Besøg Duomo di Cefalù på Sicilien

På den nordlige del af Sicilien, i provinsen Palermo, omkring 85 kilometer fra provinshovedstaden, ligger byen Cefalù; byen, som blev grundlagt af antikkens grækere, og siden kom under både kartagensisk, romersk, byzantinsk, maurisk og normannisk herredømme – og som i dag er én af Siciliens mest populære seværdigheder.

Her, knejsende over byens røde tage og kun nogle få stenkast fra det Tyrrhenske Hav, ligger Cefalùs katedral, eller Duomo di Cefalù, som den officielt hedder på italiensk. Katedralen har – ad indirekte og omstændelige veje – nordiske aner.

Normannisk løfte

Man ved i dag, at katedralen blev bygget i et område, der allerede rummede en forhistorie med masser af kulturel og religiøs aktivitet – herom vidner blandt andet sporene af en romersk vej og en palæo-kristen mosaik – men det var først i 1131, 40 år efter at Sicilien var blevet erobret af normannerne, at de første sten til katedralen blev lagt.

Det er her, de indirekte nordiske aner kommer ind i billedet. For et sagn lyder, at bygge-projektet blev sat igang som et resultat af et løfte gjort af den normanniske konge Roger den Anden af Sicilien, efter at han havde overlevet et slemt stormvejr og reddede sig i land på stranden ved Cefalù. Roger den Anden af Sicilien var søn af den normanniske greve Roger den Første, som på sin side var søn af den normanniske ridder Tancred af Hauteville. Tancred af Hautevilles bedstefader ankom til den del af Frankrig, der i dag kaldes Normandiet, fra et ikke navngivet sted i Skandinavien på samme tidspunkt som vikingehøvdingen Rollo, der var den første normanniske hertug, og som ifølge normanniske krøniker stammede fra Danmark. Så vidt den indirekte nordiske forbindelse.

Hohenstaufen-slægten

I 1145 blev apsis-mosaikkerne til katedralen lavet, hvor også Roger den Anden af Siciliens og hans hustrus sarkofager stod klar – på Roger den Andens ordre. I perioden efter 1172 blev katedralen ramt af et gennemgribende forfald, og 43 år senere, i 1215, da Sicilien var kommet under Hohenstaufen-slægtens herredømme, med den tysk-romerske kejser Frederik 2. i spidsen, blev Roger II´s og hans hustrus sarkofager flyttet til katedralen i Palermo. Senere i 1200-tallet blev byggeriet på katedralen dog genoptaget – det var aldrig rigtigt blevet fuldendt under normannerne – og i 1240 stod katedralens facade klar. Mere end to århundreder senere blev katedralen også tilført en forhal mellem facadens to normanniske tårne.

Rejser til Sicilien

Hvis du skulle få lyst til selv at besøge Cefalù og Duomo di Cefalù, kan du finde inspiration til din kulturrejse til Sicilien her på siden.

Hvis du har lyst til at søge konkrete rejser til Sicilien, så kan du her læse om det danske rejseselskab Hideaways´ rejser til øen.

Sicilien, Middelhavets største ø

Middelhavet byder på mange små perler, den største af dem hedder Sicilien og byder på herlige bademuligheder, spændende kulturhistoriske monumenter og et køkken, som du vil drømme dig tilbage til i lang tid fremover. Hold din ferie i den lille, historiske by Taormina eller i badebyen Giardini Naxos.

10.000 års begivenhedsrig historie og mere end 10 forskellige folkeslag har formet det vidunderlige Sicilien, som du møder i dag. Græske og romerske oldtidsmonumenter eksisterer side om side med hektiske, moderne storbyer og den altid truende vulkan Etna, og hvad enten, du opholder dig i byen eller på landet, tager sicilianerne imod dig med åbne arme.

Taormina

Siciliens mest romantiske ferieby, Taormina, byder på ren afslapning i fortryllende, historiske omgivelser. I den bilfri bymidte kan du nyde lokale vine og delikatesser eller besøge sjove specialforretninger, mens du udforsker de charmerende gamle bygninger. Slap af i solen ved de eksklusive lido-bade og slut dagen af med en forestilling i det antikke teater under stjernerne.

