U Flekú, den tjekkiske ølfest

“Hvor der brygges øl, er alt godt. Når der drikkes øl, er livet godt”, lyder et tjekkisk ordsprog, og uanset om man kan lide øl eller ej, er det en stor del af kulturren og historien i Prag og resten af Tjekkiet. Rejser du på kulturrejse til Prag eller andre byer i Tjekkiet, så smag dig frem til din favorit, øl er billigt og godt her. Er du meget interesseret i øl og festlige omgivelser så læg vejen forbi U Flekú.

Efter en aften i Prags ældste og mest berømte ølhalle vil man ikke være i tvivl om, at tjekker indtager mere pivo (øl) pr. hoved end nogen andre nationaliteter – hvis man altså lige ser bort fra, at alle disse hundreder af øldrikkende, opstemte stein-svingere taler og synger på ethvert tænkeligt sprog, blot ikke tjekkisk. Alle beklager sig over larmen og maden, men stedet har været fyldt til bristepunktet i århundreder: Optegnelser viser, at en bevilling til at fremstille øl på dette sted stammer helt tilbage fra 1499, og den originale Budweiser var en tjekkisk øl. U FlekU hverken eksporterer eller aftapper sin berømte bitre bryg – og det synes der heller ikke at være behov for, eftersom hele verden kommer hertil. Seks store taverneagtige rum med fællesborde, en have udenfor og skyggefulde træer får det massive fremmøde til at virke mindre voldsomt, end det er, stedet er faktisk rigtig hyggeligt på kolde og mørke vinteraftener. Et tjekkisk umba-umba-messingorkester spiller traditionel drikkemusik de fleste weekender om sommeren, og har man aldrig oplevet Münchens Oktoberfest, er dette en fuldgod erstatning. Det stærke, mørke hjemmebryggede øl med skum på toppen er måske ikke lige alle og enhvers kop te, men efter sigende bliver der drukket 46.000 hektoliter af denne eliksir årligt. Det kan derfor ikke undre, at alle beklagelser over gullaschen og melbollerne kun er halvhjertede. Du finder U Flekú på adressen Kremencova 11 i Prag, læs evt. mere på www.ufleku.cz.

Få inspiration til din kulturrejse til Prag i andre indlæg om emner som seværdigheder, kultur og historie. I billedgalleriet fra Prag kan du se foto om kulturrejser til byen.