Karlsbroen i Prag

Karlsbroen i Prag er Europas længste og smukkeste middelalderbro og rejser du på kulturrejse til Prag vil du helt sikkert “støde” ind i broen mindst en gang. De fleste besøger kun Karlsbroen for at få taget et foto, uden at kende til dens spændende historie.

Det meste af Prags nuværende arkitektoniske skønhed opstod i den glorværdige periode i 1300-tallet under Karl 4., konge af Bøhmen og Mähren og tysk-romersk kejser. Det var Karl, der grundlagde byens universitet og lod Karlsbroen, Prags højtelskede og værdsatte vartegn, bygge i 1357. Der er 14 andre broer over den turbulente Vltava-flod (der gik over sine bredder under de uhørt voldsomme oversvømmelser i 2002), men udsigten fra østenden af denne fodgængerbro er intet mindre end fabelagtig med udsyn til den bemærkelsesværdige blanding af bygninger på klippeskrænten i bydelen Malá Stranas (Den lille by), der fører op til Prags kongeborg på den modsatte bred. 36 helgenskulpturer i barokstil, hvoraf størstedelen blev opstillet i 17- og 1800-tallet, kroner broens 16 yndefulde buer over floden.

Ritualet med at besøge denne berømte bro på mange forskellige tider af dagen er næsten obligatorisk. En tidlig morgen ved den svaneprydede Vltava betyder, at man har broen helt for sig selv, mens de mange skytshelgenstatuer svæver som spøgelser i den lettende tåge. Midt på dagen er der et mylder af byens indbyggere, turister, gademusikanter og andre gøglere og småhandlende i T-shirts (“Czech ’em out!”). Om aftenen fortager stemningen af gadefest sig så småt, og broen fremtræder magisk, næsten fortryllende.

Hotel U Trí Pstrosu

Ikke langt fra Karlsbroen byder det romantiske boutique hotel U Trí Pstrosu (Hos De Tre Strudse) på værelser med frilagte loftsbjælker i egetræ og fremragende middage med tilhørende udsigt. Det var førhen Bøhmens første kaffehus, og dets massive, århundred-gamle mure dæmper al støj fra mylderet derude. Bed om et hjørneværelse, hvor udsigten er bedst. Hoteller i Prag er i forhold til andre storbyer i Europa billige, og mange vælger derfor at bo ekstra godt på en kulturrejse til Prag. Foruden selve kvaliteten på hotellet er der en ting der er vigtig når du vælger hotel til din kulturrejse til byen, og det er beliggenhed. Langt de fleste seværdigheder kan man nå til fods, hvis man vel og mærke bor det rigtige sted i byen. Læs mere om udvalgte hoteller i Prag her på bloggen om kulturrejser.

Ceský Krumlov i Tjekkiet

Ceský Krumlov er en udsøgt og ikke længere ukendt perle fra middelalderen der ligger ved Bøhmen i Tjekkiet. Skal du på kulturrejse til denne del af landet er der flere spændende seværdigheder at besøge bla. en international musikfestival som forløber 3 uger i august; og så naturligvis slottet Ceský Krumlov. Ceský Krumlov som ligger ca. 2 timers kørsel syd for Prag og kun omkring 50 kilometer fra grænsen til Østrig. Slottet holder normalt åbent for besøgende fra april til oktober.

Ceský Krumlov har en imponerende historie, men det er en levende by, der giver et fascinerende indblik i det ægte bøhmiske lillebyliv, især uden for sæsonen, når de stadigt voksende turistskarer er aftaget. Den mest bemærkelsesværdige af den betagende blanding af bygninger fra middelalderen, renæssancen, barokken og rokokoen er det storladne slot (Krumlov brad, også kaldet Schwarzenberg-slottet). Tjekkiske slotte er der ikke mangel på, men med 300 værelser er dette det næststørste i Tjekkiet efter Prags. Gennem næsten 300 år var det den officielle residens for Rozenberk-dynastiet, den magtfulde adelsfamilie, der herskede over det sydlige Bøhmen fra 1316 til 1500-tallet. Man kan også benytte tiden til at udforske de utallige hjørner og afkroge i denne uberørt eventyrby ved floden og slentre gennem de krogede, brolagte smøger, hvoraf nogle er så smalle, at man næsten må gå sidelæns.

