Hradcany, kongeborgen i Prag

Det er næsten umuligt at lave et program til en kulturrejse til Prag uden at afsætte tid til et besøg på kongeborgen Hradcany, selvom det faktisk er smukkest at se borgen på lang afstand.

Højt oppe på den klipperige vestlige bred i den “Gyldne By” kan man se et af de smukkeste syn i Europa: Prags kongeborg (Prazký hrad), højt hævet over den slyngede Vltava (eller Moldau)-flod med det gotiske mesterværk Sankt Veit-katedralen (Katedrála sv.Víta) bagved. Her lå det tidligste Prag, og alt, hvad der siden opstod her, lå i dens skygge, så at sige. En tur gennem denne maleriske bjergby-i-byen byder på betagende udsigter over floden og Karlsbroen i gotisk stil. Den legendariske skyline med spir og tårne i den gamle bydel (Staré Mesto) længere nede hæver sig over de gamle hustage på den højre, eller østlige, bred. Prags kongeborg er et monumentalt, fæstningsagtigt kompleks af bygninger og gårdspladser, der spænder over årtusinder fra 9- til 1900-tallet. Dets åndelige kerne er katedralen fra 1300-tallet, der dog først blev fuldført i 1929. Af dens 21 kapeller er det mest overdådige indviet til den “Gode kong” Wenzel, Bøhmens skytshelgen; andre er til ære for tjekkiske fyrster og konger fra det 11. til det 13. århundrede. Hradcany ligger på Prags vestlige bred og er et must at besøge på en kulturrejser til byen.

Lige ved siden af ligger kongepaladset (Královský palác), residens for herskerne over Bøhmen fra 1000- til 1500-tallet. Det var her, dissidenten og forfatteren Václav Havel i 1990 blev indsat som præsident for det, der dengang var Tjekkoslovakiet. De to vigtigste kunstgallerier i Prag er højdepunktet for mange: Det nu verdsliggjorte Sankt Georg-kloster huser en enestående samling af ældre tjekkisk kunst, mens man finder seks århundreders europæisk kunst i Sternbergpalæet. Hvis den righoldige 1000-årige kulturarv i borgkomplekset får hovedet til at snurre, kan man søge tilflugt til det lille og intime Hotel U Páva (navnet betyder “påfugl”) med dets udsøgte beliggenhed i en charmerende gade med gaslys. De hyggelige værelser fortil har et uforglemmeligt udsyn omaftenen til den oplyste kongeborg.

Four Seasons Hotel

Blot 100 m fra Karlsbroen og nede ved floden ligger Four Seasons Hotel, Prags første rigtige luksushotel. Det meste af hotellet består af tre klassiske bygninger fra 17- og 1800-tallet (en af dem fungerede som kong Karl 4.s vaskeri) med suiter, der byder på romantiske udsigter over floden og borgen oppe på klippen. Du kan læse om andre udvalgte hoteller til din kulturrejse til Parg her på bloggen, også hoteller i et mere “behageligt” prisniveau end Hotel Four Seasons.