Den nemmeste vej til stranden er med den sjove svævebane fra klippetoppen. Turen tager kun fem minutter og for enden af den finder du eksklusive lido-bade, der består af fine terrasser med bassiner og trapper ned til havet. Med båd kan du besøge den fredede ø Isola Bella, hvor du kan snorkle ved undersøiske grotter eller bade fra en fin rullestensstrand.

Giardini Naxos

Lige uden for Taormina finder du den dejlige badeby Giardini Naxos, hvor du kan holde ferie i moderne, mondæne rammer. Suppler stranddagene med udflugter til Siciliens spændende historiske monumenter, og tilbring aftenerne med delikate spiseoplevelser med udsigt over bugten og lysene fra Taormina.

Giardini Naxos er en ægte siciliansk perle, som du vil forelske dig i ved første øjekast. Fra at være et lille fiskerleje har byen udviklet sig til en moderne feriemetropol med alle tænkelige bekvemmeligheder. Lækre hoteller, hyggelige restauranter, festlige barer og lokale pensionater ligger som perler på en snor langs den smukke bugt.

Siciliens østkyst består af dramatiske og smukke klippeskrænter. Der er fine strande på hver side af Giardini Naxos, men det er en helt særlig oplevelse at bade ved såkaldte lido-bade.

3 udvalgte udflugter fra Taormina:

Vandretur på den imponerende vulkan, Etna
Køretur gennem Alcantara-dalen, hvor du oplever Siciliens smukkeste landskaber og besøger det livlige, lokale marked i landsbyen Randazzo.
Den pittoreske by Forza d’Agro, hvor mange af scenerne fra “Godfather”-filmene er optaget

5 “must do” på Sicilien

Siciliansk mad og vin er så berømmet, at øen er blevet kaldt Guds eget køkken. Få her tips til, hvad du ikke må misse!
Ragusa-chokolade fra byen Ragusa
Frisk, lokal Pecorino-ost
Nero d’Avola-vin
En skål pasta al dente
Klassiske cannoli og biscotti

Sicilien….
– er med sine 25.711 kvadratkilometer Middelhavets største ø
– har cirka fem millioner indbygger, heraf bor cirka 66.000 i hovedstaden Palermo
– har en natur, der spænder over både frodige bakker, hvide sandstrande, frugtbare plantager, dramatiske klipper og golde sletter dækket af aske fra vulkanen Etna, der med sine 3.320 meter troner majestætisk over d en østlige del af øen

Læs mere om alle kulturrejser til Sicilien

Rejs til Sicilien – en unik oplevelse i Italien

Elsker du Italien, må rejsen på et eller andet tidspunkt gå til Sicilien. Den største ø i Middelhavet har en rig og unik kultur – både hvad angår kunst, litteratur, cuisine, sprog og arkitektur.

Den store tyske forfatter og digter, Goethe, sagde endog: “At have set Italien uden at have set Sicilien, er slet ikke at have set Italien – for Sicilien er nøglen til det hele.”

Adskillige kulturer er kommet og gået på Sicilien – grækerne, romerne, byzantinerne, araberne, germanerne – og de har alle efterladt sig en lille smule af deres kulturelle, arkitektoniske, sproglige eller gastronomiske arv. Den brogede historie har været med til at gøre Sicilien til det skatkammer af varierede oplevelser, den er i dag.

Læg dertil et fantastisk klima med varme somre og behagelige vintre, smukke bjerg- og skovlandskaber, fabelagtige strande, og så har du opskriften på en uforglemmelig kulturferie.

Mad på Sicilien – italiensk med arabiske undertoner

Noget, man hurtigt bemærker som rejsende på Sicilien er, at maden skiller sig ud fra den generelle italienske cuisine. Sicilianerne forstår at få det bedste ud af deres kyster, så maden er typisk centreret omkring fisk og skalddyr. Helt i modsætning til i de nordlige dele af Italien, bruger man på Sicilien ikke ret meget smør eller fløde i maden. I stedet hedder smørelsen olivenolie og tomater. Sundt og velsmagende – og glem ikke, at sicilianerne har deres eget, unikke oliventræ, som de kærligt omtaler som “saracena”. Det er ikke tilfældigt, at oliven spiller en stor rolle i det sicilianske køkken.