Øl i Tjekkiet

Tjekkiet er berømt for sit øl, (selv om ølbrygning går næsten tusind år tilbage, blev pilsnerøl først opfundet i 1842 i den bøhmiske by Pilsen (Plzen), og Ceský Krumlov har sit eget bryggeri, Eggenberg. Den huleagtige ølhal i Latrán 27 er et godt sted at nippe til den velsmagende mørke øl fra fad.

Hotel Rüze

Pak taskerne ud på Hotel Rüze, byens mest romantiske hotel, der er blevet nyindrettet. Det har til hues i en renæssancebygning fra 1500-tallet, der tidligere var jesuiterkloster, og byder på dejlige værelser nogle af dem med storslået udsigt over den historiske bymidte og slottet, og en ypperlig restaurant har specialiseret sig i traditionelle tjekkiske retter. Du kan læse mere om udvalgte hoteller i Tjekkiet og i andre rejsemål i Europa her på bloggen om kulturrejser. I hotel oversigten finder du fakta og priser og i billedgalleriet kan du se foto af hoteller og rejsemål fra kulturrejser.

Det gamle torv i Prag, byens hjerte

Det gamle bytorv i Prag er hjertet og sjælen i spirenes by og rejser du på kulturrejse til Prag i Tjekkiet, kan du ikke undgå at “støde” ind i dette smukke torv. Hele året rundt er der forskellige events og festivaler. Oplev f.eks Det årlige julemarked hvor frilufts-arrangementer og musikopførelser finder sted omkring et gigantisk juletræ. Der er bla. også et påskemarked som hvert år tiltrækker rejsende fra hele Europa.

Det vidunderlige arkitektoniske virvar i den ældste del af Prag ligger på østbredden af den slyngede Vltava-flod lige ved Karlsbroen. Byens første bebyggelser skød op her i 900-tallet, hvor en travl markedsplads voksede frem på denne strategiske placering ved floden ved en korsvej på Centraleuropas handelsruter. Det Gamle Bytorv (Staromestské námestí) stadig selve hjertet i Prag. Det var her, den plagede Kafka færdedes, men forvent ikke nogen melankolsk og paranoid atmosfære. I dag er torvet en veritabel teaterscene med udendørscaféernes parasoller i klare farver; butiksvinduer, der er en hyldest til kapitalismus; unge iværksættertyper, der er limet til deres mobiltelefoner; musikere, mimikere og taroklæsere; og et mylder af turister, der kommer for at se processionen af apostle og allegoriske figurer hver time på det berømte, 600 år gamle astronomiske ur (Staromestská radnice). En klatretur op i toppen af det 60 m høje tårn i det tidligere rådhus belønnes med en fantastisk panoramaudsigt over denne “De 100 Spirs By” – men det samlede antal spir og tårne må være dobbelt så stort. Som mange af denne hovedstads arkitektoniske perler ligefrem gløder kirken Týnský chrám (Teynkirken) fra 1300-tallet efter en nylig afrensning og restaurering, og dens prægtige gotiske facade og elegante dobbeltgavl er en af byens mest karakteristiske silhuetter.

Kulturrejser til Prag

Find inspiration til din kulturrejse til Prag i Tjekkiet i de mange forskellige indlæg her på bloggen om kulturrejser. Du kan bla. læse om andre seværdigheder, historien, kulturen og meget mere. Skal du selv arrangerer en kulturrejse til Prag kan du læse om udvalgte hoteller.

