Mad og drikke i Aosta

Du kan her læse om Aosta-dalens gastronomiske herligheder i vores serie om mad og drikke i Italien og finde inspiration til en kulturrejse til den norditalienske dal, der er en del af regionen Valle d´Aosta. Smag blandt andet på bjerggedekød, den berømte Bosses-skinke, Fortina Dop, fremragende vine og urtelikøren ”Genépy des Alpes”.

Stærk og kreativ

Den lokale mad i Aosta-dalen i det nordlige Italien er stærk og kreativ og rig på ægte smag. Nogle af de typiske specialiteter i regionen er carbonada, kogt kød med vin, løg og krydderier, og mocetta, tørret oksekød eller bjerggedekød smagt til med bjergkrydderier.

Skinke og oste

Salami og koldt svinekød er en anden delikatesse, du bør smage, ligesom det vellugtende Arnad svinefedt, Aosta-dal-pølse, en pølse med kogte kartofler, svinefedt og krydderier, og den velkendte Bosses-skinke.

Ostene er også fremragende, f.eks. den berømte Fontina Dop, der anvendes i mange opskrifter som fondue, som serveres før eller efter den for Aosta-dalen så typiske suppe, der fremstilles med kål, savoy, fontina-ost og gammelt rugbrød.

Vine i Aosta

Takket være mikroklimaet i Aosta kan vinstokkene bære frugter i op til 1200 meters højde, og mere end 20 vine betegnes med oprindelse i Aosta-dalen. Det er bl.a. Arnad Montjovet, Enfer d’Arvier, Blanc de Morgex et de la Salle og Donnas. Og endelig er der også den usædvanlige urtelikør ”Genépy des Alpes”, som kan smages i den traditionelle trækop.