Typisk for Middelhavet

Maden er en smule “eksotisk” sammenlignet med mange andre steder i Europa – den er på mange måder typisk for Middelhavsområdet, men der er stærke toner af arabisk cuisine. Også spansk mad har siciliansk mad meget tilfælles med. Kulturarven fra dengang, araberne havde herredømmet over Sicilien og Spanien, fornægter sig ikke. Du vil opdage, at den sicilianske mad er mere krydret end italiensk mad generelt. Sicilianerne er specielt glade for mandel, jasmin, rosmarin, mint og den italienske klassiker, basilikum. Populariteten af mandel, jasmin og mint vidner om den arabiske arv.

Sicilianerne er kendte for deres søde tand, og de er nogle af de bedste i Italien til at lave desserter. Prøv for eksempel “cannoli” – tubeformet, let kagedej fyldt med sød ricotta-ost. Eller “granita”, som er is blandt ægte knust frugt og juice. Den arabiske inspiration gør sig igen gældende i dessert-køkkenet: “Cassata” hedder Siciliens berømte, arabisk inspirerede kage. En lækkerbidsken.

Til den hurtige sult bør man huske at smage på “Arancini” – stegte riskugler med fyld. De kan være svære at finde udenfor Sicilien, så det gælder om at prøve dem, mens man er der.

Opdag Siciliens natur, historie og arkitektur

Ud over at tage på ture i den sicilianske natur, og selvfølgelig slå vejen forbi vulkanen Etna, er der et væld af ting, som du kan få en fornøjelig og lærerig kulturferie til at gå med.

Læg for eksempel vejen forbi den historiske by Sarausa, hvor grækerne i den grad har efterladt deres fodspor. Byen er berømt for dens mange amfiteatre og dens klassiske, græske arkitektur. Den store græske matematiker og ingeniør Arkimedes blev født her, og har lagt navn til blandt andet en lille, charmerende plads midt i byen.

Byens katedral blev bygget i det 5. århundrede før Kristus, og var i begyndelsen et tempel til ære for den græske gudinde Athena. Facaden blev bygget om til at have sit nuværende udseende i 1700-tallet, og man har i høj grad bevaret den græske byggestil, for eksempel med de klassiske, græske søjler.

Samme historie som katedralen: En overdragelse fra kultur til kultur, og fra religion til religion, har mange bygninger i Sarausa og på Sicilien i det hele taget. Apollons tempel i Sarausa var for eksempel til at starte med et religiøst tempel for de gamle grækere. Det blev så lavet om til en kirke under byzantinerne, og endelig til en moské under arabisk styre. I dag er ruinerne af Apollons tempel en ud af mange årsager til, at hele Sarausa by siden 2005 har været erklæret “World Heritage Site” af UNESCO.

De Aeoliske øer, som er en lille, vulkanisk ø-gruppe nord for Sicilien er ligeledes erklæret World Heritage Sites af UNESCO grundet deres unikke natur.

Pantalicas Necropolis

Pantalicas Necropolis, som rummer over 5.000 grave fra det 13. til det 5. århundrede før Kristus, er en anden siciliansk seværdighed, du absolut ikke må gå glip af. Her kan du mærke mystikken og historiens vingesus, når du går rundt blandt de utallige, gamle grave, placeret på et naturligt plateau mellem byerne Sortino og Ferla på den sydøstlige del af Sicilien.

Hotel Il Borgo

Hotel Il Borgo ligger på Sicilien, Italien og er bygget på ruinerne af en gammel landsby fra 1700 tallet. Hotellet er en unik struktur, bygget af lavasten, med komfortable værelser og en lækker panoramisk terrasse med swimmingpool. Hotel Il Borgo er omgivet af duftende citron og appelsintræer, som er med til at give en vidunderlig oplevelse.

Hotel Il Borgo - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Alcantara Gorge hvor Hotel Il Borgo ligger, er et unikt sted som består af enorme kløfter, skåret ud af gammel lava. Stedet er perfekt for dejlige vandreture langs Gorge, hvor der er utrolig smuk natur. Fra hotellet er der heller ikke langt til vandet ved Alcantara, hvor du kan tage dig en dukkert i det iskolde vand.

