Kurbade i de osmanniske pashaers i Budapest

Mange som rejser til Budapest i Ungarn, forbinder byen med kurbade. Budapest byder på meget andet, men har en lang tradition for kurbade og det er absolut en af de oplevelser man bør unde sig selv på en kulturrejse til byen.

Den osmanniske besættelse af Ungarn fra 1541 til 1686 er stadig mærkbar i form af den ærværdige tradition med offentlige bade, en form for tidsfordriv, som ungarerne tager vældig højtideligt. Budapests mange kurbade har overlevet kommunismen, men ingen på så strålende vis som dem på Hotel Gellért. Dette statelige, gamle hotel, en art nouveau-perle, blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet over 18 varme kilder med bassiner (åbne for offentligheden), der er formgivet efter Caracallas bade fra antikken. Under Gellérts flot udsmykkede kupler med glasmalerier og mosaikker med indlagt guld spiller de lokale et fredeligt parti skak på flydende skakbrætter, samtaler dæmpet eller svømmer rundt i deres eget tempo i de kunstfærdigt flisebeklædte bassiner. Besøgende slapper af, klædt i tyrkiske håndklæder (eller noget endnu mindre) og venter på deres tur til at få massage. Byens mere end 30 kurbade giver rige muligheder for at deltage i de ældgamle ritualer omkring disse styrkende vande. Det siges, at der er over 1000 undrejordiske varme kilder i Ungarn, hvoraf 80 alene under Budapest, men det historiske Hotel Gellért er kurbadenes Taj Mahal og den mest farverige og fascinerende måde at indleve sig i den lokale østeuropæiske kultur på, om det så kun er for et par timer. Hotel Gellért finder du på adressen Szent Gellért ter 1 i bydelen Buda.

Det er ikke kun i Budapest man går op i velvære og bad, læs f.eks indlægget om tyrkisk bad i Istanbul i Tyrkiet.

Borghøjen i Budapest

Borghøjen i Budapest er et område hvor historie og naturskønhed kappes om opmærksomheden og absolut et must at besøge på en kulturrejse til Budapest!

Buda på venstre bred af Donau er den kuperede, ældre del af Budapest. Fra dens højeste punkt – det smukt restaurerede Budaslot (det kongelige palads) – er der en storslået udsigt over Donau og Pests monumentale bygninger.

At komme dertil kan være lige så stor en oplevelse. Gå over Donau ad Budapests markante og yndefulde Kædebro, og tag den stejlt stigende tovbane op til Borghøjen og dens brolagte gader og restaurerede bygninger fra Habsburg-æraen. Det enorme Budaslot dominerer byens mest strategisk beliggende lokalitet. Her anlagde de ungarske konger deres imponerende residens, hvor de boede g ennem syv århundreder. I dag kan det mønstre fire museer, bl.a. det ungarske nationalgalleri og nogel af de 15 km underjordiske tunneler fra middelalderen, man benyttede under 1. Verdenskrig (og hvoraf dele i dag rummer det let vulgære Buda Voksmuseum). Der er en flot udsigt fra den syvtårnede Fiskerbastion, især om aftenen. Lidt af områdets boheme-præg kan stadig fornemmes i de hyggelige kaffehuse og boghandler, men det byfornyede, UNESCO-fredede kvarter med krogede gyder og kunsthåndværksbutikker lever af turisme og har ikke set skyggen af en blot håbefuld kunstner i årevis. Budaslottet kan du ikke undgå at se, men her er alligevel adressen, Budvári Palota Disztér 17.

Hilton hotel Budapest

Donaubuen, smuk natur og historiske byer

Nord for, hvor Donau deler Buda fra Pest, slynger denne brede flod (som ungarerne kalder Duna) sig gennem en snæver dal, som mange anser for at være den kønneste strækning på dens samlede løb på 3000 km fra Schwarzwald til Sortehavet. Dette er den berømte Donaubue (Duna Kanyar), kendt for sine historiske byer og sin naturskønhed og en klassisk endagstur med båd, bil eller tog for såvel bytrætte udlændinge som ungarerne selv. Den mest populære af flodbyerne (og plaget af vældige turiststrømme og kommercialisme i højsæsonen) er Szentendre, anlagt i middelalderen af serbere på flugt fra den osmanniske invasion mod syd, og som siden 1920’erne har været en charmerende kunstnerkoloni. Den tæller stadig over en halv snes ortodokse kirker indenfor sine grænser og derudover et overraskende antal kunstgallerier og museer, hvoraf det mest betydende er et stadigt voksende museum, helliget den ungarske keramiker Margit Kovác’ værker. Også besøgende, der blot er interesserede i at købe kunsthåndværk, nyde livet på caféerne og slentre rundt i de små sidegader, der er kranset af gule, orange og grønne huse, vil få en stor oplevelse.