U Flekú, den tjekkiske ølfest

“Hvor der brygges øl, er alt godt. Når der drikkes øl, er livet godt”, lyder et tjekkisk ordsprog, og uanset om man kan lide øl eller ej, er det en stor del af kulturren og historien i Prag og resten af Tjekkiet. Rejser du på kulturrejse til Prag eller andre byer i Tjekkiet, så smag dig frem til din favorit, øl er billigt og godt her. Er du meget interesseret i øl og festlige omgivelser så læg vejen forbi U Flekú.

Efter en aften i Prags ældste og mest berømte ølhalle vil man ikke være i tvivl om, at tjekker indtager mere pivo (øl) pr. hoved end nogen andre nationaliteter – hvis man altså lige ser bort fra, at alle disse hundreder af øldrikkende, opstemte stein-svingere taler og synger på ethvert tænkeligt sprog, blot ikke tjekkisk. Alle beklager sig over larmen og maden, men stedet har været fyldt til bristepunktet i århundreder: Optegnelser viser, at en bevilling til at fremstille øl på dette sted stammer helt tilbage fra 1499, og den originale Budweiser var en tjekkisk øl. U FlekU hverken eksporterer eller aftapper sin berømte bitre bryg – og det synes der heller ikke at være behov for, eftersom hele verden kommer hertil. Seks store taverneagtige rum med fællesborde, en have udenfor og skyggefulde træer får det massive fremmøde til at virke mindre voldsomt, end det er, stedet er faktisk rigtig hyggeligt på kolde og mørke vinteraftener. Et tjekkisk umba-umba-messingorkester spiller traditionel drikkemusik de fleste weekender om sommeren, og har man aldrig oplevet Münchens Oktoberfest, er dette en fuldgod erstatning. Det stærke, mørke hjemmebryggede øl med skum på toppen er måske ikke lige alle og enhvers kop te, men efter sigende bliver der drukket 46.000 hektoliter af denne eliksir årligt. Det kan derfor ikke undre, at alle beklagelser over gullaschen og melbollerne kun er halvhjertede. Du finder U Flekú på adressen Kremencova 11 i Prag, læs evt. mere på www.ufleku.cz.

Få inspiration til din kulturrejse til Prag i andre indlæg om emner som seværdigheder, kultur og historie. I billedgalleriet fra Prag kan du se foto om kulturrejser til byen.

Tylteatret i Prag

Mozart lever stadig i denne musikkens by og det er specielt i det berømte Tylteatret. Skal du på kulturrejse til Prag og er interesseret i musik så læs mere om Don Giovanni, teatret og Mozart.

Prag har gennemlevet en uhørt kulturel genfødsel siden afslutningen på det 40 år lange kommunistiske styre. I århundreder virkede byen som en magnet på klassiske musikere (“Enhver, der er tjekke, er også musiker”, lyder et lokalt ordsprog), og i dag er den atter en drøm for musikelskere med prestigefyldte internationale festspil og en syndflod af muligheder for dem, der ønsker at høre musik af Bedrich Smetana og Antonín Dvorak, de lokale vidunderbørn fra 1800-tallet.

Mozart og Prag

Wolfgang Amadeus Mozart elskede denne by og kaldte dens indbyggere for “mine pragere”. Han solede sig i deres begejstring, en velgørende afveksling fra den manglende anerkendelse i hans hjemland, Østrig. Ånden fra Mozarts geni er næsten til at tage og føle på i det kerub-udsmykkede Tylteater (Stavovské Divadlo), stedet, hvor hans opera Don Giovanni blev uropført i 1787 under ledelse af komponisten selv. Teatret er blevet ført tilbage til sin neoklassiske, lyst grønne elegance og blev genåbnet i 1991 på 200-årsdagen for Mozarts død, og i dag er det formelig et smykkeskrin med balkoner i flere etager, og det tager sig prægtigt ud både indefra og udefra.
Koncertgængere vil kunne genkende det fra scener i filmen Amadeus af den tjekkiske instruktør Milos Forman; honorarerne fra filmoptagelserne udløste de første bevillinger til teatrets luksuriøse, otte år lange restaurering. Ethvert privilegeret publikum i vore dage vil formentlig give forfatteren Gustave Flaubert ret i hans udsagn om, at “de tre smukkeste ting, der nogensinde er blevet skabt i denne verden, er havet, Hamlet og Mozarts Don Giovanni.”