Værelse Hotel Il Borgo - Sicilien, Italien - Kulturrejser

I det gamle pakhus som indeholder den originale møllesten fra 1700 tallet, er blevet omdannet til restaurant, hvor man kan få dejlig siciliansk mad, både til morgen og middag. Skulle du have brug for at slappe af, kan du nyde den fredelige terrasse, hvor du finder swimmingpoolen. Hotellet ligger perfekt hvis du er ude efter en kulturrejse, da der ikke er langt til de mange seværdigheder.

Swimmingpool Hotel Il Borgo - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Værelserne er alle flot indrettet og har alle de moderne bekvemligheder som skal være der såsom, tv, internet, minibar, aircondition og telefon. Derudover har alle værelser deres eget badeværelse.

Feriebolig La Casa della Monarche

Ferieboligerne La Casa della Monarche ligger et par kilometer fra Taormina, i distriktet Granite Muscianò og var oprindeligt et kloster for de kvindelige munke. La Casa della Monarche består af 2 bygninger. Det gamle kloster kaldet Casa Rosa ligger på en bakke omkring 100 meter fra La Casa della Monarche.

La Casa della Monarche beliggenhed er perfekt for en kulturrejse da seværdigheder som Etna og dens Park kun ligger omkring 65 km væk og Giardini-Naxos og de lækre strande ligger kun omkring 10 km herfra.

La Casa della Monarche - Sicilien, Italien - Kulturrejser

La Casa della Monarche tilbyder frokost eller middag i deres restaurant. Morgenmaden vil bestå af de typiske sicilianske specialiteter såsom, hjemmebagte kager med kiks “CA liffia”, syltetøj, siciliansk honning, croissanter, salami og lokale oste, skinke, skiveskåret brød, samt æg og aftensmaden består ligeledes af traditionel siciliansk mad.
Værelse på La Casa della Monarche - Sicilien, Italien - Kulturrejser
Værelserne på La Casa della Monarche er alle flot indrettet og du vil finde alle de moderne bekvemmeligheder som du skal bruge, såsom tv og bad mm.. La Casa della Monarche kan også byde på en swimmingpool hvor du kan tage dig en forfriskende dukkert.
Poolområde på La Casa della Monarche - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hotel Masseria degli Ulivi

På en kulturrejse til Sicilien, Italien kan vi anbefale Hotel Masseria degli Ulivi, der ligger i et åbent landskab. rigt på oliventræer, johannesbrødtræer og fyldt med essenser af Middelhavet. Hotel Masseria degli Ulivi er en del af en gammel gård og er fuld af en vidunderlig atmosfære fra fortiden.

Værelse på Hotel Masseria degli Ulivi - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hotellets værelser er spredt rundt omkring på den store ejendom, hvilket er med til at give gæsterne en følelse af at opholde sig i en lille landsby og ikke mindst giver fred og ro for alle. Man føler at man befinder sig i en tidløs atmosfære takket være den traditionelle brug af materialer, det bløde Noto sten, tagsten i lyst ler, den hårde kalksten af Modica, samt de traditionelle sicilianske møbler.

Restaurant på Hotel Masseria degli Ulivi - Sicilien, Kulturrejser - Italien

Hotel Masseria degli Ulivi kan også byde på en restautant hvor man enten kan sidde inde eller udenfor og her vil du få serveret lækker traditionel siciliansk mad. Skulle du have brug for en dukkert, har hotellet også en swimmingpool.

Swimmingpool på Hotel Masseria degli Ulivi - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hotel Eremo della Giubliana

Hotel Eremo della Giubliana er et charmerende hotel beliggende i en historisk bolig, et par kilometer syd for Ragusa, i den østlige del af Sicilien, Italien. Fra hotellets hvide tårn kan man på klare dage se helt til øen Malta og den afrikanske kyst.

Hotel Eremo della Giubliana - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Du kan vælge at tilbringe dagen på hotellet eller gå en dejlig tur en parken, med de lange middelalderlige stier og ikke mindst bruge hotellet som udgangspunkt for en kulturrejse, hvor du kan tage til Taormina, Siracusa, Val di Noto, Agrigento og nogle af de smukkeste arkæologiske steder på Sicilien.

