Gerbeaud, stedet for den søde tand i Budapest

Gerbeaud i Budapest er et fornemt, førhen overdådigt tempel for lækkerier, er værd at besøge på en kulturrejser til Budapest, og specielt hvis du har hang til søde sager!

Budapests berømte kaffehus Gerbeaud, der er sidste og østlige stop for elskere af søde sager, (efter Angelina i Paris og Demel i Wien), er et gensyn i nybarokstil med kejsertiden og en afslappet oase i en by, der er ved at forny sig i et halsbrækkende tempo. Men det er der, når alt kommer til alt, intet nyt i. I slutningen af 1800-tallet var Budapest en af de hastigst voksende byer i verden, og byens kaffehuse blev en slags andet hjem for forfattere, billedkunstnere, politikere, journalister, ja, selv enkelte kongelige, i skikkelse af kejserinde “Sissi” Habsburg. Gerbeaud, der åbnede i 1858 og har ligget samme sted siden 1870, overlevede kommunismens trøsteløse periode og er i dag tilbage på turisternes program – hvilket lykkeligvis sikrer dets overlevelse, men gør det plat umuligt at finde et bord sidst på eftermiddagen i dets enorme, palæagtige interiør med tunge fløjsgardiner, silketapeter, krystallysekroner og marmorborde.

Ned gennem sin historie har Gerbeaud altid været et nirvana for chokoladeelskere. Førstegangskunder med opspærrede øjne i forbløffelse over de snesevis af kalorierige lækkerier, der dagligt fremstilles på stedet, har svært ved at vælge mellem herligheder som f.eks. Gerbeauds specialiatet, en syvlaget chokoladelagkage (den originale ungarske rhapsodi?) og stedets berømte kirsebær- eller æble-strudel. Du kan nyde en af de mange kager på adressen Gerbeaud, Vörösmarty tér 7 i bydelen Pest. Husk at komme i god tid hvis du vil være sikker på at få et bord. Læs mere om Gerbeaud på www.gerbeaud.hu eller om mad i Budapest og andre rejsemål i et af de mange andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.dk