Tylteatret finder du på adressen Ovocý trh 1, i Prag. Du kan læse mere om historien, se program og købe billetter på www.narodni-divadlo.cz. Koncert- og operasæsonen løber fra september til juni, og MozartsDon Giovanni opføres hyppigt. Prags forårs-musikfestspil med koncerter som finder sted tre uger i maj er en stor begivenhed og skal du rejse på kulturrejse til Prag i denne periode så bestil dit hotel i god tid. Du kan læse meget mere om kulturrejser til Prag her på bloggen, bla. finder du indlæg om musik og opera.

Hradcany, kongeborgen i Prag

Det er næsten umuligt at lave et program til en kulturrejse til Prag uden at afsætte tid til et besøg på kongeborgen Hradcany, selvom det faktisk er smukkest at se borgen på lang afstand.

Højt oppe på den klipperige vestlige bred i den “Gyldne By” kan man se et af de smukkeste syn i Europa: Prags kongeborg (Prazký hrad), højt hævet over den slyngede Vltava (eller Moldau)-flod med det gotiske mesterværk Sankt Veit-katedralen (Katedrála sv.Víta) bagved. Her lå det tidligste Prag, og alt, hvad der siden opstod her, lå i dens skygge, så at sige. En tur gennem denne maleriske bjergby-i-byen byder på betagende udsigter over floden og Karlsbroen i gotisk stil. Den legendariske skyline med spir og tårne i den gamle bydel (Staré Mesto) længere nede hæver sig over de gamle hustage på den højre, eller østlige, bred. Prags kongeborg er et monumentalt, fæstningsagtigt kompleks af bygninger og gårdspladser, der spænder over årtusinder fra 9- til 1900-tallet. Dets åndelige kerne er katedralen fra 1300-tallet, der dog først blev fuldført i 1929. Af dens 21 kapeller er det mest overdådige indviet til den “Gode kong” Wenzel, Bøhmens skytshelgen; andre er til ære for tjekkiske fyrster og konger fra det 11. til det 13. århundrede. Hradcany ligger på Prags vestlige bred og er et must at besøge på en kulturrejser til byen.

Lige ved siden af ligger kongepaladset (Královský palác), residens for herskerne over Bøhmen fra 1000- til 1500-tallet. Det var her, dissidenten og forfatteren Václav Havel i 1990 blev indsat som præsident for det, der dengang var Tjekkoslovakiet. De to vigtigste kunstgallerier i Prag er højdepunktet for mange: Det nu verdsliggjorte Sankt Georg-kloster huser en enestående samling af ældre tjekkisk kunst, mens man finder seks århundreders europæisk kunst i Sternbergpalæet. Hvis den righoldige 1000-årige kulturarv i borgkomplekset får hovedet til at snurre, kan man søge tilflugt til det lille og intime Hotel U Páva (navnet betyder “påfugl”) med dets udsøgte beliggenhed i en charmerende gade med gaslys. De hyggelige værelser fortil har et uforglemmeligt udsyn omaftenen til den oplyste kongeborg.

Four Seasons Hotel

Blot 100 m fra Karlsbroen og nede ved floden ligger Four Seasons Hotel, Prags første rigtige luksushotel. Det meste af hotellet består af tre klassiske bygninger fra 17- og 1800-tallet (en af dem fungerede som kong Karl 4.s vaskeri) med suiter, der byder på romantiske udsigter over floden og borgen oppe på klippen. Du kan læse om andre udvalgte hoteller til din kulturrejse til Parg her på bloggen, også hoteller i et mere “behageligt” prisniveau end Hotel Four Seasons.

