Tylteatret i Prag

Mozart lever stadig i denne musikkens by og det er specielt i det berømte Tylteatret. Skal du på kulturrejse til Prag og er interesseret i musik så læs mere om Don Giovanni, teatret og Mozart.

Prag har gennemlevet en uhørt kulturel genfødsel siden afslutningen på det 40 år lange kommunistiske styre. I århundreder virkede byen som en magnet på klassiske musikere (“Enhver, der er tjekke, er også musiker”, lyder et lokalt ordsprog), og i dag er den atter en drøm for musikelskere med prestigefyldte internationale festspil og en syndflod af muligheder for dem, der ønsker at høre musik af Bedrich Smetana og Antonín Dvorak, de lokale vidunderbørn fra 1800-tallet.

Mozart og Prag

Wolfgang Amadeus Mozart elskede denne by og kaldte dens indbyggere for “mine pragere”. Han solede sig i deres begejstring, en velgørende afveksling fra den manglende anerkendelse i hans hjemland, Østrig. Ånden fra Mozarts geni er næsten til at tage og føle på i det kerub-udsmykkede Tylteater (Stavovské Divadlo), stedet, hvor hans opera Don Giovanni blev uropført i 1787 under ledelse af komponisten selv. Teatret er blevet ført tilbage til sin neoklassiske, lyst grønne elegance og blev genåbnet i 1991 på 200-årsdagen for Mozarts død, og i dag er det formelig et smykkeskrin med balkoner i flere etager, og det tager sig prægtigt ud både indefra og udefra.
Koncertgængere vil kunne genkende det fra scener i filmen Amadeus af den tjekkiske instruktør Milos Forman; honorarerne fra filmoptagelserne udløste de første bevillinger til teatrets luksuriøse, otte år lange restaurering. Ethvert privilegeret publikum i vore dage vil formentlig give forfatteren Gustave Flaubert ret i hans udsagn om, at “de tre smukkeste ting, der nogensinde er blevet skabt i denne verden, er havet, Hamlet og Mozarts Don Giovanni.”

Tylteatret finder du på adressen Ovocý trh 1, i Prag. Du kan læse mere om historien, se program og købe billetter på www.narodni-divadlo.cz. Koncert- og operasæsonen løber fra september til juni, og MozartsDon Giovanni opføres hyppigt. Prags forårs-musikfestspil med koncerter som finder sted tre uger i maj er en stor begivenhed og skal du rejse på kulturrejse til Prag i denne periode så bestil dit hotel i god tid. Du kan læse meget mere om kulturrejser til Prag her på bloggen, bla. finder du indlæg om musik og opera.