Lidt længere mod nord ligger Esztergom, regeringssæde for de magyariske konger i 11- og 1200-tallet. Som centrum for den katolske kirke i Ungarn er den landets helligste by, der domineres af Ungarns største katedral, bygget i midten af 1800-tallet.

Der er bådfart fra Budapest fra midten af april til midten af oktober. Szentendre ligger ca. 20 kilometer nord for Budapest og sejlturen tager en god times tid. Esztergom finder du godt 60 kilometer nordvest for Budapest, og det tager omkring 4 timer med båd at nå frem til Esztergom fra Budapest. I øvrigt er det meget populært at tage på kulturrejse på flodkrydstogt og dem er der mange af på Dounau og flere af dem starter i Budapest. Læs meget mere om kulturrejser til Budapet her på bloggen, du finder også indlæg om flodkrydstogter i Ungarn og andre lande.

Restaurant Gundel i Budapest

Gundel, Budapests berømteste og mest luksuøse restaurant anses tillige generelt for landets – og måske Østeuropas – bedste. Den blev genåbnet under stor mediebevågenhed i 1992 efter en restaurering under ledelse af den ungarskfødte amerikanske restauratør George Lang (ejer af New Yorks Café des Artistes) , og man kan stadig fornemme den aristokratiske magi fra dens indvielse i 1894 i en periode, hvor Budapest var Østeuropas Paris. Menuen er herligt gammeldags, og mange klassiske retter tilberedes på samme måde som i Gundels storhedstid. Nogle af Ungarns bedste vine forlader aldrig landet, og man kan finde dem på det omfattende vinkort, byens mest imponerende, heriblandt en fornem Tokaj-dessertvin, en af mange med Gundels egen etiket. Lige ved siden af ligger Gundels populære søsterrestaurant, Bagolyvár (Uglens Slot), hvis menu er mindre omfattende, knap så dyr og mere “som vor mor lavede den” – ejeren, Lang, ønsker, at både udenlandske og ungarske middagsgæster skal have valget mellem en fornem aften i den store stil med sigøjnervioliner og det hele og et hyggeligt, mere beskedent alternativ. Du finder restaurant Gundel i Budapest på adressen Allatkerti ut 2 i bydelen Pest. Læs meget mere om mad og vin i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om restaurant Gundel så klik på www.gundel.hu. bemærk at der hele tiden kommer nye restauranter til og det altid er en god ide at undersøge om kvaliteten stadigvæk er god i forhold til prisen hos lokale medier og turistbureauet.

Gerbeaud, stedet for den søde tand i Budapest

Gerbeaud i Budapest er et fornemt, førhen overdådigt tempel for lækkerier, er værd at besøge på en kulturrejser til Budapest, og specielt hvis du har hang til søde sager!

Budapests berømte kaffehus Gerbeaud, der er sidste og østlige stop for elskere af søde sager, (efter Angelina i Paris og Demel i Wien), er et gensyn i nybarokstil med kejsertiden og en afslappet oase i en by, der er ved at forny sig i et halsbrækkende tempo. Men det er der, når alt kommer til alt, intet nyt i. I slutningen af 1800-tallet var Budapest en af de hastigst voksende byer i verden, og byens kaffehuse blev en slags andet hjem for forfattere, billedkunstnere, politikere, journalister, ja, selv enkelte kongelige, i skikkelse af kejserinde “Sissi” Habsburg. Gerbeaud, der åbnede i 1858 og har ligget samme sted siden 1870, overlevede kommunismens trøsteløse periode og er i dag tilbage på turisternes program – hvilket lykkeligvis sikrer dets overlevelse, men gør det plat umuligt at finde et bord sidst på eftermiddagen i dets enorme, palæagtige interiør med tunge fløjsgardiner, silketapeter, krystallysekroner og marmorborde.

Ned gennem sin historie har Gerbeaud altid været et nirvana for chokoladeelskere. Førstegangskunder med opspærrede øjne i forbløffelse over de snesevis af kalorierige lækkerier, der dagligt fremstilles på stedet, har svært ved at vælge mellem herligheder som f.eks. Gerbeauds specialiatet, en syvlaget chokoladelagkage (den originale ungarske rhapsodi?) og stedets berømte kirsebær- eller æble-strudel. Du kan nyde en af de mange kager på adressen Gerbeaud, Vörösmarty tér 7 i bydelen Pest. Husk at komme i god tid hvis du vil være sikker på at få et bord. Læs mere om Gerbeaud på www.gerbeaud.hu eller om mad i Budapest og andre rejsemål i et af de mange andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.dk