Karlsbad i Tjekkiet

Karlsbad ligger ved Bøhmen godt 100 kilometer vest for Prag i Tjekkiet og er en kendt kurby, der har tiltrukket personligheder som Goethe og Bach. Er du interesseret i film kan du også rejse på kulturrejse til Karlsbad når den internationale Film Festival i Karlsbad finder sted i begyndelsen af juli.

Jeg føler det, som er jeg i en slags paradis af uskyld og spontanitet, “skrev digteren Goethe, der tilbragte 16 somre i Karlovy Vary, bedre kendt i udlandet under sit tyske navn, Karlsbad. At Beethoven, Brahms, Bach, Liszt og mange andre fandt inspiration under hyppige besøg i denne kurby, siger alt. Takket være Tjekkiets geologiske brudzoner er der i dag over 30 stadigt fungerende kurbyer i dette område. Karlsbad er den største og mest berømte. Kun dens århundredgamle konkurrent, Mariánské Lázne (Marienbad), er næsten lige så kendt. Gennem mere end 400 år har verdens rige og berømte valfartet til Karlsbads 12 naturlige varme kilder med temperaturer fra 24 til 71 grader C (den “13. kilde” er Becherovka, en velkendt, lokalt fremstillet urte-og-mineral-likør, der også siges at virke helbredende). Karlsbad, der ligger i en smuk, skovklædt dal, har bevaret en elegant, betydningsfuld atmosfære, domineret af kønne bygninger fra 1800-tallet.

Grand Hotel Pupp

Det fornemme Grand Hotel Pupp, der stammer fra 1701, var førhen et af Europas mest berømte hoteller, hvor utallige kendte personligheder, bl.a. Goethe, Paganini og Freud, har sat deres navnetræk i gæstebogen. Med dette fyrstelige sted som udgangspunkt kan man køer de 45 minutter sydpå til den mindre og mere fredfyldte Marienbad, hvis nogleogtredive mineralske kilder var Kafkas, Chopins og Englands kong Edward 7.s foretrukne. I betragtning af byens ret afslappede atmosfære vil det måske komme som lidt af en overraskelse, at man her kan mønstre en førsteklasses golfbane (landets fineste). Til de nysgerrige med god tid og fire hjul kan det oplyses, at den tredje og mindste af denne regionale trio af velkendte kurbyer er Frantiskovy Lázne (Franzensbad) nær grænsen til Tyskland. Grand Hotel Pupp ligger på adressen Mírové námestí 2 i Karlsbad. Få inspiration til din kulturrejse til Tjekkiet i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser. Du finder bla. indlæg om udvalgte hoteller på rejsemål i Europa.