Karlsbad i Tjekkiet

Karlsbad ligger ved Bøhmen godt 100 kilometer vest for Prag i Tjekkiet og er en kendt kurby, der har tiltrukket personligheder som Goethe og Bach. Er du interesseret i film kan du også rejse på kulturrejse til Karlsbad når den internationale Film Festival i Karlsbad finder sted i begyndelsen af juli.

Jeg føler det, som er jeg i en slags paradis af uskyld og spontanitet, “skrev digteren Goethe, der tilbragte 16 somre i Karlovy Vary, bedre kendt i udlandet under sit tyske navn, Karlsbad. At Beethoven, Brahms, Bach, Liszt og mange andre fandt inspiration under hyppige besøg i denne kurby, siger alt. Takket være Tjekkiets geologiske brudzoner er der i dag over 30 stadigt fungerende kurbyer i dette område. Karlsbad er den største og mest berømte. Kun dens århundredgamle konkurrent, Mariánské Lázne (Marienbad), er næsten lige så kendt. Gennem mere end 400 år har verdens rige og berømte valfartet til Karlsbads 12 naturlige varme kilder med temperaturer fra 24 til 71 grader C (den “13. kilde” er Becherovka, en velkendt, lokalt fremstillet urte-og-mineral-likør, der også siges at virke helbredende). Karlsbad, der ligger i en smuk, skovklædt dal, har bevaret en elegant, betydningsfuld atmosfære, domineret af kønne bygninger fra 1800-tallet.

Grand Hotel Pupp

Det fornemme Grand Hotel Pupp, der stammer fra 1701, var førhen et af Europas mest berømte hoteller, hvor utallige kendte personligheder, bl.a. Goethe, Paganini og Freud, har sat deres navnetræk i gæstebogen. Med dette fyrstelige sted som udgangspunkt kan man køer de 45 minutter sydpå til den mindre og mere fredfyldte Marienbad, hvis nogleogtredive mineralske kilder var Kafkas, Chopins og Englands kong Edward 7.s foretrukne. I betragtning af byens ret afslappede atmosfære vil det måske komme som lidt af en overraskelse, at man her kan mønstre en førsteklasses golfbane (landets fineste). Til de nysgerrige med god tid og fire hjul kan det oplyses, at den tredje og mindste af denne regionale trio af velkendte kurbyer er Frantiskovy Lázne (Franzensbad) nær grænsen til Tyskland. Grand Hotel Pupp ligger på adressen Mírové námestí 2 i Karlsbad. Få inspiration til din kulturrejse til Tjekkiet i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser. Du finder bla. indlæg om udvalgte hoteller på rejsemål i Europa.

Billedgalleri Prag

Prag er en af Europas mest populære destinationer og dette er ikke tilfældigt.  Den tjekkiske hovedstad er en vidunderlig kombination af spændende historie og herlig arkitektoniske bygninger.  De fleste turister tager kun til Prag i 2-3 dage, men dette er synd da her er utroligt meget at se. I byens centrum vil du finde masser af shopping muligheder og er man ude efter billige varer, kan du tage til Det Gule Marked.

Foto fra Prag – inspiration til din kulturrejse

Prag er fuld af hyggelige fortovs cafeer og gode restauranter og er du i Prag om sommeren er der en vidunderlig stemning i byen. Når du rejser til Prag må du ikke gå glip af et af byens varetegn, Karlsbroen. På broen vil du finde et hav af gøglere og stande hvor du kan købe alt mellem himmel og jord. Der sidder også mange kunstnere og maler og du kan få malet et billede af dig selv hvis det lyster. Nogle af de ting du ikke må glip af i Prag, er Det gule Marked, Prags Slot, Det gamle rådhus og SKT. Nikolaj Kirken, for at nævne nogle få. Få inspiration til din næste kulturrejse til Prag med nedenstående fotogalleri.

Den vinderlige VLTAVA flod i Prag, Tjekkiet - Kulturrejser

[nggallery id=17]