Mad og drikke i Ligurien

Du kan her læse om de gastronomiske højdepunkter i Ligurien i vores serie om mad og drikke i Italien, og således finde inspiration til en kulturrejse til denne smukke region i Norditalien, der blandt andet byder på den berømte pesto, udsøgte jomfruolivenolier, lækre fiskeretter, og fremragende vine.

Pesto

Når man snakker om ligurisk mad, tænker man øjeblikkeligt på den berømte pesto – en smagfuld sauce, der fremstilles af basilikum, pinjekerner, hvidløg, parmesan, pecorino (ost af fåremælk) og ekstra jomfruolivenolie, der anvendes til den sæsonbetonede trenette (en slags pasta) eller ravioli af hjulkrone.

Vine fra Ligurien

Men Ligurien er også en region med vingårde og olivenlunde, som producerer udsøgte ekstra jomfruolivenolier og kvalitetsvine, såsom Ormeasco og Rossese di Dolceacqua, Vermentino, Ciliegiolo og Bianchetta di Genova, Albarola, Pollera Nera della Riviera di Levante og Pigato di Salea di Alberga.

Fiskeretter fra Ligurien

Retter med fisk og skaldyr er naturligvis også berømte: fiskesupper som ciuppin og buridda med klipfisk, og også fyldte og stegte sardiner er særlige specialiteter fra Ligurien.

Kødretter

Blandt kødretter er der cima genovese (koldt fyldt kalvekød), kalvebøf fyldt med grønt og ost, eller stuvet hare med de berømte taggiasche oliven, pinjekerner og rosmarin. Den mest berømte fyldte tærte er torta pasqualina (påsketærte), tynd butterdej fyldt med grønt, ost og æg.

Desserter fra Ligurien

Endelig må vi ikke glemme fugassa, en blød og tyk focaccia dækket med løgskiver og olivenolie, eller den tynde farinata, en bagt pikant pandekage, fremstillet af kikærtemel. De traditionelle desserter i Ligurien udgøres af pandolce genovese (julewienerbrød), amaretti og cubeli, tynde smørsmåkager.