BGB-kvalitetssikring (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Det rige udvalg af retter går hånd i hånd med ægte kvalitet, som man ser det i jordens produkter, inklusiv trøflen, den mest dyrebare heriblandt. Den mest almindelige udgave er sort trøffel, der er meget værdsat sammen med pasta eller vildt, specielt i Norcia og Spoleto-områderne, men der findes også hvide trøfler, især i Tiberina-dalen, Orvieto og Gubbio.

Olivenolier

Alt krydres med den gyldne og saftige olivenolie, der produceres her i Umbrien, og som fremhæver smagen i enhver ret uden at ødelægge den overordnede smagsoplevelse. Olivenolien er p.g.a. dens høje kvalitetsniveau blevet tildelt EU’s BOB-mærke (Beskyttet Oprindelses-betegnelse).

Desserter i Umbrien

Til dessert bør du bestemt unde dig den fornøjelse at smage den typiske umbriske kage, panpepato, og andre desserter fra området, fremstillet efter gamle opskrifter, som det stadig er muligt at sætte tænderne i takket være lokale dessertkokkes kyndige hænder. Endelig er Umbrien jo også særlig velegnet til vindyrkning, og det milde klima forsyner dette område med dyrebare hvid- og rødvine af høj kvalitet, heriblandt de kendte mærker såsom Assisi Grechetto og Sagrantino di Montefalco.

Mad og drikke i Aosta

Du kan her læse om Aosta-dalens gastronomiske herligheder i vores serie om mad og drikke i Italien og finde inspiration til en kulturrejse til den norditalienske dal, der er en del af regionen Valle d´Aosta. Smag blandt andet på bjerggedekød, den berømte Bosses-skinke, Fortina Dop, fremragende vine og urtelikøren ”Genépy des Alpes”.

Stærk og kreativ

Den lokale mad i Aosta-dalen i det nordlige Italien er stærk og kreativ og rig på ægte smag. Nogle af de typiske specialiteter i regionen er carbonada, kogt kød med vin, løg og krydderier, og mocetta, tørret oksekød eller bjerggedekød smagt til med bjergkrydderier.

Skinke og oste

Salami og koldt svinekød er en anden delikatesse, du bør smage, ligesom det vellugtende Arnad svinefedt, Aosta-dal-pølse, en pølse med kogte kartofler, svinefedt og krydderier, og den velkendte Bosses-skinke.

Ostene er også fremragende, f.eks. den berømte Fontina Dop, der anvendes i mange opskrifter som fondue, som serveres før eller efter den for Aosta-dalen så typiske suppe, der fremstilles med kål, savoy, fontina-ost og gammelt rugbrød.

Vine i Aosta

Takket være mikroklimaet i Aosta kan vinstokkene bære frugter i op til 1200 meters højde, og mere end 20 vine betegnes med oprindelse i Aosta-dalen. Det er bl.a. Arnad Montjovet, Enfer d’Arvier, Blanc de Morgex et de la Salle og Donnas. Og endelig er der også den usædvanlige urtelikør ”Genépy des Alpes”, som kan smages i den traditionelle trækop.

Mad og drikke i Emilia-Romagna

Du kan her læse om gastronomi i Emilia-Romagna i vores serie om mad og drikke i Italien, og finde inspiration til en kulturrejse til den smukke region i Norditalien, der blandt andet byder på det berømte piadina-brød, mortadella-pølse, den verdenskendte Parma-skinke og Parmesan-ost, samt fremragende vine, såsom den legendariske Lambrusco-vin.

Stærke smagsvarianter

Vil du ud og finde Emilia Romagna-regionens rødder, så kan du starte med at aktivere din smagssans. Regionen er fyldt med stærke og raffinerede smagsvarianter, lige fra dem på landet i Emilia til dem ved havet i Romagna.

Traditionelle retter

At udforske et sted indebærer også at smage på dens traditionelle retter. I Emilia-Romagna er det fx. den lokale Erbazzone, en quiche med spinat, eller pisarei e faso, som er små boller med bønner, der laves i Piacenza-området. Nu nu vi er i gang, skal vi ikke glemme at nævne tortelloni, agnolotti og alle slags hjemmelavede pasta, der forfines med deres lækre fyld og krydderier. Man kan gøre stop i Bologna og smage noget mortadella-pølse og spise det sammen med det berømte piadina-brød.

Parma i Emilia-Romagna

Den ubestridte konge af Parma, når det kommer til mad, er den verdenskendte og yndede Parmaskinke, som også er en drivkraft i den italienske mad- og vinkultur. Parmaskinken er sammen med den vidunderlige Granaost og den legendariske Parmesanost med til at sætte Emilia Romagna-regionen på det gastronomiske verdenskort.

Vine i Emilia-Romagna

En anden af Emilia-Romagnas stoltheder er vinen. Ligesom det er i mange andre regioner i Italien. Fra Gutturnio, der produceres på bakkerne ved Piacenza, til Trebbiano, Lambrusco, Barbera, Sauvignon og Sangiovese. Vinene fra Emilia-Romagna er vidunderlige og smagene varierer meget.

Mad og drikke i Ligurien

Du kan her læse om de gastronomiske højdepunkter i Ligurien i vores serie om mad og drikke i Italien, og således finde inspiration til en kulturrejse til denne smukke region i Norditalien, der blandt andet byder på den berømte pesto, udsøgte jomfruolivenolier, lækre fiskeretter, og fremragende vine.

Pesto

Når man snakker om ligurisk mad, tænker man øjeblikkeligt på den berømte pesto – en smagfuld sauce, der fremstilles af basilikum, pinjekerner, hvidløg, parmesan, pecorino (ost af fåremælk) og ekstra jomfruolivenolie, der anvendes til den sæsonbetonede trenette (en slags pasta) eller ravioli af hjulkrone.

Vine fra Ligurien

Men Ligurien er også en region med vingårde og olivenlunde, som producerer udsøgte ekstra jomfruolivenolier og kvalitetsvine, såsom Ormeasco og Rossese di Dolceacqua, Vermentino, Ciliegiolo og Bianchetta di Genova, Albarola, Pollera Nera della Riviera di Levante og Pigato di Salea di Alberga.

Fiskeretter fra Ligurien

Retter med fisk og skaldyr er naturligvis også berømte: fiskesupper som ciuppin og buridda med klipfisk, og også fyldte og stegte sardiner er særlige specialiteter fra Ligurien.

Kødretter

Blandt kødretter er der cima genovese (koldt fyldt kalvekød), kalvebøf fyldt med grønt og ost, eller stuvet hare med de berømte taggiasche oliven, pinjekerner og rosmarin. Den mest berømte fyldte tærte er torta pasqualina (påsketærte), tynd butterdej fyldt med grønt, ost og æg.

Desserter fra Ligurien

Endelig må vi ikke glemme fugassa, en blød og tyk focaccia dækket med løgskiver og olivenolie, eller den tynde farinata, en bagt pikant pandekage, fremstillet af kikærtemel. De traditionelle desserter i Ligurien udgøres af pandolce genovese (julewienerbrød), amaretti og cubeli, tynde smørsmåkager.