Værelse på Hotel Eremo della Giubliana - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hotel Eremo della Giubliana’s værelser er holdt i traditionel siciliansk stil og har alle bekvemmeligheder såsom, telefon, tv, aircondition og eget badeværelse. Værelserne er indrettet i den gamle sicilianske stil med originale møbler og husholdningsartikler, som gør dem helt forskellig fra de sædvanlige hotel soveværelser.

Restaurant på Hotel Eremo della Giubliana - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hotel Eremo della Giubliana kan derudover byde på en hyggelig restaurant, hvor du kan nyde malerier fra det 16. århundrede og lækker mad fra det originale sicilianske køkken. Derudover har hotellet en Swimmingpool, samt et wellness område hvor du kan få en tiltrængt massage, efter en lang dag med masser af oplevelser.

Hotel Torre don Virgilio

Hotel Torre don Virgilio tilbyder en vidunderlig kombination af historie og smuk natur og hotellet stråler af elegance, god smag og pleje af hver eneste gæst. Selve bygningen stammer helt tilbage til det 16. århundrede og var en typisk gård i dette smukke landdistrikt på Sicilien, Italien. Hotellet ligger perfekt for en kulturrejse på Sicilien og du kommer let rundt til de nærliggende seværdigheder.

Hotel Torre don Virgilio - Sicilien, Italien - Kulturrejser

De 18 værelser og suiter, er udstyret med alle bekvemmeligheder, forstærket af store blomstrede terrasser der afspejler den fortryllende atmosfære. Alle værelser er prydet med eksklusive detaljer såsom broderede ark, flotte møbler og upåklagelig service.

Deluxe Værelse på Hotel Torre don Virgilio - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hver morgen vil du blive budt på en morgenmads buffet bestående af lokale produkter, tærter og friske hjemmebagte kager, æg, kød, ost, marmelade og honning.

Swimmingpool på Hotel Torre don Virgilio - Sicilien, Italien - Kulturrejser

På hotellet finder du også en Swimmingpool med et tilhørende solarium og udendørs brusere. Det hele ligger i haven, omgivet af oliven og johannesbrødtræer, hvor du kan nyde en drink eller en kop kaffe.

Hotel Relais Parco Cavalonga

Hotel Relais Parco Cavalonga ligger på Sicilien, Italien og er et magisk sted at holde ferie. Hotellet har været gode til at beholde den autentiske atmosfære af det sicilianske landskab.

Hotel Relais Parco Cavalonga - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hotel Relais Parco Cavalonga ligger i en århundrede gamel oliven og johannesbrødtræ dal og en 18 hektar stor naturpark omgiver det harmoniske hotel, som er bygget op omkring en gammel villa fra det 19. århundrede.

Swimmingpool område på Hotel Relais Parco Cavalonga - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Hotel Relais Parco Cavalonga kan byde på 2 “infinity” swimmingpools der er hugget ud i klipperne hvor man kan nyde en forfriskende dukkert, samt en smuk have hvor man kan få serveret en kop kaffe eller en drink.

Superior værelse på Hotel Relais Parco Cavalonga - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Værelserne på Hotel Relais Parco Cavalonga er alle af en høj standard af moderne komfort og hotellet er den perfekte base for en kulturrejse hvor man kan arrangere ture til de smukke barokke byer og charmerende strande.

Feriebolig Villa san Gerado

Ved foden af en Etna, i en frodig park finder man ferieboligerne Villa san Gerado på Sicilien, Italien. Villa san Gerado ligger kun få minutter fra den smukke strand i Taormina og kort afstand fra toppen af Etna og de nærliggende skiløjper.

Værelse på Villa san Gerado - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Villa san Gerado tilbyder et uforglemmeligt ophold i et afslappende og eksklusivt miljø. Villa san Gerado er bygget op via en gammel gård, med en utrolig smuk have og Villa san Gerado’s beliggenhed gør det til et godt sted at bo på en kulturrejse til Sicilien.

Villa san Gerado - Sicilien, Italien - Kulturrejser

Værelserne på Villa san Gerado er alle smukt indrettet og der er tv, aircondition, minibar, samt meget mere. Villa san Gerado kan derudover også byde på en Swimmingpool hvor man kan tage sig en dukkert efter en lang dag med masser af oplevelser.

Værelse på Villa san Gerado - Sicilien, Italien - Kulturrejser